Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Prima pinot noir från Kalifornien – 7 grymma tips

Prima pinot noir från Kalifornien – 7 grymma tips

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Wine Tables Andreas Grube har förälskat sig i amerikansk pinot noir – vilket är lätt att förstå. Här sjunger han vinets lovsång och tipsar om sina sju favoriter just nu, med jänkare från både fast sortiment, beställningssortiment och tillfälliga släpp.

Egentligen är ju alla årets månader som gjorda för vin från Kalifornien, men just nu pågår också California Wine Weeks där kaliforniska viner lyfts lite extra på ett gäng krogar i både Sverige och ute i Europa. Därför tänkte jag dra mitt strå till stacken och strö lite kärlek över en kalifornisk genre som jag är svårt förtjust i – kaliforniskt pinot noir.

Det är något med pinot härifrån som är så oerhört lockande och ljuvligt för gommen. Den där kombinationen av fullmogen charmig frukt, smakdjup, koncentration, fräschör och finess. Särskilt när någon nämner Sta Barbara eller Sonoma sätts öronen på skaft, även om det finns massor av andra bra ställen för pinot noir också.

Nåväl, här har jag samlat ihop det mesta av det bästa just nu, med både några aktuella småpartisläpp, någon BS och ett par fasta favoriter. Skål!

ojai_winetable

Ojai Santa Barbara Pinot Noir 2018, nr 5497, 351 kr

En pålitlig pjäs från det fasta sortimentet som nyligen fått ny årgång. Härligt rik i stilen med bra smakdjup och toner av bär som drar åt det mörka, lite saltlakrits, kanelstänk och mogna jordgubbar. Power med finess, dessutom till en klart rimlig prislapp för ett dryckesnjut av den här kalibern.
Fast sortiment. Importör: Divine.

pinotnoir_winetable

Long Meadow Ranch Andersson Valley Pinot Noir 2016, nr 77227, 401 kr

Riktigt läckert i charmigt blommig stil och med gott om både sötmogen frukt, pepprig kryddighet och antydan till mognadstoner i form av färskt läder och lite jordighet. Bra klipp i syran och på samma gång en munfyllande volym som känns tillgänglig och öppen. Lång, vacker efterklang i avslutet där en stålig mineralitet ringer länge.
Beställningssortiment. Importör: Ward Wines.

sandhi_winetable

Sandhi Sta Rita Hills Pinot Noir 2017, nr 95023, 390 kr

Det blir liksom knappast mer burgundiskt än såhär när vi snackar Kalifornien – och samtidigt finns här nånting som skvallrar om den platstypiska solen och fruktmognaden. Vackert nougatig och med gott om körsbär, hallon och en touch av iste. Fantastisk syra som sjunger länge i munnen.
Släpptes 6/10. Importör: The WineAgency.

calera_winetable

Calera Pinot Noir 2017, nr 87282, 301 kr

Bra tryck i smakerna här, med både röda och mörka bär, tydlig känning av faten, och topping av såväl lakrits som kardemumma. Eftersmaken härligt grusig och samtidigt vackert silkig i tanninstrukturen, också med en överton av färska apelsinskal. Ett mångfacetterat vin som sitter snyggt till både fågel, fläsk och vilt.
Fast sortiment. Importör: Johan Lidby Vinhandel.

Littora_winetable

Littorai Les Larmes Pinot Noir 2019, nr 92996, 619 kr

Alltså, lägg av! Den här stänkaren gör mig nästan mållös. Här sjunger syrliga lingon, mogna hallon, ljus nougat, färska örter och viol i skön harmoni, med klockren syra och dessutom en slags stenig mineralitet i avslutet som är läskande och god. Ett vin som får mig att skratta i ren smakglädje, och som det förvånande nog finns ett antal pavor kvar av på hyllan. Skynda!
Släpptes 22/9, importör: Johan Lidby Vinhandel.

 

pinotnoir_winetable

Hirsch West Ridge Pinot Noir 2017, nr 92119, 759 kr

En blend av ett antal vingårdslägen där summan av kardemumman stavas röda bär, silkiga tanniner och skjuts i syran. ”The personality of a dark femme fatale – en garde!” skriver producenten själv på baksidan av etiketten, och ja, det är faktiskt en klockren beskrivning. Är mycket imponerad över detaljrikedomen i det här vinet.
Släpps 17/11. Importör: Johan Lidby Vinhandel.

För mer djupdykning i pinot noir titta gärna när Wine Tables redaktion testar druvan från fem olika länder, här!

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.