Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Kluckande julklappar och bubblande nyårsraketer!

Kluckande julklappar och bubblande nyårsraketer!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 9 minuter

Jul och nyår nalkas och klunkande klappar och bubblande nyårsraketer är ett finfint alternativ för vuxna. Vi har hemmaprovat och listat ett antal kul, spännande och udda men framförallt goda tips att slå in i paket eller ge bort som nyårspresent.

Det blir många hemmaprovningar i min egen lugna vrå nu under pandemins hårdare restriktioner. Köket känns som en lagom neutral plats då jag helst provar vin i naturlig miljö framför kliniska laboratorium med stickigt vitt ljus. Denna gång hade jag möjlighet att också prova ett för mig helt nytt glas, SensisPlus Unity Grand Cru från Eisch Germany. SensisPlus är ett patent, där man kommit på ett nytt sätt att förändra strukturen på insidan av kristallen i glaset som gör att det blir små mikroskopiska luftfickor. Detta frigör aromer och framhäver smak och doft maximalt redan på 3-5 minuter. Ett otroligt vackert och välbalanserat glas som gav fin utdelning i både doft och smak.

vin_winetable

Det är dock bråda dagar om man tittar i beställningssortimentet och det gäller att inte vila på hanen om man vill hinna få hem dessa drömmar innan monopolet slår igen sitt enorma Ginnungagap. Pandemins grova grepp om vår lekamen för sitt till och för att slippa trängas med andra själlösa vandrare i Dionysos tjänst så siktar vi in oss på just beställningshyllorna i denna lilla tipsburk. God Jul och Gott Nytt år, drick mindre men bättre och just här och nu känns Thomas Tranströmers vinterord alldeles alldeles på pricken;

December. Sverige är ett uppdraget,

avtacklat skepp.

3 x olika typer av bubbel 

bubbel_winetable

Weingut Julius Weissburgunder Sekt Brut, Tyskland, BS 77451, 194 kr

Georg Julius är tredje generationens vinmakare i familjen och driver idag Weingut Julius tillsammans med sin fru Christine. Vineriet ligger i den lilla byn Gundheim i södra Rheinhessen nära Tysklands äldsta by Worms. Julius tillhör minoriteten av ekoproducenter i Tyskland och har 19 hektar, varav 60 % är gröna druvor, 40 % blå druvor. Georg och Christine försöker påverka naturen så lite som möjligt och stödja ekosystemet och har varit certifierade ekologiskt sedan 2007.
Vinet har en inbjudande doft av äpple, persika, aprikos och vita vinbär. I munnen friska toner av gula frukter och vita blommor med en känslig krämighet. Hela munkänslan förstärks av en intensiv men småbubblig mousse, eftersmak med lakrits och krutmineralitet. (TM Kvalitetsviner)

Till den som vill prova skum med nygammal adress.

Malibràn 2018 Sottoriva Per Tradizione, Italien, Venetien, Colli Trevigiani, BS 81547, 189kr

Sottoriva görs på 100 % glera (druvan som tidigare kallades prosecco) från en 2 hektar stor vingård med rankor som är minst 20 år. Jordmånen är järnhaltig lera. Vinet spenderar 9 månader med sin jästfällning, innehåller 0 gram restsocker och 11 % alkohol. Minimalt med svavel används vid buteljeringen. Friska uppiggande dofter av färska päron och grön melon.
Lätt och pärlande men helt torr Col Fondo med uppfriskande mousse, citrus och kartiga äpplen. Enkelt men pang på – bjud väl kylt som aperitif. (BudBreak)

Till den som vill motbevisa Proseccohatare att det faktiskt visst finns gott vin i kategorin.

Françoise Bedel Origin’Elle Extra Brut NV, Frankrike, Champagne, BS 77949, 469 kr

Producent sedan tre generationer tillbaka i den lilla staden Crouttes Sur Marne där familjen har ca 8,4 ha vin och odlar pinot meunier, pinot noir och chardonnay enligt biodynamiska principer sen 1998. Familjen drivs av en inre övertygelse och passion att utveckla sin odling att ge uttryck för sin terroir för att ge sina kunder, uttrycksfulla, intensiva och rena champagner. Vinstockarna är 20-60 år. Tillverkningen är traditionellt och hantverksmässig från pressning till buteljering.
Meunierdominerad champagne med fördelningen 95 % pinot meunier, 3 % chardonnay och 2 % pinot noir. Vinet ligger 6 år på sin fina jästfällning. 90 % av vinet har legat på ståltank och 10 % på ekfat. Brödiga toner, mörka kex och örtiga, röda toner av moget äpple. Lugn och fin mousse, skönt krämig med mjuk elegans långt ut de i perifera smakäventyren. (TM Kvalitetsviner)

Till den kvalitetsmedvetne och hållbarhetskänslige som inte vill tumma på ursprung och upplevelse.

