Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Sigurd Wongraven, renässansmannen bakom Wongraven Wines

Sigurd Wongraven, renässansmannen bakom Wongraven Wines

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 5 minuter

Genom utvalda och fina samarbeten med fantastiska producenter som bland annat Von Winning i Pfalz och Ferdinando Principiano i Barolo (Monforte), har Sigurd Wongraven tagit våra grannar i väster med storm. På Vinmonopolet i sitt hemland Norge är hans viner hyllade och sedan länge storsäljare. Äntligen finns Wongraven Wines tillgängliga även i Sverige.

”Ingen trodde att jag skulle göra det så bra på den norska marknaden, men det gjorde jag och jag tänker också göra det bra i Sverige. Jag kommer överens med Sverige och svenskarna och det är därför detta kommer att bli bra.”

Sigurd Wongraven är en modern renässansman, mest känd som frontman och ledare i norska black metalbandet Satyricon. En musiker som med djup dedikation och perfektionism även förvaltar passionen för vin. Genom sin egen label, Wongraven Wines, utvecklar och blendar han sina egna viner från druvor som odlas och skördas av några av de främsta vinproducenterna från Piemonte, Pfalz och i Champagne. Hans allra senaste projekt är en öl i samarbete med grundaren till Nøgne ø, Kjetil Jikiun. Ölet är en Saison som har premiär på Vinmonopolet i Norge den 3 juli. Förhoppningsvis får vi snart prova även den här i Sverige.

Rockbandet Satyricon bildades i början av 90-talet och är ett av de mest inflytelserika norska banden på black metal-scenen. Ej trogna den doktrin som format rörelsen har Satyricon utvecklad genren i både stil och med annorlunda samarbeten, exempelvis med Norska Operakören. Sigurd är också skateboardåkare, racetrackförare och stor Porschefantast. Han är även en sann familjefar med förkärlek till naturen och att spendera tid i skogen med sina barn.

Den första flaskan vin som fångade hans intresse var i Milano 1997 och många upptäckter senare, 2005, började vinintresset bli allvar. Med WSET-utbildning och insikt om att vin är mer än en alkoholhaltig dryck, att det är filosofi, historia, passion och kunskap gav Sigurd sig in i vinets värld under namnet Wongraven Wines.

”Jag blandar alla mina viner själv, och allt annat är otänkbart. Det är vad jag gör. Om du dricker en flaska vin från mig, kan du vara säker på att det är min blandning och mitt fingeravtryck. Jag har tur att arbeta med fantastiska vinproducenter som ger mig bra råmaterial att arbeta med”.

Sigurd var vänlig att i sitt späckade schema ta sig tid att snacka lite med oss på Wine Table. För att känna in den autentiska rösten har vi valt att inte översätta hans svar som vi presenterar på norska.

Hej Sigurd,
äntligen får vi dina viner till Sverige, hur gick det här till?

Når jeg startet i 2010 så var faktisk de to Piemonte vinene jeg da hadde tilgjengelig via Bristly Wines i Sverige en periode. Mye har skjedd siden den gang og via mitt partnerskap med Vingruppen i Norge vil nå Wongraven Wines være tilgjengelig i Sverige via Vingruppen Sverige. Det vil ta tid gitt at vi står midt i en global helsekrise, men nå er vi i gang.

Berätta lite om vinet Alleanza Piemonte Rosso som nu släppts, först på flaska och senare även som Bag-in-Box?

Jeg har jobbet med Alleanza som en ren Langhe Rosso frem til nå og vil fortsette med det i Norge. For å kunne ha et større marked å hente råstoff fra enn bare Langhe, så har jeg også begynt å lage en variasjon på Alleanza Langhe Rosso hvor jeg som før henter nebbiolo fra Barolo og Barbaresco distriktet, men nå med mulighet for å bruke barbera fra Asti som jo holder veldig god kvalitet. Klassifiseringen blir da Piemonte Rosso. Den fleksibiliteten gjør det mulig å selge Alleanza i flere land fordi det blir enklere å skaffe til veie tilstrekkelig og godt nok råstoff. Alleanza er en klassisk piemonteser med ren, ubesudlet frukt, god friskhet, ingen eik og moderat alkohol. En god allrounder som drikker godt alene eller hvit kjøtt, rødt kjøtt og pastaretter.

Hur kommer det sig att du som vinkonnesör väljer att presentera ett vin på BiB?

