Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat tillfälligt sortiment 26 april 2024

Nyprovat tillfälligt sortiment 26 april 2024

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 14 minuter

Löningshelg och massa nytt och gott på hyllan. Pär Strömberg har Nyprovat tillfälligt sortiment för 26 april och är imponerad av viner från Champagne till Central Otago där endast ett fåtal har saknats vid provningarna. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

Gå direkt till..

Webblansering 25 april

I webblanseringen på torsdag kl 10.00 släpps en hel del godsaker. Något mer exklusiva lanseringar, i mindre antal av bland annat en GG från Wittman, fina bourgogner från Jean Grivot och ett par Cornas från Domaine Clape.

För fredagens Nyprovat, tillfälligt sortiment 26 april 2024, har jag som vanligt provat det mesta och valt ut det bästa. Några viner jag kommer kolla in trots avsaknad av produktprover är tidigare favoriter där jag litar på både producent, efter tidigare provade viner och tidigare provade och druckna årgångar. Dessa är: Kanonkop Estate Paul Sauer 2020, Flavio Saglietti Barolo Brunate 2019 och Garage Wine Phoenix Ferment 2022.

 

MOUSSERANDE VIN

En lättare glasflaska med Champagne Larmandier-Bernier Longitude Premier Cru Bdb Extra Brut, ett champagne från Champagne i Frankrike

Champagne Larmandier-Bernier Longitude Premier Cru Bdb Extra Brut

Ekologiskt och biodynamiskt kultiverade vingårdar över ca 15 hektar beläget i huvudsak i Vertus men även i Oger, Avize och Cramant. Från familjeegendom som odlat ekologiskt i över 20 år, en pionjär bland odlarchampagnens hållbarhetsvisionärer. Chardonnay med brödig och energisk nos, gul frukt som gula äpplen och citrus. Bred och stor, men mjuk och sirlig mousse, mineralisk och krämig där tydlig aptitlig sälta och gröna örter bjuder in i en lång eftersmak. (Wine Trade, 996 fl.)

En glasflaska med Domaine Villa Noria Basic Instinct Pet Nat Blanc de Noirs 2023, ett vitt vin från Frankrike

Domaine Villa Noria Basic Instinct Pet Nat Blanc de Noirs 2023

Ekologisk pet-nat-blend av mestadels pinot noir och ett tionde cabernet sauvignon utan tillsatta sulfiter. Från Pézenas i Languedoc, fyllt av fläder och svartvinbärsblad med bred mjuk mousse, skyhög syra och sötsyrlig frukt med en lätt bittercitrusskalbeska i finishen. Rent, syrligt och energiskt. (Concealed Wines, 3 600 fl.)

En glasflaska med Muni Daniele Piccinin Epochè 2020, en mousserande vin från Italien

Muni Daniele Piccinin Epochè 2020

Lokala druvan durello har odlats och vinifierats enligt naturlagarnas alla regler (som inte finns) och framställts enligt traditionella metoden, jäst utan tillsatt jäst på ståltank samt en liten del på äldre franska ekfat (runt 10 procent) med en pied de cuve på samma druvor som använts till vinet, fast som fått torka sedan skörd. Initialt blyg nos, gul fruktig, jästig och mineralisk. Mjuk och charmig mousse, hög syra, lättklunkat med avslutande toner av smultron, ananas, örter och gul stenfrukt. Gott festligt och läskande friskt! (Panache, 2 400 fl.)

 

VITT VIN

En lättare glasflaska med Fritz Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Spätlese 2022, ett vitt vin från Mosel i Tyskland

Fritz Haag Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Spätlese 2022

Ytterligare en i raden av Mosels skatter som lanserats under senaste året. Kerosen, gröna äpplen och stenfrukt, melon, honung och kaprifol. Sötfriskt med hög läskande syra i fin balans, fokuserat och helt torrt i den koncentrerade finishen. (Vinovativa, 480 fl.)

En glasflaska med Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken 2022, ett vitt vin från Rheingau i Tyskland

Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken 2022

Robert Weil hänvisar inte till den svenske finansmannen utan till en mycket fin producent av Rheingau-riesling. Aromatiskt parfymerad syrligt bett i tungan, från en riktig klassiker i området. Stenfrukt, krusbär och mineral. Välbalanserat mellan frukt, syra och struktur, kraftfullt men väldigt elegant. Wilhelm Weil är fjärde generationen vinmakare på egendomen som grundades 1875 och som består av 90 hektar där hela 100 procent är planterad med riesling. (Philipson Söderberg, 720 fl.)

