Öl blir inte glassigare än på Omnipollos Flora

Hantverksöl, grillad sommarmat, glass och musik – Omnipollos Flora är sommarens roligaste vattenhål.

Fantombryggare Henok Fentie har med sin parhäst formgivaren Karl Grandin utmanat det mesta och flesta inom ölets värld. Som fantombryggare saknar du eget bryggeri och är beroende av att andra välkomnar dig. Något som ibland (obs, inte särskilt ofta) blivit lite knepigt när Henok berättat om sin tilltänkta ingredienslista som givetvis speglar hans filosofi om att öl kan bryggas av det mesta. Frukter, marshmallows, klubbor, kakor och sockervadd, är bara exempel på ”råvaror” som landat i tankarna till Omnipollos öl. Och visst finns det en förkärlek för det söta – vilket på Omnipollo Flora får blomma ut! Henok har tidigare drivit en glassbar med sin bror och har senaste åren experimenterat med hur man på bästa sätt gör glass av öl. Och han lyckas riktigt bra. Inte minst med texturen som är helt ljuvlig – och så vara det höjden, klart stans högsta glass.

Kiosken ligger strax under Floras Kulle i Humlegården och har smakfullt och ordagrant klätts in i växtlighet. Öppettiderna är generösa, från kl 10 till 01 varje dag (ölglass serveras från kl 11). Dagtid går det jättebra att ta med barnen. Menyn är oväntat ambitiös och erbjuder bland annat grillade skaldjur och en riktigt bra burgare.

Totalt finns åtta ölkranar, där sju stycken kommer snurra deras egna öl –pilsner, surt, humligt, lite sött och mörkt. Ett måste är det den fruktiga och sura (som varierar hela tiden) och som toppas med ölslush, mmmmm i sommarsolen! På glasstavlan är antalet fem varav två kommer baseras på öl.

Mitt bästa tips: fråga, fråga, fråga om ölen. Alltid kommer oväntade svar! Exempelvis är den senaste ölen i Bianca-serien – ”Bianca Blueberry maple pancake lassi gose”, mörkt, mörkt blå (akta mustaschen!) givetvis brygd med blåbär men processen har också avslutats med ren, ojäst blåbärsmust för att maxa smakintensiteten. När den söta musten tillsätts orkar inte ölet jäsa längre och resultatet blir närmast halvtorrt, vilket lämpar sig utmärkt då det syrliga ölet mer eller mindre smakar blåbärspannkaka med lönnsirap. Med andra ord – kom med öppet sinne!

Prenumerera på WineTables Nyhetsbrev! Läs mer

Senaste artiklarna

JULSUSIGA COCKTAILS!

Från Glöggroni som värmer vinterbitna kinder till en snöig sidovagn. Andreas Grube har jultwistat upp fyra goda cocktailklassiker.

Hemmagjord äppelglögg

Hemmagjord äppelglögg är svårslagen. Äppelfriskt syrlig, fruktig, kryddig och stark, om man vill. Här bjuder vi på det godaste receptet.

VINER MED GULDKANT

På fredag den 6 december fylls hyllorna med årets sista lansering av viner i tillfälligt sortiment. Pär Strömberg listar såväl drickvänligt som lagringsbart.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

VINTERVINER

Den 2 december är det dags för bolagets sista nyhetssläpp i fast sortiment. En rätt sorglig skara viner i ärlighetens namn – men – Pär Strömberg har skottat fram ett gäng favoriter.

FRÅN CHRISTMAS ALE TILL GUDARS SKYMNING

De smakrika brygdernas tid är nu. Sanna Lindberg listar sex ölnyheter som gör december ännu gladare.

UPPKRYDDAT!

GLÖGG – från skog och bär till piggt kryddigt Glühwein. Sanna Lindberg har plockat fram fem goda glögg att mysa in sig med till första advent.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

Beaujolais – revolutionen är här!

Fruktigt, festligt och sprudlande på alla vis. Startskottet för årets Beaujolais Nouveau ha gått. Maja Berthas frossar Bojo och bjuder på flirtiga favoriter från södra Bourgogne.

VINNYHETER 22 NOVEMBER - ÄRLIGT, HÅLLBART OCH PERSONLIGT

Mörker, kyla och goda, klimatsmarta val i fokus när Pär Strömberg listar Systembolagets näst sista tillfälliga sortiment för året, som släpps på fredag den 22 november.