Fordi vi i Sverige og Norge drikker mer vin på BiB enn på flaske. Det tar jeg til etterretning og jobber hardt med å sikre at kvaliteten blir det den fortjener. Hos Arcus i Norge har vi en av verdens mest moderne tappeanlegg og der jobber jeg tett med tapperiet og laboratoriet for å hele tiden sørge for at vi har den beste kvaliteten det er mulig å få på en BiB. Der har teknologien kommet langt og det å lykkes med kvalitet på BiB handler i enda større grad om kvalitetskontroll på alle ledd av prosessen.

Kommer vi att få se fler av dina viner i Sverige framöver?

Ja, så fort vi har sikret nok volum så vil både mine vanlige og premium viner bli tilgjengelig. Allerede fra høsten av håper jeg å slippe min nye Barolo fra samarbeidet mitt med Vietti i Sverige.

Hur tror du att det kommer att gå för ditt varumärke och dina viner i Sverige?

Så fort vi legger Covid 19 bak oss, så kommer dette til å gå veldig bra. Da vil jeg kunne reise rundt Sverige og gjøre folk kjent med Wongraven Wines. Kvaliteten på vinene og den fremgangsmåten var nøkkelen til at Wongraven Wines har blitt en av de absolutt sterkeste varemerkene i det norske vinmarkedet.

Hur stor total produktion har du sammanlagt? Hur mycket säljs i Norge vs andra marknader?

Per i dag selger vi bare mikroskopiske mengder vin utenom Norge. Det vil snart endre seg. Her hjemme selger vi godt over en million liter i året.

När vi har pratat tidigare har du uttryckt önskan om att göra vin på fler ställen än de aktuella platserna, är det något på gång?

Det er fremdeles Piemonte, Pfalz og Champagne som gjelder, men vår produksjon av øl er allerede i gang og antagelig kommer det nyheter på vinsiden fra et nytt distrikt i 2021.

Vilket av dina viner är du mest stolt över?

Piemonte og Pfalz vinene. I Champagne er det vanskelig å kontrollere alle detaljene slik jeg liker, så der endrer jeg mye på produksjonssiden fremover slik at jeg kan være like tungt involvert der som i Piemonte og Pfalz. Jo mer engasjement i detaljene, jo sterkere eierskap og stolthet.

Vad dricker du helst själv, av dina egna och andras, till vardag eller till fest?

Av mine egne drikker vi mye av rosévinen Senza Compromesso. Den er laget på 100 prosent nebbiolo fra Barolo vinmarker og fremstår mer som en fresh og lett rødvin enn en rosé. Den kan brukes til veldig mye og drikker godt alene og med mat året rundt. Vi drikker alle vinene regelmessig, men Senza Compromesso er vår unsung hero som vi oftest viser til andre når vi har besøk fordi den overrasker folk veldig positivt. Det er liksom ikke like gitt at en rosé skal være kompleks og interessant som en Barolo. Generelt drikker vi mye pinot fra Burgund og California, Champagne, Chablis, hvit sentralburgund, Barolo, surøl, nord-Rhone, Jura, litt Bordeaux, litt her og der fra nye verden utenom California, litt Toscana og sånne type ting. Vi eksperimenterer ofte med nye ting også.

Har du något nytt på gång med Satyricon?

Absolutt. Jeg skriver for tiden musikk til et stort prosjekt som jeg foreløpig ikke har lov til å si noe om, men det vil være klart i 2022.

Hur fungerar det för dig att kombinera musik, vin och familj med alla andra special intressen du har, som skate, racing, natur och konst?

Jeg prioriterer hardt, jeg har bra folk rundt meg og jeg har veldig høy arbeidskapasitet.

Vi har precis sett en rejäl uppsving av svenska viner här, finns det möjlighet att odla druvor i Norge och finns det något norskt vin?

Nei, ingenting som er interessant per i dag. Det er for kaldt. Men, flere forsøker og vi får håpe de lykkes etterhvert.

Wongraven Alleanza Piemonte Rosso 2019, Italien, Piemonte, BS 76380, 119 kr

Wongraven Alleanza Piemonte Rosso 2019, Italien, Piemonte, BS 76380, 289 kr (Lansering 6 juli)

Som alltid, är även dessa viner Sigurds egen blend. Wongraven Alleanza är klassisk Piemonte till stilen på ursprungstypiska druvorna barbera och nebbiolo. Ung frisk doft av röda bär, körsbär och florala toner. Ungdomlig, frisk med hög syra och röda bär. Läskande josig med syrlig frukt som lingon, körsbär, örter, viol och nypon från barberan. Komplex och torr med silkiga tanniner, välstrukturerat med bra längd och matvänlighet från nebbiolon.
Passar till Italienska köket, tomatbaserade pastarätter och pizza, nöt, lamm och fläskrätter.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.