2 x brittiskt bubbel

bubbel_winetable

A glass of “Sussex” please – det är Mark Driver’s, grundaren till Rathfinny, drömbeställning utan att någon för den delen höjer på ögonbrynen. Och utvecklingen går i rekordfart för det engelska bubbelundret. Fantastiska geografiska förutsättningar nära engelska kanalen, en kalkhaltig jordmån som avspeglar den i Champagne och ett klimat som blir mer och mera gynnsamt för vinodling i Sussex. Det var parametrarna som krävdes för att Mark tillsammans med sin fru Sarah vågade satsa fullt ut för att förverkliga sin dröm om att producera engelskt bubbel.Vinerna från Rathfinny kan beskrivas som terroir-drivna med en dominerande hög frisk syra samtidigt som de är koncentrerade och har ett djup. Sussex är Englands första PDO (skyddad geografisk ursprungsbeteckning) inom vin. (Wine Affair)

Till den trendkänslige som alltid söker efter det senaste.

Rathfinny Estate Blanc de Blancs Brut 2016, Storbritannien, Sussex, BS 72557, 395 kr

Djup gulfruktig doft med viss brödighet. Koncentrerat mineraliskt och syrligt, citruso och äpplen i en fin mjuk och fyllig mousse. Elegant finish. Producerad av en blandning av övervägande Bourgognekloner av chardonnay som skördats för hand. Vinet lagras i 36 månader i flaskan. Kul med ny adress, det är verkligen inga dåliga grejer vi har sett från England under de senaste åren.

Rathfinny Estate Blanc de Noirs Brut 2016, Storbritannien, Sussex, BS 79432, 395 kr

Rödbärig och rödäpplig doft men inslag av färska ljust röda plommon. Fyllig och ganska aggressiv mousse med små små bubblor. Röda bär, moget äpple och bra syratryck som ger lång eftersmak. Rathfinny Blanc de Noirs 2016 är den andra årgången i Rathfinney’s signaturblend som huvudsakligen är pinot noir-druvor (endast 7 % pinot meunier) som skördats för hand. Vinet åldras i 36 månader i flaskan.

1 x orange vin

AmberOneCatarratto_winetable

Amber One Catarratto 2019, Italien, Sicilien, 128 kr

Druvan catarratto uppvuxen i sandjordar på Sicilien. Skördad för hand, jäst på sina skal med egen naturlig jäst och fostrad i ståltank. Ett svenskproducerat samarbete med en lokal vingård för att ta fram ett orangevin för den svenska marknaden. För priset helt OK, men kanske saknar det lite djup och historik. Det är ett skolboksvin för den nyfikne vindrickaren som vill upptäcka något nytt, något orange. Lätt volatila syror, jäst och acetontoner som dränker aprikos och persika. Behaglig och josig i munnen, men jag saknar det fylliga, täta och sträva som jag ofta hittar hos andra skalmacererade favoriter. Frukten är lätt men flyktig. Jag serverar den rejält sval men efter att ha spenderat en stund med den landar en jolmighet i glaset. En dag senare är det fullt utblommad musighet i flaskan. Drick svalt och släng i dig flaskan bums, 12,5 % alkohol gör att du ändå kanske bör dela den med någon – skål! (Krut & Krut)

Till den som vill prova på något nytt och för det är kul med eldsjälar som kämpar för sin sak.

2 x rött vin från Elio Altare

röttvin_winetable

Elio Altare anses inte bara vara en av de moderna legendarerna i Piemonte utan tillhör även en av Barolos pionjärer från den omtalade grupp av vinmakare under namnet “Barolo Boys” som i början av 80-talet var banbrytande med ny teknik vid vinframställning i såväl källaren som ute på vinfälten. Elio Altare har alltsedan dess fortsatt arbeta på familjeegendomen med att utforska och experimentera för att få fram naturliga viner som reflekterar dess ursprung, med hjälp av ekologisk praktik, vilket bland annat innebär ingen filtrering eller klarning inför buteljering, allt för att bevara vinets naturliga uttryck. 2003 beslöt sig äldsta dottern i familjen, Silvia, för att arbeta tillsammans med sin far Elio och hon har successivt tagit över allt större delar av produktionen. Familjen Altares filosofi har alltid varit att med respekt för naturen skapa det allra bästa från varje enskilt vingårdsläge. Elio Altare tillhör gruppen “modernista” och producerar från byn La Morra Barolovin i världsklass från vingårdarna Arborina, Brunate och La Morra. (Carovin/Oenoforos)

Till den nyinvigde vinnörden som vill få en crash course i Barolo Boys och modernisterna i området.

