Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Godaste nyheterna i fast sortiment.

Godaste nyheterna i fast sortiment.

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 9 minuter

Nu är det dags för årets sista lansering av drycker i det fasta sortimentet - från en exklusivt bubblande pjäs till fruktig Apéro Night. Vi guidar er genom djungeln.

Systembolaget erbjuder tusentals drycker, men allt finns av naturliga skäl inte i alla butiker. Fasta sortimentet är så nära det man kan komma och det är ofta viner “in the middle of the road” för att demokratiskt tillstå alla önskemål. Årets sista lansering för de fasta hyllplatserna bjuder på en del positiva överraskningar och innan vi går in på dem tar vi en titt på hur det hela fungerar.

Drycker som köps in till Systembolagets fasta sortiment har noggrant provats och kvalitetssäkrats av Systembolagets sakkunniga. Urvalet bestäms också kategoriskt, som ex. druva, ursprung, priskategori, förpackning och efterfrågan. Det baseras i sin tur på insiktsfull trendspaning, kvalitetsbaserad inköpsprocess, hänsyn till miljö och klimat, en hållbar leverantörskedja, innehållsanalyser och kontroller av dofter och smak och slutligen genom omtänksam rådgivning.

Systembolaget själva säger: “Hälsotrenden är stark och går hand i hand med vad vi vill erbjuda. För oss innebär det att vi erbjuder produkter med lägre alkoholhalt och i mindre förpackningar och produkter som tar hänsyn till miljö och goda arbetsvillkor. För närvarande finns även en önskan bland konsumenter att “lyxa till det” då och då med exklusiva artiklar, och vi erbjuder därför produkter i alla prisklasser”.
Ändå ökar andelen bag-in-box, ibland med tvivelaktiga tillverkningsmetoder, som ett undantag som bekräftar regeln. Det väcker i mångt och mycket ett dubiöst förtroende för det kvalitets- och hälsosamvete de säger sig värna om.

För varje lansering gör Systembolaget en offertförfrågan till dryckesleverantörer/importörer där de specificerar vilken typ av dryck som eftersökes. Utifrån offerterna tas sedan varuprover in som blindprovas (utan information om märke, leverantör eller producent) av Systembolagets egna provare som kvalitetsbedömer drycken. Ibland provas mer än hundra drycker per tillfälle och den eller de som motsvarar efterfrågad stil och håller högst kvalité köps in till lanseringen. Innan vinet kommer på hyllan görs ibland en audit, ett besök hos vald producent samt analyser och kontroller för att säkerhetsställa att det är samma dryck som valts ut som också hamnar på hyllan.

Enligt konkurrensrättsliga regler måste Systembolaget agera icke-diskriminerande mot alla sina dryckesleverantörer/importörer. Denna monopolunika regel har varit kritiserat och granskats under lupp pga de många sk. “beställningssortimentskampanjer” som ett flertal dryckesleverantörer/importörer bedriver. Ett kryphål där hög försäljning genom aggressiv marknadsföring kan förtjäna plats på den fasta hyllan genom konkurrens och efterfrågan som överstiger av Systembolaget utvald existerande produkt på given plats. Och för att förtydliga så finns det i beställningssortimentet en mycket större bredd och mer nischat urval att välja ifrån.

Dryckerna som väl valts ut beskrivs och det föreslås vad de passar till genom olika symboler på etiketterna på hyllans kant och på systembolaget.se och i appen Sök&Hitta.
Det ordinarie, fasta sortimentet består av cirka 2 400 drycker. Butikens storlek och vad kunderna efterfrågar avgör vilka drycker som finns i vilka butiker.
Drycker som inte finns i din butik kan du beställa utan kostnad. Enda undantaget är vissa lokala drycker som bara kan beställas till vissa butiker. Total sett finns ca 13000 viner i hela systemets sortiment.

Det fasta sortimentet uppdateras fyra gånger per år. Nyheter märks ut med en orange etikett i hyllan.

Vårt urval av nyheterna i fast sortimentet som lanseras 1 december.
Alla nedan listade viner har vunnit urvalsprocessen i offertförfrågan i respektive kategori.

