Glada viner till syttende mai
Lästid: 5 minuter
Syttende mai, vårt kära grannland Norge firar sin grundlagsdag och vi firar att det släpps massa nytt i små partier på Systembolaget. Min gode vän Sigurd Wongraven i Oslo, firar nog med sin egen Champagne. Tyvärr får vi inte möjligheten att dricka Satyricon sångarens viner då efterfrågan i hans hemland överskrider tillgången med råge.
Genom fina samarbeten med fantastiska producenter har han övertagit Monopolet och vi får väl hoppas att Wongraven Wines snart blir tillgängliga även i Sverige. Något som gladeligen är tillgängligt i Sverige, åtminstone under en kort period, är de många spännande släppen hos Bolis som kallas Små Partier. Fredagens lansering erbjuder många exklusiva viner, prisklassen är relativt hög och det finns mycket gott utöver mina tips för den som har tjockt läder. Jag har nystat ut ett antal skitgoda viner i min prisklass, så håll till godo!
2 x vita
Jonatan García Lima gör stora viner med vulkanisk karaktär på Teneriffa. Kanarieöarna har sett ett uppsving de senaste åren och jag själv provade mig igenom ett stort antal viner på Gran Canaria under förra sommarens värmebölja. Listán Blanco heter druvan som håller hov i detta vin som är ljust gult och domineras av rökigt mineraliska och örtiga vulkandofter. I munnen läskar vita blommor och bivax tillsammans med krusbär och grapefrukt. Mjukt och sirligt, och mycket gott!
Vignasilan 2015*, Italien, Venetien,Breganze, #92104, 199 kr (840 flaskor)
Konstbiennalen i Venedig har precis öppnat och det här är precis det lokala panget jag vill dricka mellan Giardini och Arsenale i sommar. När drack du förresten ett vin på 100 % Vespaiolo? Det här är ett häftig vin som nästan drar åt det gröna i färgen. Även här hittar jag en vaxig ton som bjuder på vulkanörtighet, kamomill, bergamott och mandarin. Nätmelon och lychie finns där också och det är mjukt och runt, fylligt och alldeles förföriskt gott!
*Lanseringen av denna goding har tyvärr flyttats fram. Mer information kommer inom kort.
3 x rosé
Clos Cibonne Cuvée Caroline 2017, Frankrike, Côtes de Provence, #90326, 249 kr (1200 flaskor)
Min fru heter Caroline, men det är inte av den anledningen som jag valt detta vin. För mig, en något udda fågel i rosévinsmekka’t Provence. Massor av Tibouren och lite Grenache bygger detta vin som är svagt rosa som drar åt orange. Orangevin är också det som appellerar mina sinnen. Mild doft av röda bär men smaken domineras av blodapelsin, mandarin och persika utan att bli exotiskt fruktigt. Komplext men perfekt balanserat. Det här plockar jag fram till någon av sommarens varma kvällar då en enkel sallad står på bordet och alla är lite våta i håret efter dagens dopp i poolen.
Kedros Liatiko Lyrarakis Rosé 2018, Grekland, Kreta, #92401, 209 kr (1000 flaskor)
Kreta är också med och fightas om vilka som gör det bästa ö-vinet. Grekland har kommit starkt på den svenska marknaden och det är kanske på tiden med tanke på vår turism där (allt är inte maskintillverkad retsina). På norrsidan av Kreta och på hög höjd odlar Lyrarakis sina druvor. I detta vin har de fyllt på med den lokala druvan Liatiko. Det här blir garanterat sommarens annorlunda val, kul att blindprova någon på och se minen när ursprunget avslöjas. Svagt ljust rosa, massor av skogsbär, röda vinbär, röda äpplen, rabarber och maxat med syra och friskhet.
Pícaro del Águila Clarete 2016, Spanien, Ribera del Duero, #92491, 299 kr (480 flaskor)
Jorge Manzón har tidigare jobbat hos Vega Sicilia och DRC men gör sedan 2010 vin på egen mark och med egen etikett. Tempranillo står i fokus men lite Garnacha och Bobal lyfter frukten över faten. Ekologisk odling har gett ett ljust rosa vin med mycket doft, röda bär, röda krusbär, lite rabarber, tranbär och jordgubb, stramt och kryddigt avslut. Kanske i det dyraste laget men ack så inbjudande.
3 x röda
Il Frappato Arianna Occhipinti 2016, Italien, Sicilien, #92275, 289 kr (600 flaskor)
Ingen har väl missat vilket fan jag är av Arianna Occhipinti och inte blev jag mindre starstruck efter att vi träffats här i Stockholm tidigare i vintras. Nu släpper hon sitt flaggskepp Il Frappato 2016 och 600 flaskor har fått destination Sverige. Dessa kommer att gå åt så sjukt fort kan jag lova så slumra inte på beställningsknappen på fredag. Direkt känner man den karaktäristiska doften, komplex och underbart parfymerad. Il Frappato 2016 är en josig syrakick som balanserar en bra tanninstruktur under underbar frukt. Det här vinet är redan klunkvänligt så kasta i dig det direkt eller köp flera och lägg undan, det kommer garanterat hålla under en lång tid med.
