Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Pomum Logos, läran om äpplet!

Pomum Logos, läran om äpplet!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Äpplets mystik. Frukten som funnits sedan stenåldern. Fruktbarheten, kunskapen, solfångaren och råvaran. Pär Strömberg tar oss närmare äpplets kärna och bjuder flytande äpple i sju varianter.

Det råder äppelhysteri i vårt avlånga land, iallafall på dryckessidan. Ingen har väl undgått den rapida utvecklingen av svensk cider? Våra nya kvalitetsdrycker kan vi vara stolta över. Det är något vi borde få se mer av i exportsammanhang och i svensk representation tillsammans med den stolta svenska gastronomin. Här uppe i det nordiska klimatet, där det har varit svårt att odla druvor, finns en lång tradition av fruktvin på blåbär, vinbär och körsbär samt frukter som plommon och självklart äpplen. Spriten har vi gjort på säd och potatis i brist på vin, men det är en annan historia.

Äpplen har kultiverats och förädlats här i ca 4500 år. Rester av äpplen har hittats vid utgrävningar av stenåldersboplatser, det vittnar ett förkolnat äpple från Alvastra i Östergötland om. Vikingarna åt också äpplen och i den fornnordiska mytologin symboliserar äpplet fruktsamhet och förnyelse och det talas om Iduns gyllene äpplen som höll gudarna unga. Vi kan anta att de äpplena var av sorten vildapel (sura, små frukter) medan de äpplen vi idag konsumerar har sitt ursprung i östra Asien. Malus domestica, trädgårdsapel, är den familj av äpplen som idag är en av våra mest älskade frukter.

Äpplet är även en symbol för kunskap. Delar du ett äpple på tvären så framträder en femuddig stjärna av kärnhuset, ett pentagram, en magisk symbol för högre vetande inom mystiken.

De flesta svenska äpplena odlas i Skåne men betydande odlingar finns även utspridda i södra och i mellersta Sverige, i Mälardalen och runt Vättern. Den årliga skörden av svenska äpplen uppgår till 25 miljoner kilo, vilket motsvarar cirka 25 procent av den totala svenska äppelkonsumtionen. Idag finns över 1000 olika förädlade äppelsorter och de vanligaste och mest odlade vi har är Aroma, Cox Orange och Ingrid Marie.

Äpplen används flitigt i mat och dryck och har liknande egenskaper som vindruvan när det kommer till socker, fenoler och syror. Äpplen innehåller olika mängd av fenoler som oxideras och gör att frukten mörknar när man tagit en tugga. Äppelmos, äppelpaj och äppeljuice är vanligt förekommande variationer på våra svenska bord men redan på medeltiden började man göra äppelvin och must av frukten. En populär företeelse som också blommat det senaste åren är att själv musta sina äpplen från trädgården för infrysning som ger flytande njutning året om.

Idag växer producentledet snabbt och på systembolaget finns ca 180 artiklar under sökorden Sverige och äpplen. Mycket är såklart massproducerad industricider, men hantverkscidern, eller Frukt Pét-Nat, som inflytelserika Fruktstereo väljer att kalla det, har tagit enorma kliv på andelstrappan. Bara under de senaste två åren har just Fruktstereo, Pomologik, Skepparps, Bedstekilde, Brännland och Maglehem visat upp svensk kvalitet även på den internationella marknaden. Många fler, såväl nystartade och de få som äntligen får vatten på sin kvarn. Brutes, Sent Om Cider, Bergslagens Destilleri, Spriteriet, GodDryck, Köpings Musteri, Äppel Päppel, Bredängs Cideri, Stockholms Bränneri, Glömda Äpplen m.fl. fyller på ledet. En del kör alkoholfria alternativ, andra fermenterar, destillerar, några mustar och några brygger. Det råder frenesi i svensk dryckeskultur och det är inte längre endast mikrobryggerier för öl som kokar kitteln full. Med det sagt kommer vi garanterat få se fler cross-overs inom snar framtid, mellan öl och cider (ex. humlad cider från Pomologik) och andra segment som vin, sprit och hard seltzer. Mixning av kategorierna och fler frukter och bär tillsatta i äppelmixen är min Nostradamus-take för 2020. I mars lansering av fast sortiment släpps även ett stor antal nya härliga äppelmuster från svenska gårdar.

Här ger jag 7 olika goda dryckestips på temat svenska äpplen:

MUST

GodDryck No 3, nr 1904, 30 kr

APERITIF / DESSERT

FRUKT PÉT-NAT

 

CIDER

 

MOUSSERANDE

 

VIN

 

SPRIT

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.