Ärligt, hållbart och personligt
Lästid: 5 minuter
Mörker, kyla och goda, klimatsmarta val i fokus när Pär Strömberg listar Systembolagets näst sista tillfälliga sortiment för året, som släpps på fredag den 22 november.
Jag bevittnade precis novembers fulla frostmåne (bättre namn är bävermåne) i den arabiska nattens prakt. I samma stund som den värmande solen går ned i väst stiger fullmånen upp i öst. Här på arabiska halvön och inom Islam är det annars halvmånen som spelar första fiolen, men även fullmånen har ett symbolistiskt värde för Allahs närvaro.
Frosty moon, frostmånen, kommer för oss andra med en atavistisk återgång till början av något nytt. I vinvärlden drar sig vinrankorna tillbaka för att samla kraft, långt under jorden, dit frosten inte når, allt för att åter spira med blommande kraft och liv när vårens solstrålar återigen träffar dess grenverk.
Trots den allsmäktige Gudens kraft i att göra vin av frukt har Islam, här i Förenade arabemiraten, förbjudit alkohol. Den finns naturligtvis tillgängligt iallafall, och i överflöd på hotell, restauranger, nattklubbar, och självklart inte endast för turister. De nämnda samlingsplatserna frekventeras ofta av de lokala “troende” som med monetär och social status kan konsumera det förbjudna, dogmer till trots. Mer än lovliga mängder av cocktails på internationell sprit, Champagne och mer konventionella viner som etablerat sig på världsmarknaden flödar förbi. Här dominerar Moët som ett bevis på XclusiV-itet (namnet på hetaste nattklubben) jämte mer matvänliga och generiska vita och röda viner fån Argentina, Australien och Chile, synnerligen högt prissatta, ex. De Bortoli Family Shiraz kostar ca 600 kr (79 kr på SB).
Jag väljer bort vinet denna semestervecka men en och annan internationell öl slinker ned i min törstande strupe som under den 30-gradiga torra ökenluften behöver fuktas. Bränd av solen och med en uns av flygskam (här ombes man dessutom avböja sugrör till drinken, men serverar allt vatten i plast och ett överflöd av engångsförpackningar) drömmer jag mig hem till mörker, kyla, klimatsmarta val och Systembolagets näst sista tillfälliga sortiment för året, det som släpps nu på fredag. Jag har listat ärliga viner, med personer bakom som tror på att verka jorden på ett hållbart sätt. Vi kan alla bidra på något sätt, med måtta, och vi kan alla njuta av livet och upptäcka världen, med måtta och utan exklusivt överflöd.
VITT VIN
Vincent Careme Vouvray Le Peu Morier 2017, Frankrike, Loire, nr 92181, 229 kr, 1200 fl. EKO
Vincent Careme är en gammal favorit hos mig och vingårdsvinet Le Peu Morier från ’17 gör mig inte besviken. Frisk doft, gula päron, mineral och florala lite kryddiga toner. Frisk hög syra i fin balans med gul frukt, stenfrukt och det där florala, lite ylliga som kännetecknar Chenin Blanc Vouvray, Gott! (Panache)
Olivier Pithon La 18 2017, Frankrike, Languedoc-Roussillon , Côtes Catalanes, nr 90093, 399 kr, 360 fl. EKO
Biodynamisk Grenache Blanc och Grenache Gris från Roussillon. 2 ha vingårdar på 300 m höjd. Jag hittar tropiska toner under fat, vax och ylle. Kryddig, varm eftersmak med mineralkaraktär (odlat i skiffer), fikon och småkakor. (Vintedge)
Anselmo Mendes Expressões 2017, Portugal, Vinho Verde, nr 96149, 269 kr, 1500 fl.
Jag är svag för druvan Alvarinho, hur man än stavar den eller var den kommer i från. Anselmo är en mästare i att förvalta dess kvaliteter och Expressões talar sitt tydliga språk. Mycket päron, äpple, grön melon, lime, kiwi. Därtill en hög syra. Större och mer komplext är orange’a Tempo som bjuder aprikos, nötter, melon, grape och blodapelsin, nr 96152, 699 kr. (Stellan Kramer)
Garage Wine Isidore Vineyard Semillon 2018, Chile, Maule, nr 92026, 199 kr, 360 fl.
