Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Sara Vezza  – balanskonstnär på gränsen mellan tradition och framtid

Sara Vezza – balanskonstnär på gränsen mellan tradition och framtid

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 5 minuter

Kvalitet, identitet och personlighet – och med en fingertoppskänsla för att både bevara en lång familjetradition av vinmakande och på samma gång utveckla den. Sara Vezza gör succé med såväl familjeetiketten Josetta Saffirio som med serien viner under eget namn, där hon tar ut svängarna och låter sina visioner och vindrömmar bli verklighet.

Ett efternamn som Vezza förpliktigar. Sara själv är femte generationen vinodlare i familjen. Hennes pappa Roberto var länge omtalad vinmakare på Marchesi di Barolo och mamma Josetta Saffirio drev vineriet som bar hennes namn fram till 1992 då hon pausade projektet.

– Familjen har odlat vin länge, men själva produktionen startade med mamma och pappa. Min pappa var en del av ”Barolo Boys”, med en modern approach och mycket franska influenser i arbetet, säger Sara.

1999 öppnade Sara Vezza upp mammans nedlagda etikett igen, och sedan dess har hon byggt upp domänen till världsrykte.
Och ja, om du inte känner till namnet Josetta Saffirio känner du säkerligen igen de säregna etiketterna med de små tecknade tomtarna.

Porträttbild på Sara Vezza i vingården.
Sara Vezza i vingården – Bild: Pressbilder

– Min morfar Ernesto brukade läsa godnattsagor för mamma om de här små vättarna som hjälpte till i vineriet om nätterna, och mamma blev så fascinerad av det så att hon bestämde sig för att rita av hur hon tänkte att de såg ut. Hon berättade i sin tur de sagorna för mig när jag var liten, och så hamnade de till slut på själva etiketterna också.

För Sara Vezza var vägen in i vinmakningen mer eller mindre självklar, säger hon. Hon hjälpte till i arbetet på gården redan som barn, och vid 22 års ålder – för drygt 20 år sedan – började hon arbeta heltid på egendomen.

– Jag känner att när man bor på en så här otroligt vacker plats är det både ett stort privilegium och ett stort ansvar att driva arbetet vidare. Det handlar om att respektera marken, den äldre generationen och den nya, säger Sara.

Just respekten mot den äldre generationen och deras värv lyser som en röd tråd genom Saras filosofi. Hon berättar till exempel om det exklusiva och limiterade vinet Barolo Riserva Millenovecento48 Josetta Saffirio, som är en hyllning till morfar Ernesto och som görs på druvor från en vingård i Montforte d’Alba som planterades 1948.

– Han föddes 1910 och eftersom hans pappa var soldat i första världskriget var han tvungen att börja jobba hårt redan som barn, och sedan var han själv soldat under andra världskriget. Morfar dog bara en dag innan jag föddes, och en viktig anledning till att jag gör det jag gör idag är att jag känner att jag vill hedra det hårda arbete som mina förfäder har lagt ner, allt det de har åstadkommit.

Porträttbild på Sara Vezza i vingården
Sara Vezza i vingården – Bild: Pressbilder

Hon arbetar sedan många år tillbaka ekologiskt och går nu även i en biodynamisk riktning. År 2010 flyttade hon in i ett nytt modernt vineri, som också har varit en bidragande kraft i kvalitetsarbetet.

Idag förfogar Sara Vezza och Saffirio över totalt 15,5 hektar vinmark, framförallt i Montforte d’Alba och Serralunga, men också med några gårdar i Alta Langa och Rodino. Vinerna hon producerar under de två etiketterna står för två helt olika uttryck, både vad gäller smakprofiler men också själva tillverkningsprocessen.

– Josetta Saffirio och Sara Vezza är verkligen två helt olika varumärken. Saffirio är väldigt traditionellt och old school, medan Vezza är betydligt mer experimentellt och där vi varje år försöker tänja gränserna, säger hon och fortsätter:
– Att jag ens startade Sara Vezza kommer sig faktiskt av att jag hade ett gräl med min pappa, vilket fick mig att ta beslutet att starta något som bara var mitt. Det var också därför jag satte mitt namn på flaskorna och att jag valde att inte ha några tomtar.

Porträttbild på Sara Vezza i vingården
Sara Vezza i vingården Vigneti Roddino – Bild: Pressbilder

Den första specifika vingården till Sara Vezza-linjen köpte hon i Montforte d’Alba 2017. Bara några dagar efter det köpet slog hon till på mark i Alta Langa. Sedan dess har det blivit en spännande serie släpp av såväl mousserande och rosé som Nebbiolo d’Aba och Barolo.

