Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – tillfälligt sortiment 8 september

Nyprovat – tillfälligt sortiment 8 september

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Det är återigen en stor skara viner som lanseras i tillfälligt sortiment på Systembolaget. Det är också en stor blandning av viner i olika stilar och prisklasser. För att hålla er ajour med vad sker på hyllorna runt om i landet har Pär Strömberg Nyprovat och valt ut det bästa av det mesta. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

Flaskbild på Larmandier-Bernier Terre de Vertus

Larmandier-Bernier Terre de Vertus 1er Cru Blanc de Blancs 2016, Frankrike, Champagne, TSE 92910, 799 kr

Ekologisk superchampagne fyllt till maxade bredden av elegans, äpple, citrus, örter, bröd, gula kex och vit nougat. Tät koncentrerad frisk och fyllig med krämig kropp, mjuk mousse och syrligt efterspel. Mums! (Wine Trade, 1500 fl.)

Flaskbild på Domaine des Aubuisières Vouvray Brut

Domaine des Aubuisières Vouvray Brut, Frankrike, Loire, TSE 93006, 149 kr

Friskt cheninbrus från Bernard Fouquet som arbetar enligt ”lutte raisonnee”, med andra ord, så hållbart som möjligt. Mjuk doft av gul frukt, honung, kaprifol och nytorkat hö. Läskande frisk syra med mjuk mousse och kvavt efterspel. I vingården består jorden främst av kalksten, även med inslag av kisel och lera. Bra pris stor allokering, alla kan bli glada! (Handpicked Wines, 3600 fl.)

 

VITT VIN

Flaskbild på Tesch Löhrer Berg Riesling 2021

Tesch Löhrer Berg Riesling 2021, Tyskland, Nahe, TSV 95154, 199 kr

Fyllig och tät med stor persikosmak, päron och mineralisk sälta. Driv i syran, energi och kraft. Löhrer Berg är Tesch största vingård och även den äldsta vingården i Nahe som är planterad med Riesling. Dr. Martin Tesch är en av Tysklands stora vinproducenter och driver familjens vingård i tionde generation. Weingut Tesch historia sträcker sig, imponerande, tillbaka ända till 1700-talet. (The Wine and Spirits Collective, 3000 fl.)

Flaskbild på Tesch St Remigiusberg Riesling 2021

Tesch St Remigiusberg Riesling 2021, Tyskland, Nahe, TSE 91288, 239 kr

Från samma producent som ovan men från en specifik vingård. Här friskt och syrligt men med mer koncentration och fyllighet av brynt smör och kolaremmar, vaniljglass, citrus, gröna äpplen. Stor och energisk fyllnad, hög syra, tät frukt, äpple, päron persika och kiwi i lång eftersmak. (The Wine and Spirits Collective, 600 fl.)

Flaskbild på Weingut Horst Sauer Escherndorfer Fürstenberg Müller-Thurgau S. Trocken 2022

Weingut Horst Sauer Escherndorfer Fürstenberg Müller-Thurgau S. Trocken 2022, Tyskland, Franken, TSE 93035, 169 kr

Klassisk bocksbeutel (den rundade flaskan som är så svår att placera i vinkällaren) från Franken där bokstaven S står för dry spätlese. Druvan är müller-thurgau från det fina vingårdsläget Fürstenberg. Citrus, grönt äpple och frisk stenig mineralitet. Stram men läskande syra och tight struktur. Elegant och stilrent med greppig sälta i avslutet. (Amazing Wines Hedberg & Wising, 4000 fl.)

Flaskbild på Von Winning Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Erste Lage 2021

Von Winning Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Erste Lage 2021, Tyskland, Pfalz, TSE 93685, 292 kr

Från klassiskt vingårdsläge och under Stephan Attmans översyn. Reduktiv inledning, krutrökig med gul stenfrukt och mineraler. Tight och stram men storvulen och maffig med elegans och skinande balans. Sirlig persika och päron, stort, torrt och örtigt, mycket koncentrerat och fylligt krispigt mineralisk syra, energiskt och pampigt. (Intermondi, 3600 fl.)

Flaskbild på Domaine Zind-Humbrecht Gewurztraminer Goldert Grand Cru 2011

Domaine Zind-Humbrecht Gewurztraminer Goldert Grand Cru 2011, Frankrike, Alsace, TSE 90215, 319 kr

Ekologisk gewurztraminer och benchmark för hur druvan ter sig i området när den får lite ålder. Örtig och blommigt floral med kaprifol, rosor, honung och litchi. Frisk syra med läskande unik sötfruktig touch. (Vinunic, 480 fl.)

