Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 3 februari

Nyprovat – tillfälligt sortiment 3 februari

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 8 minuter

Pär Strömberg befinner sig just nu i Georgien för att prova igenom det eurasiska syd-kaukasiska landets vinskatter. Med på resan är även Andreas Grube och snart kommer ett fullspäckat reportage från området om dess viner. Under resan kommer de även att undersöka relationen till Ukraina och dess vinindustri som just nu befinner sig i undantagstillstånd. Här på hemmaplan är iallafall veckans Nyprovade viner och det är mycket gott som ställs på vagnarna den 3 februari. Håll till godo och drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

winetable_nyprovat_deutz_brut_millesime

Champagne Deutz Brut Millésimé 2015, Frankrike, Champagne, TSE 93714, 629 kr

Favoritchampagne från den underskattade årgången 2015. Brödig nos, gulfruktig och brödig doft, citrus, gula mogna äpplen, brioche och nougat. Hög syra frisk finstilt mjuk mousse med krämig fyllig textur. Avslutet är långt och elegant, charmerande och moget med mineraliska toner och en salt twist. (Swedish Brand, 600 fl.)

 

VITT VIN

winetable_nyprovat_max_ferd_richter_spätlese

Max Ferd Richter Braunerberger Juffer-Sonnenuhr Riesling Spätlese 2021, Tyskland, Mosel, TSE 93654, 250 kr

Klassisk Moselriesling och snäppet djupare och mer koncentrerad är syskonet som släpptes förra veckan. Päron, citrus, gula äpplen och örter leder vägen i en tät välbalanserad symfoni mellan söt frukt och sval syra, torrt avslut och sötfruktig touch. Rent och klassiskt för den som vill förstå sig på områdets ursprungliga tolkning av druva och klassificiering. (Vintedge, 1600 fl.)

winetable_nyprovat_bassermann_jordan_kalkofen_GG

Bassermann-Jordan Kalkofen Riesling GG 2020, Tyskland, Pfalz, TSE 94095, 381 kr

Frisk och flirtig nos av päron vitpeppar, gul stenfrukt, äpple, kiwi, persika med mineraliska och örtigt kryddiga toner där lätta petroleumtoner och färska nötter ger inbjudande aptit. Energisk syra och kraftfull struktur, tät, fruktig och mineralisk saltfrisk med söt frukt och fin eftersmak, ett riktigt pangvin! Vingården Kalkofen ligger på den västra kanten av staden Deidesheim. Namnet på vingården är relaterat till en gammal kalkstensugn från medeltiden. (The WineAgency, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_corvers_kauter

Dr Corvers-Kauter Doosberg Riesling 2021, Tyskland, Rheingau, TSE 94250, 199 kr

I tyska toppregionen Rheingau hittar vi Weingut Dr. Corvers-Kauter, ett vinhus som i sin nuvarande form funnits sedan 1996 då Dr. Matthias Corvers och Brigitte Kauter slog ihop sina två vinhus till ett. Deras båda ursprungliga vinhus, Kauter från den välkända byn Winkel och Corvers från Rüdesheim hade då redan över 250 års vintillverkningstradition var bakom sig. Ekologisk riesling från sydsluttningar i Premier Cru-läget Doosberg i Rheingau. Sötfruktig doft med inslag av mineral, persika och päron. Smak av grön frukt, päron, äpple, gul stenfrukt, lime och kiwi. Texturellt tuggig med frisk driven hög syra och varm frukt, energiskt och vitalt med krispig mineralitet i avslutet. (Arvid Nordquist, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_domäne_wachau_ried_achleiten_smaragd

Domäne Wachau Ried Achleiten Riesling Smaragd 2021, Österrike, Niederösterreich, TSE 92039, 311 kr

Domäne Wachau odlar högkvalitativt i kiselrika jordar och deras smaragd är en unik ädelsten i Österrikes vinskatt. Vad är då smaragd? Jo det är en del i Wachaus egna klassificeringssystem som är en reflexion av Tysklands prädikatsystem. Smaragd är den högst rankade med druvor som får mogna längre på rankan vilket ger fylligare kropp och textur. Här bjuds vi en salthaltig frisk och syrlig energi med marknadsmarmelad, apelsin och lime med ett torrt, stramt och örtigt avslut med stenig vass mineralitet. (Prime Wine/Solera, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_gustave_lorentz_altenberg_de_bergheim_GC

Gustave Lorentz Altenberg de Bergheim Riesling Grand Cru 2017, Frankrike, Alsace, TSE 92775, 349 kr

