Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Sydafrika – en vinhistoria

Sydafrika – en vinhistoria

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Från holländska bosättare, genom krig, vinlöss och apartheid – till frihet och fullskalig vinrevolution. Maja Berthas djupdyker ner i sydafrikansk vinhistoria.

I ett litet område i det sydvästra hörnet av den afrikanska kontinenten ligger natursköna Western Cape. Detta är en av Sydafrikas mest kända provinser och förutom att vara ett mycket attraktivt turistområde så är detta också hjärtat i den Sydafrikanska vinindustrin.

Det var här de första holländska bosättarna banade väg för vinproduktionen redan för över 360 år sedan. Genom import av europeiska vinrankor, ett gynnsamt klimat och en längtan efter ett lukrativt jordbrukssamhälle spred sig snart vingårdarna från platserna kring Kapstaden vidare ut på landsbygden. Stellenbosch, Paarl och Franschhoek blev snart kända områden för odling och produktion av vin. Men de viner som först skulle sätta Sydafrika på kartan som ett vinproducerande land var de söta skatterna från Taffelbergets södra sluttningar – i Constantia. Dessa sent skördade muscatviner exporterades till Europa under mitten av 1700-talet och blev omedelbart omskrivna som några av världens bästa. De dracks av kungar och adelsmän, konstnärer och stora krigsherrar och det sägs att självaste Napoleon ska ha önskat ett glas av favoritvinet Vin de Constance där han låg på sin dödsbädd.

Taffelberget

Men under 1800-talet ställdes allt på ända. Sydafrika härjades av krig och interna strider, vinlusen kommer på besök i mitten på 1880-talet och när man tog steget över i det nya århundrandet så var det med en raserad vinindustri i famnen. Lösningen kom att bli ett nystartat, statligt ägt, kooperativ som gick under namnet KWV. Med hjälp av teknisk innovation, hårt hållna regler för odling och ett närmast diktatoriskt styre över vinindustrin fick man så småningom ordning på skeppet. Kvaliteten ökade, priserna steg och exporten kom igång igen. Men allt medan produktionen av vin stabiliserades så gjorde landets politiska ordning det motsatta. Apartheid gjorde sitt intåg i Sydafrika och som en effekt av det kaosartade politiska läget stängdes den sydafrikanska vinproduktionen in i ett vakuumliknande tillstånd. Exporten minskade i samma takt som influenser från omvärlden drastiskt skars av. Men så, efter det första demokratiska valet 1994 kommer den förändring som landet väntat på. Mandela svärs in som president och landet påbörjar sin resa mot ”det nya Sydafrika”. Vinindustrin är inget undantag.

I det här läget har KWV lämnat sin position som det statliga monopolet och alla de producenter och odlare som verkat under den tidigare organisationen får plötsligt möjlighet att följa nya vägar. Exporten öppnas upp, resor till nya länder blir mer tillgängliga, inspiration och kunskap från andra kontinenter flödar in och vi ser början på en vinrevolution.

kapstade taffelberget

De rådande trenderna i landet går mot mer personliga uttryck. Stor vikt läggs vid att identifiera de bästa växtplatserna, plantera rätt druvor på rätt platser och att utnyttja den exceptionella terroir som landet har att erbjuda. Man söker svalare klimat, introducerar nya klimatanpassade druvor och elegantare vinstilar där landets egen identitet får stå i centrum.

Så trots en 360 år lång historia som vinnation kan man säga att Sydafrikas vinindustri mer bör betraktas som en knappt 30-årig ungdom. Nu är man inne i landets mest blomstrande fas och vinrevolutionen har bara börjat.

Annons

Kleine Zalze Vineyard Selection Chardonnay 2021

Kleine Zalze Vineyard Selection Chardonnay 2021

Land:Sydafrika, Western Cape
Pris:139 ,-
Alkoholhalt:13%
Sockerhalt:<3 g/l
Volym:750 ml

Kleine Zalze Vineyard Selection Chardonnay 2021

Land:Sydafrika, Western Cape
Pris:139 ,-
Alkoholhalt:13%
Sockerhalt:<3 g/l
Volym:750 ml

En prisvärd och fyllig chardonnay från Sydafrika med gulfruktiga inslag, persika samt fatighet med vaniljtoner i ett avslut av brynt smör med färska örter. Friskt, elegant och väldigt matvänligt – utmärkt att servera till smakrika vegetariska rätter, grillad eller stekt fisk, gratinerade kräftor – eller varför inte till krämig pasta med riven parmesan?

NR: 2131
 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.