MOUSSERANDE VIN

Fontanafredda Alta Langa Ltd Ed 2016, Italien, Piemonte, Alta Langa, FS 7949, 169 kr

Mycket prisvärt från en D.O.C.G. med strikta kontrollerade reglementen på hög höjd och med minst 30 månader på sin andra jäsning. Producenten har varit med och skapat denna appellation och “benchmarkar” här stilen med frisk citrus, äpple, nötter och nougat. Mineralstinn och fullmatad men mjuk mousse och sötfruktigt långt avslut på pinot nero och chardonnay. (Enjoy Wine & Spirits)

Champagne Amazone de Palmer NV, Frankrike, Champagne, FS 7947, 1099 kr

Exklusivt från kooperativet Palmer & Co. Fifty/fifty Chardonnay och pinot noir har gett komplexa autolytiska mognadstoner, toast och gula äpplen. En tuff mousse uppbackat av en torr, komplex och stram syrakick av citrus och gröna äpplen. Vinner på en tids lagring. (Oenoforos)

Champagne de Saint Gall Bdb Grand Cru Extra Brut NV, Frankrike, Champagne, FS 7948, 500 kr

När något kostar 666 kr per liter slår jag till direkt. Rostbröd, syrliga äpplen och vit persika, bred mousse med avslut av äppleskrutt, nougat och citrus. Kooperativet Unions Champagnes vin är Blanc de Blancs från 100 % Grand Cru-gårdar som vilat på sin jästfällning i 48 månader. Levereras i presentförpackning. (Janake wine group)

VITT VIN

Weingut Lackner-Tinnacher Gamlitz 2019, Österrike, Südsteiermark, FS 4681, 149 kr

Ekologisk och handskördad sauvignon blanc från en gård med anor från 1700-talet. Mycket aromatisk och fruktig karaktär. Gröngräsiga, svartvinbärsbladiga och mineraliska smaker, avslut med päron och persika och ett bett i syran. (Johan Lidby Vinhandel)

Sauska Furmint 2019, Ungern, Tokaj, FS 2055, 119 kr

Från av de mest kända producenterna för torra tokajiviner i Ungern. Pigga gula äpplen och päron , mineralrik med honung, citrus och exotisk frukt. Produktionen håller på att ställas om till ekologisk och kommer från och med 2025 vara certifierad. (Winepartners Nordic)

Demorgenzon Dmz Chardonnay 2019, Sydafrika, Stellenbosch, FS 2742, 129 kr

En lysande morgonsol som gått upp öster om Kapstaden och bringat exotiska frukter, mango, mandelmassa, citrus, örter, gula äpplen och mjukt vaniljiga fat både i doft och smak. Ett mycket friskt vin med schysst struktur, textur och kryddigt avslut på chardonnay där delar av druvorna krossats och delar jäst som hela klasar i både ståltank och ekfat. (Wine Affair)

Piekenierskloof Six Hats Suvignon Blanc 2020,Sydafrika, Western Cape, FS 6785, 79 kr

Lanseringen av Six Hats är en del av det utökade fokus som Systembolaget har på att lansera viner i klimatsmartare förpackningar, där kartongförpackning faktiskt är det mest klimatsmarta alternativet. Denna typ av förpackning har ju funnits på marknaden länge men produkterna har alltid varit av väldigt enkel kvalitet. Nu väljer Systembolaget att lansera viner i 750 ml stor förpackning till ett högre literpris samtidigt som man har valt att låta tetravinerna stå tillsammans med flaskviner på hyllan tillsammans med ett tilläggsbudskap om att det är en klimatsmartare förpackning. Tanken är att nya kunder som vill göra bättre val för klimatet ska hitta till förpackningen och våga prova vinerna. Här skriver de själva mer om förpackningar (där är referensen en pappförpackning om 1 L, så 750 ml ligger ju än lägre i CO2-utsläpp).
Från en ansedd producent med gamla stockar (involverade i Old Vine Project) i ett lite ovanligt område på hög höjd odlas här Fairtrade-certifierade druvor av utmärkt kvalitet presenterat i en Fairtrade-märkt tetrapak, extra bra eftersom man då vet att odlaren får ett garanterat minimipris för sina druvor och även en premie som används till investeringar i lokalsamhället. Fairtrade främjar också långsiktiga handelsrelationer och ger på så sätt stabilitet för odlarna och deras familjer. Fairtrade-premien hos Piekenierskloof går bl.a. till ledarskapsprogram, “women empowerment”-forum och invensteringar i lokala skolor och stipendier till barn och unga vuxna. Vinet då, jodå, inte vad man normalt sett skulle förvänta sig i en tetrapack. Här trängs päron med vita blommor, syren, vanilj och citrus. Smaken är av sötfruktig gul kiwi med angenäm frisk syra och fylligt avslut. (Quaffable Wines)

