VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

Nästan varje tisdag lägger jag upp ett tips ur beställningsortimentet (BS) eller sätter ljuset på bortglömda viner från tidigare småpartisläpp. Mitt fokus ligger som vanligt på hantverksmässiga, småskaliga och kvalitativa viner tillverkade i samklang med naturen. Viner som är gjorda av en person med drömmar och visioner och inte i en fabrik. Viner som dricks av producenten själv och hans familj och därför inte (eller endast i nödfall) besprutas. Viner som representerar vinmakaren, en plats och dess jord. Viner med kort innehållsförteckning. Viner som berör.

Jag fick upp ögonen för denna producent för nåt år sedan när jag letade efter det perfekta buffévinet till en större fest. Bodegas Los Frailes är ett familjeföretag från Valencia med kalkrika vingårdar på ca 700 meters höjd där (mestadels) Monastrell (samma som mourvedre) odlas efter biodynamiska principer. Deras enormt prisvärda Los Frailes från 2018 har jäst på ståltank och lagrats sex månader på betong vilket ger ett fruktpirrigt och relativt lätt blå/rödbärigt vin med närvarande men snälla tanniner och fin syra. Ett spanskt hantverk som passar utmärkt till buffémat! (BS 74991, 120 kr.)

Prenumerera på WineTables Nyhetsbrev! Läs mer

Senaste artiklarna

Beaujolais Nouveau 2019 - Il est arrivé!

En minut över tolv, torsdagen den 21:a november, öppnas lyckans dörrar för alla Beaujolais-fantaster. "Il est arrivé!" ropar fransmännen och årets upplaga av Beaujolais Nouveau släpps lös på gator och torg. Maja Berthas skriver om årets nyaste vin och vart du kan fylla glasen med det.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

ÖLK:arlek - FRÅN SVENSK HUMLE TILL EN TOUCH AV DUMLE

Syrligt, humligt och svenskt – på fredag väntar ett kanonsläpp för den öltörstige. Sanna Lindberg har plockat fram fem finköp.

DET BLÅSER UPP TILL NYHETER DEN 8 NOVEMBER

Med stor ödmjukhet inför personerna bakom vinet och dess hantverk har Pär Strömberg plockat fram såväl hipstermosel och en udda fågel som wow-vin och storstilad barolo.

Novemberöl – ladda lokalt!

Ölnyheter – Den första vardagen i månaden fylls Systembolagets lokala sortiment med hantverksöl. Sanna Lindberg listar åtta öl att lägga vantarna på.

”Först blev jag enormt förnärmad att han serverade mig skit”

Pär Strömberg pratar konst, historia, nytt album och naket vin med Kristian Espedahl. Han kallar sig Gaahl, känd som tidigare frontman i det norska bandet Gorgoroth.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

EN HALV FLASKA I FICKAN

Fyrtiotalister och viner som smakar som antiken. När dagar inte blir som man tänkt och du ändå får avsluta dem med en perfekt tempererad skvätt korallrött vin. Karin Faxén Sporrong skriver om vardagen och vinet.

Svensk Ölfest!

I helgen tar vi tempen på det svenska ölet! Äntligen är det premiär för den första helt svenska ölfestivalen. På lördag samlas hundra hantverksbryggerier i Slagthuset i Malmö.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!