VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

Nästan varje tisdag lägger jag upp ett tips ur beställningsortimentet (BS) eller sätter ljuset på bortglömda viner från tidigare småpartisläpp. Mitt fokus ligger som vanligt på hantverksmässiga, småskaliga och kvalitativa viner tillverkade i samklang med naturen. Viner som är gjorda av en person med drömmar och visioner och inte i en fabrik. Viner som dricks av producenten själv och hans familj och därför inte (eller endast i nödfall) besprutas. Viner som representerar vinmakaren, en plats och dess jord. Viner med kort innehållsförteckning. Viner som berör.

Jag upptäckte det här vinet för knappt ett år sen när jag var på restaurang Videgård och åt deras Sichuanpepparkryddiga finkinamat. Sybille Kuntz sent skördade och perfekt balanserade (8 gr. restsötma, 8.7 gr syra) Riesling Kabinett Trocken från 2015 sjöng så fantastiskt vackert genom hela middagen! Vinet lyfte maten och maten lyfte vinet. Det var som om dom var gjorda för varann. Den koncentrerade och generösa guldgula rieslingfrukten dämpade chilihettan och den rejält höga syran fick lime, litchi och citron att glimra. Att vinet dessutom kom från biodynamiskt odlade, ekologiskt certifierade och familjeägda vingårdar (jobbat eko sen 1990, cert sedan 2013) gjorde inte saken sämre. En högkvalitativ hantverks-riesling från Mosel i Tyskland för alla gånger chili finns på tallriken! Finns i BS (249 kr, 74702) utan kollikrav. Är du mer nyfiken på Sybille Kuntz finns även hennes något torrare Qualitätswein Trocken där. (209 kr, 74358)

Prenumerera på WineTables Nyhetsbrev! Läs mer

Senaste artiklarna

STUNDER FÖR VIN

Från fredagens bubblande frihetskänslor till söndagens generösa lugn. Linda Pérez plockar stunder ur helgen och matchar med goda drycker.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

AMARONE – EN kärlekshistoria

Historia, drivkraft och torkad men inte torr passion. Maria Brander Sporre reser till Verona får att så fröet till en livslång kärlekshistoria.

STJÄRNBUBBEL & RÖDTJUTANDE JULKÄNSLOR

Rödtjut, kalasöl, hemkryddad snaps och körvänlig kriek. Linda Pérez delar drycker ur en ljuvligt o-perfekt jul.

MYSIGA MIDVINTERBRYGDER

Sanna Lindberg listar fem goda julbordsvänliga brygder att lägga vantarna på i sista minuten.

Fem (l)ju(v)liga viner.

Grünern till vardagens lökhack, det rediga glaset port i guldkantade gnistor och vinet som trotsar etablissemanget. Maja Berthas har plockat fram fem säkra kort.

WHAT'S NOT TO LOVE?!

Det blir en aromatisk jul med Berliner Weisse i tv - soffan i år. Därtill ostronfrossa, nyårskungar, nationalörter, vibrerande närvaro, budgetpang och sjungande viner. Pär Strömberg har listat julens och nyårets pang. What's NOT to LOVE!?

Reflexvästar, hjälpsamma outlaws och vinfält i solen

Karin Faxén Sporrong om vardagen och vinet – bland futtiga ljuskällor och solskensgult vin.

Guldkorn på beställning

Från romantisk pinot noir till nyårsnattens sippvänliga bubblor. Linda Pérez listar sex beställningsviner att njuta under festhelgerna.

JULSUSIGA COCKTAILS!

Från Glöggroni som värmer vinterbitna kinder till en snöig sidovagn. Andreas Grube har jultwistat upp fyra goda cocktailklassiker.