Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vin, vin strålande vin!

Vin, vin strålande vin!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 10 minuter

Vi snöar in oss i den skånska myllan. Bubblande vindar från norr till söder och julaftons morgon på biodynamisk gamay. Från oss alla, till er alla – här är årets sista lansering.

Då var det dags för årets sista lansering av vin på Systembolaget. 2020 har varit allt annat än enkelt när det har kommit till att kommunicera vin till er trogna läsare. Men vi har kämpat på och gjort vårt allra bästa och det har inte rådit brist på bra och gott vin. 2021 lär väl fortsätta i liknande stil ett tag framöver och vi återkommer med bevakningen av de tillfälliga lanseringarna vår vana trogen. Inför denna lansering saknade vi flertalet av producenter och Schloss Lieser, Willi Schaefer och Ganevat lyste med sin frånvaro på journalistprovningarna. Tyvärr kan jag inte skriva om dem även om det känns naturligt att ha med dem, framförallt till julbordets alla läckerheter. Nedan beskriver jag ett stort urval av de 65 viner som släpps. Håll till godo, drick med måtta och kom ihåg, drick mindre men bättre – god jul och gott nytt år!

Tillfälligt sortiment 15 december 2020

MOUSSERANDE VIN

Kullaberg Josefinelust 2019, Sverige, Skåne, TSE 92527, 299 kr (Flyttad från förra veckan)

Servera svenskt kvalitetsbubbel på nyår? Från Kullabergs Vingård i Skåne och från händerna på Sveriges mest karismatiska vinmakare K Felix G Åhrberg. Lägg därtill en salig blandning av Kullabergs druvor så har detta vin fötts fram genom den sk traditionella metoden med en andra jäsning på flaskan och har sen lagrats tio månader tillsammans med sin jästfällning innan degorgering. Smak och doft av söta krusbär och fläder. Sirligt, syrligt och skirt, vita blommor, apelsinblom, kex och lime med hög syra långt upp i tinningarna och en mjuk fin mousse. Kullabergs Vingård arbetar hårt för att göra riktigt bra viner med komplexitet, aromatik och smaker som berör. Viktiga aspekter är nyfikenhet, fokus på detaljer och hållbara jordbruksmetoder. Josefinelust är namnet på en lokal utsiktpunkt uppkallat efter Oscar I:s gemål Josefina som älskade skönheten i naturen. (Kullabergs Vingård, 1000 fl.)

Skepparps Grand Prix Mousserande Solaris 2019, Sverige, Skåne, TSE 92602, 298 kr

Ren solaris från en av pionjärerna inom svenskt mousserande vin. Här trängs karaktären vi börjat känna oss bekväma med hos solaris som vita vinbär, nässlor, aromatiska sauvignon blanc toner, svartvinbärsblad och fläder med en fin och mjuk mousse. Ett torrt kvalitetsbubbel med stram, balanserad och frisk syra, kanske något kort i frukten, men mycket välproducerat. (Skepparps Vingård, 4800 fl.)

Contratto Pas Dosé 2014, Italien, Piemonte, TSE 92658, 219 kr (OBS! Flyttat datum)

Favorit i repris. Vagt autolytisk mognad, vitt bröd, persika och äpple i nosen. Stor mjuk mousse, knastertorrt med söt citrusfrukt, nötter och ett syrligt avslut från 80 procent pinot noir och 20 procent chardonnay. Odlat på hög höjd och vinifierat av mästaren Giorgio Rivetti från La Spinetta. Jag tycker att förra årets lansering (2013) var strået vassare men 2014 lovar ändå gott inför nyårskvällen. (Enjoy Wine & Spirits, 4200 fl.)

1701 Franciacorta Brut NV, Italien, Franciacorta, TSE 95094, 299 kr

Lombardisk kvalitetsstämpel när det kommer till Metodo Classico med en andra jäsning på flaska. Päron, äpple, citrus, mandelblom och honung i både doft och smak. Lugn skön mousse, ren frisk syra och fin längd uppbyggt på biodynamiskt odlad chardonnay och pinot noir. (Johan Lidby, 2400 fl.)

Pierre Péters L’Esprit 2015, Frankrike, Champagne, TSE 95375, 549 kr

Handskördad hundraprocentig chardonnay från de fyra bästa byarna i Côtes des Blancs, Les Mesnil, Oger, Avize och Cramant. Elegant doft av smörkola, fudge, vanilj,apelsinblom och bakat äpple. Mjuk fin mousse, hög syra med citrustoner i en frisk och fruktig stil med stram textur.(The Wineagency, 240 fl.)