Grasso Gavarini Langhe Nebbiolo 2017, Italien, Langhe, #95173, 219 kr (960 flaskor)
Heter man Elio i förnamn i Piemonte så gör man bra vin, det är sen gammalt. Idag är det dock Elios son Gianluca som står för driften och bedriften. Intensiv och nyanserad doft, bär och lite fat. Här finns schyssta tanniner och livlig syra uppbackat av klassiska Nebbiolotoner som körsbär och nypon, rosor och lingon. En evigt ihärdig eftersmak som inte vill ge sig är ett plus i kanten. Smarrigt!
Cabernet Rosu Sec Leuntea Vin 2015, Moldavien, #99425, 179 kr (1200 flaskor)
Moldavien gör riktigt bra vin och Leuntea Vin är ett familjevineri som tillämpar ekologisk odlingsfilosofi utan certifiering. Smörkola och syrliga bär är kanske något atypisk Cabernet Sauvignon till trots, men ändå finns svarta vinbär och tranbär, örter, körsbär och glädje där. Något rökiga toner avrundar. Bra köp, udda, gott och kul!
1 x bubblare
David & Nadia Grenache 2017, Sydafrika, Swartland, #92023, 299 kr (600 flaskor)
Swartland och Grenache = hand i handske, i alla fall i detta fall. Det nya Sydafrika är på stark frammarsch och även om de senaste årens torka har förstört mycket av skörden så är kvaliteten fortsatt riktigt bra och den yngre generationen vinmakare är lite mer på tå än de gamla stötarna när det väl gäller. Denna Grenache har det mesta av det jag gillar med just Grenache. Ljust transparent röd färg, jordgubb och klarbär, josigt och slurpigt gott. Endast 600 flaskor och prislappen är vad den är, men missa inte om du som jag gillar Grenache!
2 x exklusiva
Becker Steinwingert Spätburgunder 2014, Tyskland, Pfalz, #95362, 449 kr (600 flaskor)
Japp, du har läst om Becker tidigare i mina texter. Då var det världsklass på instegsvinerna och den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. Fritz gör verkligen toppvin på Pinot Noir och tre av dessa, med bästa vingårdslägen släpps nu på fredag. Den dyraste i gänget, Heydenreich, hade jag tyvärr inte möjlighet att testa, men de andra två är inte att missa. Steinwingert kommer med gyllenröd färg, syrliga bär, lingon, örter, hallon och rosor. Läskande syra och bra men lite svajig balans, kanske något ung sina 5 år till trots. Drickfönstret börjar kanske först om ett par år, men det här vinet kan du lagra länge.
Becker Kammerberg Spätburgunder GG 2014, Tyskland, Pfalz, #95349, 739 kr (240 flaskor)
Ett av Beckers bättre lägen visar upp en magisk doft av rosor, röda bär, lite fat i bakgrunden. Man tänker direkt på en bättre gåsmiddag där den eleganta fattonen kommer från använda fat från Domaine de la Romanée-Conti. Mycket komplext och snyggt vin, kryddigt och fullt av mogna bär, bergamott och oolong, lagring är att rekommendera. Storasyskonet Heydenreich Spätburgunder 2014 (#95372, 1399 kr)släpps också på fredag.
2 x försenade släpp
Atanasius Rot Gut Oggau 2017, Österrike, Weinland Österreich, #92341, 279 kr
Josig doft av frisk och fräsch frukt. Österrikiska Gut Oggau sätter ribban högt och naturvinskritikerna får det svårt och kommer famla i blindo. Spritsig, sval stil där Zweigelt och Blaufränkisch leder oss på promenad i fruktträdgården för att plocka, hör och häpna, vilda hallon. Ja, ibland är inte allt så konsekvent när man försöker sammanfatta ett eller flera intryck. Men en sak är säker, dessa flaskor kommer flyga ur hyllorna och inte göra någon vettig människa besviken!
Királyudvar Tokaji Furmint Sec 2016, Ungern, Tokaj, #96344, 259 kr
Det här är så j..la gott var det första jag tänkte. Sen kom jag på att jag måste analysera och skriva och inte bara klunka på som om det inte fanns en morgondag. Men, torr Furmint, som den ofta kommer förpackad idag, är sjukt gott. Kanske lite underskattat bland folket. Upptäck gärna denna Ungerska skatt för Tokaj har så mycket mer att erbjuda än de söta “puttar” vi kommer ihåg från förr. Här hittar du ett fylligt rikt vin som trots det är livligt och fyllt av friska gula äpplen. Inte för inte som namnet översätts till Kungens Vineri!