– Jag har aldrig några fasta recept för Sara Vezza-linjen, vi testar nya grejer varje år. Ibland använder vi av oss traditionella fat, ibland kör vi amforor eller cement. Grunden är att göra viner som är moderna och där druvan, jordmånen och årgången verkligen får skina igenom. Med Vezza jobbar vi också med betydligt mindre extraktion än Saffirio.

De små tomtarna har som sagt valts bort för Vezza-vinerna, men istället arbetar Sara med ett annat högst karakteristiskt uttryck. De egna etiketterna är prydda med symboler som representerar de fyra elementen luft, vatten, jord och eld: en ängel, en trollslända, ett torn och fågeln Fenix.

– Alla symbolerna har också flera betydelser och lager. Ängeln representerar även andlighet, trollsländan metamorfos och Fenix styrka och spänstighet, till exempel. Siffran fyra i sig betyder också mycket för mig eftersom jag har fyra barn.

Bild på Sara Vezza med sina fyra barn som representerar de fyra elementen
Sara Vezza med sina fyra barn som representerar de fyra elementen – Bild: Pressbilder

Att Sara Vezza verkligen brinner för sitt jobb lyser igenom med all önskvärd tydlighet när man pratar med henne, och provar hennes viner. Som vindrickare är det också kul att se hur väl hon balanserar på vågskålen mellan det traditionellt klassiska och det framåtlutande moderna. Kul att se är också hur hennes fritänkande lyser igenom på så många andra olika plan i arbetet. Hon har till exempel dragit igång ett projekt där hon låter privatpersoner ”adoptera” vinrankor för att sedan komma och jobba på gården några gånger per år, och sedan få några flaskor vin från just sina rankor.

sara-vezza
Sara Vezzas vision om de fyra elementen – Bild: Pressbilder

 

Sara säger att hon ser egendomen som ett ”naturmuseum” öppet för alla, och hon välkomnar såväl skolklasser som vinentusiaster till gården.

– Jag vill gärna bidra till att introducera både barn och vuxna för kulturen bakom vinmakning, och att de genom
vinerna få lära känna Piemontes traditioner och historia. Vi organiserar massor med olika tastings, temadagar och vinmiddagar.

Sara är dessutom aktivt involverad i bland annat organisationen Women in Wine, och egendomen sponsrar olika lokala kultur- och idrottsevent, som Monforteinjazz som går av stapeln in Monforte varje år.

– Jag älskar kombinationen av vin och kultur, vilket väl också är en förlängning av det man ser på mina etiketter, säger hon.

Tyvärr, för konsumenterna, produceras bara ett ytterst litet antal flaskor under Sara Vezza-etiketten; sällan mer än 2 000 buteljer av respektive vin. Och produktionen lär knappast öka eftersom en av premisserna för Sara är att hålla projekttet småskaligt. Flera av flaskorna går ändå ofta att hitta i beställningssortimentet här i Sverige och den som lyckas lägga vantarna på någon pava har en trevlig stund framför sig: Den parfymerade och silkiga Nebbiolo d’Alba, den klunkiga men välstrukturerade Barbera d’Alba Superiore Villar’o eller den eleganta och energiska Barolo Ravera.

Josetta Saffirio finns det däremot betydligt mer av på hyllorna och även här garanteras en sublim dryckesupplevselse, där finess, struktur och smakdjup går harmoniskt hand i hand.

– Jag har haft turen att få tillgång till fantastisk mark att bruka. Jag försöker bara göra mitt bästa med att förvalta vad naturen ger, säger Sara Vezza själv.

Svatvit bild på Sara Vezzas händer som håller en kork
Sara Vezzas händer håller i en av hennes korkar – Bild: Pressbilder

 

Viner att testa:

Flaskbild på Langhe Rosato Josetta Saffirio 2022

Langhe Rosato Josetta Saffirio 2022

Nr 72448 | 139 :- | BS
Riktigt pangig rosé med färska hallon, gott om färska örter och lite grillad citron. Bra driv i syran och samtidigt med en rund känsla i munnen.

flaskbild på Langhe Nebbiolo Josetta Saffirio 2021

Langhe Nebbiolo Josetta Saffirio 2021

Nr 72491 | 229 :- | BS
Lätt, fräsch och ren i stilen, samtidigt med bra struktur och tydliga men silkiga tanniner. Bra längd med allt i balans. God redan nu men kan också sparas länge.

Flaskbild på Sara Vezza Alta Langa 2018

Sara Vezza Alta Langa 2018

Nr 54195 | 299 :- | BS
Bra bubbel på traditionell metod i väldigt pigg, citrusdriven och mineralisk stil. Läskande och frisk med bra koncentration från start till mål.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.