Bild på Final i Lily Bollinger Award

Foto: Emma Tüll

Final i Lily Bollinger Award

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Efter en rafflande final i den tjugonde upplagan av Lily Bollinger Award stod tillslut Anette Andersson från Umeå som vinnare vid sin välförtjänta cykel.

Årets finalister utsattes för hårda prövningar under måndagens final på Moderna Muséet i Stockholm. Vid sidan om segrande Anette såg vi också Ida Kilåker och Cathrine Almqvist ivrigt tampas om vinsten under de kniviga tävlingsmoment som satts ihop av tävlingsledningen.

Förutom ett omfattande teoriprov och en muntlig blindprovning skulle även kandidaterna servera vin och öl samt ge matrekommendationer till en vinlista nedlusad med felaktigheter. Pressen var stor och temperaturen höjdes avsevärt då ett riktigt snabb-quiz stod på menyn strax efter en identifikation av en lång rad starkviner. Under den kvicka frågesporten skulle man inte bara svara rätt, man skulle svara snabbt också. Jag är rätt säker på att det inte bara var de tävlande som svettades under det här momentet.

Avslutningen gick i klassiska tecken där en flaska Bollinger skulle fördelas jämnt på tio glas – och nej, man får inte hälla i samma glas flera gånger!

lily bollinger award
Foto: Emma Tüll

Anette briljerade med sitt lugn och sin professionalism, sitt fina matsalsarbete och sin kvicka hjärna. Vi här på Wine Table säger stort grattis till vinsten, Anette Andersson. Nu får Umeå något att vara riktigt stolt över.

En fantastisk lunch av Malin Söderström

Som en del av dagen bjöds också pressen på en fantastisk lunch signerad av den välmeriterade kocken Malin Söderström. Glasen fylldes med Bollinger La Grande Année 2014 och på tallrikarna presenterades utsökt mat i säsongens anda. Här hade man verkligen träffat rätt i kombinationen av vin och mat.

Foto: Per Erik Berglund

2014 års La Grande Année bjöd på en smakupplevelse utöver det vanliga med en sinnlig känsla av blommor, parfym och sensationell friskhet, allt omslutet av husets välkända fatlagring. Smaken av brynt smör, kex och Odensenougat satt som hand i handske till den eleganta tartaren på nötinnanlår med majonnäs på picklad fläder.

När sedan den bakade torsken med betor, stekta kantareller, musslor och en krämig, nötig, champagnesås serverades var vi många som tog några extra djupa andetag. Full pott!

Dela via:

Mest besökta vinbarerna just nu

Bar Ingrid

Avslappnat

Stockholm, City

Perfekt läge

Meetly Storgatan

Charmigt

Linköping

Perfekt läge

Café Cuvée

Charmigt

Stockholm, Södermalm

Kvarterskrog

Skärets Krog

Avslappnat

Smögen

Säsong

Bar La Lune

Trendigt

Göteborg, Vasastaden

Schysst uteservering

Nektar

Avslappnat

Stockholm, Vasastan

Ramla in

Svarta Hästen

Skön atmosfär

Stockholm, Östermalm

Ramla in

Leijontornet Bar

Mysigt

Stockholm, Gamla stan

Hotell

Savant Bar

Wow-personal

Stockholm, Vasastan

Hål i väggen

Teddys

Mysigt

Stockholm, Östermalm

Ramla in