Pomum Logos, läran om äpplet!
Lästid: 5 minuter
Det dignar av mogna äpplen i våra svenska trädgårdar och aldrig har väl musterierna haft så långa köer. Men vari ligger egentligen äpplets mystik, frukten som funnits sedan stenåldern, fruktbarheten, kunskapen, solfångaren och råvaran. Pär Strömberg tar oss närmare äpplets kärna genom några av fruktens stjärnor och intervjuar äppelkungen Johan Sjöstedt.
Det råder äppelhysteri i vårt avlånga land, i alla fall på dryckessidan. Ingen har väl undgått den rapida utvecklingen av svensk cider? Våra nya kvalitetsdrycker kan vi vara stolta över. Det är något vi borde få se mer av i exportsammanhang och i svensk representation tillsammans med den stolta svenska gastronomin. Här uppe i det nordiska klimatet, där det har varit svårt att odla druvor, finns en lång tradition av fruktvin på blåbär, vinbär och körsbär samt frukter som plommon och självklart äpplen. Spriten har vi gjort på säd och potatis i brist på vin, men det är en annan historia.
Äpplen har kultiverats och förädlats här i ca 4 500 år. Rester av äpplen har hittats vid utgrävningar av stenåldersboplatser, det vittnar ett förkolnat äpple från Alvastra i Östergötland om. Vikingarna åt också äpplen och i den fornnordiska mytologin symboliserar äpplet fruktsamhet och förnyelse och det talas om Iduns gyllene äpplen som höll gudarna unga. Vi kan anta att de äpplena var av sorten vildapel (sura, små frukter) medan de äpplen vi idag konsumerar har sitt ursprung i östra Asien. Malus domestica, trädgårdsapel, är den familj av äpplen som idag är en av våra mest älskade frukter.
Äpplet är även en symbol för kunskap. Delar du ett äpple på tvären så framträder en femuddig stjärna av kärnhuset, ett pentagram, en magisk symbol för högre vetande inom mystiken.
De flesta svenska äpplena odlas i Skåne men betydande odlingar finns även utspridda i södra och i mellersta Sverige, i Mälardalen och runt Vättern. Den årliga skörden av svenska äpplen uppgår till 25 miljoner kilo, vilket motsvarar cirka 25 procent av den totala svenska äppelkonsumtionen. Idag finns över 1 000 olika förädlade äppelsorter och de vanligaste och mest odlade vi har är Aroma, Cox Orange och Ingrid Marie.
Äpplen används flitigt i mat och dryck och har liknande egenskaper som vindruvan när det kommer till socker, fenoler och syror. Äpplen innehåller olika mängd av fenoler som oxideras och gör att frukten mörknar när man tagit en tugga. Äppelmos, äppelpaj och äppeljuice är vanligt förekommande variationer på våra svenska bord men redan på medeltiden började man göra äppelvin och must av frukten. En populär företeelse som också blommat det senaste åren är att själv musta sina äpplen från trädgården för infrysning som ger flytande njutning året om.
Idag växer producentledet snabbt och på Systembolaget finns drygt 400 artiklar under sökorden Sverige och äpplen, en ökning med cirka 300 artiklar på fyra år sedan vi senast scannade av den svenska äppeltrenden. Mycket är såklart massproducerad industricider, men hantverkscidern, eller Frukt Pét-Nat, som inflytelserika Fruktstereo väljer att kalla det, har tagit enorma kliv på andelstrappan. Bara under de senaste två åren har just Fruktstereo, Pomologik, Skepparps, Bedstekilde, Brännland och Maglehem visat upp svensk kvalitet även på den internationella marknaden. Många fler, såväl nystartade och de få som äntligen får vatten på sin kvarn. Brutes, Sent Om Cider, Spriteriet, Köpings Musteri, Äppel Päppel, Bredängs Cideri, Stockholms Bränneri, Glömda Äpplen med flera som fyller på ledet. En del satsar på alkoholfria alternativ, andra fermenterar, destillerar, några mustar och några brygger. Det råder frenesi i svensk dryckeskultur och det är inte längre endast mikrobryggerier för öl som kokar kitteln full. Med det sagt kommer vi garanterat få se fler cross-overs inom snar framtid, mellan öl och cider och andra segment som vin, sprit och hard seltzer. Mixning av kategorierna och fler frukter och bär tillsatta i äppelmixen är min Nostradamus-take för kommande år.