Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Alsace böljande kullar och ädla druvor

Alsace böljande kullar och ädla druvor

Bild på Karin Ericson
Karin Ericson Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Grönskande, böljande och sagolikt med slott och borgar. Alsace är ett område i nordöstra Frankrike, rikt på både historia och kultur liksom natursköna områden. Hit åker både turister som vill vandra i de pittoreska byarna med korsvirkeshus som vinälskare.

Alsace vinhistoria sträcker sig långt tillbaka och hade en storhetstid redan på 1500-talet. Området har tillhört Tyskland i omgångar men har sedan slutet av första världskriget varit franskt. Vintraditionen är fortfarande präglad av Tyskland vilket syns exempelvis på flaskans avlånga form ”flute” och att man sätter ut druvan på etiketten, vilket inte görs någon annan stans i Frankrike.

kaysersberg

Klimat och jordmån

Alsace är ett 12 mil långsmalt område med 15 600 HA vingårdar från Strasbourg i norr till Mulhouse i söder, och är inte mer än 2 km brett på sina ställen. I öster ligger floden Rhen som utgör gräns till Tyskland och i väster ståtar bergskedjan Vogeserna upp sig och skapar en regnskugga över området så att nederbörden håller sig på angenäma 5-700 mm/år. Våren kommer tidigt och sommaren är varm och lång med många soltimmar vilket ger druvorna en långsam mognad och mycket aromatik. Området delas in i Bas-Rhin i norr och Haut-Rhin i där de flesta bättre vingårdarna ligger på 200-450 meter över havet. Speciellt för Alsace är även en stor variation av jordmån med både sand, grus, kalksten, granit, skiffer och vulkanisk jordmån vilket ger viner med stor diversitet.

De ädla druvorna

I Alsace gör man vin på främst Riesling, Pinot Gris, Gewürstraminer, Muscat, Sylvaner, Pinot Blanc och Pinot Noir . De fyra första kallas för ”de ädla druvorna” och är de enda som får användas för att göra Alsace Grand Cru AOP. Om druvan anges på etiketten måste 100% betå av den druvan. I det fall man blandat druvor står det Edelzwicker eller Gentil på flaskan. Utöver de nämnda druvorna odlas exempelvis Auxerrois och Chasselas, som kommer allt mer.

zellenberg alsace

Alsace AOC

Kvalitetssystemet är ett av de äldsta och grundades på 1500-talet och innefattar idag Alsace AOP, Alsace Grand Cru AOP och Crémant d’Alsace AOP. Det finns 51 Alsace AOP och dessa står för ca 70% av vinet i regionen. Inom dessa finns även 13 beteckningar som omfattar fler regler som skördeuttag och druvsorter samt specifika vingårdslägen.

Alsace Grand Cru

1975 infördes Alsace Grand Cru som består av 51 vingårdslägen, vilka även är ursprungsbetecknade. Här får man endast göra vin på de ädla druvorna, skördeuttagen är lägre än för övriga Alsace och handskörd gäller. Det finns undantag som exempelvis vingårdsläget Zoltenberg där man även får odla Sylvaner och i en del lägen får man inte odla alla fyra druvor. För att göra det krångligare så väljer en del producenterna att blanda druvor från olika Grand Crus och har gett dessa olika historiska namn i stället, vilket gör det värt att ha koll på en del producenter snarare än beteckningen. Här finns även en tradition att liksom i Bourgogne benämna muromgärdade vingårdar med ordet Clos, som Trimbachs Clos St Hune, vilket är ett endast 1,67 hektar stort läge och jorden består enbart av musselkalk.

Crémant och söta viner

Crémant d’Alsace AOC och är Frankrikes andra största område för mousserande och görs på druvan Pinot Blanc vilket är Alsace mest odlade druva, samt Riesling, Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Gris. Det är den traditionella metoden som gäller och 9 månaders lagring på jästfällningen.

Liksom i grannlandet Tyskland finns en tradition att dela in vin efter druvans mognad och sockerinnehåll vid skörd. Står det Vendange Tardive på flaskan innebär det att druvorna är sent skördade (motsvarande tyska Spätlese) och görs i både torrt till sött vin. Sélection des Grains Nobles betyder att vinet är gjort på utvalda ädelrötade druvor och dessa viner görs endast enstaka år då skörden är som bäst lämpad (motsvarande tyska Trockenbeerenauslese).

På senare år har man gått allt mer från enkla Edelwicke till torra aromatiska viner av hög kvalitet. Något vi kan tacka de hårda och tydliga reglerna i området för.

13 beteckningar inom Alsace AOP: Bergheim, Blienschwiller, Coteaux du Haut-Koenigsbourg, Côtes de Barr, Côte de Rouffach, Klevener de Heiligenstein, Ottrott, Rodern, Saint-Hippolyte, Scherwiller, Vallée Noble, Val Saint Grégoire och Wolxheim.

Annons

Crémant d'Alsace Chardonnay

Crémant d'Alsace Chardonnay

Land:Frankrike, Alsace
Pris:99 ,-
Alkoholhalt:12.5%
Sockerhalt:9 g/l
Volym:375 ml

Crémant d'Alsace Chardonnay

Land:Frankrike, Alsace
Pris:99 ,-
Alkoholhalt:12.5%
Sockerhalt:9 g/l
Volym:375 ml

Ett charmigt mousserande vin från klassiska Domaine Fernand Engel i Alsace, gjort enligt den traditionella metoden. Ekologiskt och friskt med inslag av mogna gula äpplen, grapefrukt, honungsmelon, mariekex och lite rostat bröd med smält smör. Krämigt och elegant – perfekt till gravad lax och färska skaldjur men även utmärkt som aperitif.

NR: 7520
 

 

Nyfiken på mer om Alsace? Läs här!

Grab a Bottle – tre områdestypiska vita viner från Alsace

Smaka på Alsace – nio bra viner att testa!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.