Calera Pinot Noir
Eleganternas elegant från den gyllene staten!
Calera Pinot Noir är en topprankad och lagringsvänlig Pinot från Kalifornien. Det är ett vin som balanserar perfekt mellan det fylligt smakrika och det finessrikt eleganta. Bra tryck i smakerna med både röda och mörka bär, tydlig fatkrydda och lätta stänk av kakao och kardemumma. Samtidigt med silkiga tanniner, fräsch syra och lång finish.
Druvorna till Calera Pinot Noir skördas för hand, vinifieras genom att druvorna avstjälkas och sedan får jäsa i öppna rostfria tankar. Druvjuicen får skalkontakt i upp till 14 dagar och man använder sig då av regelbunden “Pigeage”, dvs. nedtryckning av skalhatten, under jäsningen. Efter avslutad jäsning lagras vinet på fat av fransk ek, varav ca 10 % är ny ek i drygt 11 månader.
”Harmonisk balans från start till mål” – Andreas Grube, februari 2023
Matmässigt är det ett vin som tarvar läckerheter på tallriken, allt från lamm, fläsk och fågel till småvilt och vällagade vegetariska rätter med mycket örter.
Läs fler tips om Pinot noir från Kalifornien
Om Producenten
Calera Wine Company grundades 1975 av Josh Jensen. Efter att ha arbetat två säsonger i Bourgogne hos Domaine de la Romanée Conti och Domaine Dujac bestämde sig Josh för att åka tillbaka till Kalifornien och leta efter växtplatser med dominerande kalkhaltig jordmån, detta i hopp om att kunna producera viner liknande de viner han hade hjälpt till att framställa i Bourgogne. Efter två års sökande fann Josh lämpliga platser för sina Pinot Noir- och Chardonnay-odlingar på Mount Harlan.
Efter ytterligare två år stod ett vineri, byggt i sex våningar för att helt kunna styras av gravitationen, färdigt. Det var det första i Kalifornien. Hans viner är strama med koncentrerad fruktighet och han har lovordats av en enig journalistkår för sina resultat med druvan Pinot Noir. Namnet Calera tog Josh av den stora kalkugn som fanns på plats på Mount Harlan.