Oxford Landing Chardonnay 2020, Australien, Riverland, FS 5720, 99 kr

Generöst, enkelt och behagligt personligt vin. Vinmakningen följer naturen och bygger på minimalt ingripande och druvorna jäser på sin naturlig jäst med försiktig fathantering. Fet fruktig doft, vaxiga nektariner, gula plommon och solmogna persikor. Fylligt men friskt avslut, mycket bra som bordsvin. (Vinunic)

RÖTT VIN

Spindler Pinot Noir 2018, Tyskland, Pfalz, Nr 5341, 149 kr

Det görs mycket gott rött vin i Pfalz, så även här hos denna ekologiska lilla producent. Handskördad pinot noir med 14 månader på gamla franska ekfat. Spindler odlar på fina vingårdslägen som Jesuitengarten och Ungeheuer och har gjort vin i Pfalz sedan 1620. Aromatisk och parfymerat kryddig och örtig jordgubbe i nosen. Lingon, körsbär, mineraler och sandelträ i en elegant och ursprungstypisk stil. (Valid Wines)

Château de la Liquière Faugères 2019, Frankrike, Languedoc-Roussillon, FS 3531, 169 kr

Ekologisk druvblend med pigg rödbärig doft, josigt och gott med mörka körsbär, peppar hallon och lakritstoner från kombon grenache, syrah och carignan. Ursprungstypiskt och smarrigt i bra prisklass. (Johan Lidby Vinhandel)

Ricossa Vistamonte Barbera Organic 2019, Italien, Piemonte, FS 2013, 99 kr

Traditionell vinframställning med tio dagars maceration på skalen och temperaturkontrollerad jäsning i rostfria tankar följt av malolaktisk jäsning. Rubinröd med doft och smak av björnbär, körsbär, hemlagad sylt och en touch av vanilj, färska gröna örter och fat. En markant syra trycker till direkt men följs upp av mjuka tanniner och en elegant finish. (Lively Wines)

Portacomaro Ruché 2018, Italien, Piemonte, FS 2527, 149 kr

Lokal druva från udda appelationen DOCG Ruchè di Castagnole Monferrato från kooperativet Produttori di Govone. Veganvänlig ruché med 12 månader på slavonska fat i ryggen. Förbered dig på en rosenchock. Fyllig doft av syltade björnbär, körsbär, blommster, rosenvatten, violpastill och julkryddor. Nyanserad smak med rosor, körsbär nypon, viol, örter, julkryddiga fat och ett parfymerat blommigt avslut. Ett ganska eget uttryck från en egensinnig druva. (Giertz)

Paolo Scavino Barolo Bricco Ambrogio 2014, Italien, Piemonte, FS 2440, 649 kr

Kvalitets-Barolo fullsmockad av körsbär, nypon och rökiga fat. Rent, snyggt och kraftfullt med avslutande syrliga lingon och tranbär i en för den svåra årgången genialisk version från ansedd och anrik producent. Kul tillskott i det lite mer exklusiva segmentet. (Enjoy Wine & Spirits)

Pesquera Millenium Gran Reserva 2009, Spanien, Ribera del Duero, FS 2812, 349 kr

Finvin med ålder från Fernández Riveras egendom där man tidigare födde upp tjurar för tjurfäktning. Druvorna till detta vin kommer från vingården Viña Alta – en vingård som planterades på 1960- och 70-talet och som ligger ca 800 möh. Pesquera Millenium görs enbart de år då väderleksförutsättningarna är perfekta under druvornas mognadsperiod. Mörka plommon, mörk choklad, mörka dofter och smaker till mörkret utanför fönstret. Ett riktigt bona in sig vin, framför brasa och med en god bok. Läckert lång längd av cherry chocolate, korinter från 30 månader på franska ekfat. (Winepartners Nordic)

Mariposa Reserva 2018, Portugal, Dão, FS 2002, 159 kr

Handskördad touriga nacional från välmeriterade oenologen Lúcia Freitas egna familjegård. Här skapar hon viner från hållbara odlingar. Mustig rödfruktig doft med inslag av fat. Balanserad stramhet och fruktighet, mjuka sansade tanniner. Lakrits, örter, plommon, skogsbär och fin längd. (Quaffable Wines)

The Dalmatian Dog 2018, Kroatien, Norra Dalmatien, FS 2097, 120 kr

Ekologisk vin på lokala och tämligen ovanlig druvan babic. Enda röda vinet från Kroatien i fasta sortimentet från det svenskägda vineriet Black Island Winery. Josigt, kryddigt och rödbärigt med inslag av färska örter och ekfat. Strukturerat, kryddigt och gott. (Winepartners Nordic)

Domaine des Tourelles Marquis de Bey Red 2016, Libanon, Bekaa Valley, FS 22325, 199 kr

