Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Grube guidar – 12 prima roséer till sommaren

Grube guidar – 12 prima roséer till sommaren

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Såklart att man vill sippa på lite väl kylt rosévin nu när sommaren nalkas. Andreas Grube har testat sig igenom årets skörd och tipsar här om tolv guldkorn i Systembolagets fasta sortiment. Chin chin!

ROSÉVIN

crios

Crios Rosé of Malbec 2021, 
Argentina, Mendoza, Nr 2657, 99 kr

Kul rosé på Argentinas stolthet malbec som dök upp på fasta hyllan i mars. Läskande och friskt med också med en något stram känsla i munnen, gott om syrliga röda bär och färska gröna örter. Schysst rosé för pengen.

collavery

Domaine de Collavery 2021, Frankrike, Provence, Nr 2859, 99 kr

Riktigt klassisk Provence-rosé med hela baletten av vattenmelon, smultron, röda äpplen och färska örter. Släng ihop en caesarsallad, servera vinet väl kylt – och dröm dig bort till en strandbar i Nice. Somrigt, okomplicerat och lättgillat.

deep_roots_pink_riesling

Deep Roots Pink Riesling, 
Tyskland, Nr 50613, 99 kr

Rosé där man adderat en skvätt spätburgunder till rieslingen. Oortodoxt? Javisst, men vem bryr sig. Det här är piggt, rättframt, läskande och klunkigt med gott om både röda bär, blodgrape och örter. Bra krut i syran.

winetable_les_lauzeraies

Les Lauzeraies Tavel 2021,
 Frankrike, Rhône, Nr 2724, 139 kr

Det här vinet brukar alltid ligga i topp när de bästa roséerna koras – och det är enkelt att begripa varför. Det här är helt enkelt en rosé med extra allt; finfin balans i alla detaljer och dessutom med identitet och karaktär. Mums!

prisvärt rosevin italien

Colle Reale Cerasuolo Rosé 2021, 
Italien, Abruzzerna, Nr 2242, 99 kr

Fruktdriven rosé från italienska Abruzzerna, gjort på druvan montepulciano. Fyllig rödbärighet med solmogna hallon och jordgubbar, toppat med granatäpple, blodapelsin och aningen blodgrape. Väldigt mycket vin för pengen.

winetable_grababottle_jurtschitsch_vom_zweigelt

Jurtschitsch Rosé Vom Zweigelt 2021, Österrike, Kamptal, Nr 5600, 119 kr

Underbart bra rosé som alltid ligger i den absoluta toppstriden i min bok. Österrikes stolthet zweigelt är råvaran, och här bjuds på fyllig rödbärighet, tydlig örtighet och bra energi och fokus från första sniff till utklingande eftersmak.

netable_les_fumees_blanches_rose

Les Fumées Blanches Rosé 2021, 
Frankrike, Nr 22138, 99 kr

En verklig trotjänare i det fasta sortimentet som levererar bra rosé för pengen år efter år. Ren, frisk och aptitretande i stilen med doft och smak av färska smultron, gröna örter, syrlig rabarber och lite blodgrapefrukt. Hyfsad längd i avslutet.

winetable_minuty_prestige_rosé

Minuty Prestige Rosé 2021, Frankrike, Provence, Nr 79353, 169 kr

Kostar någon tjuga extra, men så är också smaken aningen mer djup, komplicerad och koncentrerad. Härligt mineralisk och frisk, och med smaker av persika, smultron, örter och färskpressad lime. Rosé med det lilla extra.

MOUSSERANDE ROSÉVIN

winetable_alpviner_rotari_rosé

Rotari Rosé 2015, 
Italien, Trentino, Nr 7701, 129 kr

Även i sin nya årgång ett fantastiskt bra rosébubbel för den här blygsamma prislappen. Här finns en stadig botten av mariekex och ljus nougat men också gott om färska röda bär, läskande citrus och fylliga toner av röda äpplen och blodapelsin.

1+1=3_cava

Cava Pinot Noir Rosé Organic 1+1=3 Reserva Familia
, Spanien, Nr 2216, 119 kr

Bärdrivet och smakrikt bubbel på hundra procent pinot noir. Charmigt, flirtigt, tillgängligt med massor av solmogna smultron, blodapelsin, hallon och ljus nougat i doft och smak. Ett vin som är lätt att gilla och som funkar både på egen hand och till mat.

winetable_itsabargain_loxarel_a_pel_rosé

Loxarel A Pèl Rosé 2019, Spanien, Katalonien, Nr 7959, 119 kr

Ytterligare en spanjor, den här gången från Penedès, som verkligen bjuder på festligt lättsamma sommarsmaker i form av jordgubbar, mariekex och färska örter. Perfekt som picknickvin i det gröna, tillgängligt och lättgillat i klunkig stil.

winetable_bollinger_rosé

Bollinger Rosé, Frankrike, Champagne, Nr 7755, 669 kr

Äh, vem har sagt att pampiga roséchampagner bara ska poppas lagom till nyår och den gratinerade hummern? Den här typen av maffig, pampig skumpa dricker du lika bra en ljummen sommarkväll eller som sippvin medan du börjar preppa grillen.

Törstar du efter fler roséviner? Pär Strömberg listar sina tre favoriter för sommarnattens leende. Vinerna finns i tillfälligt sortiment, skynda fynda, här idag borta imorgon.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.