Upptäck Tjeckiens viner och största vindistrikt
Lästid: 7 minuter
Var finns vinerna från Tjeckien på hyllorna, när landet visar upp böljande frodiga vingårdar och har en mångårig vinhistoria? Jag reser till ett oupptäckt land som tar emot med såväl välputsade arkitektoniska vinerier som små experimenterande vinmakare. När jag åker hem bär jag en t-shirt med bokstäverna FRNKVK.
Det är slående att endast en timme från Wien kan jag vara i ett helt annat vinland, med egen kultur och egen vinhistoria. Jag tar mig till sydöstra Tjeckien och landets största vindistrikt Moravien (Mähren) med 17 241 hektar vinodling på samma breddgrad som Alsace. Här i underdistriktet Mikuluvská formar Pavlovberget en topp med sluttningar klädda i vinrankor. Det är väldigt vackert.
I centrum av vingårdarna
Från Mikulov har du nära till vingårdarna och staden är även ett populärt turistmål för sin arkitektur, med små stenhus i olika färger som radar upp sig som en leksaksvärld av gulliga caféer och konstutställningar. Här kan du vandra upp till slottet Zámek Mikulov och se ut över gränsen mot Österrike, så som invånarna gjorde när järnridån fick landet att stå stilla. Så även vinodlingen. Under kommuniststyret fick du inte tjäna pengar på din mark utan endast producera för eget bruk. Trots det är vinhistorien lång. Tjeckien hade sina guldår redan på 1500-1700 talet och under 1800-talet formades de första ursprungsbeteckningarna. Efter andra världskriget när tyskarna slängdes ut försvann mycket kunskap, men från 1995 har det pågått en vinrevolution och det satsas på såväl export av tjeckiska viner som på ökad vinturism.
Ung vinmakning och terroirfokus för tjeckiska viner
Byn Pavlov är ett givet besök med sina 600 invånare, där floden Thaya mynnar ut i en stor konstgjord damm med UNESCO-skyddade omgivningar. Längs gatorna ligger små karakteristiska vitkalkade stenkällare för byns vinproduktion som präglas av småskalig vinodling med terroirfokus. Här träffar vi vinmakaren Dominika Černohorská från Pléner winery, som är en av grundarna till Young Wine Makers of Czech Republic. Dominika som har tio hektar vingård utspridda på olika lägen.
– Jag gillar inte ordet naturvin, men mina viner är ofiltrerade, jag använder vildjäst, gör allt för hand och använder bara lite sulfit om det behövs. Det är den enda handpåläggning vi gör, säger Dominika.
En annan handpåläggning är att blanda årgångar, något som jag stöter på vid flera vingårdar. När jäsningen av Dominikas welschriesling avtog av sig själv år 2022 och hon fick oönskat restsocker i vinerna väntade hon till nästa skörd. Hon startade då en andra jäsning med hjälp av skalen från 2023. Resultatet blev en komplex och vibrerade cuvée med påtaglig tanninstruktur, gyllene gul färg och en fin balanserad volatilitet.
– Vinerna är ungefär samma varje år med små skillnader. Jag älskar färgen som varje årgång och varje skörd ger. Du måste vara väldigt försiktig och du måste ha tillit till juicen och druvorna. Men även till dig själv, säger hon.
Landets unika druva
Det är tydligt under resan att Tjeckien söker sin egen identitet. Överallt serveras druvan palava som är en korsning mellan muller-thurgau och roter traminer. Det är en druva som ger fylliga, nästan överväldigande aromatiska viner. Dominika en av många vinmakare som vill att landet satsar mer på just den druvan.
– Det är den mest typiska varieteten för vårt område. – Vi är väldigt stolta över att ha en druva som är signifikant för vår region. Relationen mellan vår terroir, vår jordmån och denna druva är fantastisk, fortsätter Dominika.
Vinturism och arkitektur
Många vingårdar är gjorda för att ta emot vinturister. Gardau är inhyst i en futuristisk byggnad som smälter in bland vinrankorna på Žďánice-kullarna. Det är en vingård som erbjuder såväl lyxigt boende, en vacker restaurang med slående vy, samt eleganta viner på riesling från sex olika kloner. En fantastisk upplevelse bara för vyn och för en provning.
