Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Göteborgs bästa vinbarer by Wine Table

Göteborgs bästa vinbarer by Wine Table

Bild på Wine Table
Wine Table

Lästid: 3 minuter

Göteborg är mycket mer än Håkan Hellström, räkor och Way Out West. Här finns också gott om ställen att njuta av för alla vinfantaster. Wine Table-teamet har besökt staden och dess vinbarer. Här tipsar vi om tio favoriter som du inte får missa!

Heaven 23

Mässans gata 22
Heaven 23, högt upp i Gothia Towers, har förutom den storslagna utsikten gjort sig kända inte minst för att de har stans bästa – och största – räkmackor. Men för en vinnörd är det vinlistan som lockar snarare än de handskalade små delikatesserna med majonnäs och bröd. Den här vinlistan är kort och gott GRYM och innehåller det bästa av det mesta man kan vara sugen på. Kul är också att man lagt extra mycket krut på viner från Österrike och det är inte för inte att man prenumererar på titeln Best Austrian Wine List när svenska vinguiden Star Wine List delar ut priser till landets och världens bästa vinlistor varje år.

Foto: 28+

Vinbaren 28+

Götabergsgatan 28
Restaurant 28+ är en legendarisk fine dining-krog i Göteborg, som också välförtjänt ståtar med en stjärna i Michelinguiden. Med Vinbaren 28+ har man lyckats skapa en avslappnad slinka-in-feeling som ändå andas klassisk elegans. Och ja, klassiskt är det på vinlistan också. Sugen på pangig bourgogne, bordeaux med ålder, ikoniska italienare och vällagrad champagne? Då är det här ditt ställe! Imponerande bredd och djup i källaren, och vill du ha något att tugga på till vinet finns det smarriga smårätter och snacks att beställa.

Foto: Champagnebaren

Bubblor, barhäng och hög kvalitet

Champagnebaren

Kyrkogatan 13
Ja, här hörs det ju redan på namnet vad det handlar om här: champagne, champagne och ännu mer champagne. På listan hittar du både små odlare och stora hus, och de importerar dessutom en del kul grejer själva. Dessutom finns en del gott att hitta vad gäller stilla viner, framför allt från Frankrike, och schysst mat med fokus på havet. Det bästa av allt? Stället ligger på en av Götets charmigaste innergårdar, perfekt för somrigt kvällshäng!

Bar La Lune & Angeli

Vasa Kyrkogata 1
Något av en institution i Göteborg, trots att den öppnade så sent som 2018. Det naturliga vinmakeriet har alltid varit i förgrunden, men med stor bredd på stilarna. Nytt för i år är att man också öppnar Angeli i lokalen bredvid – där Angeli kommer att bli stället för barhäng och slinka in på ett glas, medan Bar La Lune mer tar rollen som renodlad restaurang

Barrique Vinbar

Berzeliigatan 18
Superambitiöst ställe – både vad gäller maten och vinet – som också gjort det till en grej att kämpa för rimliga priser på vin. Därför har man ett fast påslag på 375 kronor per flaska, oavsett flaskans inköpris. Sympatiskt är bara förnamnet och på Barrique kan du verkligen unna dig att njuta av kvalitetsvin i vitt skilda stilar och från många platser på jorden. Hatten av för teamet på Barrique Vinbar.

Foto: Olssons Vin

Avkopplat, charmigt och rustikt

Olssons Vin

Tredje Långgatan 9
Kanske inte det mest nischade och initierade stället i stan, men däremot verkligen ett soft och avkopplat ställe med något för alla. Vill du ta ett enkelt glas med dina polare i härligt ljusa och livliga lokaler snarare än grotta i djupa listor är det här ett klockrent hak. Matmässigt kan du få allt från snacks till pizza och till och med ostfondue. Även tartaren är ett smaksäkert kort.

Trattoria La Strega

Aschebergsgatan 23B
I ärlighetens namn mer en restaurang än en vinbar, men det här stället är bara så charmigt och gott att det måste med på listan. Som namnet avslöjar är det italienska fokus som gäller här, vilket avspeglar sig både på matmenyn och vinlistan. Det man framför allt gillar med Strega är den oknussliga känslan; det finns en rustik och okomplicerad värme i allt de gör. Beställ magisk pasta och skölj ner med pangigt från Italien.

wolfgang hemsida
Foto: Wolfgang Vincafé

Kontinentalt, naturvin eller stilfullt italienskt?

Wolfgang Vincafé

Västra Hamngatan 24
Fantastiskt härligt ställe som bjuder på den där kontinentala dygnet-runt-känslan som man ju älskar. Frukost, brunch, lunch, en eftermiddagskaffe, middag eller bara några glas eller en pava vin framåt kvällskvisten? Jajamen, hit kan du komma i princip när du vill och både äta och dricka gott. Läckert så det förslår, och dessutom med en riktigt grym lista fullmatad med läckerheter från bland annat Frankrike, Tyskland och Italien, men också med avstickare till många andra vinregioner runtom i världen.

Tapasbaren Majorna

Mariagatan 17
Det här stället har väl kanske inte stans största eller bästa lista egentligen, men vad gäller vin så är urvalet gjort med fingertoppskänsla – och den allmänt charmiga och hemtrevliga stämningen gör stället till ett givet stopp under en vinbarsturné i Göteborg. Vinmässigt lutar det åt naturvinshållet och listan förnyas löpande eftersom man ofta köper in mindre partier. Dessutom är maten prima; klassiska spanska tapas med influenser från såväl Sverige som Frankrike.

Enoteca Sassi

Teatergatan 32
Göteborgs krogvärld är i ständig flux och konstant förändring. Man kan känna sig lite utsjasad. Den stilfulla italienska vinbaren Enoteca Sassi har funnits på Teatergatan 32 sedan 2015. Här kan man droppa in och ladda om för friska tag out med ett glas stort vin och med en helt bedårande charkbricka. Eller, helt enkelt bli sittandes. Efter en period av renovering med lite lagom större kök och restaurang öppnar nu Sassi igen.

Upptäck fler grymma vinhak

Vill du även utforska vinbarer i Stockholm och Köpenhamn? Ta del av Wine Tables andra vinbarsguider med det absolut bästa från båda storstäder. Läs mer och upptäck Stockholms grymma vattenhål samt alla spännande vinbarer på andra sidan sundet, i Köpenhamn. Trevlig läsning!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.