Pierre Péters Les Chétillons 2013, Frankrike, Champagne TSE 95361, 859 kr

Prisvärd toppcuvée från tre små odlingslotter under samma namn och chardonnaystockar på ca 75 år. Mognadsdofter med grace av gula kex och ljust bröd. Citrusfruktigt, lime citrusblom med stram syra, raka puckar och ett långt krämigt och moussigt avslut. (The Wineagency, 360 fl.)

Philipponnat non Dose NV, Frankrike, Champagne, TSE 92342, 399 kr

Knastertorr kvalitet från Mareul-sur-Aÿ, i hjärtat av Champagne. Med lång historia, anor från 1500-talet, och med vingården Clos de Goisses i sina ägor räknar jag dem till en av mina favoriter. Mondän doft av polerade röda äpplen och gula kex. Mjuk mousse men maxad stram syra, smaker av bröd, bokna äpplen, mandel och en djup mineralisk mörkt rökig eftersmak. Blenden är 65% pinot noir, 30% chardonnay, 5% pinot meunier. (Spendrups/Spring Wine, 840 fl.)

Diebolt-Vallois Blanc de Blancs 2012, Frankrike, Champagne, TSE 95376, 455 kr

Fin årgång och minutiöst skötta druvor har gett denna BdB elegans, stringens och balans, som en balettdans på tungan. Perfekt avvägd och mjuk mousse, charmant krämig med en syrligt läskande oändlig eftersmak. Odlarchampagne från vinmakarhänderna på Jacques Diebolt & dottern Isabelle och handskördad chardonnay från gårdarna Cuis Premier Cru och Chouilly Grand Cru. (The Wineagency, 360 fl.)

VITT VIN

Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile 2012, Frankrike, Alsace, TSE 95708, 475 kr

Vinhuset Trimbach’s prestigefyllda signaturvin återkommer nu som exklusiv lansering. Ett gastrovin som balanserar mineralisk torrhet med aromatisk och koncentrerad doft och smak av petroleum, äpple, honung och vax. Bra tryck i syran men balanserat och mjukt fyllig munkänsla och bra längd. Tidigt mogen riesling, men redan väldigt gott. (Ward Wines, 1200 fl.)

Louis Michel Montmain 2018, Frankrike, Chablis, TSE 95101, 299 kr

Gulgrön sötfruktig doft, mineral, smöriga malo-jästa chardonnaydruvor som har vuxit på vinstockar med en genomsnittsålder på 40 år. Denna 1er cru har vilat på jästfällningen i över 12 månader i ståltank. Mineralrik med karamelliserade äpplen och mandel. (Ward Wines, 1800 fl.)

Jean-Paul Brun, Terres Dorées Beaujolais blanc 2019, Frankrike, Beaujolais, TSE 92273, 179 kr

En vit bojo med tydliga naturvins referenser. Jean-Paul Brun jobbar under biodynamiska principer och har fostrat dessa chardonnaydruvor så naturligt som möjligt. Smak och dofter med lite funk och smörkola, djupa dämpade fruktnoter, bokna äpplen, skalbeska och ett syrligt lite snipigt avslut. (Divine, 1800 fl.)

ORANGE VIN

Logan Clementine De la Mer 2019, Australien, Yarra Valley, TSE 92209, 159 kr

Skalmacererad och ofiltrerad blend på sauvignon blanc, chardonnay, riesling, viognier och gewürztraminer har gett en sportdryck full av energi med smak av aprikos, havssälta, apelsinblom, havtorn och citrus. Avslutet knastertorrt men läskande. Gott till kanonpris och plus för fin etikett. (Johan Lidby, 2400 fl.)

VinsNus Alfredo Arribas SiurAlta Gris 2019, Spanien, Montsant, TSE 95386, 349 kr

Arkitekt som gör naturligt vin i Montsant och Priorat. Gränsfall att den går under rubriken vitt vin, men tycker ändå att upplevelsen och stilen landar mer i denna kategori. Druvan är Grenache gris. Ljust orange till färgen. Elektriskt spänstig frukt, mogna äpplen, nötter, fudge och torkad aprikos. Helt torrt med lite tanninkänsla och en bra längd. (Words & Wines, 360 fl.)

