Novemberöl – ladda lokalt!

Ölnyheter – Den första vardagen i månaden fylls Systembolagets lokala sortiment med hantverksöl. Sanna Lindberg listar åtta öl att lägga vantarna på.

En ny månads första vardag bjuder alltid på månadens roligaste ölsläpp. Då uppdateras Systembolagets lokala sortiment av hantverksöl vilket ofta innebär att hundra nya öl blir beställningsbara styckvis till valfritt bolag. På fredag är det dags igen och förutom 60 nya ”vanliga” lokala öl, släpps 100 lokalt producerade julöl. Det här ska du lägga vantarna på.

 

Tizzle Tazzle från DuckPond, nr 34033 / 33 cl, 40:90 kr, 4,5%

Mikrofonbryggeriet har blivit DuckPond Brewing och utbudet är fortsatt både humligt och syrligt. Tizzel Tazzel är en frisk kettel sour med hallon, blåbär och svarta vinbär. Fruktigt, syrligt och läskande. En höstflykt. 

Gothenburg Brew Jam Session Ipa från Göteborgs Nya Bryggeri, nr 34037 / 33 cl, 20:80 kr, 4,6%, Eko

En ny ekologisk session-IPA ur burk och i ett bra prisläget. Det här är en utmärkt törstsläckare med en pigg och örtig humleprofil. 

Rainbow Bärs från Beerbliotek, nr 34056 / 33 cl, 24:90 kr, 6,2% 

En elegant och oerhört drickbar schwarzbier (mörk tysk lager), som gjord för höstgastronomin. Skaldjur, svampar och grytor, eller bara precis som den är, en lugn eftermiddag framför brasan. 

Porter Porter från O/O Brewing, nr 31198 / 33 cl, nr 25:90 kr,  5,4%

När man smakar en porter och per automatik blir sugen på ostron är åtminstone inte jag svårflirtad. Här en elegant porter i brittisk stil, snygg maltrostning och elegant kropp som slår kullerbyttor till sälta och mineralitet från ostron och andra skaldjur. 

The Lift Off Game från Brewski och Bottle Logic Brewing, nr 34066 / 33 cl, 60:90 kr, 12,5%

Det är långt ifrån alltid ett öl med 12,5% procent alkohol upplevs som balanserat och fullt drickbart, men det gör den här. En nästan trögflytande imperial stout brygd med jordgubbar, choklad och vanilj. Lagom dessertsöt och går lika bra att dela runt bordet eller hälla över glassen. 

Smygstarta julen (med risk för att just dessa två surisar annars tar slut): 

Lusse Lelle från Brekeriet, nr 11570 / 33 cl, 32:90 kr, 6,5%

Numera en julklassiker – saffransmättad sour som i sin ur-gyllengula skepnad nästan får lussekatter att blekna. Trots sin tydliga och lite kluriga smakprofil, komplex och fint balanserad.

Glögg Sour från Poppels, Morgondagens Bryggeri och Friends Company, nr 34117 / 33 cl, 40:90 kr. 4,5%

No words needed. Gillar du suröl, gillar du glögg – köp. 

Prenumerera på WineTables Nyhetsbrev! Läs mer

Senaste artiklarna

STUNDER FÖR VIN

Från fredagens bubblande frihetskänslor till söndagens generösa lugn. Linda Pérez plockar stunder ur helgen och matchar med goda drycker.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

AMARONE – EN kärlekshistoria

Historia, drivkraft och torkad men inte torr passion. Maria Brander Sporre reser till Verona får att så fröet till en livslång kärlekshistoria.

STJÄRNBUBBEL & RÖDTJUTANDE JULKÄNSLOR

Rödtjut, kalasöl, hemkryddad snaps och körvänlig kriek. Linda Pérez delar drycker ur en ljuvligt o-perfekt jul.

MYSIGA MIDVINTERBRYGDER

Sanna Lindberg listar fem goda julbordsvänliga brygder att lägga vantarna på i sista minuten.

Fem (l)ju(v)liga viner.

Grünern till vardagens lökhack, det rediga glaset port i guldkantade gnistor och vinet som trotsar etablissemanget. Maja Berthas har plockat fram fem säkra kort.

WHAT'S NOT TO LOVE?!

Det blir en aromatisk jul med Berliner Weisse i tv - soffan i år. Därtill ostronfrossa, nyårskungar, nationalörter, vibrerande närvaro, budgetpang och sjungande viner. Pär Strömberg har listat julens och nyårets pang. What's NOT to LOVE!?

Reflexvästar, hjälpsamma outlaws och vinfält i solen

Karin Faxén Sporrong om vardagen och vinet – bland futtiga ljuskällor och solskensgult vin.

Guldkorn på beställning

Från romantisk pinot noir till nyårsnattens sippvänliga bubblor. Linda Pérez listar sex beställningsviner att njuta under festhelgerna.

JULSUSIGA COCKTAILS!

Från Glöggroni som värmer vinterbitna kinder till en snöig sidovagn. Andreas Grube har jultwistat upp fyra goda cocktailklassiker.