Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Beaujolais – revolutionen är här!

Beaujolais – revolutionen är här!

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Fruktigt, festligt och sprudlande på alla vis. Startskottet för årets Beaujolais Nouveau ha gått. Maja Berthas frossar Bojo och bjuder på flirtiga favoriter från södra Bourgogne.

Nu frossar världen i färgglada flaskor med ett sprudlande fruktigt och lättsamt innehåll samtidigt som man skränar ”Le Beaujolais Nouveau Est Arrivé” mellan klunkarna. Visst är det många som fortfarande förknippar Beaujolais med just Nouveau och visst var det denna stil som fick världens ögon att öppnas för det mindre kända området i Bourgogne. Men det senaste decenniet har vi sett ett uppsving av det mer seriösa slaget. Området stoltserar med inte mindre än 10 Grand Cru-byar som alla skiner med sin egen personlighet och stil, långt ifrån det saftiga vinet som bjuds i slutet av november. Fördomarna är kanske många men dom kommer fort på skam när vi bjuds några av områdets toppviner. När Beaujolais är som bäst möts man av ljuvliga smaker, lätta att förälska sig i. Alltifrån intensiva fruktpaket med struktur och härlig intensitet vidare till de mer transparanta och friskare viner som landar som fjädrar på tungspetsen. Då området länge ansetts varit lite av Bourgognes ”fula ankunge” finns det anledning att förstå varför naturvinsrörelsen också hittat fotfäste i den lite undanskymda regionen. Tiden då alla små odlare försedde de lokala kooperativen är förbi. Här ser vi samma småskaliga revolution växta fram på samma sätt som vi upplever i Champagne. Men det är inte bara de små trendiga producenterna som lyft sin kvalitet utan även områdets stora drakar kan räta på ryggen och visa på en stor utveckling av områdets mest prestigefyllda viner.

Moulin Á Vent, Domaine des Rosiers 2018, nr 79767, 165 kr

Georges Duboeuf är på många sätt en innovatör I Beaujolais. Med sitt idoga arbete satte han inte bara Nouveau på kartan utan har sedan dess också jobbat för att återta kvaliteten gällande de övriga vinerna i regionen. Idag har Duboeuf lagt under sig en stor marknad med sin utbredda negociantverksamhet, men han har också en handfull mycket utvalda odlare som kontrakterats för sin särskilda kvalitet. Dessa viner buteljeras av Duboeuf, men säljs fortfarande med vingårdens namn på etiketten. Ett av dessa exempel är Gérard Charvet som står bakom vinet Moulin á Vent, Domaine de Rosiers. Just den här Grand Crun är känd för sin kraftiga intensitet vilket också är något man direkt upplever i vinet. Intensiv fruktighet som närmast påminner om en riktigt god hemgjord drottningsylt fast med en rakryggad struktur och en behaglig strävhet som lägger sig som krossad sammet i gommen. Ett verkligt långlivat fynd för den som orkar vänta några år på att det ska mysa till sig i källaren.

 

Chateau Foillard Côtes du Puy 2017, nr 95239, 299 kr

Jean Foillard är en av Beaujolais kultprofiler och har gjort vin i Morgon sedan början av 80-talet. Här har man hängivit sig helt åt ”naturliga” principer och man tillverkar sina viner helt utan klarning, filtrering och tillsatser. Foillard själv har de flesta av sina vingårdar belägna på Côtes du Puy,  lilla vulkaniska kulle belägen som en gräddtopp mitt i Crun Morgon. Det är tveklöst hans mest kända vin och dessa flaskor har delats av många vinälskare sedan starten. Här känns det som att klunka en del av berget när vinet glider ner i strupen. Vid sidan om små skalbittra körsbär vilar här också en liten elegant parfym av kryddiga läckra violtabletter.

Jean Paul Brun Les Ronsay 2017, nr 72468, 169:-

Sedan 10 år brukar Jean Paul sina marker helt ekologiskt och hans inställning till vinmakning är enkel och precis. Här ska det inte pillas i onödan. Med vildjäsning, minimal filtrering och bara en gnutta svavel försöker han ge druvan och jordens karaktär så stort utrymme som det bara går. Denna cuvée är enkel och rättfram med en känsla av att äta druvan direkt från rankan. Den lilla tonen av jord för tankarna till natur, jordbruk och gummistövlar. Går utmärkt att kyla lite innan servering.

Clos de la Roilette 2018, Fleurie, nr 95311, 179 kr

När appellationen Fleurie bildades 1920 plockades en del av vingårdarna tillhörande Moulin-à-Vent över till det ”nya” området. En av de dåvarande landägarna blev så upprörd över den nya ändringen att han helt enkelt gav en av de ”flyttade” vingårdarna namnet Clos de la Roilette (som även var namnet på hans häst) och började skriva ut detta på flaskorna, utan att nämna Fleurie överhuvudtaget. Vingården föll lite i glömska under mitten av 1900-talet men när familjen Coudert köpte marken 1967 påbörjades en rejäl upprustning av den negligerade vingården. Idag producerar Clos de la Roilette härligt kraftfulla viner med stor personlighet och struktur. Ett klassiskt vin från en numera klassik vingård som lovar ett långt liv för den som gillar att dricka moget.

Här nedan hade jag också tänk att tipsa om en alldeles unik låda av Beaujolais. Men då vinerna är få och efterfrågan stor får jag helt enkelt ödmjukt böja på huvudet och inse fakta. Vinlådan sålde slut på bara en timme! Trots att den nu inte längre går att få tag på vill jag ändå behålla mitt tidigare tips. Så för er som är intresserade – håll ögonen öppna efter dessa producenter och se till att hänga på låset nästa gång dom släpps på Bolis!

Vin & Natur Beaujolais x 3, nr 78127, 1059:- – SLUTSÅLD MEN HÅLL UTKIK!

Beaujolais-Villages Les Tours, 2018, Justin Dutraive

Régnié, 2018, Guy Breton

Fleurie En Remont, 2018, Julie Balagny

Vill man få sig en riktig crash-course i småskalig Beaujolais är detta lådan att handla hem. Här får man tre underbara smakprov av några av områdets mest hypade producenter. Justin Detraive, son till Jean-Louis Detraive, har sedan några år startat upp en riktigt småskalig produktion på sin lilla gård. Justin jobbar givetvis ekologiskt och här i lådan finner man det senaste tillskottet från vingården Les Tours, strax utanför Brouilly. Guy Breton är en av personligheterna i gruppen Gang of Four som var några av pionjärerna bakom den naturliga vinvåg som sköljde över Beaujolais på 80-talet. Här får man ett smakprov av hans Régnié som är den yngsta Crun i området, strax öster om byn Beaujeu. Julie Balagny är en av områdets nya stjärnor med de flesta av sina vingårdar i Fleurie. Förutom viner av fantastisk kvalitet gör hon också några av områdets vackraste etiketter. Köp och njut!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.