Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Tips – 11 grymma rödviner från Toscana

Tips – 11 grymma rödviner från Toscana

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 3 minuter

Rödbärig parfym, örtighet, smakdjup och elegans. De röda vinerna från Toscana kommer i många olika skepnader men förenas i den klassiskt stilrena finessen. Här väljer Andreas Grube ut elva toscanska favoriter som finns i det fasta sortimentet. Salute!

istine

Istine Chianti Classico 2019, nr 2309, 159 kr

Chianti 2.0 i läckert ren och elegant stil – utan att för den sakens skull vara det minsta vek. Den här producenten håller till i kommunen Radda och det är Angela Fronti som styr skeppet med säker hand. Här bjuda på mogna körsbär, kanelstänk, färsk salvia och lätt fatkrydda på klassiskt manér.

bramcaia-tre

Brancaia Tre 2019, nr 75501, 149 kr

Det här är ett vin jag ofta rekommenderar till polare som söker något italienska under 150-lappen. Och ja, här bjuds på väldigt mycket vin för pengen i en stil som kombinerar smakdjup och koncentration med fräschör och elegans. Okomplicerat och lättgillat, bara att korka upp och börja sippa.

rocca-guicciarda

Rocca Guicciarda Riserva 2018, nr 2723, 159 kr

Härligt pampig och lite old-school i stilen – på det bästa av sätt. Här bjuds på gott om mörk frukt och massor av kryddighet i form av vanilj, kardemumma, kryddnejlika och lite kakaostänk. Ett vin som står pall för smakrika rätter och som gärna får låtas blomma ut i karaff i en timme eller två.

le-volte

Le Volte dell’Ornellaia 2019, nr 32472, 179 kr

Ett lysande exempel på det man brukar kalla för supertoscanare, det vill säga ett vin där inte sangiovese är huvudingrediens utan istället mer klassiskt internationella druvsorter. I det här fallet snackar vi 50% merlot, 30% sangiovese och 20% cabernet sauvignon och slutresultatet är ett vin med tät struktur, gott om svartvinbär, fatkrydda, torkade örter och lite tobak. Ett vin som kan leva länge i källaren men som också är gott redan idag.

val-di-suga

Brunello di Montalcino Val di Suga 2016, nr 42302, 259 kr

En av mina favorit-Brunello i den här prisklassen. Tycker alltid att deras viner håller otrolig höjd vad gäller både identiteten och elegansen. Doft och smak bjuder på klassiska körsbär och pomerans, men också lite färsk tobak, ljus nougat och kakaopulver. Väldigt stiligt. Ge gärna lite luft för bästa njut.

casanova-di-neri

Brunello di Montalcino Casnova di Neri 2017, nr 79234, 519 kr

Javisst, ett vin som kostar en slant, men här har vi också en vansinnigt pampig pjäs som bjuder på en rejält minnesvärd smakresa. Redan aningen utvecklad i smaken med färskt läder, nötter, mogna körsbär, kanel, kakao och ett stänk torkad timjan. Imponerande öppet och inbjudande redan idag, även om jag nog skulle behålla det i källaren ett tag.

fonterutoli

Fonterutoli 2019, nr 32229, 139 kr

It’s a Bargain! Det här vinet bjuder verkligen på en fullödig upplevelse av Chianti Classico i all sin prakt. I doft och smak hittar du körsbär av mörk och lite mogen karaktär tillsammans med nymalet kaffe, mörka plommon och lite nymalen svartpeppar. Superfynd.

coldorcia

Col d’Orcia Rosso di Montalcino 2019, nr 2576, 149 kr

Col d’Orcia gör även bland annat en Brunello di Montalcino av ypperligt hög kvalitet, men jag kan verkligen gilla den rättframma öppenheten som det här vinet bjuder på. Ett sådant där vin man korkar upp när man är många runt bordet och det bjuds på någon rustik pastarätt eller hemlagad pizza. Mycket pang för pengen.

poliziano

Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Viti Nuove 2018, nr 2144, 166 kr

Ett vin som bär Vino Nobile di Montepulcianos fana med stolthet och värdighet, och även det här ett vin som verkligen överleverar vad gäller pris kontra kvalitet. Härligt dov och lite mörk i stilen, med både fyllig frukt, kryddig örtighet och chokladtoner. Bra längd med tydliga men hyfsat nedslipade tanniner.

cafaggio

Cafaggio Chianti Classico 2019, nr 22817, 155 kr

Pålitlig trotjänare som alltid levererar schysst. Ganska klassisk i stilen och snudd på generisk, men också pålitlig och stabil. Här hittar du hela den klassiska Chianti-paletten av dofter och smaker, och jag gillar den lilla överton av rödbärig parfym – tänk smultron och hallon – som också finns där.

villa-antinori

Villa Antinori 2019, nr 2300, 159 kr

Ännu en supertoscanare, här från ett väldigt klassiskt hus i Toscana: Marchesi Antinori. Här står sangiovese för ungefär 60 procent av blenden, där resten är cabernet sauvignon, syrah och merlot. Tät och kryddig i stilen och med gott om kaffe och choklad ovanpå den fylliga frukten.

Annons

Nipozzano Chianti Rúfina Riserva 2018

Nipozzano Chianti Rúfina Riserva 2018

Land:Italien, Toscana
Pris:189 ,-
Alkoholhalt:13.5%
Sockerhalt:-
Volym:750 ml

Nipozzano Chianti Rúfina Riserva 2018

Land:Italien, Toscana
Pris:189 ,-
Alkoholhalt:13.5%
Sockerhalt:-
Volym:750 ml

Känn historiens vingslag när du smakar det balanserade Nipozzano Chianti Rúfina. Ett elegant rött med toner av viol, kaffe och choklad från det toscanska vinhuset Frescobaldi. På vindlande vingårdar runt Florens växer vinrankorna i kalkrik jord sedan 700 år tillbaka – en utmärkt grogrund för intensiva, komplexa viner. Duka fram till en len svamprisotto med riven parmesan.

NR: 2969

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.