RÖTT VIN

Alain Brumont Château Montus 2016, Frankrike, Madiran, TSE 92208, 259 kr

Svårtyglat med tuffa tanniner och mörk frukt, hårt rostat kaffe, svarta plommon och kakao, allt enligt områdesmallen och Madiran- och Tannatstylie. Ett monster till vin som i första läget inte riktar sig till nybörjare men som formats till en fröjd för den inbitne av Herr Brumonts metoder. Släpps också en färdiglagrad 1994 för den som vill veta vad man ger sig in på när det gäller lagringspotential. Sök på Château Montus 1994, TSE 95356, 349 kr
(Vinunic, 8000 fl.)

Joseph Drouhin Rully Rouge 2016, Frankrike, Bourgogne, TSE 95000, 229 kr

Biodynamisk, elegant och stilren pinot noir med inbjudande doft av rökig mineral och fullmatad röd frukt. Fylligt med hög balanserad syra. Något blyg än men har ett par år på sig att utvecklas. Appellationen Rully hittar man i södra Bourgogne nära Mercurey och här växer stockarna i kalksten. (Provinum, 600 fl.)

Chasselay Beaujolais Côte de Brouilly L’Heronde 2019, Frankrike, Beaujolais, TSE 90176, 189 kr

Ekologisk och charmig gamay med ren doft av jordgubb, hallon och blåbär från en av Beaujolais äldsta vinerier med anor från 1400-talet. Mogen röd varm frukt med gröna örter, kryddburk och fina torra tanniner. Elegant och strukturerat på den i området lite ovanliga metoden att inte pressa med hela klasar. (Picky Drinks, 1800 fl.)

Jean-Paul Brun Terres Dorées Morgon Côte de Py 2019, Frankrike, Beaujolais, TSE 95300, 239 kr

Biodynamiskt odlad gamay med doft av hallonlakritsgodis och syrén. Fokuserad bärig smak, hög syra, unga tanniner med ett grönkartigt avslut. Inte heller Jean-Paul pressar hela klasar, utan letar istället ursprunget så puristiskt som möjligt utan handpåläggning och påverkan och naturligtvis med vildjäst. Jag föredrar dessutom denna framför den annars kanske mer populära och hypade L’Ancien 2019 som jag inte riktigt tycker höll det efterlängtade måttet. (Divine, 480 fl.)

Domaine Gassier Nostre Pais 2017, Frankrike, Costieres de Nimes, TSE 90046, 175 kr

Gassier ursäktar sig inte i detta vin. Maxad garrigue, chark, rått kött och rök. Det är kryddigt och eldigt, maffigt och stort och tar verkligen plats i munnen. Största andel grenache, sen syrah, mourvèdre, carignan och cinsault från en vinmakarfamilj som jobbar ekologiskt. (Divine, 1200 fl.)

Nicholas Altare Dogliani 2019, Italien, Piemonte, TSE 95354, 179 kr

Den unge Nicholas Altare är den förste i sin familj att buteljera under egen etikett. Upplärd av och jobbar till vardags för Ferdinando Principiano. Nicholas lyckas med sina energifyllda och ursprungstrogna viner förmedla adressen Dogliani på ett synnerligen unikt sätt. Ungdomlig inbjudande partydoft med röd frukt, lakrits och viol. Smaken av syrliga bär, rönnbär, lingon, floralt och örtigt, josigt och energiskt. Ett av mina garantiköp. (Panache, 4800 fl.)

Arianna Occhipinti Siccagno Nero d’Avola 2017, Italien, Sicilien, TSE 92320, 319 kr

Tuff, trubbig, tjurig och tvär till en början, men bidar du din tid så öppnar sig en sjungande aria(nna) av svartvinbär, skogsbär och dignande mörka plommonträdskvistar. Det här är inte ett vin för nybörjaren, det kräver tid, lufta minst ett par timmar eller lägg på lagringshyllan för här finns otrolig potential. Vänner av Arianna vet att hennes nero d’avola är älskvärd men också den minst flirtiga av hennes viner. Avslutet är en syrlig stram och lingonbesk karaktär med syrliga tranbär i oändlig längd. (Wine Trade, 2400 fl.)