Från Grand Cru-gården Altenberg med rankor på mellan 30-50 år. Klassiskt så det förslår men varken tråkigt eller omodernt. Ekologiskt odlad och vinifierad riesling med tät solvarm frukt, gulfruktig, persika, honungsmelon, äpple, honung, kamomill och saffran i en friskt syrlig och koncentrerad men lätt skalbesk finish. Fyllig och fet, tät och energigivande, ett riktigt livselixir. (Philipson Söderberg, 1440 fl.)

winetable_nyprovat_chablie_Lenclos_a_louest

Domaine de l’Enclos Chablis à l´Ouest 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 95146, 251 kr

Ekologisk och biodynamisk chardonnay uppvuxen ur kimmeridgien-lera producerat med minimal intervention och odlad av bröderna Bouchard på vingården Domaine de l’Enclos. Vinet jäses i ståltank och har vilat på sin jästfällning i 18 månader, helt utan tillsatt svavel. Toner och noter, doft och smak av äpple, citrus, örter och stenig mineralitet, tät, syrlig och energisk driven, fyllig och mjuk med sprudlande elektricitet, krita och limezest. (Winemarket Nordic, 600 fl.)

winetable_nyprovat_el_esteco_old_vines_torrontes

El Esteco Old Vines Torrontés 2021, Argentina, Valles Calchaquies, TSE 90396, 199 kr

Vinrankor från året för startskottet i den argentinska Peronismen, det politiska välde som härskade fram till 1976. Floral och blommig, vegetativt örtig och citrusfruktig nos. Frisk fräsch och läskande syrlig gul frukt, salthaltig mineralitet, blommiga toner, örter, jasmin, apelsinblom och mandarinskal. Aromatiskt blommig örtig schampo, gul frukt citrus och äpple, tät fruktig syra med lätt sälta i avslutet. Ofiltrerat, naturligt och charmigt. (Spendrups/Spring Wine, 600 fl.)

winetable_nyprovat_swan_bay_chardonnay

Swan Bay Chardonnay 2021, Australien, Victoria, TSV 10857, 161 kr

Från The Scotchmans Hill Group i Geelong har satt ihop en platstypisk chard med lätt reduktiv inledning där  tändsticksplån varvas med gulfruktiga aromer av äpple och citrus med hög syra och mineralitet. Frisk cool climate-känsla med örter, smör, popcorn i ett fylligt friskt och saltsyrligt avslut med viss eldig örtighet. Prova gärna, bra pris och stor allokering! (Divine, 6000 fl.)

 

ORANGEVIN

winetable_nyprovat_zillinger_revolution_white_maceration

Johannes Zillinger Revolution White Maceration 2022, Österrike, Weinland Österreich, TSV 90431, 179 kr

Detta ”vita” orangevin syftar på att druvsorterna som använts; riesling, grüner veltliner, muskateller och scheurebe – alla är vitvinsdruvor vinifierade som ett rött vin.Apelsinzest, citrus, grapefrukt i nosen, naturligt, läskande syrligt stilla torrt, med frisk aprikos och persikoton. Naturvinsrevolutionären Johannes Zillinger odlar ekologiskt och biodynamiskt och brukar metoderna i vinframställningen sedan 30 år i sitt idylliska Weinviertel i Niederösterreich. Innovation och experimentlusta har styrt hans vinval och metoder som solerasystem, intracellulär jäsning och amforas är bara början i Zillingers värld. Resultatet blir naturligtvis även revolutionerande viner. Bra pris, bra allokering, bra köp! (Veritabel Vin/Vinstereo, 5400 fl.)

 

RÖTT VIN

winetable_nyproivat_koehler_ruprecht_spätburgunder_kabinett_trocken

Koehler-Ruprecht Spätburgunder Kabinett Trocken 2019, Tyskland, Pfalz, TSV 92735, 201 kr

En pinot noir/spätburgunder från Pfalz som på många sätt upprättar en beboelig zon mellan burgundiskt och kaliforniskt pinotuttryck. Blek, saftigt josig med nerv med jordgubb, tranbär, hallon och körsbärsfrukt med friska mineraliska jordnoter och sandelträ. Energi och driv i syran och ett örtigt lätt kryddigt fatavslut. (Terroir, 3600 fl.)

winetable_nyprovat_furst_burgstadter_spätburgunder

Weingut Rudolf Fürst Bürgstadter Spätburgunder 2020, Tyskland, Franken, TSE 92684, 339 kr

