Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "reach out and touch faith"

Nyprovat – "reach out and touch faith"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 6 minuter

Oktobers första lansering är Nyprovad och det finns en hel del finingar att ropa hem på fredag. Det är toppviner från både Tyskland och Slovakien, Frankrike och Spanien och självklart från Italien. Ja, och nya världen såklart. Inte lika stor lansering denna gången, allt är inte provat, men det som är, det får ni här!

VITT VIN

winetable-nyprovat_juliusspital_steni_silvaner_erste_lage

Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Erste Lage 2021, Tyskland, Franken, TSV 90358, 199 kr

En återkommande klassiker i traditionell bocksbeutel-butelj, rund, grön och trind, friskt syrlig och mineralisk inledning direkt på nosen. Torr och stram, frisk av gråpäron och citrus. Fräsch mineralisk smak av ung grön frukt, i.e. äpple och päron och kanske några syrliga vita vinbär. Stramt läskande och friskt fruktigt och gott! (Enjoy Wine & Spirit, 7200 fl.)

winetable_nyprovat_christmann_IDIG_GG

Weingut Christmann IDIG Riesling GG 2020, Tyskland, Pfalz, TSE 92622, 560 kr

Mineralisk driven med gul stenfrukt, persika, äpple och citrus. Sötfruktig koncentration, kaprifol och honung med knastertorr och syradriven, mineralisk sälta i svansen. Familjen Christmann har producerat vin länge, med både riesling och spätburgunder under press ända sedan 1845. Den sjunde generationens Steffen Christmann har odlat biodynamiskt sedan 2003 och hans dotter Sophie är arvtagerskan som visat framfötterna, inte minst på den röda sidan av Christmanns spektra. (Enjoy Wine & Spirit, 360 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_guiraud

G de Château Guiraud 2021, Frankrike, Bordeaux, TSV 90588, 199 kr

Ekologiskt 50/50 dans mellan sauvignon blanc och sémillon från dess ursprungs stränder. Aromatiskt och grönfruktigt med hintar av smörkola, gröna äpplen, svartvinbärsblad, krusbär och gula plommon, grillad citron och vanilj som bjuder in fatkaraktären. En fet struktur med balanserad syra håller liv i en annars rätt enkelspårig historia. (Domaine Wines, 5400 fl.)

winetable_nyprovat_panizzi_vernaccia

Panizzi Vigna Santa Margherita Vernaccia di San Gimignano 2020, Italien, Toscana, TSE 94884, 179 kr

Ekologisk vernaccia med aromer av äpple och citrusfrukt och med frisk syradriven och läskande fräsch grön frukt. Mineraliteten är tydlig med en avslutande aptitretande sälta. Det dricks alldeles för lite vitt från Toscana, bättring kräves! Firman Panizzi grundades av Giovanni Panizzi italienska i San Gimignano. Han lanserade sin första årgång vin 1989, då med denna klassiska Vernaccia di San Gimignano. Sedan 2005 driver Luano Niccolai firman, och i snart tio år har sonen Simone Niccolai styrt över vineriet. (Panache, 1800 fl.)

winetable_nyprovat_coriole_fiano

Coriole Fiano 2021, Australien, McLaren Vale, TSE 94656, 169 kr

Australiensiskt på italienska druvor har varit i ropet under en tid, här på druvan fiano (Coriole släpper även en nero d’avola) och vid vissa provningar har jag känt wow! och ibland känt, but why?! Gör man det rätt kan det bli riktigt häftigt. Corioles fiano är gulfruktig och vagt örtig i en lågintensiv aromatik med inslag av trä. Syrligt och beskt, koncentrerat fruktig, torr, sammansatt och örtigt kryddig med citrusbittert avslut. Ett komplex vin som lockar mig, men som jag inte får riktigt grepp om. Priset talar för att prova det hemma! (Johan Lidby Vinhandel, 1800 fl.)