La Stoppa Machiona Rosso 2009, Italien, Emilia Romagna, TSE 92318, 369 kr

Ekologiskt lagrat flaggskeppsvin på barbera och bonarda från kultproducenten Elena Pantaleoni, tillika mentor för Arianna Occhipinti. Djup tegelröd färg, mogen något reduktiv och brettig nos, mogna körsbär och multna löv. I glaset sprudlar dock energi, elegant struktur och ren frisk röd bärighet, fantastiskt levande och gott! (Wine Trade, 3600 fl.)

Massimiliano Calabretta Piedefranco 2017, Italien, Sicilien, TS 92432, 379 kr

Ekologiskt nerello mascalese från vulkanen Etnas sluttningar. Strukturerat och välbalanserat, röd mogen frukt. Det är snyggt, rent och andas lyx. Otroligt gott! Vinmakning med öppna jäskar och lång lagring på stora slavonska ekfat, sk botti. Gamla rankor med en snittålder på ca 70-80 år varav nästan hälften är på oympade stockar, sk Piede Franco. Garanterat köp! (Wine Trade, 420 fl.)

Barolo Giacomo Fenocchio 2016, Italien, Piemonte, TSE 95063, 319 kr

Toppårgång i Barolo som ger mersmak både att dricka nu och att lagra länge. Inslag av örter och medicinalväxter, mynta och röda körsbär. Torr och stram men elegant parfymerad, röd frukt, gröna tanniner och rejält tryck i syran. Jag lägger min på hyllan några år och hoppas på full pott! (Agrell & Hartley, 2400 fl.)

Sandro Fay Costa Bassa Valtellina Superiore 2017, Italien, Lombardiet, TSE 92488, 199 kr

Alpnebbiolo från Valtellina Superiore med färska röda bär, körsbär och hallon, friskt och piggt. Härlig svalkande och josig munkänsla, mjukt bärig med stiliga tanniner som mjukas upp av syra och gudomlig frukt. Många flaskor inköpta som tur är… (BudBreak, 3600 fl.)

Tenuta San Guido Le Difese 2018, Italien, Toscana, Bolgheri, TSE 92558, 199 kr

Ingångsvin hos världskända San Guido. Druvorna cabernet sauvignon och sangiovese i ett samspel med djup koncentrerad doft av körsbär och svarta vinbär. Smaken är dov, mörk och kraftig med mineraliska järntoner och ett avslut långt in i en stjärnlös natt. (Vinunic, 4200 fl.)

Tenuta San Guido Sassicaia 2017, Italien, Toscana, Bolgheri, TSE 91214, 1749 kr

Supertoscanaren Sassicaia behöver kanske ingen introduktion. Druvorna är cabernet sauvignon och cabernet franc som redan i detta stadie bjuder en elegant komplex doft av mörk mogen röd frukt. I munnen, något ungt men strukturerat och kraftfullt med körsbär och gröna stjälkar. Gröna örter, kryddiga toner och röda plommon med läskande syra i avslutet. (Vinunic, 1200 fl.)

Mastrojanni Rosso di Montalcino 2018, Italien, Toscana, TSE 92660, 299 kr

En Rosso till relativt hög prispeng, men kvalitet får kosta när det är så här pass bra. Mörka körsbär, mineraliska toner, chark och salami. Det är stramt men med levande och syrliga röda bär, lingon och blåbär. (Quaffable Wines, 600 fl.)

Mastrojanni Brunello di Montalcino 2015, Italien, Brunello di Montalcino, TSE 92661, 649 kr

Klassisk Brunello med ryggrad och balans. Tegelröd till färgen med vissa mognadstoner av mörka körsbär. Släng fram en rejäl portion protein för att tämja dessa strama och tuffa tanniner. Avslutet sjunger av läskande syror. (Quaffable Wines, 360 fl.)

VinsNus Alfredo Arribas SiurAlta Antic 2016, Spanien, Montsant, TSE 92580, 299 kr

Koncentrerad rödfruktig doft, kryddigt men samtidigt elegant och friskt josigt. Visst anar man lite funk men det är som det ska när det gäller osvavlat och naturligt höghöjdsvin på samsó (carinyena/carignan) och sumoll. (Words & Wines, 720 fl.)

Vega Sicilia Valbuena 2015, Spanien, Ribera del duero, TSV 95161, 1250 kr

Kultvin från en av världens kändaste vinproducenter. I mitt tycke är Valbuena inte alls ett andravin efter Unico, men det är annorlunda och till det bättre för min personliga palett. Kraftigt och spicy, svart te och tobak med välsvarvade ekfat. 95 % tinto fino och 5 % merlot ger ett helhetsintryck som väl svarar upp för prislappen. Har du plånboken för det, köp och lagra för framtida lovsånger. (Janake Wine Group, 800 fl.)