En glasflaska med Rabl Gelber Muskateller Langenlois 2023, ett vitt vin från Niederösterreich i Österrike

Rabl Gelber Muskateller Langenlois 2023

Jag måste vara ärlig och säga att muskateller är svårprovat i en flight bland andra vita friska viner. Den ter sig alltid märklig och udda och är svårfångad. Som solitär, att dricka den på egen hand, är en helt annan upplevelse. Aromatiskt fruktigt och blommigt av gula färgtoner, äppelblom, apelsinblom, kaprifol, aprikos och gula plommon, fylligt och sötfriskt. Ett mycket eget vin som är värt att prova för den nyfikne men som kanske blir lite för mycket för den som bara söker det enkla i livet. (Johan Lidby Vinhandel, 12 000 fl.)

En glasflaska med Heidi Schröck & Söhne Furmint 2022, ett vitt vin från Burgenland i Österrike

Heidi Schröck & Söhne Furmint 2022

Rust never sleeps, inte Heidi Schröck och hennes söner Georg & Johannes. Och även om Neil Youngs album från 1979, kanske, handlar om konstnärlig vitalitet, så är det inte, passande ändå, det som menas. Heidi Schröck & Söhnes plats på jorden är Rust, en livlig liten stad vid sjön Neusiedl som smeks av vinden om sommaren, och slumrande insomnad i vassen om vintern. Närheten till Ungern och dess druvor gör sig påmind och österrikisk furmint brukar vara spännande att prova. Så även här. Pigg mineralrik krispig nos med päron och grön frukt. Fyllig kropp som med gul stenfrukt, mineralrik sälta, grönörtiga toner tar sig an en fin längd med hög syra och fräschör.

En glasflaska med Domaine Vincent Careme Vouvray Sec 2022, ett vitt vin från Loiredalen i Frankrike

Domaine Vincent Careme Vouvray Sec 2022

Ekologiskt hantverksvin från en av Loires legendarer, mästaren i Vouvray. Sprudlande energisk chenin blanc med doft av kaprifol, gul frukt och honung, paketerat med mjuk och len, fyllig och fet oljig textur. Som att bli smekt av en luden persika på kinden, fast smakmässigt om du förstår. Att det här fortfarande kostar under 200 kronor är ett mysterium. Ett av släppets absoluta bargains! (Panache, 860 fl.)

En glasflaska med Valle Reale Trebbiano d´Abruzzo 2022, ett vitt vin från Abruzzerna i Italien

Valle Reale Trebbiano d´Abruzzo 2022

Ekologisk och biodynamisk trebbiano från en nationalpark utanför Pescara nära Adriatiska kusten som lagrats fyra månader på rostfria ståltankar följt av två månader på flaska. Här får man en rejäl trebbianosmocka av smörkola och gul frukt, frisk hög syra, drivet läskande med hög fräschör. Smaken domineras av nyrivna grannysmith äpplen, grapefrukt och persika med lätt oxidativa toner i finishen. (The WineAgency, 2 400 fl.)

En glasflaska med Manincor La Contessa 2022, ett vitt vin från Trentino-Alto Adige i Italien

Manincor La Contessa 2022

Ekologisk och biodynamisk pinot blanc, chardonnay och sauvignon blanc från de två vingårdarna Lieben Aich (300 möh) och Campan (500 möh) i Trentino-Alto Adige. Som en mineralisk stenig bäckfåra med blyga inslag av gulgrön frukt i nosen. Läskande friskt och energiskt, smakrikt med fyllig och koncentrerad frukt i finishen som bjuder gula plommon och italienska köksörter. Med 50 hektar dedikerade till odling av högkvalitativa druvor är Manincor den enskilt största vinproducenten i Alto Adige som endast vinifierar sin egen frukt. (Quaffable Wines, 600 fl.)