Barbera d’Alba 2019, Italien, Pimonte, BS 70175, 215 kr

Mörkt röd doft, hög syra, röda bär, viol, mörka körsbär och tydlig fatkaraktär. Efter jäsning lagras vinet 5 månader i franska 225-liters barriquer, modernt och stilrent.

Langhe Nebbiolo 2019, Italien, Piemonte, BS 79423, 239 kr

Ljust rödbärig doft, något tillbakadragen, rosor och körsbär. Strukturerad langhe, med tryck i smak och längd. Fatkaraktären är tydlig men balanserad. Maceration med skalkontakt i cirka 3 dagar, därefter fermentering i fat av fransk ek (Taransaud, Allier och Troncais) med full malolaktisk jäsning. Buteljeras utan filtrering eller klarning.

1 x låda från BudBreak

vin_winetable

Giovanni Almondo Blandlåda, Italien, Piemonte, BS  73344, 1194 kr 

Familjen Almondo har bott i byn Montà i Roero sedan 1400-talet. Idag förfogar man över 15 hektar vingårdar i området. Det är precis här som förutsättningarna är de absolut bästa för att odla Arneis, med en jordmån som består av kalkhaltig sand med lågt ph-värde (hög syra). I kombination med perfekt dränering och vinden som blåser in från de franska alpdalarna så kan man här uppnå oanade höjder med druvan Arneis. Stefano Almondo som idag sköter om vingårdarna är väldigt tydlig med att poängtera att det är enbart här, i den norra delen av Roero som dessa förutsättningar existerar. Här finns också Arneisrankor som planterades för över 60 år sedan och som har långa rötter som når långt ner i jorden och kan plocka upp mineralämnen som ger komplexiteten i de här vinerna. En mineralitet som nästan för tankarna till Chablis.

En låda till den som vill se en ny sida av Piemonte med tyngd på det vita.

2 flaskor 2019 Roero Arneis Vigne Sparse (89 p Antonio Galloni – Vinous)
Arneis-druvorna till det här vinet kommer från en enda vingård vid namn ”Sparse” som ligger på ca 350 meters höjd över havet och vars jordmån består av kalkhaltig sandjord, kalksten och lera med lågt ph-värde. Vinet jäser och lagras enbart på ståltank för att bevara maximal fräschör och skärpa. Frisk pigg pärondoft, sval stil, bett i syran och ett långt härligt avslut.

2 flaskor 2019 Roero Arneis Bricco delle Giliegie (92p Antonio Galloni – Vinous)
Det här vinet anses av många (bl a den världsberömde vinkritikern Antonio Galloni) vara det bästa Arneis-vinet som existerar. Vingården Bricco delle Ciliegie har absolut optimal sydöstlig solexponering och här blåser en konstant alpvind som håller druvorna och rankorna torra och friska. Medelåldern på Arneis-rankorna här är 35 år, men många rankor är betydligt äldre än så. Jäsningen sker i ståltank och vinet lagras sedan i 10 månader i ståltank samt en mindre del av vinet i neutrala (icke-rostade) barriquer.

2 flaskor 2019 Roero Nebbiolo (90p Antonio Galloni – Vinous)
Druvorna till det här vinet kommer från en vingård planterad i början av 1990-talet. Druvorna pressas och får en försiktig skalmaceration i 18 dagar. Lagringen sker i stora ekfat (botti) av slavonsk ek under 18 månader. Det här är en underbar, ren och flörtig nebbiolo med saftiga tanniner och vacker, parfymerad doft med oväntat djup.

2 x lådor från Vin & Natur

vin_winetable

Domaine de la Loue 1 Rött & Vitt, Frankrike, Jura, BS 72826, 1098 kr

Catherine Hannoun har ett förflutet som filmproducent i Paris – bland annat producerade hon Jonathan Nossiters film Mondovino – men lämnade branschen 2005 för att flytta till Jura. Efter något års inledande praktik hos Emmanuel Houillon i Pupillin etablerade sig Catherine 2008 med en liten domän där hon från första början har arbetat biodynamiskt, med häst och för hand. Namnet fick hon från floden Loue som flyter förbi alldeles nedanför hennes gård i Port Lesney. Catherines marker är planterade med savagnin och chardonnay, pinot noir och trousseau. Idag omfattar domänen 3,2 hektar och jordbruket har fått ekologisk certifiering. Druvorna resulterar i viner fulla av karaktär, livlighet och elegans. Till parollen ”inget tillsatt, inget borttaget” vill Catherine addera att hon gärna tillsätter mycket tålamod, omtanke och kärlek.

