Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "upplevelsen är fjäderlätt men vinet svintungt!"

Nyprovat – "upplevelsen är fjäderlätt men vinet svintungt!"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Höstens och septembers första lansering i tillfälliga sortimentet bjuder på många månraketer. I en klangfylld och hänförande skara viner har Pär Strömberg Nyprovat sig igenom de flesta och valt ut de bästa bara för er. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

MOUSSERANDE VIN

Roland Champion Special Club Grand Cru 2016, Frankrike, Champagne, TSV 90479, 496 kr

Från familjeodlare i högrankade byn Chouilly i Côte de Blancs. Här produceras mycket god champagne framförallt på chardonnay precis som i denna Special Club vintage 2016 signerad familjen Roland. Ljust brödig med gula kex, gula äpplen och citrusfrukt som med charm och elegans driver in i en mjuk fin mousse med syrlig citrussyra och ett ännu lite snipigt avslut. Med några års lagring till kommer den balansera ut i vacker harmoni. Under varumärket Special Club finns idag 29 vinodlare som alla är medlemmar i Club Trésors de Champagne. (Champagnehuset, 5400 fl.)

Ferrari Perlé 2016, Italien, Trentino-Alto Adige, TSV 97714, 219 kr

Elegant och mogen doft av citrus och nyrostat bröd. Pärlande mjuk mousse med sirlig syra och frisk frukt, en riktig Ferrari till Ferrari. Med respekt för tradition och natur gör familjen Lunelli högklassiska mousserande alpviner på i största del chardonnay. Mycket prisvärt vin! (Ward Wines, 4200 fl.)

VITT VIN

Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Erste Lage 2020, Tyskland, Franken, TSV 90358, 199 kr

En återkommande klassiker i traditionell bocksbeutel-butelj, rund, grön och trind. En synnerligen ren, frisk och fräsch silvaner full av citrus, kiwi, gula äpplen, päron och vit blommighet. Torr frisk syra med krispig mineralisk känsla. Fin men ännu något kort i rocken. (Enjoy Wine & Spirits, 8000 fl.)

Juliusspital Volkacher Karthäuser Weisser Burgunder GG 2018, Tyskland, Franken, TSE 92079, 399 kr

Glider man upp på GG nivå och byter silvaner mot pinot gris så får man en relativt udda fågel, burgudiskt inspirerad med smöriga fat och varmt gul citrus, grillad citron, välstrukturerat och mycket välbalanserat. Juliusspital är en stiftelse som grundades år 1576 av ärkebiskopen Julius Echter von Mespelbrunn i Würzburg. Stiftelsen har under åren byggts upp genom frivilliga donationer och är idag med sina 180 hektar en av Tysklands största vinegendomar. Alla pengar som tjänas in återinvesteras i stiftelsen som driver ett sjukhus och ett ålderdomshem. (Enjoy Wine & Spirits, 600 fl.)

Wagner Stempel Siefersheim Riesling Trocken Porphyr 2020, Tyskland, Rheinhessen, TSV 96035, 189  kr

Daniel Wagner driver sina förfäders vision vidare med druvor sprungna ur den magmatiska bergarten porfyr. Syrlig doft av krusbär, päron, stenfukt och vulkanisk mineral med minst lika syrlig citrussmak, läskande syra och saftiga mogna persikor i avslutet. (Moestue Grape Selections, 3200 fl.)

Domaine Weinbach Riesling 2019, Frankrike, Alsace, TSE 95229, 235 kr

Ekologisk megaklassiker med anor från Alsaces ursprung. Domänvin fyllt av päron, aprikos och citrusfrukt, fyllig och fet textur, syrligt med söt gul frukt, kryddig och örtig munkänsla med ett spicy eldigt avslut. (The Wineagency, 600 fl.)

Schloss Gobelsburg Ried Steinsetz Grüner Veltliner 2020, Österrike, Kamptal, TSV 95870, 199 kr

Ursprungstrygg i klassisk komposition från fina vingården Steinsetz av kunniga vinmakaren tillika ägaren Michael Moosbrugger. Syrligt aromatisk med doft av vita vinbär och päron. Driven, nästan spritsig syra, vita bär, vitpeppar och vita päron i ett grönörtigt avslut. (Primewine/Solera, 4200 fl.)

Domaine Claude Riffault Sancerre Monoparcelle 538 2019, Frankrike, Loire, TSE 92805, 379 kr

Biologisk sauvignon blanc med elegant inbjudande aromatik och bjussig parfym från en av Loires stiligaste och charmigaste vinmakare. Härligt driv i syran, underbar struktur och textur, ovanligt bred smak av nötter, fat och äpple i härlig längd. Hantverket, kvaliteten och komplexiteten ger ofantligt mycket vin för pengen där man inte helt osökt drar paralleller till både Cotat och Dagenau. (Tryffelsvinet, 480 fl.)

