Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på 5 frågor och svar om rosé

5 frågor och svar om rosé

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 3 minuter

Rosévin som kategori blir bara mer och mer populärt – men vad kan du egentligen om den här charmiga, läskande och läckra vinstilen? Andreas Grube reder ut begreppen och ger svar på fem vanliga frågor om rosévin för dig som vill lära dig grunderna!

Gör man rosévin genom att blanda vitt och rött vin?

Nej, det gör man inte – såvida det inte handlar om roséchampagne, som faktiskt är den enda rosé som får göras genom att hälla en skvätt rött i det vita. Nej, rosévin görs på röda druvor och de vanligaste metoderna är antingen skalmaceration, där man låter skalen ligga med i juicen under några timmar för att på så vis laka ur färg. Det andra vanliga sättet är den så kallade saignéemetoden där man låter ren saft från den första pressningen av druvorna ”blöda ut” (saignée kommer just från franskans ord för blöda). Det här görs inte bara för att den första rena saften ger roséer med fantastisk fräschör och lätthet, utan också för att man vill koncentrera den druvsaft som är kvar som sedan används till rött vin. Sedan görs det trots allt faktiskt rosé genom att blanda i lite rött vin – men då får det enligt EU-lag inte heller kallas vin, utan går då istället under benämningen ”drycker av olika typer” eller kort och gott ”övrigt”.

Säger färgen något om kvaliteten på vinet?

Nej, det gör den verkligen inte. Det är en envis och seglivad myt, men den är kort och gott falsk. Färgen säger ingenting alls om själva kvaliteten på vinet, men däremot kan den säga en hel del om till exempel vilken druvsort vinet är gjort på och även saker om vinmakningsmetod, region, land och liknande. Idag görs prima bra rosévin i alla färgskalor, från ljusaste rosa till nästan rödvinsfärgat. Det är bara att hitta sin personliga favorit!

Gör man rosévin överallt i världen?

Ja, det görs roséer i stort sett överallt, i större eller mindre mängder. Frankrike är alltjämt den absolut största producenten av det rosa guldet – totalt ungefär 34 procent av världens samlade produktion görs här – och är också det land som konsumerar mest rosévin per capita (följt av Uruguay och Cypern). Inom Frankrike ståtar klassiska Provence säkert på tronen på den region som producerar mest rosé: här är ungefär nio av tio flaskor som produceras rosa. På global nivå ökar också både produktion och konsumtion, vilket har gjort att även många producenter som tidigare enbart varit fokuserade på rött och vitt vin har lagt till rosé i sin produktportfölj.

Vad ska man äta till rosévin?

Rosévin är generellt lysande bra matviner, särskilt till lite lättare och somrigare rätter utan för mycket kryddstarka eller rustika inslag. Men variationen vad gäller roséstilar är stor, så det går utmärkt att hitta vin till det mesta man ska lägga på tallriken. En krispig Provence-rosé sitter ju ljuvligt till ett knippe rökta räkor, en Nicoise eller caesarsallad, medan en mer fyllig Tavel kan sitta snyggt till såväl en grillad kyckling som fisk eller lite fläsk.

Kan man lagra rosévin?

Precis som vad gäller vita och röda viner beror det helt och hållet på vilket vin det handlar om. Väldigt mycket rosé produceras i en lätt, frisk och läskande stil, gjorda för att drickas unga. Men visst finns det gott om rosévin som också lämpar sig kalasbra för lagring, och där är det de gamla vanliga grundreglerna som avgör: hög syra, gott om frukt och lite struktur i munnen är tre viktiga kriterier som borgar för lagringsduglighet. Sedan tycker jag inte heller att man ska vara rädd för att lagra även lite enklare roséer åtminstone något år eller så, det kan ibland ge dem ännu lite mer kropp och matvänlig struktur. Våga testa!

Tre bra rosé att beställa:

 

Flaskbild på Rabl Zweigelt rosé

Rabl Zweigelt Rosé 2022, Österrike, Niederösterreich

Nr  72564   |   149 :-   |   11,5 %   |   BS

Ambitiöst, smakrikt, läckert – och vääääldigt gott, med personlighet och karaktär. Doft och smak bjuder på mogna röda bär och örter i fin harmoni, allt ackompanjerat av en härligt frisk syra. Bra balans från start till mål. Rosé med extra allt som är mer än väl värd att beställa.

Flaskbild på rosévinet Gramona Mart

Gramona Mart 2021, Spanien, Penedès

Nr  56307   |   159 :-   |   11 %   |   BS   |   EKO

Suveränt god rosé som verkligen bjuder på det där lilla extra i både doft och smak. Fint smakdjup och samtidigt klockren fräschör i munnen, med klipp i syran och ett mineraliskt avslut. Välsnidad spanjor som gör sig precis lika bra på egen hand och till mat. Hörde jag paella?

Flaskbild på rosébubblet Vilarnau delicat reserva

Vilarnau Rosé Delicat Reserva, Spanien, Cava

Nr  76437    |   109 :-   |   12 %   |   BS   |   EKO

Stram, syrlig, frisk och läskande cava där doft
och smak bjuder på färska smultron, mariekex,
lime och blodgrape. Torr och krispig, samtidigt med charmig öppenhet i frukten. Kalasfynd för den här prislappen och ett bubbel som är perfekt som aperitif men som också sitter fint till skaldjur eller tonfisk.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.