Burgundiskt influerat med en historia som daterar tillbaka till 1638, där generationer efter generationer har kultiverat vin i området. Men det var först när Paul och Monika Fürst tog över 1979 som en ny, kvalitetsinriktning tog fart. Doft och smak av jordgubb, vildhallon och sandelträ med torr, stram, tät frukt, syrligt och örtigt, fokuserat men ännu ungt. Lagring rekommenderas för denna pinotpionjär i området. (Vinunic, 900 fl.)

winetable_nyprovat_benoit_cantin_le_grande_cote

Domaine Benoit Cantin La Grande Côte 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 92022, 235 kr

Från Irancy med djup dov aromatik av mörkt röd frukt, färska körsbär och mogna jordgubbar. Fullmatad och tät med örtig fatkryddig fyllighet med kryddigt sting i avslutet. Bra pris för ett område som är på G, våga prova, Bourgogne blir inte billigare med tiden och det ät dags att hitta de mindre exploaterade områdena. (Terroir, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_Dufouleur_fixin

Domaine Guy & Yvan Dufouleur Fixin 1er Cru Clos du Chapitre Monopole Cuvée Vieille Vignes 2019, Frankrike, Bourgogne, TSE 92111, 499 kr

Från Côte de Nuits och ytterligare ett av underdog-områdena. Fixin är dock på väg framåt och den här pjäsen lär inte stoppa framfarten, Premier Cru, Monopol och allt. Tät, mörkbärig och svartfruktig med vilda örtiga inslag, körsbär och sandelträ. Torr och stram, komplex och friskt syrlig. (Lively Wines, 480 fl.)

winetable_nyprovat_crozes_hermitage_alain_graillot

Alain Graillot Crozes Hermitage 2020, Frankrike, Rhônedalen, TSV 95183, 301 kr

Välkänd producent med välrenommerad vinmakning av druvan syrah i sitt mest habila ursprung och förföriska uttryck. Rökig mineralitet och stendamm, järn och blod, örter och körsbär. Tät och fruktig, torr och kryddigt örtig med en långt koncentrerad charkton på skogspromenad. (Ward Wines, 5400 fl.)

winetable_nyprovat_vieux_telegraphe_chateauneuf_du_pape

Domaine du Vieux Télégraphe Châteauneuf-du-Pape La Crau 2020, Frankrike, Rhônedalen, TSE 90632, 829 kr

Kanonpåve! Télégraphe visar återigen vilken otroligt kvalitetsspelare den är. Fluffig rödbärsdoftande inledning, stort och kraftfull men med elegans och frächör fylld av örtig och mineralisk kraft i struktur och tät textur. Druvblenden består av grenache noir, mourvèdre, syrah, cinsault och clairette, välgjort, välsmort och elegant! (Moestue Grape Selections, 120 fl.)

winetable_nyprovat_rupestre_valtellina_sueriore_sassella

Azienda Agricola Menegola Walter Rupestre Valtellina Superiore Sassella 2019, Italien, Lombardiet, TSE 90596, 229 kr

Old school Valtellina på 100% chiavennasca (m.a.o. nebbiolo) från Sassella, ett av de fem historiska och klassificerade växtlägena i området och som dessutom anses vara det främsta. Med färg som en tegelfasad och mogna toner av tjära, rosor och körsbär och nypon kan man inte gå fel. Torr med mjuka tanniner och frisk syra och mogen mjuk frukt i avslutet. Mycket gott till bra pris. (Panache, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_grimaldi_le_coste_barolo

Giacomo Grimaldi Barolo Le Coste Riserva 2016, Italien, Piemonte, TSE 92094, 999 kr

Coste vad det Coste vill. Klassiskt med tar’n’roses, körsbär, fat och nypon. Tät och stramt välbyggd med otrolig balans och energi. Fin årgång men som jag rekommenderar att lägga undan ett par år. Gott nu, men det här vinet kommer att blomstra ut ordentligt om du bara har lite tålamod. 999 uppochner blir 666, bara en sån sak! (Panache, 480 fl.)

winetable_nyprovat_pietro_clementi_valpolicella_classico_superiore

Vini Pietro Clementi Valpolicella Classico Superiore 2019, Italien, Venetien, TSE 91319, 189 kr

Fräsch och körsbärsfruktig, jordigt mineralisk och vilt örtig. Tät fyllig och frisk i både struktur och syra. Smarrigt rent och snyggt! Vinproduktionen började i liten skala men utvecklades i början av 2000-talet då man renoverade vineriet. Idag drivs firman av den före detta advokaten Pietros tre barn – Maria, Maurizio och Bernardino. Vinmakare är Enrico Nicolis. Egendomen är från 1600-talet om 20 hektar fördelat över både vingårdar och skog. (Panache, 4800 fl.)

