Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Portugals vinhistoria i korthet

Portugals vinhistoria i korthet

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

De tidigaste fynden av vintillverkning i det område som vi idag kallar för Portugal går tillbaka till ca 2000 f. kr, men det var under romarnas tid som vintillverkningen fick sitt första verkliga uppsving. Maja Berthas ta med oss på en inspirerande invigning till det portugisiska vinarvet.

I takt med att Rom växte ökade också efterfrågan på vin och när den inhemska produktionen inte räckte till fick ”kolonierna” bidra.

För att vidare se framåt i historien så är det England som kommer att bli Portugals stora handelspartner. Konsumtionen av vin i kungariket är stort och engelsmännen vänder sig först till Frankrike för sina vininköp men då relationen mellan länderna vacklar får man söka nya handelsmarker. Redan tidigt sätts strålkastarljuset på Portugal och 1386 upprättas det första diplomatiska dokumentet mellan de två länderna – ett handelsavtal som fortfarande gäller idag.

Efter att den engelska kronan fullständigt klippt banden med Frankrike i slutet på 1600-talet så får den portugisiska vinnäringen ett stort uppsving och importen av landets viner ökar med över 3000 procent under en knapp tio-årsperiod. Villkoren för handeln dikterades främst av de engelska vinhandlarna och med ett nytt handelsavtal 1703 stärks banden ytterligare. Det är också under slutet av 1600-talet som den nyupptäckta portvinsstilen tar plats på vinscenen. Men med popularitet kommer också fusket och efter att man upptäckt ett flertal överträdelser i form av smaktillsatser och importerade druvor så väljer man att, år 1756, etablera de första reglerna för vinproduktion i Dourodalen – och, i och med det, så föds en av världens första etablerade vinappellationer.

Men säg den lycka som varar för evigt. Med dom stärkta banden till den brittiska kronan kom Douro att bli föremål för militära attacker från både Frankrike och Spanien i syfte att skada brittiska intressen, något som kom att slå hårt mot vinbönderna. Med en sviktande exportmarknad är landet redan bräckligt när vinlusen slår till med full kraft i slutet på 1800-talet. Vinnäringen går in i en lågkonjunktur och de vinodlare som inte redan ersatt sina vingårdar med andra jordbruksgrödor, började istället fokusera på volymviner med tveksam kvalitet. I början av 1900-talet faller de portugisiska vinerna ut från den internationella vinkartan och det är inte förrän landets inträde i EU, 1986, som det moderna vinlandet Portugal ser sin pånyttfödelse. Nu är landet mer spännande än någonsin och vinrevolutionen är ett etablerat faktum.

Vinområden – i urval:

Bild på branta vingårdar i Dourodalen, Portugal
Dourodalens branta men vackra och förföriska vingårdar.

Vinho Verde

I nordvästra delen av Portugal ligger landets största vinregion – Vinho Verde. Även om det finns stora variationer i de olika subregionernas klimat så definieras regionen i stort av närheten till Atlanten. Precis som namnet antyder är landskapet grönt och frodigt vilket möjliggörs av områdets stora regnmängder. Här är man främst kända för de lätta, krispiga vinerna framförallt på druvan alvariño (alvarinho) men man gör även rött, rosé och mousserande vin.

Douro

Det här är kanske en av världens vackraste vinregioner. Vingårdarna är närmast karvade in i bergssidorna på sluttningarna kring floden Douro. Här är man skyddade från Atlantens influenser och regionen präglas av ett inlandsklimat med kalla vintrar och väldigt varma somrar. Givetvis är portvinerna den vinstil som är mest känd men de senaste decennierna har bordsvinstrenden växt sig allt starkare. Man odlar hundratals druvor här med det är portvinssorterna tinta barroca, tinta roriz, touriga franca, tinta cão och touriga nacional som dominerar odlingarna.

Dão

Den här vinregionen ligger inklämd mellan flertalet bergskedjor vilket ger en mängd olika mikroklimat och en varierande topografi. Vingårdarna är belägna mellan 200 och 1000 meter över havet och jordmånen domineras av karg, näringsfattig, granit. De röda vinerna är strukturerade och eleganta och de bästa exemplen görs på tinta roriz och touriga nacional. De vita vinerna görs oftast på druvan encruzado som också är den mest odlade gröna druvan i området. Regionen har länge varit lite av en doldis men utvecklingen går snabbt och kvaliteten på vinerna är numera vida känd.

Alentejo

Detta är den största vinregionen i Portugal, åtminstone till ytan. Klimatet är varmt och torrt och här är man kända för mulliga, kraftfulla röda viner – främst på druvan aragonez, som i Spanien går under namnet tempranillo. Förutom vinproduktionen är Alentejo också centrum för Portugals korkproduktion och området står för mer än hälften av hela världens produktion.

Annons

Vallado Touriga Nacional 2019

Vallado Touriga Nacional 2019

Land:Portugal
Pris:299 ,-
Alkoholhalt:14%
Sockerhalt:3 g/l
Volym:750 ml

Vallado Touriga Nacional 2019

Land:Portugal
Pris:299 ,-
Alkoholhalt:14%
Sockerhalt:3 g/l
Volym:750 ml

Ett kraftigt och balanserat rött från Portugal. Doft och smak av mörka skogsbär, örter och ekfat som möter inslag av viol, lakrits och balsamico. Låt gärna vinet lufta någon timme innan servering. Passar utmärkt till lamm med rosmarin och vitlök eller till starka, smakrika ostar. 

NR: 57765
 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.