RÖTT VIN

winetable_nyprovat_strekov_1075_frankovka

Strekov 1075 Frankovka 2020, Slovakien, TSE 94701, 349 kr

Läcker aromatik, en inbjudande parfym av röda bär, svartvinbär, röda vinbär, rosor, druvor och örter tar mig direkt på resa utan mål. Läskande struktur och textur, hög syra och frisk lång fruktig eftersmak. Rent och fräscht och, hör och häpna, helt naturligt. Ur Zsolt Sütös stolta grova arbetarhänder kommer det renaste uttryck, helt utan “funky natty stuff”. Slovakiens stora björn odlar och vinifierar enligt biodynamiska principer, tacka stjärnorna för det. (Wine Waves, 1100 fl.)

winetable_nyprovat_clos_de_la_brosse

Clos de la Brosse Saint-Amour 2020, Frankrike, Beaujolais, TSE 94697, 169 kr

En tämligen enkel gamay med karaktär av en glad gamäng. Syrlig rödbärig doft, vagt brettig i inledningen med mörkt röd frukt och stall. Med lite luft bjuds friskare toner av jordgubb, vildhallon och körsbär i en sammansatt fyllig och kompakt fruktig aura med mjuka tanniner och ett lent fruktbärigt avslut som flirtar med smågodiset hallon/lakrits dödskalle. (Wine World Sweden, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_chateau_montus

Alain Brumont Château Montus 2018, Frankrike, Madiran, TSV 92208, 259 kr

Magnifikt, vilken kvalitet, ända ut i porerna. Alain Brumont och hans prodigy Antoine Viery fortsätter att visa vad området Madiran och druvan tannat kan göra för mänskligheten. Blåfruktig av mogna blålila plommon, blåbär och svartvinbär med integrerade ekfatstoner som gett en torr och stram struktur till den fylliga extra-allt texturen. Klättrande tanniner, friskt syrligt avslut. Gott att drickas nu men kan lagras länge, länge, länge! (Wine Affair, 9600 fl.)

winetable_nyprovat_cigliuti_barbaresco_serraboella

Cigliuti Barbaresco Serraboella 2019, Italien, Piemonte, TSV 92379, 499 kr

Claudia Cigliuti tar väl hand om sina druvor och sina marker. Att leva och bo mitt i sin vingård ger total närvaro. Cigliuti har varit, är, och kommer förmodligen att förbli en av mina absoluta barbarescoproducenter. Här andas lantliv med skickligt komponerad elegans, flärd med skitiga byxor, skönheten och odjuret. I glaset förnimmer jag en saga med rosor, viol, nypon, tjära och florala underbara ting i inledningen. Färgen glittrande ljust tegelröd, textur och struktur, kanske till och med stil och partitur, fnösketorrt men med frisk charm och värmande kärlek, full av frukt i välbalanserad syra. Ett vin för nu och ett vin för tiden. (Enjoy Wine & Spirits, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_grimaldi_barolo_ravera

Giacomo Grimaldi Barolo Ravera 2018, Italien, Piemonte, TSE 94887, 449 kr

Indragande parfym av rosor och körsbär, tjära, fat och gröna kvistar. Torrt stramt och välartikulerade smaker, välbalanserad och kraftfull, smakrik och läcker. Nebbiolo från 35 åriga vinrankor i det för Novello historiska vingårdsläget Ravera, vars jordmån består av sand- och fossilrik lera. Familjens vingård i Ravera är endast 0,5 hektar varav 1200 pannor levereras till ert förfogande, som en personlig Jesus, ta emot och säg ja – reach out and touch faith! (Panache, 1200 fl.)

winetable_nyprovat_zestos_old_vine_garnacha

Zestos Old Vine Garnacha 2021, Spanien, Madrid, TSV 95083, 125 kr

Syrlig rödbärig och mörkt bärig intill svart- och sötfruktigt koncentrerad och tät doft. Betydligt mer komplex och fylligt med massivt kraftfullt tuggiga tanniner än tidigare år, men med tydlig finess. Här är finns nämligen en frisk frukt som bärs upp av hög syra för att skapa balans. Ett vin där kvaliteten triumfar kvantiteten och priset. (Terroir, 16200 fl.)

winetable_nyprovat_gomez_cruzado_pancrudo

Gomez Cruzado Pancrudo 2019, Spanien, Rioja, TSE 94553, 349 kr

Modern Rioja på garnacha, hippt och hyllat! Friskt rödbärig med mörka inslag som svarta körsbär, bigaråer och plommon, hallon och ett örtigt avslut. Pancrudo  är ett av Gomez Cruzados “Terroir Selections”, ett uttryck för utvalda vingårdar runt Badarán, i södra Rioja Alta. Här ger den höga höjden, den begränsade avkastningen, den röda järnrika jorden, den nordliga exponeringen och det kontinentala klimatet, ett vin med sin särskilda särprägel. Pancrudo har spelat en viktig roll i renässansen av druvan garnacha i kontrast till tempranillo i Rioja. (Rewine, 720 fl.)

