Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Smaka på Alsace – nio bra viner att testa

Smaka på Alsace – nio bra viner att testa

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Alsace är en vinregion som är både spännande, mångfacetterad – och väldigt god – och här görs matvänliga viner med väldigt egen karaktär. Wine Tables Andreas Grube är ett stort fan av Alsace, och här väljer han ut nio kalasbra viner att testa om du vill få bättre grepp på vad den här regionen kan erbjuda.

fernand engel cremant

Crémant d’Alsace Chardonnay, nr 7520, 179 kr

Charmigt bubbel gjort på den traditionella metoden och med nio månaders lagring på jästfällningen. Rik, munfet och med gott om mogna gula äpplen, grapefrukt, honungsmelon, mariekex och lite rostat bröd med smält smör. Se gärna när vi provar vinet här.

biecher-rosacker

Jean Biecher Rosacker Grand Cru Riesling 2020, nr 2105, 159 kr

Det här är ett sådant där vin som man blir glad över att det faktiskt finns i det fasta sortimentet; ambition, personlighet och smakrikedom i tjusig harmoni. Gott om gröna äpplen, lime och mineralitet i doft och smak, men också den där lilla sötmogna tonen av honungsmelon som är så typisk.

hubert-beck

Hubert Beck Grande Réserve Pinot Gris 2021, nr 12105, 99 kr

Jag är väldigt svag för pinot gris och den här tycker jag verkligen gör jobbet, om än i enkel och rättfram kostym. Gott om gul frukt, munfetma, blommighet och lite kryddighet på klassiskt manér. Klart bra för pengen – It’s a Bargain! Här provar vi det charmiga vinet.

riesling-pfersigberg

Riesling Grand Cru Pfersigberg 2018, nr 2513, 309 kr

Storslaget, pampigt och väldigt smakrikt med gråpäron, nötter, färskpressad lime, sötmogen ananas och en tydligt oljig känsla i munnen. Smarrig och drickvänlig redan idag, men kan också få ligga till sig ett bra tag i källaren för den som vill. Titta gärna när vi provar vinet.

dopff-grand-cru

Dopff Schoenenborg Grand Cru Riesling 2018, nr 6484, 219 kr

Klassiskt bra riesling från klassiskt vingårdsläge som ligger på mellan 265-380 meters höjd och som badar i solljus (Schoenenborg betyder för övrigt ”den vackra kullen”). Gröna äpplen, mogna krusbär, färska gröna örter, citrus och stänk av honung i elegant harmoni. Superläckert.

lorentz-gewurz

Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve 2021, nr 5244, 112 kr

Gewurztraminer är onekligen en druva som kan vara aquired taste, men har man inte provat den är det faktiskt ett måste. Säga vad man vill, men karaktär och personlighet har den! Här serveras den i typisk stil i form av mogna päron, physalis, clementin och blommig parfym.

weinbach-pinot-blanc

Domaine Weinbach Pinot Blanc 2019, nr 79697, 259 kr (BS)

Pinot blanc är också en av de där underbara druvorna man kanske dricker lite för sällan, här elegant och skickligt presenterad av en av mina absoluta favoritproducenter i Alsace, Domaine Weinbach. Friskt, läskande och med gott om aprikosdoftande frukt.

lorentz-pinot

Gustave Lorentz Evidence Pinot Noir 2020, nr 71970, 189 kr (BS)

Jo, det görs faktiskt en del riktigt bra pinot i Alsace också. Den här beställnings-godingen visar vägen snyggt med en rik doft av jordgubbar och hallon, torr munkänsla, schysst syra och välsvarvad balans i eftersmaken.

dive-riesling

Dive Riesling Silberberg Vendanges Tardive 2007, nr 76769, 377 kr (BS)

Det görs även otroliga sötviner i Alsace, och det här är ett lysande exempel på stilen. Vendanges Tardive betyder ”sen skörd”, där druvorna fått mogna ordentligt och dessutom angripits av ädelröta, så kallad botrytis. Ljuvlig nektar med blommighet, honung, kanderad citrus och lite nötighet.

Annons

La 4ème Tour Riesling 2018

La 4ème Tour Riesling 2018

Land:Frankrike, Alsace
Pris:169 ,-
Alkoholhalt:12.5%
Sockerhalt:2,3 g/l
Volym:750 ml

La 4ème Tour Riesling 2018

Land:Frankrike, Alsace
Pris:169 ,-
Alkoholhalt:12.5%
Sockerhalt:2,3 g/l
Volym:750 ml

En frisk, fruktig och ekologisk riesling från klassiska vinhuset Maison Kuentz-Bas i pittoreska Alsace. Druvorna kommer från högst belägna vingårdar där jorden är rik på kalk och kvarts – vilket ger vinet en utmärkande fräschör. Tonerna av citrus, petroleum, mineral och ljuv tropisk frukt gör att La 4ème Tour Riesling 2018 passar perfekt som lätt kyld aperitif, till kallskuret, sushi eller en klassisk Toast Skagen.

NR: 85388
 

 

Läs mer om Alsace!

Alsace böljande kullar och ädla druvor

Grab a Bottle – områdestypiska vita viner från Alsace

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.