Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Regniga sommaren 2023 – Sveriges vinodlares mardröm?

Regniga sommaren 2023 – Sveriges vinodlares mardröm?

Bild på Tina Johansson
Tina Johansson Vinskribent och chefsommelier

Lästid: 4 minuter

Att sommaren är kort och att det mesta regnar bort har hörts många gånger om, men för alla juli månads semesternjutare var det i år inte bara en låt utan även fakta. Tittar man på Sveriges vinproduktion så behövs det många soltimmar i vårt kalla klimat för att druvorna ska mogna. Sommelier och vinskribent Tina Johansson ställer sig frågan om årgång 2023 är Sveriges vinodlares mardröm?

Så vad har det trista sommarvädret egentligen inneburit för Sveriges växande plantering av vingårdar? Var skördeåret 2023 runt om i Sverige lika tråkigt som semestervädret?

Svaret på frågan är lika brokigt som årets växlande väder, men frågar man Niclas Albinsson, vinmakare på Särtshöga Vingård beläget i Ödeshög på Östgötaslätten, är svaret överraskande positivt.

– Jag tror vi kommer göra vårt bästa vin hittills i år. Vi plockade varje fält när det var exakt perfekt sockervärde och fenolisk mognad i druvorna. Under våra elva år här är årets must den bästa vi fått ut, säger Albinsson.

På Särtshöga Vingård tillverkas endast mousserande vin på solaris i dagsläget och arbetet i vingården står i fokus. Den röta som vanligtvis uppstår i druvklasarna under en så här blöt säsong har de lyckats undvika tack vare tidig avlövning runt klasarna som hjälper vinden nå in och torka druvorna, samt en tidig skörd. Skörden är dock lite mindre jämfört med förra året.

Bild på Särtsögas vingård efter vinterbeskärning
Särtshöga Vingård i april 2023 efter vinterbeskärningen. Bild: Tina Johansson

– Trots kvaliteten vi fått i år har det varit en utmanande säsong, vi har jobbat mycket med att dränera i vingårdarna för att klara oss trots allt regn. I juli trodde vi att druvorna kanske inte skulle hinna mogna, men sedan kom en varm och solig september och gjorde att vi faktiskt skördade klart nästan två veckor tidigare än vanligt. Skörden är däremot lite mindre än förra året men vi tröstar oss med att vi inte ska göra mycket vin, utan bra vin, fortsätter Albinsson.

Skepparps Vingård utanför Kivik i Skåne, som även de främst producerar mousserande solaris, har däremot fått sin största skörd någonsin. Det beror till viss del på grund av ett väldigt bra väder tidigt på säsongen under blomningen, som ledde till många druvor. Trots en utmanande säsong där det växlat mellan varmt och kallt har man även här lyckats undgå de mest extrema skyfallen och därmed undvikt vingårdsjukdomar. Enligt Skepparps ägare Bengt ”Fuffe” Åkesson finns det dock en del andra odlingar i Sverige som har drabbats av mjöldagg på grund av vädret.

– En del vingårdar har tyvärr drabbats av massor av mjöldagg och en del ingenting, det har varit väldigt lokalt beroende på fuktigheten och nattemperaturen. Hos oss har vi däremot inte haft så mycket problem i vingården i år, men skörden blev några dagar senare än vanligt, säger Åkesson.

Några som dessvärre inte varit lika lyckligt lottade med 2023 års svåra årgång är Thora Vingård som gör stilla vin ute på Bjärehalvön. Även om skörden här också är den största sedan starten 2020, så beror det främst på att rankorna blivit äldre och producerar mer samt på förändringar och förbättringar gällande arbetet i vingården senaste åren. Emma Berto som är vinmakare på Thora Vingård säger att kvaliteten ändå är bra, och då främst för deras pinot noir och pinot gris medan året har varit lite svårare för solaris.

Bild på druvor som börjar mogna i Thora Vingård
Thora Vingård i juli 2022 när druvorna börjar formas. Bild: Tina Johansson

– Den här årgången har varit jobbig. Juni var torr, juli väldigt regnig och i augusti kom stormen Hans som verkligen påverkade oss. Den både stoppade mognaden av druvorna och skadade en del av skörden. På grund av den höga luftfuktigheten under sensommaren spreds även botrytis bland de skadade druvklasarna. För att försäkra oss om bra druvmaterial har vi därför lagt mycket mer tid på att sortera än vanligt. Däremot är vi väldigt positivt överraskade över hur bra kvalitet vi fått på årets must, säger Berto.

På andra sidan viken från Thora Vingård hittar vi halvön Kullaberg och Arilds Vingård. Här odlas druvor till flertalet olika stilla och mousserande viner, men årgången får bestämma exakt hur mycket det blir av varje vin. Även här nämns stormen Hans som en av årets största utmaningar. Vädret har på många sätt stoppat och försvårat arbetet.

– Stormen gjorde att vi under flera veckor fick jobba extra mycket ute i vingården med att binda upp skotten och det var svårt att köra ut i vingårdarna med traktor under den perioden. Men nu har vi skördat en stor del av våra druvor och de ser riktigt bra ut. Vår skörd är också lika stor som vanligt då vi plockade in vår Solaris tidigare eftersom botrytis började spridas. Vi kommer göra större delen mousserande vin i år på grund av det, men det ville vi göra ändå. Hade vi låtit druvorna hänga kvar längre hade vi fått sämre kvalitet och mindre skörd, säger Annette Ivarsson, ägare av Arilds Vingård.

Årgång 2023 i Sverige har med andra ord varit väldigt arbetskrävande, men med övervägande positivt resultat. Säsongen började med ett stabilt vårväder som hjälpte blomning och druvutveckling i vingårdarna, kraftigt regn den här tiden på året hindrar blomningen och leder i slutändan till en mindre skörd. När regnet väl kom i juli och augusti spreds röta och svampsjukdomar, men regn är inte bara dåligt utan även nödvändigt för att vinrankan ska överleva. Till sist kom septembers solsken som en räddare i nöden för att druvorna skulle hinna mogna i tid, samt för att låta druvklasarna torka och minska spridningen av vingårdsjukdomar.

Att jobba under svåra väderförhållanden är ingen nyhet i vin-Sverige och på Särtshöga Vingård tror man att det kommer bli mer liknande problem framöver. Enligt Albinsson var det här inte det sista året med denna typ av nederbörd och de har därför redan nu börjat förbereda sig för framtida säsonger med hjälp av fortsatt dränering i vingårdarna. Vad som i år var en intensiv säsong gav tillslut bra frukt och det finns stort hopp för det slutgiltiga vinet. Nu återstår bara den långa väntan tills nya årgången äntligen kan buteljeras och släppas till alla Sveriges vinälskare.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.