Det börjar med tre unga vänner som gör vin ihop, blir fler, startar MOVI (en rörelse för oberoende vinbönder) och boom så har det massproducerande Chile fått en uppsving när det gäller unga, spännande vinmakare med hantverket i fokus. Semillon i Sydamerika är en försvinnande liten del av gröna druvor som odlas. Madeleine Stenwreth, vår svenska Master of Wine är i Maule i skrivande stund och meddelar att det fanns ca 60 000 ha Semillon i Chile på 60-talet – nu finns endast 900 ha kvar! Det som är kvar är gamla stockar med mycket låga skördeuttag och det kan vi se i detta vin, med typisk aromatisk doft, piggt och friskt med grönt gräs, citrus, krusbär, lite sura bär och hög syra. Kanske aningen obalanserat just nu, men här finns energi, strävhet och jävlaranamma. Derek Mossman, Pilar Miranda och Alvaro Peña fångar sin vision och filosofi från små gårdar i Maule. (Handpicked Wines)
RÖTT VIN
Olivier Riviere Rayos Uva 2018, Spanien, Rioja, nr 95243, 149 kr, 5880 fl.
Modern Rioja från en fransos med ursprung i Bourgogne. Det är fattoner direkt i doften, som sedan fylls på av röda mörka bär. Samma i smaken, fyllig, kraftig och välbalanserad frukt, hög syra och integrerad tanninstruktur långt från vanilj/dill bomberna man ibland förknippar med Rioja. Ett värmande långt avslut smeker det generösa priset medhårs. Sen höst och vinter i Sverige älskar denna typen av vin, så glädjande är de 5880 flaskor som är inköpta! (Brix Wine)
Giacomo Grimaldi Barolo 2015, Italien, Piemonte, 95130, 299 kr, 3600 fl.
Med ett par av de högsta lägena i Barolo gör den före detta polismannen Ferrucio vin som uppenbarligen flugit under radarn för alla Barolo-lovers. Dock inte för Panaches känsliga näsor. Denna Grimaldi utmärker sig med josiga, fruktdrivna, barolos med balans och harmoni i kontrollrummet. Personliga viner där jag känner varm frukt i nosen, rosor, körsbär och nypon, faten finns där med rosig peppar och bergamott. Fin struktur och balans i tannin och syra. Kanderad torkad frukt, nästan lite smörkola med mineralrisk sälta i avslutet och bara titta på priset. 2015 i Barolo kommer bli kul att följa i framtiden. (Panache)
Château Le Puy Emilien 2016, Frankrike, Bordeaux, nr 95101, 349 kr, 600 fl. EKO
En av Bordeaux’s enda naturvinsmakare?! Nja, många fler är och lär vara på väg mot hållbar vinmakning, men Le Puy har gått sin egen väg och här har det varit uttalat en längre tid. Elegant doft, rönnbärsgelé, lingon, balans mellan syra och fat, möjligen lite tunn frukt, men bärigt och rent och strukturen finns där för ett vin som ska växa med ålder. (TM Kvalitetsviner)
2400 flaskor Rhône-pang på Syrah, angränsande till Côte-Rôtie, och för detta pris lär det försvinna i ett nafs. Rökig blåbärsjuice, kryddbukett med lavendel och lagerblad, släng till lite svarta oliver och blodfärgad chark. Sträv och stram men med fin frukt rakt igenom, och bara så gott för priset. (Provinum)
Chamlija Wines Papaskarasi Rouge 2016, Turkiet, nr 95513, 169 kr, 1800 fl.
Turkiet har haft stort inflytande på svensk matkultur genom åren, men varit frånvarande när det kommit till vin. Det görs dock mycket vin och även bra vin i Turkiet. Efter några besök i landet har jag provat hel del spännande producenter och lokala druvor. Här kommer ett par synnerligen fina exemplar där Papaskarasi Rouge bjuder på ljus och sval orange rödbärsdricka, fint balanserat med syrlig frukt, blodapelsin och kryddor. Bra pris för spännande och bra vin! Även Chamlija Istranca Mutesekkir 2017 , Turkiet,nr 92598, 169 kr, 1800 fl. bjuder på intressanta och prisvärda smaker, dock från internationella druvor. Här är det mer rött i doften, röd frukt och pinjebarr. Fin struktur bjuder fin tannin, söt frukt möter bra längd. Våga prova nya områden och druvor, det är ju inte ens dyrt! (Wine Waves)
EJ PROVADE (men väl värda ett köp)
Aldo Conterno Langhe Rosso 2016, Italien, Piemonte, nr 92653, 219 kr, 360 fl. (Vinovativa)