En låda till den som vill upptäcka en klassisk vinregion på ett nytt och uppfriskande vis.

1 flaska Blanc 2019
Chardonnay från norra delen av Jura (byarna Pupillin, Marnoz, Aiglepierre och Buffard). Efter direkt pressning av hela druvklasar jäste musten av egen kraft i ståltank och fick sedan mogna sjutton månader på jästfällningen, hälften av vinet i tank och hälften i använda fat. Buteljeringen gjordes i februari 2020 utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks bäst samma kväll som det öppnats.

1 flaska Savagnin 2018
Savagnin från ett sydöstläge i Arbois-Pupillin med jordmån av grå märgel. Efter omgående pressning av hela druvklasar jäste musten spontant i använda 600-liters fat (2/3) samt ståltank (1/3) och fick sedan mogna sjutton månader på jästfällningen med upptoppning (“ouillé”). Efter assemblage i januari buteljerades vinet i september 2020 (andra tappningen) utan klarning, filtrering eller tillsatser. Här finns druvsortens distinkta syra och koncentration, en elegant ton av använda fat, samt intensiv känsla av mineral. Vinet håller utan problem tills nästa kväll i öppen flaska.

1 flaska Rouge 2019
Lika delar trousseau och pinot noir från samtliga Catherines parceller i norra Jura: Marnoz, Aiglepierre, Molamboz (årgången gav en liten skörd pga vårfrost). Jäsningen startade av egen kraft i sluten ståltank med varvade lager avstjälkade druvor och hela klasar. Sedan följde åtta dagars maceration “semi-carbonique” (dvs under naturligt bildad koldioxid). Efter pressning fick vinet mogna på tank innan det buteljerades i maj 2020 utan klarning, filtrering eller tillsatser. Djupt parfymerad doft med sprits i nosen. Josigt men otroligt komplex och strukturerat, röda bär toner dominerar över örter och inslag av blodapelsin och grapefrukt. Dricks bäst samma kväll som det öppnats!

vin_winetable

Mas Coutelou 2 Rött, Frankrike, Languedoc, BS 80321,  732 kr

Jean-François (”Jeff”) Coutelou är en samvetsgrann vinodlare och numera veteran, som med tiden blivit något av en kultfigur. Han håller hus i byn Puimisson, strax norr om Béziers i mellersta Languedoc. Arbetet i markerna har alltid genomförts med den största respekt för miljön, och metoderna är certifierat ekologiska ända sedan 1987. För Jeff handlar det inte minst om att kvaliteten blir högre och vinet i slutändan smakar så mycket bättre. I källaren låter han druvorna jäsa spontant i tank och undviker att påverka vinerna i onödan under deras utveckling, varför de vanligen inte ser skymten av tillsatser. Den stil han går in för har fokus på den friska frukten. Läskande rättframma viner helt enkelt och här tre röda som snyggt ringar in vad Jeff står för.

En låda till den som vill njuta livets goda så rent och naturligt det bara går!

1 flaska 5SO Simple 2019
Cinsault från Jeffs marker i Puimisson. Druvorna jäste av egen kraft i betongtank, med två veckors maceration. Vinet fick sedan mogna i i betong- och glasfibertank innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks gärna svalt och helst samma kväll som det öppnats.

1 flaska La Buvette à Paulette 2019
Merlot, mourvèdre och syrah från Jeffs marker i Puimisson. Druvorna jäste av egen kraft i betongtank, med två veckors maceration. Vinet fick sedan mogna i i betong- och glasfibertank innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser. Djup dovt mörk doft av koncentrerade björnbär och stall. Fyllig karaktär, varmfruktig och murrig, mörkt koncentrerad och svartbärig. Dricks gärna svalt och helst samma kväll som det öppnats.

1 flaska Classe 2019
Syrah (40%) grenache (40%) och mourvèdre (20%). Frukten kommer från markerna Segrairals och Sainte Suzanne utanför byn Puimisson, där rankorna växer i en jordmån av kalkrik lera.
Druvorna jäste av egen kraft i betongtank, med två veckors maceration. Vinet fick sedan mogna i i betong- och glasfibertank innan det buteljerades utan klarning, filtrering eller tillsatser. Dricks gärna svalt och helst samma kväll som det öppnats.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.