En glasflaska med Pazo Señorans Albariño 2023, ett vitt vin från Galicien i Spanien

Pazo Señorans Albariño 2023

Naturligt och varsamt hanterad albarino från Pontevedra i Galicien. Exotiskt stenfruktig nos med tydlig sälta och mineralitet. Smaken får sig också en dos av Atlanten men havssälta som friskhet och läskande fräschör.Ett vin som är somrigt och soligt och som längtar efter skaldjur. Ägarinnan Marisol är djupt engagerad i vinverksamheten och 1986 var hon med och grundade kvalitetskontrollinstitutionen Consejo Reguldor de la Denominación de Origen Rías Baixas vars president hon sedan var i många år. (Vinunic, 2 400 fl.)

En glasflaska med Newton Johnson Family Vineyards Chardonnay 2022, ett vitt vin från Western Cape i Sydafrika

Newton Johnson Family Vineyards Chardonnay 2022

Chardonnay från Hemel-en-Aarde Valley med tät nos, chardogul med vanilj, nötter och skirat smör. Fylligt fet och tät, smakrik och energisk med hög syra som dessutom har bett och grepp med fin fruktkoncentration och fokus där ett sjungande avslut vittnar om gul frukt och smörsångar-toner. Ett alldeles ypperligt uttryck för druva och adress. ”A Taste of Heaven Awaits You” står det vid infarten till familjen Newton Johnsons egendomar. Det är kanske inte jag rätt person att skriva under på, jag som älskar Slayers andra fullängdare Hell Awaits från 1985. Men goda viner finns att hitta där! (Wine Affair, 600 fl.)

En glasflaska med Erika O. Meticulous 2021, ett vitt vin från Western Cape i Sydafrika

Erika O. Meticulous 2021

Sauvignon blanc från Groenekloof med grön nos av nässlor och spenat, citrus och äpple. Tät, tor och fruktig, intensiv smak av nässlor, fläder och passionsfrukt, syrlig med eldig halsbrännesyra och lätt skalbesk finish i stor fyllig koncentration med fin längd. Erika Obermeyer startade sin verksamhet 2016 efter att tidigare gjort vin åt både Graham Beck och Kleine Zalze. (Vitis Wines, 1 800 fl.)

En lättare glasflaska med Bodegas Trapiche Perfiles Calcareo Chardonnay 2022, ett vitt vin från Cuyo i Argentina

Bodegas Trapiche Perfiles Calcareo Chardonnay 2022

Från Tupungato en vaniljglass med gul frukt. Fyllig och fet textur, chardogul frukt, vanilj och örter, popcorn, skirat smör och nötter, en välbalanserat akt mellan fyllnad och syra. Eftersmak med en klingande mineralitet som fräschar upp. (Spendrups/Spring Wine, 6 000 fl.)

En glasflaska med Craggy Range Te Muna Sauvignon Blanc 2023, ett vitt vin från Wairarapa i Nya Zeeland

Craggy Range Te Muna Sauvignon Blanc 2023

Biodynamisk topproducent från Wairarapa i Martinborough. Här får du allt du frågar om i form av nyzeeländsk sauvignon blanc. Benchmark frö området med krusbär, svartvinbärsblad och fläder i en sursyrlig nos, läskande frisk och tvärtorr. Det är som vanligt en stilfråga, jag är personligen inte mycket för den här stilen, men gillar man NZ SB så är det ett snyggt och välproducerat vin av Terry Peabody och Master of Wine Steve Smith, utan tvekan ursprungs- och druvtypiskt av högsta kvalitet, väl värd att belysas! (Divine, 4 200 fl.)

En glasflaska med Rewa Chardonnay 2022, ett vitt vin från Central Otago i Nya Zeeland

Rewa Chardonnay 2022

Philippa Fourbets biodynamiska viner från Central Otago är välbalanserade kraftpaket. Hennes chardonnay är inget undantag, fylligt av gul stenfrukt, rostade fat, popcorn och exotisk frukt i en bentorr finish. Snyggt, charmerande och energiskt. (Vintedge, 1 200 fl.)

 

ROSÉVIN

En glasflaska med Creation Rosé 2023, en rosévin från Western Cape i Sydafrika

Creation Rosé 2023

Toppenvin från innovativa Creation. Vattenmelon, smultron och örter med hög syra, syrlig frukt, läskande frisk och energisk. Lång eftersmak med lätt bittercitrusbeska. Namnet Creation kommer från att paret bakom vinet startade vingården från grunden och planterade alla sin rankor själva på en gammal fårfarm där det aldrig tidigare odlats vin. I dag behärskar Creation över dryga 65 hektar vinmarker i Hemel-en-Aarde och Walker Bay där vingårdarna är belägna på i snitt 350 meter över havet. (Quaffable Wines, 4 200 fl.)

