Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Tänk utanför boxen – möt de spännande italienska uppkomlingarna

Tänk utanför boxen – möt de spännande italienska uppkomlingarna

Bild på Åsa Johansson
Åsa Johansson Vinskribent & Olivoljeproducent

Lästid: 4 minuter

Det bubblar under ytan i många italienska vinregioner och det finns så mycket nytt att upptäcka - så länge man vågar tänka utanför boxen. Möt de italienska druvorna och regionerna som kanske blir framtidens snackisar.

Han är en ung vinmakare från Alto Adige som tror mycket på den blå och länge missförstådda druvan.

– Säger du schiava till äldre personer så rynkar de automatiskt på näsan, berättar Florian Untermoserhof.

Tidigare förknippades schiava med enkla viner som såldes på bulk för en liten penning. Det är inte underligt att vinerna fick dåligt rykte. Idag genomgår schiava något av en renässans och får nytt liv genom det yngre gardet vinmakare i Alto Adige.

Porträttbild av en klase blådruvor kallade schiava
Den norditalienska lokala druvan schiava.

– Schiava ger lätta men smakrika bäriga röda viner som är ljusa till färgen och som jag tycker är otroligt moderna. De kan läggas i samma fack som gamay eller frappato, berättar Florian.

Den sistnämnde, den blå frappato, växer på Sicilien och blir också allt mer populär. För traditionellt blandas den med nero d´avola i öns enda DOCG som heter Cerasuolo di Vittoria. Vinifieras den däremot på egen hand ger frappato jordgubbsdoftande pigga viner med låga tanniner och härlig saftighet. Precis som schiava kan vinerna serveras kallt under sommaren och varmare under vintern och de passar till det mesta.

En liknande historia har druvan cesanese i Lazio. Tills nyligen förknippades cesanese med damejanger och sjaskiga romerska trattorior. Idag med coola vinbarer och restauranger med koll. Detta mycket tack vare Damiano och Letizia Ciolli som outtröttligt arbetat med druvan och visat vägen framåt för hela regionen. Deras cesanese växer i vulkanisk jordmån på höga höjder och vinet lagras på betong och inte på fat. Resultatet är ett elegant och intensivt smakrikt vin med mörka bär, vilda örter och intressanta mineraltoner. (Huvudbilden)

Prästernas favoriter och Rimini rebola
I italienska teveserier finns det i nio fall av tio alltid med en polis och en präst i rollerna. De sistnämnde återkommer också ofta i berättelser från den italienska vinvärlden. För i flera fall har just präster tagit hand om gamla druvsorter och gjort att de överlevt ända fram till våra dagar. Till exempel druvorna ruché och famoso. Den första växer i Monferrato i Piemonte och upptäcktes på 1970-talet av prästen don Giacomo Cauda. Han tyckte så mycket om det djupt mörka röda vin som doftade rosenblad, mynta och skogsbär, att han planterade en hektar utanför kyrkporten. Idag finns det 204 hektar med ruché – och kommer du till Monferrato och blir bjuden på ruché så kan du vara säker på att du är omtyckt – för du blir bjuden på det allra finaste man har.

Porträttbild på den gröna druvan famoso
Den lokala italienska gröna druvan famoso trivs bäst i Emilia Romagna.

En liknande historia har den gröna druvsorten famoso som växer i Romagna, som är den östra delen av regionen Emilia Romagna. Här var det också en präst, Elio Montalti, som återupptäckte druvan på 1960-talet. Han fann ett par rader med famoso i ett fält och förstod snabbt att druvan var ovanligt aromatisk och gjorde mäss-vinet så mycket godare. Så sakteliga spred sig ryktet om denna aromatiska druva som i mångt och mycket liknar moscato bianco. De doftar båda rosor, apelsinblom och söt stenfrukt men trots likheter så visar forskning att de två inte är släkt med varandra. Idag finns ett hundratal hektar med druvan jämfört med fyra hektar 2010. En gård som arbetar med famoso är Tenuta Uccellina. Sonen i familjen, Hermes Rusticano, berättar att det tog ett bra tag innan han förstod hur de skulle gå till väga för att få fram famosos fantastiska aromer men samtidig behålla en fin friskhet.