Domaine Du Haut Bourg Origine du Haut Bourg 2013, Frankrike, Loire, TSV 95324, 185 kr

Muscadet eller melon de bourgogne från bröderna Choblets familjegård. Det här vinet har lagrats inte mindre än åtta år på sin jästfällning vilket gett en djup koncentration med moget söt gul frukt, skönt balanserat syra, torrt och saliverande med bra längd. Spännande vin till larvigt bra pris. (Selected French Wine, 2400 fl.)

Domaine Cordier Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes 2019, Frankrike, Bourgogne, TSV 91312, 249 kr

Cordiers startade som negociant och köpte in druvor från små odlare. Idag äger Christophe Cordier även egna vingårdar men köper in druvor från några få kontrakterade odlare med gamla rankor på över 50 år. Här får vi en chardonnay med både doft och smak av mogna äpplen, ekfat, vanilj, bakad citron och örter med fulländat driv i syran. Generös men elegant i ett lite oväntat eldigt avslut. (Tryffelsvinet, 2400 fl.)

Le Battistelle Soave Classico Montesei 2020, Italien, Venetien, TSV 94810, 129 kr

Garganega från Soave betyder driv i syra och friskt sammansatt textur, oljig och gulfruktig med läskande avslut. Doft och smak av gråpäron och citrus med mineraliska inslag. Temperaturkontrollerad jäsning och lagring på sin jästfällning har gett komplexitet till det annars relativt enkla uttrycket. (Wine Group Sweden, 6000 fl.)

Bodegas Albamar Albariño 2020, Spanien, Rias Baixas, TSV 90133, 179 kr

När jag kysser havet! Favorit i repris med attraktivt pris och en som jag har förkärlek till havet. Exotisk frukt, persika, krusbär och päron, maxad med mineral och havssälta. Syrligt och friskt med raffinerad klunkabilitet och magnifik längd. Stor allokering, bra pris, vi är många som kommer få njuta detta till höstens skaldjursbonanza! (Johan Lidby Vinhandel, 9600 fl.)

Brewer-Clifton Sta Rita Hills Chardonnay 2018, USA, Kalifornien, TSE 93695, 379 kr

Biodynamisk topp-producent som odlar chardonnay och pinot noir i de svalaste delarna av Santa Rita Hills. Här får vi en tät gulfruktig historia med mogna plommon, markant syrlig och elegant välintegrerat i den fylliga kroppen. Örtigt, rent, friskt och följsamt, ett stort vin! (Divine, 720 fl.)

Langmeil Three Gardens 2019, Australien, Barossa, TSV 94088, 149 kr

Rhoneinspirerad blend av viognier, marsanne, roussanne och clairette från familjen Lindners gårdar i Barossa där man odlat och vinifierat druvor i sex generationer. Aromatiskt med fräschör snarare än syra. Gula plommon och gula blommor i en tät och fyllig textur. Floral, frisk och pigg med fin läskande fruktighet. Gott till attraktivt pris. (Wicked Wine Sweden, 3000 fl.)

RÖTT VIN

Peter Jacob Kühn Spätburgunder Trocken 2018, Tyskland, Rheingau, TSE 90475, 319 kr

Åh så snyggt, utbrister jag för mig själv när jag provar denna pannan. Spätburgunder, aka, pinot noir trivs förträffligt i Tyskland och med klimatförändringarna tar den mer och mer anspråk på marknaden. Kühns välparfymerade elegans är toppen på ett isberg. Friska och färska bär, jordgubb och sandelträ i stort fokus med bra tryck i syran. Saftig med lätt och fin textur och fjädrande tanningrepp. Upplevelsen är fjäderlätt men vinet svintungt! (Brix Wine, 600 fl.)

Maison Cazes Grand Chêne Sans Soufre Ajouté 2020, Frankrike, TSV 92089, 99 kr

Biodynamiskt odlad grenache, carignan och syrah utan tillsatta sulfiter. Doften är fruktig av röda bär, skogsbär och plommon. Smak av fyllig frukt, svartvinbär och blåbär med tufft tanningrepp och skön syra. Mycket bra för det oförståeligt låga priset, det här måste vara ett av de billigaste släppen i tillfälliga sortimentets historia, dessutom släpps det i en rejäl dos flaskor, precis som förra årets succélansering. (Spendrups/Spring Wine, 15600 fl.)

Château Fleur Pourret 2015, Frankrike, Bordeaux, TSV 92185, 379 kr

St. Emilion Grand Cru med en sammansätting av merlot och cabernet franc där ett uns cabernet sauvignon är tillagt. Smak och doft av svartvinbär, ekfat, blyertspenna och cigarrök. Stramt med fin fruktighet, koncentrerat och fokuserat, ett rakt igenom lysande exempel på redan nu tillgänglig bordeaux. (Tryffelsvinet, 3600 fl.)