 

RÖTT VIN

En glasflaska med Domaine Catherine et Pierre Breton Bourgeuil Trinch 2022, ett rött vin från Loiredalen i Frankrike

Domaine Catherine et Pierre Breton Bourgeuil Trinch 2022

Ett av mina absoluta favoritviner från den ursprungliga så kallade naturvinsrörelsen. Biodynamisk och naturlig dynamik på cabernet franc från Bourgeuil på norra sidan av Loirefloden mittemot Chinon på södra sidan. Aromatiskt inbjudande svartfruktig och blåbärig med vagt brettig nos. Syrligt blåfruktig med klunkvänlig struktur i naturliga förtecken. Skål, eller Trinch! som Rabelais sa. (Panache, 2400 fl.)

En glasflaska med Alain Jaume Lirac Domaine du Clos de Sixte 2019, ett rött vin från Rhonedalen i Frankrike

Alain Jaume Lirac Domaine du Clos de Sixte 2019

Maffig och muskulös magnumflaska från Lirac med djup aromatisk fruktig och bärig nos, örtkryddig och floral av viol, lavendel, lagerblad, svarta plommon, hallon och svartvinbär. Tät och kraftfull med tuggiga tanniner, torr med generös söt svartröd frukt. Ett festligt sommarpang som räcker till många och passar till mycket. Familjen Jaume har varit vinodlare i Châteauneuf-du-Pape sedan 1826. Idag driver Alain Jaume och hans tre barn verksamheten. De klassas som en av topproducenterna i området tack vare fantastiska vingårdslägen och hög kvalitet. (Hermansson & Co, 600 fl.)

En glasflaska med Domaine Cosse & Maisonneuve Les Laquets 2021, ett rött vin från Frankrike sydväst i Frankrike

Domaine Cosse & Maisonneuve Les Laquets 2021

Ekologisk Vin Biologique och mall-bläck som är direkt avskalad in till kärnan. Örter, svart frukt och kola, svart bläck, svarta oliver, lavendel, salvia, timjan och röda friska skogsbär som lingon och blåbär i finishen. Matthieu Cosse och Catherine Maisonneuve driver gården enligt ekologiska och biodynamiska principer. (Vintrio Wine, 480 fl.)

En glasflaska med Ezio Trinchero Noce 2019, ett rött vin från Italien

Ezio Trinchero Noce 2019

Barbera från Asti. Brunröd till färgen, volatil inledning, örtig med spritade körsbär i nosen, komplex och energisk. Torrt, strukturerat med hög syra och lång eftersmak. Reduktiv vinmakning, naturligt och speciellt, ett kanonpris för ett kanonvin, men kanske inte för nybörjaren. Noce kommer från övervägande del nyplanterade vinstockar. Trinchero förlorade över fem ha vingårdar till flavecence dorée under perioden 2010-2014, och de har återplanterat från 2015 till idag. 2018 var den första årgången av vinet som mest har druvor från dessa nya vinstockar. Det är samma vingård som tidigare gick dels till Vigna del Noce, dels till Terra del Noce. Dessa två viner tillverkas fortfarande av äldre vinstockar. Källaren började buteljera vin under egen etikett 1952, och hade buteljeringskod AT-1, och var därmed den första källaren i Astiområdet att buteljera under egen etikett när registret skapades. Källaren drevs då av Serafino och Giacomo Trinchero, som var Ezios farbror respektive farfar – och det är härifrån beteckningen “Fratelli Trinchero” kommer. Efter Giacomo tog Renato, som var Ezios far, över. Han dog för många år sedan, och Ezio driver gården ensam men tillsammans med Monica, som har varit hans assistent i minst 25 år. (Wine Trade, 4 800 fl.)