– Idag skördar vi vid tre olika tillfällen för att få druvor med olika mognadsgrad och på så sätt få balans i vinet, berättar Hermes. Och de lyckas, det är något som är säkert.

Det finns mer att upptäcka i Romagna. Vid kusten, närmare bestämt i badorten Rimini, händer det också spännande saker. Här har ett sextontal gårdar gått samman och skapat Rebola Rimini som är Romagnas svar på Piemontes Barolo Boys. Men här är det vita och inte röda viner som gäller. Druvan som lokalt kallas rebola är samma druva som grechetto bianco. Det är friska, fruktiga viner som för tankarna till havet och som passar perfekt till den lokala gastronomin som serveras längs Riminis långa strandkant.

Gruppfoto på Rebola grupen
REBOLA RIMINI – Producentgruppen Rebola della Provincia di Rimini – Rimini (Vecchia Pescheria) Foto: Giorgio Salvatori

Ett annat hav, men längre söderut, är det Joniska havet som ligger mellan klacken och tån på den italienska stöveln. Här ligger två små regioner som heter Ciró och Melissa som antagligen snart kommer att få Kalabriens första DOCG. På fälten, med utsikt över havet och skyddade av höga berg i bakgrunden, odlar man den blå druvan gaglioppo. Den är släkt med sangiovese och frappato och ger karaktärsfulla röda och rosé-viner. I glaset blandas bäriga inslag med medelhavsörter och en härlig sälta. Gården Caparra & Siciliani, som gör en modern och mycket god version av gaglioppo har en ung lovande vinmakare från Toscana, som heter Jacopo Vaggagini.

Vinglas på provningsbord under Vinitaly
Vinglas på provningsbord under Vinitaly, under provingen Cirò och il gaglioppo, ett 50-årigt äktenskap.

– Man måste vara försiktig under vinmakningen för att inte laka ur för mycket tanniner, säger Jacopo och tillägger:

– gaglioppo har instabila färgpigment men idag är nyfikna vindrickare så utbildade att färgen inte är något problem.

När det gäller Italien kan det vara värt att lyfta blicken och tänka utanför boxen. Allt blir så mycket mer spännande då.

Tre italienska vintips av Pär Strömberg

Druvorna det pratas om i artikeln har inte eller i väldigt liten mån, kommit till Sverige. Däremot finns det några andra spännande lokala varianter i Systembolagets tillfälliga sortiment. Det lär heller inte dröja innan de druvor Åsa pratar om även de kommer hit.

Flaskbild på italienska vinet Muni MOntemagro av Daniele Piccinin

Daniele Piccinin Muni Montemagro 2020, Venetien, TSE 94278, 199 kr

Från Piave ett rent hantverk på den rasande syrliga lokala druvan durello. Tät, örtig doft och smak med gul frukt och kolaremmar, honung, kaprifol och nötter. Torr och stram med koncentration i frukten, kraftfullt syradriv och stilrent fyllig volym.

Flaskbild på italienska vita vinet La Combera Derthona

La Colombera Derthona 2021, Piemonte, TSV  92706, 199 kr

Lokala druvan timorrasso från Colli Tortonesi med rökig inledning, fortsatt syrlig gul frukt, läskande frisk syra och smörkola i ett örtigt avslut. Fler får upp ögonen för det vita vinets Italien och med all rätt. Här finns så mycket oupptäckt och fantastiskt.

winetable_nyprovat_occhipinti_sp68

Arianna Occhipinti SP68 Rosso 2021, Italien, Sicilien, TSV 95559, 219 kr

Toppårgång med stilren och läskande karaktär med sin typiska parfymerade ton som förför och berör. SP68 är namnet på vägen (Strada Provinciale 68) som går igenom vinmarkerna och består till 70 procent av den lokala druvan frappato och 30 procent nero d’avola.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.