Domaine de la Côte Pure Pinot Noir 2018, USA, Kalifornien, Sta Rita Hills, TSE 92825, 399 kr

Rent och naturligt, jäst på helaklasar, lagrat på gamla ekfat. Ingen tillsatts av svavel vid buteljeringen och vinet har inte heller genomgått någon filtrering eller klarning. Syrliga röda bär, josig sval stil, härlig rödbärig och fjäderlätt men inte utan en väl strukturerad balans. Vinmakarparet Moorman & Parr gör alla rätt. (The Wineagency, 240 fl.)

Domaine de la Côte Bloom’s Field Pinot Noir 2017, USA, Kalifornien, TSE 92802, 690 kr

Mer Moorman/Parr. Klassiskt snitt med finess, balans och elegans. En geografiskt sett nydanande pinot noir som vinifieras i hela klasar och jäser med sin naturliga jäst i öppna betongkar. Svalt rödbärig med mineralisk krossad sten i avslutet. (The Wineagency, 240 fl.)

Domaine de la Côte La Côte Pinot Noir 2017, USA, Kalifornien, Sta Rita Hills, TSE 92808, 885 kr

Från en brant vingård i sydostlig riktning. Mörkare röd frukt, rik på smak, pepprig, med tranbär och körsbärstoner. Stramt och snyggt och med ett långt vitalt liv framför sig. (The Wineagency, 240 fl.)

Sandhi Sanford & Benedict Pinot Noir 2016, USA, Kalifornien, Sta Rita Hills TSE 95019, 429 kr

Den legendariska vingården Sandford & Benedict är den allra äldsta i Santa Rita Hills. Sashi Moorman och Rajat Parr i sitt esse. De oympade vintstockarna planterades redan 1971. Rödbärig, rosenbladig, rik och strukturerad. Läskande mosig samtidigt som stramt strukturerat, lättklunkat fast med karaktär och klass. (The Wineagency, 180 fl.)

Orin Swift Cellars, 8 Years In The Dessert 2018, USA, Kalifornien, TSE 90352, 549 kr

Dave Phinney har jobbat hos Robert Mondavi och blivit känd för sina kraftfulla viner och konstnärliga, uttrycksfulla etiketter. Uttrycksfull doft som ger intryck av fat och köttig frukt och skogsbär. Hela munnen blir smakbombad av röd frukt, björnbär och sammet, lite som eftersmaken av en förföriskt berusad kväll i Twin Peaks – Zinfandel, syrah och petite sirah gör att man vill vintergrilla. (Spendrups/Springwine, 1200 fl.)

Prophet’s Rock Rocky Point Pinot Noir 2019, Nya Zeeland, Central Otago, TSE, 92136, 299 kr

Mer kultvin, nu från nya världens kanske bästa plats för pinot noir. Inbjudande jordgubb och sirliga röda bär, mineraler och stringens. Kraftfullt uttryck av innerligt ren röd frukt och syrliga bär med ett grönörtigt avslut i ett moln av mineral och stendamm. (Provinum, 480 fl.)
Syskonvinet Prophet’s Rock Riesling 2019 var listat för denna lansering men släpptes som webblansering redan i förra veckan. Om inte alla flaskor gick åt då så kommer de att landa på utvalda hyllor så småningom. Håll koll efter denna riesling som presenterat sig ljust gul med aromatisk doft och smak av krusbär, svartvinbärsblad och fläder. Mot slutet sötfruktig med torr, stram och rejäl längd. (Provinum, 120 fl.)

Oprövade och osäkra:

La Stoppa Ageno 2017, Italien, Emilia-Romagna, TSE 92479, 299 kr

Jag har tidigare gillat Ageno men har tyvärr inte haft möjligheten att prova 2017. I enlighet med mina tidigare erfarenheter är det ändå ett vin jag personligen kommer plocka från hyllan i hopp att den lyser lika vackert som tidigare årgångar.  Druvblend på 90% malvasia di candia aromatica och 10% ortrugo och trebbiano. Skalmacererat under 4 månader på ståltank innan det pressas, därefter lagras vinet på stora använda fat. Inget tillsatt, inget borttaget. (Wine Trade, 600 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.