Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Någonting att dricka? Med Arvid Rosengren!

Någonting att dricka? Med Arvid Rosengren!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Han är både Svensk-, Europeisk- och Världsmästare i Sommellerie. Han har jobbat i New York där han ägnade största delen av sin tid som Wine Director på Charlie Bird i SoHo. Han är också partner och New York-ambassadör för Star Wine List, samtidigt som han också drev King Street Sommeliers, ett bolag som hjälper privatpersoner att bygga sina vinkällare, utvecklar vinprogram för krogar och arrangerar olika typer av vinrelaterade event. Idag bor han i Köpenhamn och är mitt uppe i att dra igång vinimport- och vinhandeln Textur Vin. Någonting att dricka har träffat ARVID ROSENGREN!

På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?
– Oftast börjar min helg vid köksbänken, där jag får lov att kuckelura lite medans jag lagar mat. Jag gillar att ha ett glad frisk sherry i glaset. På sista tiden har det blivit en del av den fantastiska Finon från det spännande lilla huset Bodegas Poniente.

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk person?
– Oj. Thomas Pynchon kanske. Eller David Bowie?

Porträtt foto av Arvis Rosengren flankerad av två personer efter att ha vunnit guld
Arvid Rosengren är Svensk-, Europeisk- och Världsmästare i sommellerie – Bild: Duilio Rizzo

”När visste du att du hade en unik talang för att smaka vin?”

Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Att jag är snobbig och bara dricker dyrt och fint. Jag älskar vin, punkt. Finns få bättre saker än att upptäcka en riktigt bra billig flaska som sparkar!

Vad var de största utmaningarna med att vara chefsommelier?
– Tja, ju mer ”chef” man blir desto mindre plats får vinet. Och även om det är spännande på sitt sätt med ekonomi, personal och så vidare, så är det inte ämnat alla, och få är duktiga ledare och specialister, i alla fall samtidigt.

Vilket eller vilka är alltid de svåraste momenten inom ditt yrke?
– Vinvärlden blev lite jobbig under åren med gratis pengar (för vissa), börshets och COVID. Plötsligt var allt eftersökt, allokerat och kommodifierat. Upplever att allt fler ”vanligt” folk sitter och spekularar på vin, även på rätt mondäna flaskor. Det är trist, och tar lite glädje ur det hela från dem av oss som faktiskt älskar vin för vad det är.

Vad är trendigt just nu att dricka i sommelierskrået?
– Även om alla älskar Bourgogne, Barolo och så vidare så tror jag många har tröttnat på hetsen, prisstigningarna och spekulationerna och fått upp ögonen för hur mycket bra vin det finns runt omkring i världen. Det kanske är för att det är i mitt eget fokus, men jag tycker att det dyker upp grymma viner från Portugal och Spanien hela tiden som är gravt undervärderade.

Vilken fråga om ditt yrkesliv får du oftast?
– ”När visste du att du hade en unik talang för att smaka vin?” Vilket ju visar på hur mycket osäkerhet det fortfarande finns hos vindrickare. Det finns ingen talang, det finns bara fokus och erfarenhet, till och med hos oss som vunnit titlar och annat trams. Men dagens långa ”fruktsallad”-provningsnoter har fått folk att tro att om man inte kan sticka näsan i ett glas och rabbla upp femton olika frukter, blommor och annat trams så fattas man nån gen eller nåt. Sorgligt.

På vilket sätt håller du dig uppdaterad med vad som sker i vinets värld?
– Jag läser långt mindre än jag gjorde förr. Tiden finns inte längre, med familj och jobb. Numer sker det mer passivt, genom resor, snack med vinmakare och sommelierer.

Bästa vinbar i Stockholm och dito i världen?
– Jag är så sällan i Stockholm, så det finns säkert en massa jag inte ens besökt, men älskar att komma till Folii. Beatrice, Jonas och Isabel är grymma. I världen, Four Horsemen i New York är makalöst bra… vin, mat, musik; allt levererar över förväntning.

Porträttbild på Arvid Rosengren med vinprovare runt ett bord.
Arvid Rosengren med vinprovare runt ett bord under VinTec Burgundy Tour 2022. Bild: Privat

”Har druckit jättemycket ljus, läcker och aromatisk cinsaut på det sista”

Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:

Öl: – Augustiner Helles
Vin: – Dagsform… men har en kärleksaffär med Fedellos’ rena Bastarda från Ribera Sacra just nu.
Sprit: – Chartreuse
Cocktail: – Last Word
Raggargrogg: – Fyfan. Whisky och vatten!?!
Festbål: – Sherry Cobbler typ.
Återställare: – Helst inte.

Favoritdruva, favoritregion och favoritstil på vin?
– Finns inte! Älskar så mycket.

Vad bjuder du på för att fira att något riktigt stort har hänt?
– Riktigt stor vit Bourogne är en favorit i hushållet. Fast den delen av källaren töms snabbare än den fylls upp.

Har du något husvin hemma?
– Har druckit jättemycket ljus, läcker och aromatisk cinsaut på det sista. Mest från Pedro Parra i syd-Chile, men också Lukas van Loggerenberg i Sydafrika. Grymt bra viner till billiga pengar.

Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– Jag gillar enkla grejer. Få saker slår riktigt saftig grillad kyckling. Funkar bra med så mycket också. Hos oss oftast moget vitt, antingen Bourgogne, chenin eller nåt i den stilen eller elegantare röda.

Porträttbild på Arvid Rosengren
Segersötma har Arvid Rosengren verkligen fått känna av. Bild: Martin Orozco

”Vi drack djupt, och mycket. 1978 Hermitage som aldrig flyttat sig är kanske min största någonsin”

En annan matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?
– Haha, det är jättekonstigt men för många år sen testade vi en massa vin till japansk mat och kom fram till att en saftig, rödfruktig zindandel (typ Ridge), passar bra till Wasabi. Det borde inte alls funka, men det gör det, i måttliga mängder i alla fall.

Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Alltså, nu festar jag ju mest med vinfolk, och har vi fått för mycket vin behövs det en kall, lättdrucken öl för att liksom omstarta systemet och köra vidare igen.

Samma sak om vad som får vilken fest att krascha?
– Nått tungt och jäkligt, speciellt om det kommer med ”99-poäng” i introduktionen.

Bästa vinupplevelse någonsin, oavsett vad och var eller dyr etikett på ett fancy ställe?
– I källaren med Jean-Louis och Gérard Chave. Vi drack djupt, och mycket. 1978 Hermitage som aldrig flyttat sig är kanske min största någonsin.

Om man vill ta en spontanare med Arvid Rosengren, var hittar man dig allra säkrast?
– Textur Vin i Köpenhamn! Vi fixar och donar här under sommaren, men i September blir det full fart.

Porträttbild på Arvid Rosengren och Pär Strömberg
Världens bästa sommelier Arvid Rosengren och chefredaktör Pär Strömberg på restaurangen Charlie Bird i New York.

Fakta om Arvid Rosengren

Bor: Köpenhamn
Familj: Fruga och två barn, 6 och 2 år.
Gör: Precis skaffat mig riktigt jobb som vinimportör och handlare. Därutöver konsulterande sommelier och utbildare både till privata samlare och företag.
Aktuell med: (Danska) import- och vinhandeln Textur Vin.
Känd som: Sommelier – Svensk, Europeisk och Världsmästare!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.