Vingård grundad av en fransman redan 1868. Naturligt, spontanjäst Syrah och cabernet sauvignon i betongtank som lagrats i franska ekfat. Lakrits, kaffe och tobak, mörka bär, plommon och tuggiga tanniner, kul att fler viner från Libanon landar på hyllan. (Wicked Wine Swede)

Lievland Syrah Mourvèdre Cinsault Grenache 2019, Sydafrika, Paarl, FS 6575, 129 kr

Historien förtäljer att Lievland var den första vingården i Sydafrika med en kvinnlig vinmakare, baronessan Von Stiernhielm från Lettlan. Intensiv fruktig doft av hallon och skogsbär,örter och choklad. Smaken följer med i samma spår och en pepprighet river av slutklämmen med ett eldigt bett. (Wine Affair)

Urlar Pinot Noir 2018, Nya Zeeland, Wairarapa, FS 2138, 149 kr

Från händerna ett skotskt par som funnit jorden på Nya Zeeland (Urlar betyder jorden på keltiska). Ekologiskt certifierade men arbetar enligt biodynamiska principer. Handskördad pinot noir, typisk för området. Elegant men rustik doft av hallon och jordgubb med rostad fatkaraktär. Mörka bär, cederträ och färska örter, smakrikt balanserat. (Quaffable Wines)

Ring Bolt Cabernet Sauvignon 2018, Australien, Margaret River, FS 6278, 149 kr

Svartvinbärsbomb, kraftig smakrik med mörka bär och fat. Vanilj, björnbär, mjuka tanniner och syrligt hallon/lakrits-dödskallar avslut. Finess, struktur och balans som hos ett högkvalitetsvin men till ett generöst och humant pris. Vinmakerskan Heather Fraser säger det så här “Närmast perfekta mognadsförhållanden för cabernet sauvignon 2018 från Margret River”. (Vinunic)

Michael Mondavi Family Emblem Cabernet Sauvignon 2016, USA, Kalifornien, FS 2694, 369 kr

Exklusiv Napa Cab från sonen till en av vinvärldens mäktigaste legendarer, Robert Mondavi. Komplext, maffigt och tätt. Svart sammet, svartvinbär, choklad, tobak och kryddor i kraft och elegans med stor pondus och kryddig lång eftersmak. (Tryffelsvinet)

Viña ChocalánOrigen Gran Reserva Synergy Blend 2018, Chile, Maipo, FS 2344, 159 kr

Chocalán betyder gula knoppar på språket Mapuche, ett ursprungsspråk som talas av Mapuchefolket i Chile och Argentina, långt ifrån Bordeaux och de franska druvor cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec och carmenère som tillsammans utgör vinet. Intensivt och fokuserat av svarta vinbär i nosen. Kakao, kaffe, choklad, svartvinbär, mörka plommon och tunga ekfat återges personligt i smaken med en mjuk rund munkänsla. Lena mogna tanniner ger ett angenämt avslut. (WineWorld)

FRUKTVIN

Fruktstereo Maybe? 2019, Sverige, Skåne, FS 35395, 203 kr

Är det en cider eller är det ett fruktvin, spelar det någon roll? En sk frukt pet nat, naturligt samm-jästa päron och äpplen från en övergiven odling i Dalby, Skåne och tillsammans med med skal från solarisdruvor i tre veckor för att ge lite tanninstruktur som i ett orangevin. Gediget hantverk på lokala produkter. Kul etikett som ifrågasätter om det är cider eller vin och som flirtar friskt med Oasis debutalbum Definitely Maybe. Vaga äpplejästiga toner i nosen. Friskt mousserande svalka, pigga syror och genomtydlig äpplekaraktär. En supersonic shakermaker live forever cigarettes & alcohol rock’n’roll pet nat. Återfinns i utvalda butiker för lokalt och småskaligt. Alkoholhalt 6,5 %. (Fruktstereo)

VERMOUTH

Fruktstereo Apéro Night, Sverige, Skåne, FS 35388, 399 kr

Aromatiserat fruktvin av rester från pressade päron från lokala skånska odlare. Naturligt jäst, ofiltrerat och utan tillsatta sulfiter. Berikat med aquavit och smaksatt örtinfuserad sprit lagrat på naturliga fat. Servera kallt som aperitif eller som drink mixer. Doften är djup och förförisk av kryddor, pomerans och torkad frukt. Smaken domineras av apelsinskal, kryddor, malört, torkad frukt och nötter med en lång bitterljuv eftersmak. Alkoholhalt på 15 %. (Fruktstereo)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.