winetable_nyprovat_pietroso_rosso_di_montalcino

Pietroso Rosso di Montalcino 2020, Italien, Toscana, TSE 93990, 249 kr

Med anor från 1363 i stenrik jord gör ”Delfos” arvingar en vansinnigt bra rosso. Initierad oc koncentrerat aav körsbär, jord, örter och mineral. Torr stram och tät, kanske något oförlöst men driven med körsbärskärnor, lätt järnig mineralitet och jordiga örter. Välbalanserat och tätt mellan frukt och syra, lång fin körsbärsmineralisk eftersmak. Lufta och njut nu eller spara några år. (Vintedge, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_mas_la_plana_torres

Miguel Torres Mas la Plana 2018, Spanien, Katalonien, TSE 95052, 551 kr

Från Penedès, Torres flaggskeppsvin på ren cabernet sauvignon, ståltanksjäst och lagrad på nya franska ekfat. Smakar franskt med spansk brytning eller spanskt med fransk accent. Fräsch rödfruktig nos, subtil doft med mörkt fruktiga och bäriga inslag. Kraftfull och energisk, fyllig och tät med välbalanserad frisk syra och fin örtighet. Hög frukt och syra i balans med smågrusiga tanniner, stort och läckert och  örtkryddigt av lakrits och tobak i avslutet. (The Wine and Spirits Collective, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_vina_tondonia_rserva_2010

R López de Heredia Viña Tondonia Reserva 2010, Spanien, Rioja, TSE 94093, 190 kr

Nybliven tonåring på halvpanna med mogen mörk frukt, som körsbär, druvor och russin i fin takt med ceder, läder och vanilj. Energi och syra finns, frukten är tät men mogen och torkad. En gjuten halva att drickas och avnjutas i detta nu. (Premiumpartners, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_luis_pato_vinha_pan

Luis Pato Vinha Pan 2018, Portugal, Bairrada, TSE 92332, 299 kr

Från legendaren och rebellen Luis Pato som i stort sett egenhändigt lyfte Baga från okänd till välkänd. Mörkt rostbrun färg med doft av röda syrliga bär, läskande flirtig och fruktig med torkade blommor, eterneller, rosor och sandelträ i ett unikt personligt och mycket charmigt uttryck, spännande och gott. I kärnan en ekfatstouch och mörkt mogen rödsvart frukt som lyfts upp av driven syra och ett långt läskande ledigt efterspel. (Tryffelsvinet, 600 fl.)

winetable_nyprovat_tamboerskloof_syrah_kleinood

Tamboerskloof Syrah Kleinood 2020, Sydafrika, Stellenbosch, TSV 95067, 211 kr

Driven frisk och fräsch med tät mörkbärig frukt och läskande mineraliskt stendamm och grönkartig röd frukt. Hög syra, läskande frisk med kraftfull struktur men även fräscht fruktigr. Fat och tanniner i balans i en lätt rökig och örtig finish. Vingårdsvin från Kleinoods totalt 10 vingårdar indelade i 20 separata vingårdslotter. De sköts individuellt och även i vineriet behandlas de olika vingårdslägena separat. (Quaffable Wines, 5400 fl.)

winetable_nyprovat_hey_malbec_2021

Matias Riccitelli Hey Malbec 2021, Argentina, Mendoza, TSV 92597, 147 kr

Hey Malbec, hey blålila tänder… jo, för dig med bra minne har jag minsann skrivit så vid tidigare lanseringar av denna charmbomb. Ett levande bevis varför malbec trivs i Argentinas jordar och varför detta vin blivit så populärt. Blålila, mörkt bärig doft av plommon och björnbär. Tät, fruktig och läskande syrlig med ungdomlig spjuverfrukt och full av energi där smakerna är blålila av körsbär, plommon björnbär och blåbär med driv i syran med en torrt kryddig finish. Bra pris, massor av flaskor, köp, upptäck, prova, prata och föralldel, dela med er om tankar och idéer, men borsta tänderna noga efteråt. (The Wine and Spirits Collective, 16200 fl.)

winetable_nyprovat_clos_de_los_siete

Clos de Los Siete 2019, Argentina, Mendoza, TSV 95873, 189 kr

Tuggig, stram och sötfruktig blend med smak och doft av hallon och lakritstoner från 50% malbec, 24% merlot, 11% syrah, 7% babernet sauvignon, 5% cabernet franc och 3% petit verdot. Bakom projektet Clos de Los Siete ligger den franska stjärnvinmakaren Michel Rolland. Stor allokering och bra pris. Spara till vårens första grillkväll. (Carovin, 6000 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.