Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Pomum Logos, läran om äpplet!

Pomum Logos, läran om äpplet!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Det dignar av mogna äpplen i våra svenska trädgårdar och aldrig har väl musterierna haft så långa köer. Men vari ligger egentligen äpplets mystik, frukten som funnits sedan stenåldern, fruktbarheten, kunskapen, solfångaren och råvaran. Pär Strömberg tar oss närmare äpplets kärna genom några av fruktens stjärnor och intervjuar äppelkungen Johan Sjöstedt.

Det råder äppelhysteri i vårt avlånga land, i alla fall på dryckessidan. Ingen har väl undgått den rapida utvecklingen av svensk cider? Våra nya kvalitetsdrycker kan vi vara stolta över. Det är något vi borde få se mer av i exportsammanhang och i svensk representation tillsammans med den stolta svenska gastronomin. Här uppe i det nordiska klimatet, där det har varit svårt att odla druvor, finns en lång tradition av fruktvin på blåbär, vinbär och körsbär samt frukter som plommon och självklart äpplen. Spriten har vi gjort på säd och potatis i brist på vin, men det är en annan historia.

 

Äpplen har kultiverats och förädlats här i ca 4 500 år. Rester av äpplen har hittats vid utgrävningar av stenåldersboplatser, det vittnar ett förkolnat äpple från Alvastra i Östergötland om. Vikingarna åt också äpplen och i den fornnordiska mytologin symboliserar äpplet fruktsamhet och förnyelse och det talas om Iduns gyllene äpplen som höll gudarna unga. Vi kan anta att de äpplena var av sorten vildapel (sura, små frukter) medan de äpplen vi idag konsumerar har sitt ursprung i östra Asien. Malus domestica, trädgårdsapel, är den familj av äpplen som idag är en av våra mest älskade frukter.

 

Äpplet är även en symbol för kunskap. Delar du ett äpple på tvären så framträder en femuddig stjärna av kärnhuset, ett pentagram, en magisk symbol för högre vetande inom mystiken.

 

De flesta svenska äpplena odlas i Skåne men betydande odlingar finns även utspridda i södra och i mellersta Sverige, i Mälardalen och runt Vättern. Den årliga skörden av svenska äpplen uppgår till 25 miljoner kilo, vilket motsvarar cirka 25 procent av den totala svenska äppelkonsumtionen. Idag finns över 1 000 olika förädlade äppelsorter och de vanligaste och mest odlade vi har är Aroma, Cox Orange och Ingrid Marie.

 

Äpplen används flitigt i mat och dryck och har liknande egenskaper som vindruvan när det kommer till socker, fenoler och syror. Äpplen innehåller olika mängd av fenoler som oxideras och gör att frukten mörknar när man tagit en tugga. Äppelmos, äppelpaj och äppeljuice är vanligt förekommande variationer på våra svenska bord men redan på medeltiden började man göra äppelvin och must av frukten. En populär företeelse som också blommat det senaste åren är att själv musta sina äpplen från trädgården för infrysning som ger flytande njutning året om.

 

Idag växer producentledet snabbt och på Systembolaget finns drygt 400 artiklar under sökorden Sverige och äpplen, en ökning med cirka 300 artiklar på fyra år sedan vi senast scannade av den svenska äppeltrenden. Mycket är såklart massproducerad industricider, men hantverkscidern, eller Frukt Pét-Nat, som inflytelserika Fruktstereo väljer att kalla det, har tagit enorma kliv på andelstrappan. Bara under de senaste två åren har just Fruktstereo, Pomologik, Skepparps, Bedstekilde, Brännland och Maglehem visat upp svensk kvalitet även på den internationella marknaden. Många fler, såväl nystartade och de få som äntligen får vatten på sin kvarn. Brutes, Sent Om Cider, Spriteriet, Köpings Musteri, Äppel Päppel, Bredängs Cideri, Stockholms Bränneri, Glömda Äpplen med flera som fyller på ledet. En del satsar på alkoholfria alternativ, andra fermenterar, destillerar, några mustar och några brygger. Det råder frenesi i svensk dryckeskultur och det är inte längre endast mikrobryggerier för öl som kokar kitteln full. Med det sagt kommer vi garanterat få se fler cross-overs inom snar framtid, mellan öl och cider och andra segment som vin, sprit och hard seltzer. Mixning av kategorierna och fler frukter och bär tillsatta i äppelmixen är min Nostradamus-take för kommande år.

För att få lite mer djup i frågan kontaktade jag Pomologiks egen äppelkung Johan Sjöstedt:

johan sjöstedt pomologik wine table
Vilken äppeldryck går starkast just nu på svenska marknaden?
– Alkoholfria äppelprodukter är fortfarande den snabbast växande kategorin. Inte bara äppelmust utan främst alkoholfri cider upp till 0,5%. Dessa drycker är särkilt uppskattade då de har en naturligt djup och komlexitet och inte behöver några invasiva och komplicerade processer för att vara alkoholfria. Utrymmet fr experimenterande är stort. Pomologik har tex släppt flera olika smaksättningar i år såsom Earl Grey och björklöv.
Nya trender inom hantverkscider och äppelvin?
– Även om experimenteradet med kombinationer med druvor och bär är vanligt så är fokuset i stort fortfarande hundra procent äpple. Lagring på ekfat har länge varit en stark trend som ser ut att hålla i sig.
Vilka är några av de hetaste uppkomlingarna?
– Mest hypad: Hjulsjö 103. Mest under radarn: Udda Cider. I år ser vi fler nystartade ciderier än någonsin, så under 2025 kommer vi få se de första släppen från en rad nya producenter. Superspännande och bra för alla inblandade.
Vilka ciderproducenter är idag de bästa och ledande? Inhemskt och export?
– Det är fortsatt de trojkan Brännland, Fruktstereo och Pomologik.  Pomologik är den snabbast växande. Brännland är äldst och har starkast postition i FS. Frukstereo är tveklsöt det starkaste varumärket bland naturvinspubliken.  Brännland har störst exportandel av de tre och även den som har störst närvaro på internationella stjärnkrogar.
Vilka är förutsättningarna för att göra egen hantverkscider eller äppelvin?
– Mycket goda. Råvaran finns lättillgänglig och processen är väldigt enkel, särskilt när det finns så många musterier och man inte behöver köpa en massa utrustning. En jäshink och en bok räcker egentlige för att komma igång. Det man kan behöva är också tålamod, en bra cider tar minst ett år att göra.

Läs mer om äpplen och fruktvin av Karin Ericson

Dela via:

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.