På vineriet Thaya som har 105 hektar vingård föreställer etiketterna djur som går att finna i nationalparken som kantar vingårdarna. Även här kan du bo och äta i den stilrena restaurangen som serverar klassiska tjeckiska rätter som anka och dumplings på bröd. Här får vi bland annat ett krispigt mousserande chardonnay som ger hatten av med sin friska syra. Resultatet av kalla vindar från norr och floden som går genom vingården.
Kungen av frankovka
Trots att 71,6 procent av Tjeckiska viner är vita så finns det dem som helhjärtat satsar på de röda. Jan Stávek kallas kungen av frankovka (blaufränkisch, kekfrankos), är utsedd till årets vinmakare och ger oss ett minnesvärt besök i sin biodynamiska vingård. Här får vi en provning med vita viner, mousserande, rosé och röda viner. Alla gjorda på den spänstiga blå druvan. Och det är hans vin ”Noble Uniq” som enbart görs i 300 flaskor från en vingård planterad 1947 som får mig att åka hem med en t-shirt med bokstäverna FRNKVKA (frankovka). Vilket snyggt vin!
– Det skulle vara bra att ha frankovka som vår tjeckiska druva. Det är kanske den bästa härifrån och den mest planterade, säger Jan.
Vi får väl se vilken som blir landets druva. Men det är tydligt att Tjeckien satsar, och jag hoppas att få se mer av såväl deras krispiga riesling, fylliga pinot blanc, blommiga palava och kaxiga frankovka på hyllorna.
Tjeckiens 100 bästa viner
Wine Salon är en permanent utställning av Tjeckiens 100 bästa viner, belägen i källaren på det vackra slottet Valtice. Du köper en biljett, får ett glas i hand och kan sedan fritt gå runt och prova alla viner. Varje vin visas upp med en karta och en beskrivning av produktionen bakom. Det är otroligt välordnat och givande. Det är också ett bra sätt att få en överskådlig bild av landets stilar, historia och områden. Perfekt innan du själv beger dig ut på landsbygden. Varje år bedöms vinerna som presenteras i källaren i en tävling och i år har det resulterat i viner från 54 hus och på 25 olika druvor. Riesling, chardonnay, welschriesling, pinot blanc samt grüner veltliner ligger i topp bland de gröna.
Vintips – Tjeckiska viner
Fabig Soul Sekt Extra Brut 2020
- art nr 73640
- 750 ml
- 12%
- 397 kr
Den unga Roman Fabig sätter allt fokus på ren och rak sauvignon blanc från sina sex hektar i södra Moravien. Här är ett krämigt och fylligt mousserande vin med fina små bubblor som har tydliga jästiga och brödiga toner efter tre år på jästfällningen. Pigg citrus, doft av svartvinbärsblad och en nötighet i balans.
Stavek Rosé Bocky 2021
- art nr 51873
- 750 ml
- 13%
- 304 kr
En absolut favoritproducent från den tjeckiska landsbygden är Jan Stávek och hans breda repertoar av högkvalitativ frankovka (blaufränkisch) i alla färger. Jan gör bland annat mycket bra rosé och Rosé Bocky på druvor från gamla vingårdar har kraft och kryddighet där den röda fylliga frukten rundas av med en mjuk hint av ek, som viskar att du kan lagra mig i tio år.
Plener Cuvée Tri 2020
- art nr 58588
- 750 ml
- 13%
- 340 kr
Från en fritt tänkande vinmakare som utstrålar lika mycket yvighet som lugn kommer detta vin av chardonnay och pinot blanc som fått sitt namn på grund av att det lagras i tre olika typer av kärl. En del i ett äggformat ekfat, en del i rostfria ståltankar och den sista i ett stort ekfat. Färgen är gul, juicen ofiltrerad och på paletten bjuds du på frukt, päron, citrus och en läskande syrlighet.
OBS! Artikeln publicerades i Wine Table Magasin Nr 12, som utkom i september 2024.