winetable_nyprovat_lalama

Dominio do Bibei Lalama 2018, Spanien, Ribeira Sacra, TSV 95221, 205 kr

Från Galicien och Ribeira Sacra med besked, ja sant, men hur länge ska vi vänta på mencía-revolutionen? Hursom så är det för jävla gott, och faktiskt en blend på i övervägande majoritet mencia med ett tionde uppdelat i valet som stödpartier, brancellao, mouraton, souson och garnacha tintorera från vinrankor som är mellan 22 och 100 år gamla. Stramt, elegant och väldigt välgjort. Örtigt, kryddigt och svartbärigt med inslag av vilda hallon och körsbär. Stramt och tuggigt, med frisk syra, bra tryck och fin längd. Whohoo, mencia från Ribeira Sacra är på G igen! (Terrific Wines, 8400 fl.)

winetable_nyprovat_vadaya_mirum

De Haan Altés Valdaya Mirum 2019, Spanien, Ribera del Duero, TSE 93493, 499 kr

Ett otroligt vin faktiskt, för du bör vara redo på att punga ut den del för dessa droppar av tempranillo. Svårt att avgöra på ett par ögonblick men Valdaya Mirum har något egensinnigt över sig som jag inte kan släppa. Gamla stockar och använda ekfat borde borde inte räcka, men denna rödbäriga historia med lätt enkelspårig nos, en generisk vindoft av röda bär och ekfat, som liksom luktar vin, har ändå något. Smaken är betydligt vassare, driven av frukt och frisk syra, läskande och torr, med bra längd. Väl investerade pengar för lagring i källare. Drickas nu? Nja… skulle nog välja källaren. (Winepartners Nordic, 480 fl.)

winetable_nyprovat_simonsig_tiara_2005

Simonsig Estate Tiara 2005, Sydafrika, Stellenbosch, TSE 93457, 269 kr

Tät köttig doft av mogen frukt, svarta körsbär, mogna plommon och mosade björnbär med inslag av torkad frukt och svamp. Ett vin med påtaglig ålder, drickfärdig nu, vänta inte för länge med denna. Fortfarande levande med frisk syra och koncentration i frukt och tanniner men kanske är det på gång att slå över i en något överkokt frukt i avslutet. En klassisk bordeauxblend på cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och petit verdot. Perfekt jubilarpresent! (Tryffelsvinet, 450 fl.)

winetable_nyprovat_revival_pais

Garage Wine Co. Revival País 2021, Chile, Maule, TSE 94746, 189 kr

Frisk doft av mynta, polka och röd frukt, läskande syrligt och finurligt uppbyggt. Fantastiskt inbjudande och intressant vin som alla nyfikna på naturvin borde prova och se att det finns ett liv bortom funky. Derek Mossman Knapp, vinmakare på Garage Wine Co, sa häromsistens: “När vi började, såg vingårdarna inte ut så mycket för världen, men vi insåg att värdet av gamla vinstockar inte ligger i deras ‘fotogena kandelaberprofil’ ovan jord utan i deras rötter. Dessa rötter har tillbringat ett sekel och mer med att anpassa sig till sin plats. Som ett resultat har gamla rötter en enorm livskraft, dricker djupt och fungerar som stötdämpare för årgångsproblematik, torka och till och med eld.” Vilken fantastisk utgångspunkt för att göra lokala viner på lokala druvor sprungna av historiens vingslag och jorden de ärvde. (Handpicked Wines, 2400 fl.)

winetable_nyprovat_greywacke_pinotnoir

Greywacke Pinot Noir 2020, Nya Zeeland, Marlborough, TSE 90063, 269 kr

Välbalanserad och en av de bättre uttrycken av Greywackes pinot på länge. Fruktig av jordgubb, körsbär, hallon med kryddiga toner av sandelträ, ceder och träfat. Torrt stramt och välbyggt, initialt reduktiv, visst, men det släpper på… till en saliverande syrlig balans med torrt avslut i en betydande längd. Hög kvalitet, kanske en stilfråga om älska eller gilla, men definitivt, ett kanonvin! (Handpicked Wines, 1200 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.