Flaskbild på Bisci Vigneto Fogliano 2020

Bisci Vigneto Fogliano 2020, Italien, Marche, TSE 92588, 215 kr

Ekologiskt sommarpang från Verdicchio di Matelica med friskt syrlig gulfruktig doft. Tänk saltstänkta betongpirer i solen på en liten bar med en skål vongole framför dig. Floral och blommig, fyllig och fet textur, sirlig gul frukt, jenka och örter med frisk syra och koncentrerad frukt. (Picky Drinks, 3000 fl.)

Flaskbild på Terra Costantino DeAetna Bianco 2021

Terra Costantino DeAetna Bianco 2021, Italien, Sicilien, TSV 92574, 179 kr

Ekologiskt av lokala druvblenden bestående av lejonparten carricante, backat av catarratto och minnella. Gulfruktig, ananas, kokos och örter. Saltfrisk umami med rökig mineralitet, läskande syra, koncentrerat fyllig, tät och fruktig med skön syra och torrt smakrikt avslut. Tillsammans med flygande vinmakargeniet Luca D’Attoma, gör Paola Banchi från Istine i Toscana viner på en familjegård som beslutat sig för att göra verklighet av en livslång dröm om toppviner på la montagna, the bossy lady, Etna’s sydöstra sluttningar(Valid Wines , 7200 fl.)

Flaskbild på Valados de Melgaço Alvarinho Reserva 2021

Valados de Melgaço Alvarinho Reserva 2021, Portugal, Vinho Verde, TSV 95016, 189 kr

En ekologisk alvarinho från det grönaste Portugal driver in som en frisk och fräsch sommarbris med sin sälta och mineralitet. Koncentrerat i nosen av gul stenfrukt, exotisk och läskande frisk. Fylligt med en nästan fet textur, sirlig syrlig syra i ett solvarmt havsnära avslut. (The WineAgency, 4200 fl.)

Flaskbild på Niepoort Coche 2021

Niepoort Coche 2021, Portugal, Douro, TSE 92547, 599 kr

Niepoorts toppvin av druvblenden rabigato, códega do larinho och arinto samt andra lokala druvsorter. Druvorna kommer från minst 80 år gamla vinrankor på 600 meters höjd med en jordmån av schist. Initialt reduktiv, rökig mineralitet, knallpulver och stenkross men gulfruktig, örtig och aromatisk. Elegant syrligt och tätt, koncentrerat och energifyllt där avslutet bjuder explosion av gul persika, grapefrukt, vanilj och örter. (Wicked Wine, 180 fl.)

Flaskbild på KWV The Mentors Grenache Blanc 2017

KWV The Mentors Grenache Blanc 2017, Sydafrika, Western Cape, TSE 92896, 199 kr

Inbjudande charmig gulfruktig nos, kryddig och örtig med lätt fatton och smörkola. Gul frukt, örter och kryddor, läskande frisk med mandlar och nötter, syrlig och tvärtorr, koncentrerad och fet. (Arvid Nordquist Vin och Sprithandel, 1014 fl.)

 

ORANGEVIN

Flaskbild på Altolandon Biodiverso 2020

Altolandon Biodiverso 2020, Spanien, Kastilien-La Mancha, TSE 93731, 229 kr

Ekologisk petite manseng från Manchuela, skalmacererad på amforor och orange till färgen. Ett spännande vin för den nyfikne naturvurmaren. Rent av äpple, aprikos och örter, kryddigt, friskt och uppiggande syrligt i ett torrt och stramt avslut med fjäderlätt tannin. (Amka Vinimport, 600 fl.)

 

RÖTT VIN

Flaskbild på Maison Cazes Grand Chêne 2022

Maison Cazes Grand Chêne 2022, Frankrike, Languedoc-Roussillon, TSV 92089, 109 kr

Ekologisk och biodynamiskt odlad blend av druvorna grenache, carignan och syrah från Côtes du Roussillon-Villages, naturligt jäst och utan tillsatta sulfiter. Blåfruktig, torr stram och fyllig, örtig och ungdomligt blå- och lilatintad aromatik. Mycket bra för det fortfarande oförståeligt låga priset, även om det gått upp en tia sen sist, dessutom släpps det i en rejäl dos flaskor, precis som förra årets succélansering. (Spendrups/Spring Wine, 19200 fl.)

