Bild på Pinotage – Sydafrikas stolthet eller skam?

Pinotage – Sydafrikas stolthet eller skam?

Bild på Tina Johansson
Tina Johansson Vinskribent och chefsommelier

Lästid: 5 minuter

Pinotage är en druva med ett rykte lika brokigt som landets historia – missförstådd, älskad och nu äntligen uppskattad. Wine Tables skribent och sommelier Tina Johansson har tagit tempen på den Sydafrikanska druvan.

Pinotage har länge setts som Sydafrikas egna druva och har varit uppskattad och älskad lokalt. Samtidigt missförstådd internationellt. Pinotage kom till när pinot noir och cinsault korsades på universitetet i Stellenbosch, för snart hundra år sedan. Det var ett försök att få en druva som smakade som pinot noir. Samtidigt som den kunde ge lika stora skördar och klara värmen precis som cinsault.

En svår start på resan

De första vinerna som tillverkades på druvan var dock inte de bästa kvalitetsmässigt. Druvan fick därmed ett dåligt rykte som lever kvar fortfarande. Idag däremot kan dock pinotage ge fantastiska viner i flertalet olika stilar och är väl värd att återupptäcka.

Druvan pinotage har en historia nästan lika brokig som Sydafrika själv. Det börjar i otur direkt när den skapas och planteras av Dr. Abraham Izak Perold år 1925. – Som hinner avsluta sin tjänst vid universitetet innan vinrankan ger sin första skörd. Projektet glöms därför bort och legenden säger att de få rankor som planterades nästan höll på att rivas upp.

Man förstod senare vad det var och äntligen görs första vinet år 1941. Ryktet om druvan sprider sig och vinerna blir populära bland vinodlare under 60-talet. Mycket på grund av att pinotage gav stora skördar. Men samtidigt inte behövde lika mycket bevattning för att överleva som andra druvor.

Kända pionjärer och vinstilar

Producenterna Kanonkop och Bellevue började tillverka pinotage tidigt och förespråkar druvan än idag. Deras arbete och passion för druvan är en stor anledning till varför den numera visar upp sig från sin bästa sida. Lokalt var den väldigt uppskattad i början, men på exportmarknaden beskrevs smaken som aceton, bränt gummi och rostig spik.

Pinotage mitt i jäsningen hos Kanonkop, Stellenbosch.
Pinotage mitt i jäsningen hos Kanonkop, Stellenbosch.

Från missförstånd till mästarklass

Idag vet man bättre och kan göra allt ifrån kraftiga, smakrika viner lagrade på ekfat till eleganta och rödfruktiga viner. Oftast har förebilden varit att likna föräldern pinot noir, men många års studier har lett till större förståelse och respekt för druvan. Pinotage brukade odlas på den varmaste platsen i vingården och inte bevattnas lika mycket som övriga druvsorter. Detta leder ofta till att det tillkommer Isoamyl Acetate som byggs upp i druvan vilket kan ge smaken av aceton.

Pinotage var också väldigt känslig för virussjukdomar i vingården. Många tror att det lett till smaken av bränt gummi. Idag har man däremot tagit fram bättre rankor och plantmaterial för att höja kvaliteten på det slutgiltiga vinet.

Från början trodde att druvan skulle ärva förmågan att ge stora skördar från cinsault. Man beskar den inte heller så mycket i vingården vilket, när det blivit för stora skördar, kan ge en blodig smak till vinet. Även blad behöver beskäras på vinrankan. Pinotage växer otroligt snabbt och lägger gärna sin energi på att skapa ett stort lövverk istället för koncentrerade druvor.

Vinets kemi – och varför det gick fel

Även i vineriet har man idag bemästrat hur man ska hantera druvan för att göra de goda viner vi kan dricka idag. Pinotagedruvan är formad som en droppe med väldigt täta klasar vilket kan leda till att druvan inte utvecklar lika mycket färg på skalen närmast stjälken.

Förr försökte man därför dra ut så mycket som möjligt av den färgen som fanns in i vinet genom förlängd maceration och extraktion, men eftersom tanninerna även dem finns i skalen kunde man råka ge vinet överdriven strävhet och en besk ton.

Ett av fatlagringsrummen för pinotage hos Kanonkop.
Ett av fatlagringsrummen för pinotage hos Kanonkop.

Oturen slutar tyvärr inte där. Pinotage har naturligt lägre syra än en del andra druvor. Dessutom med mer kalium i stjälkarna vilket båda fall leder till ett högre pH-värde i musten. När vinet jäser är det väldigt känsligt och mottagligt för bakterier, eller jästsvampar sombrettanomyces. Ett lågt pH-värde hjälper till att skydda vinet mot den här typen av förstörelse eftersom bakterierna inte trivs lika bra i en sur miljö.

Om dessa bakterier kommer i kontakt med musten kan de annars skapa dåliga smaker i det slutgiltiga vinet. Problemet är att druvor som pinotage som har ett högre pH-värde är mycket mer mottagliga för denna typ av förstörelse. Vilket är ännu en anledning till att man förut kunde hitta så dåliga exemplar av druvan.

Ett vin för framtiden

Pinotage fick äntligen ett uppsving när man började tillverka Cape Red Blends. Där pinotage ska utgöra 30 – 70% av vinet blandat med vad som var, eller är, mer populära druvsorter likt cabernet sauvignon eller syrah. Även stilen Coffee Pinotage har visat sig populär, där man får en distinkt kaffesmak i vinet genom att lagra det i väldigt hårt rostade fat. Eller genom att lägga ned rostade ekstavar i tankarna. Dessa stilar är väldigt omtyckta än idag, trots att de inte längre behövs för att få ett drickbart vin.

Med den kunskap vinmakare och druvodlare har om pinotage idag har den all möjlighet att skapa viner i toppklass. – Helt på egen hand, och de har redan börjat sin resa mot en nationell stolthet. I takten dessa viner utvecklas på kommer det inte ta lång tid innan den blir erkänd och uppskattad även internationellt vilket är otroligt välförtjänt. Pinotage har äntligen gjort resan från en skamlig druva, till Sydafrikas stolthet.

Dela via:

Mest besökta vinbarerna just nu

Nektar

Avslappnat

Stockholm, Vasastan

Kvarterskrog

Skärets Krog

Charmigt

Smögen

Bistro

Bar Ingrid

Charmigt

Stockholm, City

Hål i väggen

Muscadet Ostron & Vin

Livligt

Stockholm, Vasastan

Hål i väggen

Svarta Hästen

Mysigt

Stockholm, Östermalm

Perfekt läge

Teddys

Charmigt

Stockholm, Östermalm

Ramla in

Suggan Vinbar

Ostört

Göteborg, Majorna

Upcoming

Tyge & Sessil

Livligt

Stockholm, Östermalm

Perfekt läge

Bar La Lune

Prisvärt

Göteborg, Vasastaden

Perfekt läge

Sundbybergs Vinbar

Prisvärt

Solna - Sundbyberg

Hål i väggen