Chateau Cap de Faugeres 2018, Frankrike, Bordeaux, TSE 90515, 229 kr

Mer tillgänglig bordeaux på största andelen merlot från Castillon Côtes de Bordeaux med vision från den progressive entreprenören Silvio Denz. Knastertorr i full fruktkoncentration av blåbär, mogna plommon med fokus på läskande syra och ungdomliga tanniner. Det bjussas också på fattoner, läder, ceder och mullig svartvinbärsfrukt, allt detta läckert och naturligt förpackat till ett attraktivt pris. (Brix Wine, 1200 fl.)

Domaine l’Aigle a Deux Têtes Côtes du Jura Poulsard Les Clous 2019, Frankrike, Jura, TSE 92264, 329 kr 

Kärt återseende av örnen med två huvuden och vinmakande biologen Henri Le Roy. Årgången bjuder mycket ljus transparent färg och en vackert rödbärigt parfymerad jos som i komplexitet mellan syra och strävhet är kompromisslöst fint formulerad på ett poetiskt vis. Dansant av nypon, rosor och röda bär. Garantiköp! (Pompette, 840 fl.)

Yann Chave Crozes Hermitage 2019, Frankrike, Rhonedalen, TSV 95017, 219 kr

Yannes syrah från Crozes går inte av för hackor. Ypperligt lagringsdugliga är de också, tro mig, jag har haft ynnesten att prova hans viner under en lång period och är något av en storkonsument av hans övriga range. Djupt mörk och koncentrerad, ännu något ung och grön i tanninerna men med lovande syra och fokuserat frukt av mörka plommon, björnbär och svarta oliver. Som sig bör, även en örtig kryddig och smått  pepprigt eldig finish gör vinet både komplex och älskvärt. (Enjoy Wine & Spirits, 4200 fl.)

Arnaldo Caprai Montefalco Rosso 2018, Italien, Umbrien, TSV 92319, 149 kr

Ännu en fin sangiovese-dominerad vinare från Umbrien letar sig fram till lansering. Här med lite hjälp av sagrantino och merlot får vi körsbär, mineral, örter och jord i ett sirligt och syrligt men i avslutet varmfruktigt intryck. Certifierat av Equalitas och New Green Revolution står hållbarhet högt på agendan. Bra pris och stor allokering. (Vinunic, 13200 fl.)

Riecine Chianti Classico Riserva 2018, Italien, Toscana, TSE 93659, 349 kr

Ren och pur sangiovese med klassisk doft av körsbär, körsbärskärnor, gröna örter och jord. Ett otroligt härligt driv i syran ger en josig men seriös struktur och en elektriskt laddad textur. Naturligt, visionärt och terroirtroget till max.(Pompette, 600 fl.)

Monteraponi Chianti Classico 2019, Italien, Toscana, TSE 94266, 199 kr

Inbjudande drag under galoscherna i nosen som bjuder upp till dans med körsbär och vilda örter. Otroligt driven syra och fokuserad koncentrerad frukt. Körsbärskärnor, gröna örter, i ett torrt och smakrikt avslut. Naturligt och läskande gott. Vinet har lagrats ett år och fyra månader på franska och slavonska ekliggare följt av en månad på betongtank innan buteljeringen som skedde via gravitation strax efter fullmåne, bara en sån sak. (Lively Wines, 6000 fl.)

Monteraponi Il Campitello Chianti Classico Riserva 2017, Italien, Toscana, TSE 94243, 399 kr

Radda power, en riserva med vilt uttryck. Superkoncentrerad frukt, körsbär, blåbär, svartvinbär och en beska som aptitligt kittlar efter mer. Torrt och fokuserat med snygg fatkaraktär och livlig syra. Lång härlig kraftfull eftersmak. ekologiskt odlat och vinifierat med natur och hållbarhet i fokus. (Lively Wines, 900 fl.)

Zestos Old Vine Garnacha 2020, Spanien, Madrid, TSV 95083, 119 kr

Enkel garnacha men helt OK för pengen. Ser vi kanske en ny trend hos SB med TS i större allokering till pressade priser. Om kvaliteten, som här, triumfar kvantiteten så är jag game! Syrlig och frisk doft, ungdomlig karaktär med körsbärsfrukt, vildhallon, viol och gröna örter. Stort djup i smaken, örtkryddigt och tannintätt. Gott! (Terroir, 14400 fl.)

Mullineux Syrah 2018, Sydafrika, Swartland, TSV 90153, 229 kr

Seven, Seven, Seven is my name! Från sju vingårdar med olika terroir. Fyra av vingårdarna ligger på sten och skiffer. Två av vingårdarna växer som bushwine i granitbaserad jord. Den sjunde vingården är planterad på järnrik jord. Detta sammantaget har gett ett djupt mörkrött vin med köttig frukt, mörka plommon, björnbär, skogsbär, mineraliska järntoner, blod, chark och kryddor. Stram tannin med fyllig textur och mycket koncentrerad fyllig frukt. Svingott helt enkelt! (Terrific Wines, 3000 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.