Flaskbild på Maison Piron Chiroubles 2021

Maison Piron Chiroubles 2021, Frankrike, Bourgogne, TSE 92013, 179 kr

Från Chiroubles en Cru-gamay betongad för fördel frukt och energi. Syrligt och läskande friskt med sträv torrhet och stramhet i ett torrt örtigt och vällustigt rödbärigt avslut. (Vintrio Wine, 1800 fl.)

Flaskbild på Clos Cantenac 2020

Clos Cantenac 2020, Frankrike, Bordeaux, TSE 92311, 499 kr

Klassiker från Saint-Emilion Grand Cru fylld av välkända noter som svartvinbär och mörka plommon, ceder, kaffe och kakaostinn mörk choklad där tuggiga tanniner och stram syra bjuder ett koncentrerat och nyanserat, stort och tight avslult. Lagringsvin även om det det kan öppna upp sig med en tida luftning i karaff. (Solera, 600 fl.)

Flaskbild på Joseph Drouhin Savigny-lès-Beaune Clos des Godeaux 2020

Joseph Drouhin Savigny-lès-Beaune Clos des Godeaux 2020, Frankrike, Bourgogne, TSE 94029, 419 kr

Klassiskt och ursnyggt från en doldisappellation men från motsatsen till en doldisproducent. Dessutom med ett pris som ännu inte skenat iväg, området att tacka, men det är som redan bekant, bara en tidsfråga. Solmoget med jordgubb, vildhallon, körsbär, sandelträ och ceder med en fräsch kryddighet i nosen. Fylligt och tätt med fruktiga smaker av skogshallon, jordgubb och lakritsört. Energi, kraft och elegans, mycket snyggt och gott! (Provinum Vinhandel, 1200 fl.)

Flaskbild på Bruna Grimaldi Barbera d'Alba Superiore Scassa 2021

Bruna Grimaldi Barbera d’Alba Superiore Scassa 2021, Italien, Piemonte, TSV 90099, 189 kr

Ursprungstypiskt med skenande syra och röda bär med stendammig mineralitet, smörkola, fat och örter. Torr, stram och örtig med läskande sirlighet i ett energiskt bärigt avslut. (Handpicked Wines, 4200 fl.)

Flaskbild på Bruna Grimaldi Barolo Badarina 2019

Bruna Grimaldi Barolo Badarina 2019, Italien, Piemonte, TSE 91702, 439 kr

Röda bär, körsbär och örter, viol och rosor. Läskande syra, friskt syrlig med torra tanniner och fyllig fruktighet. Bruna Grimaldi är en familjeägd vingård sedan decennier, grundad i Serralunga d’Alba och Grinzane Cavour. Badarina är en vingård i södra delen av Serralunga, en vingård som blivit Bruna Grimaldis stolthet och något av en symbol för producenten. (Handpicked Wines Sweden, 480 fl.)

Flaskbild på Casa Emma Chianti Classico Gran Selezione 2018

Casa Emma Chianti Classico Gran Selezione 2018, Italien, Toscana, TSE 90452, 399 kr

Ekologiskt odlade druvor där naturen har sin gilla gång, gäss som rensar ogräs bland de 30-åriga sangioveserankorna. Körsbär, körsbärskärnor, stjälkar och örter, jord och blod och torra tanniner i en generös koncentrerad frukt där en efterhänget bjuder järnig mineralitet och örter. (Divine, 1200 fl.)

Flaskbild på Gran Clos 2018

Gran Clos 2018, Spanien, TSE 93124, 389 kr

En fullvärdig royalty i Priorat, en av de högst klassade vinerna i området bland både sommelierer och skribenter. Lätt volatil inledning, syrliga mörkt röda bär. Stort, maffigt, torrt och tuggigt med strama knastriga tanniner, svartfruktig bärighet och ett kraftfullt bett i det kryddiga avslutet. Strävsamma gamla stockar som tvingat ur sig druvor ur de finaste lägena i området för att förgylla mången törstande vino. Såg kanske sin storhet för några år sedan men fortsätter göra viner av högsta klass, även om inte alla sommelierer och vinfluencers skriker efter Priorat längre, eller just nu! Storesyskon till mer kända Finca el Puig. I Gran Clos är det den vitala cariñena som står för ett marginellt procentuellt övertag före garnacha och ger mörkrödfruktigt blåsvart frukt välbalanserat med tonen av tydliga och stiltypiska franska ekfat! (Vinunic, 900 fl.)

