Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Bästa vinspirationen – böcker, poddar, filmer!

Bästa vinspirationen – böcker, poddar, filmer!

Bild på Andreas Grube
Andreas Grube Redaktör & Skribent Vin och Sprit

Lästid: 2 minuter

Nystart efter jul och nyårsfirande – och läge att låta sig inspireras och fördjupa kunskaperna inom vinets värld. Här tipsar Andreas Grube om den bästa läsningen, lyssningen och tittningen. Och du, glöm inte att ackompanjera kunskapsintaget med något gott i glaset.

3 bra böcker

winetable_vintips_boktips_grapes_and_wines

Grapes & Wines (Oz Clarke)

Ska man bara läsa en bok som förklarar druvkaraktärer och vinstilar runt om i världen är det den här, utan tvekan. Oz Clarke är en brittisk legendar i vinsvängen och inte bara är det här en otroligt initierad och lärorik bok – den är kul och lättläst dessutom, med gott om anekdoter ur Clarkes långa liv i världen av vin. Inget vinbibliotek är komplett utan den.

winetable_vintips_boktips_cork_dork

Cork Dork (Bianca Bosker)

Journalisten och vinamamatören Bianca Bosker bestämmer sig för att utforska det där mystiska parallelluniversumet som vinvärlden kan kännas som ibland. Hon tar anställning som källarråtta på en restaurang, hon intervjuer experter som forskar på dofter, hon nästlar sig in i slutna blindprovargrupper med världssommelierer. Det här är underbar läsning; snabbt och fyndigt skrivet, och med en otrolig upptäckarglädje som får en att återupptäcka kärleken till vin.

winetable_vintips_boktips_wine_and_society

Wine & Society (Steve Charters)

Den här boken har undertiteln ”The Cultural and Social Context of a Drink” och där har du också programförklaringen. Här handlar det om vin som socialt glidmedel, skärskådande av marknadsföringsknepen, kulturella skillnader vad gäller vinkonsumtion, politik, livsstil och ekonomi. Och nej, tro mig, det är inte för en sekund torr läsning. Tvärtom, det är tankeväckande, ögonöppnande, intressant och fascinerande.

 

3 bra filmer:

winetable_vintips_filmtips_sour_grapes

Sour Grapes

Film från 2016 om den otroliga historien bakom världshistoriens största vinbluff. Förfalskaren Rudy Kurniawan åkte fast när FBI 2012 gjorde en razzia i hans hem och hittade tomma flaskor, förfalskade etiketter, korkar, recept på vinblandningar och mängder med billigt vin redo att hällas i exklusiva flaskor. Det finns mycket intressant med den här filmen: att se hur Rudy under några år lyckades lura hela vinbranschen till månen, att få en inblick i världen kring äkthet och förfalskning i vinvärlden, samt också – ja faktiskt – att se hur skicklig och faktiskt smaksäker han måste ha varit. En otrolig historia.

winetable_vintips_filmtips_red_obsession

Red Obsession

En Netflixdokumentär som tar ett stadigt grepp om utvecklingen i Bordeaux; hur den globala vinmarknaden trissat upp priserna på regionens viner till löjligt höga höjder och samtidigt hur vinfebern drabbade Kina på allvar – givetvis med Bordeaux som det ultimata statusexemplet. Fascinerande dokumentär, framför allt om man är nyfiken på hur vin och business hänger ihop.

winetable_vintips_filmtips_bottle_shock

Bottle Shock

Jodå, man kan ha åsikter om såväl skådespelarinsatser som driv i manus här. Men om man tillåter sig själv att bortse från det är det här ändå en habil filmatisering av de händelser som skakat om vinvärlden allra mest de senaste 40 åren: The Judgement of Paris, alltså den blindprovning som arrangerades som en styrkemätning mellan USA och Frankrike – och där USA till mångas förvåning vann flera tunga kategorier. Perfekt som okomplicerad underhållning en regnig söndag.

 

3 bra poddar:

WInetable_vintips_poddtips_guildofsommeliers

Guild of Sommeliers Podcast

Guild of Sommeliers (guildsomm.com) är en härligt nördig plats för den som verkligen vill fördjupa sitt vinintresse. Här finns mängder med information att hämta – artiklar, översikter, kartor, samt även en podcast. En del av materialet här ligger bakom betalvägg, men det mesta av podcastgrejerna kan du lyssna på gratis. Initierat, intressant och med toppsommelierer som gäster.

winetable_vintips_poddtips_unreserved_wine_talks

Unreserved Wine Talk

En pod som lyckas med konsstycket att vara någon slags trojansk häst i vinpodd-svängen: den framstår som totalt opretentiös trots att den faktiskt är rätt pretto (på det bästa av sätt). Den leds av Natalie MacLean och här avhandlas allt från att matcha böcker med vin till den retronasala doftens betydelse. Skickligt och underhållande.

winetable_vintips_poddtips_ill_drink_to_that

I’ll Drink to That!

Någon slags benchmark vad gäller intervjupoddar om vin. Den före detta sommelieren Levi Dalton intervjuar vinmakare och vinprofiler i nördiga avsnitt som kan bli över två timmar långa. Kanske inte en pod för den allra mesta nybörjaren, men perfekt för den som bestämt sig för att bredda sin kunskapshorisont.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.