Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Smaka på norra Rhône – sju toppviner att testa

Smaka på norra Rhône – sju toppviner att testa

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Vinerna från norra Rhône bjuder på en stor spännvidd av smakupplevelser, från fylligt vitt till stramt och kryddigt rött. Wine Tables skribent Andreas Grube är ett stort fan av regionen, och här bjuder han på sju suveräna viner att testa för dig som är nyfiken på att lära dig mer.

VITT VIN

Vitt vin från Frankrike.

Saint-Péray Harmonie 2020, nr 52497, 319 kr (BS)

Saint-Péray är en lite bortglömd del av norra Rhône, men som också är mer än värd att komma ihåg. Här gör man inte minst lysande bra stilla och mousserande viner på druvorna marsanne och roussanne – och just i det här vinet är det hundra procent marsanne som gäller. Bra drag i syran och smaker av persika, gula äpplen, honungsmelon och med en lätt vitpepparkrydda i avslutet. Riktigt gott!

Vitt vin från Frankrike.

Crozes-Hermitage Blanc E. Guigal 2021, nr 96174, 245 kr (TS)

Jodå, visst gör man även vita viner i Crozes-Hermitage, och den här godingen som släpps som tillfällig nyhet den 20 oktober är en klockren representant för stilen. 95 procent marsanne och 5 procent roussanne i blenden. I doft och smak finns en härlig balans mellan det friskt syrliga och det stramt strukturerade, med toner av grapefrukt, limezest, päron och aningen mineralitet.

Vitt vin från Frankrike.

Condrieu Les Grandes Chaillées 2020, nr 86406, 409 kr (BS)

Condrieu är en appellation som är berömt för sina fylliga och rika viner på druvan viognier. Det här vinet visar både druvan och området på stiltypiskt manér, och bjuder på hela baletten av klassiska smaker. I doft och smak mogen persika, gott om blommighet, apelsin och aningen fattoner. Härligt fet och generös i munnen.

 

RÖTT VIN

Rött vin från Frankrike.

Delas Les Launes Crozes-Hermitage 2020, nr 2800, 209 kr

En helt suverän flaska som glädjande nog också ligger i det fasta sortimentet. Här serveras Crozes-Hermitage av klassiskt snitt med mogna körsbär, violtoner, saltlakrits, björnbär, torkade örter och ett stänk nymalen vitpeppar på toppen. God nu men kan också sparas för den som har tålamod.

Rött vin från Frankrike.

Crozes-Hermitage Domaine Combier 2021, nr 74696, 299 kr (BS)

Det här är ett av de beställningsviner från norra Rhône som jag oftast regelbundet klickar hem. Combier bjuder här på en oerhört finessrik och elegant version av Crozes-Hermitage, med gott om floral parfym, viol, lavendel, färska röda bär och lätt pepparkrydda. Ren och läcker syrah i sin ädlaste form.

Rött vin från Frankrike.

Courbis Saint-Joseph Vielles Vignes 2020, nr 93823, 299 kr (BS)

Av alla appellationer i norra Rhône är just Saint-Joseph en av dem som ligger mig varmast om hjärtat. Det finns ofta en kombination av elegans, renhet och stramhet i vinerna här som jag älskar. Den här pavan gör jobbet perfekt och bjuder på finessrik mix av rödbärighet, viol, gröna örter och grusig mineralitet. Ge gärna någon timme i karaff för bästa njut!

Rött vin från Frankrike.

Paul Jaboulet Côte Rôtie Les Jumelles 2020, nr 2090, 699 kr

Côte-Rôtie är den allra nordligaste appellationen i Rhônedalen, och på de dramatiskt branta sluttningarna här odlas syrah som blir till viner i absolut världsklass. Jaboulet är också en stabil producent som gör kalasviner i alla prisklasser. I det här vinet hittar du tydliga toner av lite rökt chark, körsbär, björnbär och hallon, toppat av lite färskmalen svartpeppar och fatkrydda. Kan sparas länge, men också underbart gott redan idag.

Annons

Saint-Joseph Les Granilites M Chapoutier

Saint-Joseph Les Granilites M Chapoutier

Land:Frankrike
Pris:369 ,-
Alkoholhalt:13%
Volym:750 ml

Saint-Joseph Les Granilites M Chapoutier

Land:Frankrike
Pris:369 ,-
Alkoholhalt:13%
Volym:750 ml

Saint-Joseph Les Granilites från M Chapoutier har en förtrollande doft med inslag av vilda mörka bär, mineraliga nyanser och en subtil, len ekton. Smaken är mjuk och välavvägd med fina, strukturerade tanniner och en långvarig eftersmak som bjuder på härliga noter av mörka bär. Det här vinet är en utmärkt följeslagare till en mustig köttgryta eller en saftig grillad biff.

NR: 76395

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.