Flaskbild på Castro Ventosa Valtuille Cepas Centenarias 2020

Castro Ventosa Valtuille Cepas Centenarias 2020, Spanien, Bierzo, TSE 93045, 399 kr

Exklusiv poängplockare från vinmakarmäster Raúl Pérez och hans unika blend av mestadels mencia, en liten del alicante bouschet och en liten men avgörande dos blandade gröna druvor kryddat med ett par procent bastardo. Brettig och reduktiv av läder, stall och mörkt röd frukt. Tight stram och ungdomligt tannintät, kryddig och kraftfull. Sirlig rödfruktig och torra tanniner i ett örtigt och blåfruktigt avslut. Erhöll dessutom 98 poäng av 100 möjliga av Luis Gutiérrez på Robert Parker Wine Advocate den 31/1 2022, för den som går igång på sånt. För mig räcker det att det är ett jäkla smarrigt och högkvalitativt vin.(Wine Affair, 480 fl.)

Flaskbild på Bodegas Roda Sela 2021

Bodegas Roda Sela 2021, Spanien, Rioja, TSV 95063, 229 kr

Rodas baby från unga vinstockar är en frisk fläkt i sammanhanget. Stram och tannintät med örtig och rödsvart bärighet. Mörkbärig smak med inslag av ekfat, choklad, kakao och kaffe. Lent som vi känner Roda men mindre karaktäristisk i mineraliteten som de äldre stockarna erbjuder. (Solera, 6000 fl.)

Flaskbild på Bodegas Arzuaga Navarro Gran Reserva 2017

Bodegas Arzuaga Navarro Gran Reserva 2017, Spanien, Ribera del Duero, TSV 90627, 349 kr

Tempranillo med små andelar merlot och cabernet sauvignon från gamla, upp emot 80-åriga, vinstockar som växer i kalkrik lerjord. Kryddigt och örtigt med kraftfull nyanserad rödsvart frukt, örter och vaniljmjuka fat. Torrt och stramt men med bjussig frukt i lång eftersmak. (Amka Vinimport, 4200 fl.)

Flaskbild på Quinta do Portal Mural 2021

Quinta do Portal Mural 2021, Portugal, Douro, TSV 94140, 125 kr

Generöst och fruktigt vin av lokala förmågorna tinta roriz, touriga franca och touriga nacional med tydliga fattoner, örter, plommon och vildhallon. Jag hittar även finstämda toner av körsbär och viol i det annars relativt burdusa uttrycket. Familjevineri som i övrigt är en nyhet för mig. (Wicked Wine, 12000 fl.)

Flaskbild på Boschendal Cabernet Sauvignon 2020

Boschendal Cabernet Sauvignon 2020, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 95259, 209 kr

Svartvinbär, blåbär, björnbär och fat, örtigt, grönstjälkigt och kryddigt. Gammelstilsvin med stor kostym som dock letar sig in i mitt sinne och erbjuder en fräschör och flirt med något mer än klassicism. Området Franschhoek (”det franska hörnet”) fick namnet efter de franska hugenotter (protestanter) som begav sig hit. Jean le Long kom hit år 1685 och är den förste kände ägaren av marken. Den senare ägaren, de Villiers, byggde det numera klassiska huset och planterade de första vingårdarna. Senare tog gruvmagnaten Cecil John Rhodes över. Numera ingår Boschendal i den stora gruppen DGB Pty Ltd. (Spendrups/Spring Wine, 6600 fl.)

Flaskbild på Longridge Wine Ekliptika 2020

Longridge Wine Ekliptika 2020, Sydafrika, Stellenbosch, TSV 95259, 209 kr

Ekologiskt och biodynamiskt brukade jordar har gett liv åt denna bordeaux-blend på cabernet franc, merlot, petit verdot och cabernet sauvignon genom hantverk av visionären Jasper Raats. Syrligt mörkfruktig med örter och kryddor. Tät, fyllig och kraftfullt koncentrerat, kryddigt het och eldig men välbalanserat och snyggt i en mineraliskt avrundad torr finish. (Concealed Wines, 5400 fl.)

Flaskbild på Alfa Crux Corte 2013

Alfa Crux Corte 2013, Argentina, Uco Valley, TSE 92285, 339 kr

Limited edition-viner utvalda från de bästa och finaste av druvor och lägen för att visa upp den unika terroiren i El Cepillo genom blenden tempranillo, malbec och merlot, dessutom med tio år på nacken. Mörkt svartfruktig med svarta oliver, tapenade, lakrits, choklad och tobak. Nyanserad och komplex kraft, men mjukt fyllig och tät i en andlig kostym. (Rewine, 1800 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.