Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Någonting att dricka? Med Tina Johansson!

Någonting att dricka? Med Tina Johansson!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Hon är chefsommelier på enstjärniga Ekstedt i Stockholm, utbildad i WSET Level 4 in Wines och tidigare tävlingssommelier med bland annat en vinst i Lily Bollinger Award 2017 och en bronsmedalj i sommelier-SM 2017 & 2019 i bagaget. Fortfarande delaktig i Swesomm, det Svenska Sommelierlandslaget, bland annat genom arrangerandet av deras tävling för unga sommelierer. Hon har just gjort en skörd i Sydafrika och kommer att i tre delar berätta om hennes upplevelser här på Wine Table i sommar. Välkommen TINA JOHANSSON!

På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?
– Just nu gärna sydafrikansk Semillon som är min senaste favorit, annars alltid alltid champagne!

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk person?
– Jag har inga stora idoler så jag väljer någon jag vet kommer gilla vad jag än öppnar för flaska och som jag alltid har otroligt trevligt med, min lillasyster Frida. Då kommer vinet smaka som bäst och konversationerna vara som roligast.

Tina Johansson sommelier och vinskribent
Tina Johansson sommelier och vinskribent

“när jag inte jobbar är jag ofta lika nöjd med en kaffe eller GT på balkongen”

Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Kanske att jag skulle vara snobbig och bara vill dricka goda flaskor vin hela tiden. När man jobbar kväll blir det inte så många vintillfällen under veckan, och när jag inte jobbar är jag ofta lika nöjd med en kaffe eller GT på balkongen.

Vad var de största utmaningarna med att vara tävlingssommelier?
– Mest troligt att hela tiden hålla sig motiverad och fortsätta utmana sig själv även när man hade fullt upp med jobb eller annat. Det är otroligt roligt att lära sig mer och mer och bli bättre på sitt yrke, men såklart också svårt att alltid hålla glöden uppe.

Vilket eller vilka var alltid de svåraste momenten?
– För mig var det alltid de praktiska momenten eftersom jag kände att de var mest oförutsägbara. Blindprovning och teori har man lite koll på även om man inte vet exakt vilka teman eller drycker som kommer komma, men de praktiska momenten kräver att man är på tårna hela tiden.

Bästa vinbar i Stockholm och dito i världen?
– I Stockholm är min favorit just nu The Sparrow. Får jag bara välja en i världen är det La Part des Anges i Nice som imponerade på mig när jag var där förra sommaren. Härlig stämning, goda viner och massor av snacks.

Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:

Öl? – En kall, stor stark efter jobbet.
Vin? – Kan absolut inte välja ett, men just nu gärna vit Rhône eller vit Rioja!
Sprit? – Tequila.
Cocktail? – Old Fashioned.
Raggargrogg? – Gin & Tonic.
Festivalbål? – Vit Sangria med apelsinjuice.
Återställare? – En kaffe karlsson är svår att säga nej till.

Porträttbild på Tina Johansson
Tina Johansson är sommelier och vinskribent

“Jag är alldeles för nyfiken för att ha ett husvin”

Favoritdruva, favoritregion och favoritstil på vin?
– Får jag bara välja en druva måste det bli chardonnay, för region kanske Rhône och favoritstil just nu är fylliga eller oljiga vita viner.

Vad bjuder du på för att fira att något riktigt stort har hänt?
– Champagne från Egly-Ouriet.

Har du något husvin hemma?
– Jag är alldeles för nyfiken för att ha ett husvin, jag vill alltid prova något nytt!

Vilken typ av matlagning och viner är roligast att jobba med?
– Just nu jobbar jag med mat som lagas över öppen eld, och innan dess med peruansk mat vilket båda var väldigt roligt eftersom det utmanar hur man tänker på mat och vin i kombination. Man får tänka ett steg längre och bli lite mer kreativ vilket jag gillar. När det gäller vin vill jag jobba vitt och brett för att kunna visa så stor del av vinvärlden som möjligt och förhoppningsvis få gästerna att prova eller upptäcka något de kanske inte skulle ha beställt annars.

Porträttbild av Tina Johnasson
Tina Johansson är chefssommelier på Ekstedt och aktuell som vinskribent för Wine Table. Bild: Emma Johansson

“När någon försöker dra fram en flaska Jägermeister vet man att det är dags att avrunda”

Bästa mat och dryckeskombo du vet?
– Fatlagrad chardonnay och ostkrokar, det behöver inte vara mer komplicerat än så för att bli bra.

En annan matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?
– Portvin och blåmögelost, jag har förstått att det är mångas favorit men jag har aldrig sett charmen i det tyvärr.

Vilken ingrediens är den allra svåraste att matcha med vin och vilken är den enklaste?
– Jag är inte så förtjust i att försöka hitta vin till rätter med rå tomat då det ofta blir väldigt skarpt och nästan metalliskt för mig, däremot så är nästan alla former av tillagade grönsaker relativt enkla och definitivt något av det roligaste att hitta vin till. Annars gör klassiska ingredienser som smör eller citron nästan vilken rätt som helst enklare att matcha med vin.

Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Hot Shots såklart!

Samma sak om vad som får vilken fest att krascha?
– När någon försöker dra fram en flaska Jägermeister vet man att det är dags att avrunda.

Vilken fråga om vin får du oftast?
– Jag får många frågor av vänner och bekanta om vilket vin de ska köpa till en middag de tänkt laga, men av gäster är nog den vanligaste frågan just nu ”vad är orangevin”? Vi får många väldigt nyfikna och intresserade gäster till jobbet vilket är jätteroligt.

Är det svårt för dig att bli bortbjuden på middag hos andra? Blir de nervösa att bjuda på vin till dig?
– Jag hoppas inte det, vin handlar ju om att umgås så det är inte alltid flaskan i sig som är det viktiga. Om jag blir bjuden finns det ju ingen anledning till att vara kräsen.

Bästa vinupplevelse någonsin, oavsett vad och var eller dyr etikett på ett fancy ställe?
– Då måste jag välja sherry, Equipo Navazos Bota Punta, en Palo Cortado som för sju år sedan på något sätt ändrade min syn på vad vin kan vara och smaka. Det var verkligen en upplevelse att dricka det vinet!

Om man vill ta en spontanare med Tina Johansson, var hittar man dig allra säkrast?
– Jag besöker gärna nya ställen varje gång jag går ut så jag kan vara svårhittad, men det går ju alltid att testa på vår systerkrog Tyge & Sessil där man ibland slinker in efter jobbet.

 

Porträttbild på Tina Johansson
Tina Johansson. Bild: Emma Johansson

Fakta om Tina Johansson

Bor: Stockholm
Familj: Sambon Simon
Gör: Chefsommelier på Ekstedt
Aktuell med: Ny artikelserie i tre delar om Sydafrika för Wine Table efter arbete under skörden där 2023
Känd som: Tävlingssommelier
Kul kuriosa: Dedikerat ABBA-fan

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.