Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grab a Bottle – Matvänliga viner

Grab a Bottle – Matvänliga viner

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Vi är inne i vecka fem och första löningen har landat på våra konton och med det ett uppsving i matkassan. Efter torrsoppor och nudlar januari igenom vill vi servera lite finfint och sneglar gärna åt säsongens färska skrei direkt från havet eller till vilt direkt från skogen. Pär Strömberg har plockat fram tre matglada favoriter som alla finns i Systembolagets fasta sortiment.

winetable_grababottle_dopff_schoenenborg

Dopff Schoenenborg Grand Cru Riesling 2018, Frankrike, Alsace, Nr 6484, 221 kr

Toppenriesling från toppengårdar med fyllig doft och smak av gul stenfrukt, äpple och citrus där en rökig mineralitet balanseras med en fylligt fet textur och syrlig frukt som sedermera mynnar ut i enoas av värmande saffrans- och honungstoner. Det här är ett go-to vin när det kommer till smakrika vegetariska eller veganska rätter med mycket örter. Jag gillar det även till stekt eller ugnsbakad vitfisk, exempelvis till skrei som nu är i säsong och då helst ihop med färska räkor och pepparrot.

prisvärt rött shiraz

Logan Weemala Shiraz Logan Wines 2021, Australien, Central Ranges, Nr 2522, 127 kr

Ett av Systembolagets mest prisvärda viner från den glade och charmige kvalitetsproducenten Peter Logan. Vi bjuds en djup koncentrerad elegant rödbärig doft av mörka björnbär och mogna skogshallon. Här finns också en hint av viol och en uns av pepprighet tillsammans med balanserade fat. Torr men mjuk, koncentrerad och strukturerad. Fin syra med primär frukt av mörkt röda bär och integrerade fat. Sekundärt kommer högprocentig mörk choklad och vitpeppar i ett långt värmande avslut. Gott till valfritt fredagskött serverat med bea och pommes eller till vilt som grannen skjutit och som serveras med en krämig rotfruktsgratäng.

Grab a Glass
I samarbete med Riedel

Pinot Noir/Nebbiolo, 2-pack, 675 kr

Serien Riedel Veloce är döpt efter det italienska ordet för snabb och är en kollektion vinglas i kristall med tunn hög stam och en elegant diamantformad kupa. Det här glaset är särskilt framtaget för mjuka röda viner med frisk syra, såsom nebbiolo och gamla världens pinot noir. Glaset lyfter fram fruktsötman i vinet och balanserar på så vis den höga syran. Kupan är vid nertill och relativt smal upptill, vilket gör att frukten och friskheten också förstärks i doften.

winetable_grababottle_boisset_les_ursulines

Jean-Claude Boisset Bourgogne Pinot Noir Les Ursulines 2021, Frankrike, Bourgogne, Nr 78614, 171 kr

Urstark bargain som verkligen levererar ursprung och druva utan att kosta skjortan. Fullmatad av kvalitetsfrukt, röda bär, jordgubb, vildhallon, tranbär och körsbär med lätt örtigt anslag och välplacerad fatkaraktär i form av sandelträrökelse. Avslutet torrt och välstrukturerat, läskande frisk i syrligheten och med en god kryddighet som längtar efter mat. Till denna rackare lagar jag örtspäckad hel majskyckling i ugnen med rotsaker och en lätt rödvinsky. Eller varför inte samma rödvinssky fast säsongens skrei fast inte som ovan med räkor och pepparrot utan med bakad blom- och svartkål tillsammans med salt krispig torkad parmaskinka.

Mer grab a bottle

Vintips – gott från Grekland
Vintips - Vin till ostron
Öltips – tre klassiska pilsner
Vintips - Nyheter som kvalat in genom beställningssortimentet 
Vintips – Tre perfekta röda burgarviner du inte vill missa!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.