Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Sista junilanseringen i tillfälligt sortiment

Sista junilanseringen i tillfälligt sortiment

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Sommaren är kort, vi är redan i skedet att äntra juli med ändrade semesterplaner, grillkvällar med grannar och skaldjursfrosserier. Drömmiga räksallader, côte du boeuf och hemester i hammocken, vi tipsar om vinerna för alla tillfällen.

Sommaren är kort, vi är redan i skedet att äntra juli med ändrade semesterplaner, grillkvällar med grannar och skaldjursfrosserier. Drömmiga räksallader, côte du boeuf och hemester i hammocken, vi tipsar om vinerna för alla tillfällen.

I normala fall, vilket det inte är just nu, så skulle det komma ett uppehåll för lanseringar under juli för att sen ta fart igen under augusti inför höstens krästskivor, långkoksmys och stearinljussken. Men håll till godo, denna veckas släpp må vara litet men det är naggande gott och redan nästa vecka släpps julis första flaskor.

MOUSSERANDE VIN

MaiSentito_winetable

La Staffa Mai Sentito NV, Italien, Marche, TSE 93112, 129 kr

Italiensk PetNat från Marche. Syrligt, med sötfruktig citrus, äpple och honungsmelon. Charmigt grumligt på lokala storhetsdruvan verdicchio med mjuk mousse. I Marche dricker man verdicchio till pasta vongole i skuggan längs strandpromenaden. Jag föreslår att vi gör samma här eller väljer en lite chili-hetare Cozze alla marinara. (Handpicked Wines, 3600 fl.)

VITT VIN

Chateaud'Antugnac_winetable

Chateau d’Antugnac Terres Amoureuses 2017, Frankrike, Limoux, TSE 93123, 185 kr

Chardonnay och liten andel mauzac från Languedoc-Roussillon med frisk doft av gul frukt, citrus och fat. Läskande syror, mogen gul frukt, örter som förgyller och avrundas med balanserad fatton. Elegant och klassiskt för prislappen. Till nyfångad och helgrillad sik eller makrill med massa örter och citron. (Provinum, 3600 fl.)

jimbarry_winetable

Jim Barry Lodge Hill Riesling 2019, Australien, Clare Valley, TSE 93102, 149 kr

100% riesling från down under med krusbär, lime och en innerslang till en mountainbike i doften. Hög markant syrabett och en sval syrlig päronsplitt i ett möte under natthimmelen efter ett minnesvärt downhillsrace i backen. Även gott till en drömmig sallad på färska räkor efter landsvägsplöjning. (Wine Affair, 3600 fl.)

ojai_winetable

Ojai Kick on Ranch 2017, USA, Kalifornien, Santa Maria Valley, TSE 93106, 269 kr

Mer riesling men från staternas solkust. Utvecklad doft av Snickers, honung och aprikos. Yllig och härlig syra, rejält citruskick från ranchen i avslutet från ej certifierade men ekologiska gårdar. Köper och dricker till havskräftorna på grillen, eller köper, sparar och dricker det till kräftskivan senare i höst. (Divine, 600 fl.)

Mirabras_winetable

Bodegas Barbadillo Mirabras 2017, Spanien, Andalusien, TSE 90462, 199 kr

En udda fågel i skogen för sökaren av nya uttryck och smaker. Energiskt stilla vin på palomino uppvuxen i sherryfat. Bivax, honung och aprikos med ett träigt torrt avslut. Jag älskar en kall gazpacho som lunch under sommarens heta dagar. Det här läskande vinet får gärna göra mig sällskap. (Domaine Wines, 600 fl.)

DomaineduPélican_winetable

Domaine du Pélican Savagnin 2018, Frankrike, Arbois, TSE 93086, 339 kr

Det blir alltid glädje i stugorna när man kan hitta savagnin på SB-hyllan. Drömmig och volatil syra i nosen, något ullig doft. Frisk smak med örtrikt och kryddigt syrabett. Mineraliska krossade stentoner med bivax, honung och mogen citron. Att smutta på i hängmattan till sommarpratarnas skval ur radions P1. (Moestue, 600 fl.)

RÖTT VIN

VajraLangheNebbiolo_winetable

G.D. Vajra Langhe Nebbiolo JC Claré 2019, Italien, Piemonte, TSE 90142, 154 kr

Ljust ljust röd färg och något volatil syra i doften. Läckert pärlande rödbärig smak, torrt, strävt med fattoner. Ren skalbeska längs med syrlig röd frukt, lingon och blodapelsin, dricks svalt i stora kupor till, den efter Italienättade kocken Caesar Cardini uppkallade, kycklingsalladen. (Moestue, 4800 fl.)

casaemma_winetable

Casa Emma 2017, Italien, Chianti Classico, TSE 95854, 149 kr

Syrliga rönnbär i nosen. Nyanserat och knastertorrt med saliverande syra. Rödbärigt med  främst mörka röda körsbär, salvia och pomerans med avslutande fatkaraktär. Stort antal till bra pris. Gäss betar gräs mellan rankorna i detta ekologiska mikroklimat på 450 möh och jag serverar det till kvällen när chunkadoodles av fläskkarré ligger på grillen och grannarna kommer över till oss. (Divine, 6000 fl.)

ojai_winetable

Ojai Syrah Bien Nacido Vineyards 2016, USA, Kalifornien, Santa Barbara county, TSE 93108, 399 kr

Kalifornisk nyanserad syrah med kryddig och köttig doft. Syrliga röda bär, nypon, körsbär, björnbär, peppar och lagerblad, grusig tannin, bra syra, torrt bärigt avslut med en spicy och fyllig frukt. Côte du boeufen är uppslice’ad och väntar på välsignelse av detta sensuella vin, ett förföriskt möte under sommarnattens leende. (Divine, 480 fl.)

Thorne&Daughters_winetable

Thorne & Daughters Wanderer’s Heart 2018, Sydafrika, Western Cape, TSE 93074, 239 kr

Cape Red Blend med inbjudande rödbärig doft, lätt i munnen, fräsch röd frukt och balanserade fat. Grenache, cinsault, mourvèdre, grenache gris och shiraz ger körsbär, rökiga mineraler och härliga örtkryddor. När ni egentligen skulle ha rest på sommarsemester till Greklands öar men istället åter hamnade i trädgården hos grannen som ikväll har grillat lammracks med rosmarin, vitlök, chili och citron. (Johan Lidby, 420 fl.)

Prophet'sRock_winetable

Prophet’s Rock Home Vineyards 2017, Nya Zeeland, Central Otago, TSE 95962, 399 kr

Komplex och förförisk svalodlad pinot noir som ställer skåpet för hur bra man kan göra viner i Central Otago med fast tro på druva och terroir. Aromatisk doft av syrliga röda bär. Smaken ger prov på rönnbär, nypon, körsbär och jordgubb. Frisk och fräsch med tanninrikt syrligt avslut. Perfekt på tu man hand till helgrillad kyckling med ramslökssmör och en enklare sallad med örter från egna odlingen. (Provinum, 360 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.