En glasflaska med Valle Reale Montepulciano d´Abruzzo 2022, ett rött vin från Abruzzerna i Italien

Valle Reale Montepulciano d´Abruzzo 2022

Jag står sällan på tå när det kommer till Montepulciano d´Abruzzo och gångerna jag köpt ett sådant vin går att räkna på min ena hand. Ändå blir jag alltid märkvärdigt och markant berörd när jag väl provar det. Valle Reales naturliga version är charmigt rödbärig med lätt örtighet i nosen, läskande frisk syra och energisk fruktighet, enkelt men gott och lättdrucket fast inte utan karaktär, ett härligt vårvin som kommer passa det flesta, dessutom till ett mycket överkomligt pris. (The WineAgency, 4 800 fl.)

En glasflaska med Val delle Corti Chianti Classico 2020, ett rött vin från Toscana i Italien

Val delle Corti Chianti Classico 2020

Biodynamisk Radda-dynamik parfymerad av blödande körsbär där största delen består av sangiovese med en liten kryddning av canaiolo. Rustik och bonnig med vilda örter och jordig mineralitet. Läskande frisk och hög fräschör i syran med smågrusiga tanniner, fullödig energi och gedigen kraft i utsökt balans vilket ger en motsägelsefull elegans till vinet. Ursprungstypiskt och naturligt och naturligtvis typiskt nog ett givet köp. (Panache, 960 fl.)

En glasflaska med Biondi-Santi Rosso di Montalcino 2020, ett rött vin från Toscana i Italien

Biondi-Santi Rosso di Montalcino 2020

Biondi- Santis enklare vin görs från något yngre stockar än storesyskonet Brunello och med något kortare lagring. Men med enklare sagt, är det ett större och maffigare vin än många i området lyckas göra med sina toppviner. Djup mörkfruktig nos, komplex och inbjudande. Syrligt energirikt, tight och stram men med generös klunkabilitet. (Provinum, 600 fl.)

En lättare glasflaska med Avondale Qvevri Red 2021, ett rött vin från Western Cape i Sydafrika

Avondale Qvevri Red 2021

Familjen Grieve odlar sina druvor i Paarl efter ekologiska och biodynamiska principer. Slow wine making har gett denna blend av grenache, mourvedre och syrah sin uppväxt och utveckling i georgiska lerkrukors, så kallade qvevris. Intensiv nos av smörkola och rödsvarta bär. Syrligt och läskande friskt med hög syra, saliverande josigt med ett torrt fruktigt avslut. Kuriosa: Familjen Grieve bor på Avondale tillsammans med de 25 familjer som arbetar på gården. Den första årgången under namnet Avondale producerades 1999. Året därpå svepte en katastrofal brand nerför bergen. Ur askan reste sig möjligheten att omforma sättet som jorden brukats på till ett nytt, än mer hållbart system. ( Handpicked Wines, 10 200 fl.)

En glasflaska med Sabelli-Frisch Wines Anchia Zinfandel Stampede 2022, ett rött vin från Kalifornien i USA

Sabelli-Frisch Wines Anchia Zinfandel Stampede 2022

Lodi-zin från cinematografen Adam Sabelli-Frisch som annars mest kultiverar sorter av mer eller mindre utrotningshotade druvsorter. Svartfruktig av svartvinbär och blåbär, tät, fruktig och fyllig med kraft och energi. Läskande fräschör med mynta och vanilj i en örtigt eldig finish. (Vinunic, 720 fl.)

En glasflaska med Longview Saturnus Nebbiolo 2021, ett rött vin från South Australia i Australien

Longview Saturnus Nebbiolo 2021

Nebbiolo från Adelaide Hills där vi tidigare lärt känna rosévinet från samma producent. Reduktiv och lätt brettig inledning i nosen, mörka bär och läder. Syrlig läskande frisk med hög syra, driven frukt, koncentrerat med en örtig vass skalbeska i avslutet. Uttrycket är långt från den nebbiolo vi känner från Piemonte, men det kanske är som det ska. Alltid kul att prova nytt. (The WineAgency, 1 500 fl.)

En glasflaska med Rewa Pinot Noir 2021, ett rött vin från Central Otago i Nya Zeeland

Rewa Pinot Noir 2021

Pinot noir från Central Otago och biodynamiskt praktiserande Philippa Fourbet. Reduktiv rökig nos av knallpulver och svarta bär, sandelträ och ceder. Ren och elegant med burgundiska förtecken, dock omisskännligt nyzeeländskt. Josigt med läskande syra, energiskt med tuggiga unga tanniner och lång bärig eftersmak. (Vintedge, 1 200 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.