Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Berusande goda viner i tillfälligt sortiment

Berusande goda viner i tillfälligt sortiment

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 7 minuter

Vi är inne i oktober och första lanseringen av tillfälligt sortiment landar på hyllorna. En diger samling bra pannor, pavor, raketer, yxor och påkar har provats. Pär Strömberg listar inget mindre än 22 goda köp i olika prisklasser och stilar. Dags att berusa sig på allt det goda som livet har att ge!

En människa som inte dricker annat än vatten har något att dölja för sina medmänniskor“.

Orden som anmodat kommer från diktaren och prosaisten Charles Baudelaire har kanske något viktigt att säga oss med sin tolkning av latinets In Vino Veritas – i vinet finns sanningen, eller som i en svensk etymologisk tolkning “spriten löser tungans band“. Fortsättningen sägs lyda In Aqua Sanitas – i vatten finns hälsa och det är ju som alla vet rent ironiskt i dessa drakoniska tider vi lever, bland nyktra statsledare med vassa lögnaktiga tungor.

Inget ont om vatten dock, varannan har ju proklamerats friskt under krogens markiser, allt för hälsans skull och själv ska jag snart sitta jury i Sveriges största vattentävling. Kranvattentävligen 2020 har dragit igång, sommelierer och vinkännare smakar och bedömer Sveriges kommuners kranvatten i ett flertal regionfinaler runt om i landet för att utse den värdiga vinnaren. Kan man berusa sig även med vatten? Kunskapen om livets friska porlande element är oändlig och just nu berusar jag mig i ämnet, udda kanske, men riktigt kul.

“Man måste alltid vara berusad. Det avgör allt: det är den enda frågan. För att inte känna Tidens fruktansvärda börda som knäcker era axlar och böjer er mot marken, måste ni berusa er utan hejd.

Men med vad? Med vin, poesi eller dygd, som ni vill. Men berusa er”.

(…)

”Det är dags att berusa sig! För att inte vara Tidens plågade slavar, berusa er utan hejd! Med vin, poesi eller dygd, som ni vill!”

– Charles Baudelaire (1821–1867) var en av symbolistdiktarnas stora förgrundsfigurer, framförallt med diktsamlingen Det Ondas Blommor (Les Fleurs du mal) även om prosadikten Berusa er! publicerades senare.

Här nedan finns mycket goda viner att välja på, både exklusiva prisbomber och lättare bördor för den tunnare plånboken. Håll till godo och kom ihåg drick mindre men bättre och aldrig endast bara vatten (om du vill förbli trovärdig).

Tillfälligt sortiment 6 oktober 2020

VITT VIN

Domaine des Aubuisières Le Marigny 2019, Frankrike, Loire, Vouvray, TSE 92090, 169 kr

Frisk chenin blanc från ett av Bernard Fouquets vingårdslägen. Bernard arbetar enligt ”lutte raisonnee” så hållbart som möjligt. Doften har toner av yllevante, vaniljglass och gula plommon. Mogna gula päron dominerar smaken som också är mineralisk, örtig och gulfruktig med bivax och fatkaraktär. Fyllig och yllig! (Handpicked Wines, 4500 fl.)

La Chablisienne Chablis 1er Cru Fourchaume 2018, Frankrike, Chablis, TSE 90056, 299 kr

Stort och erkänt kooperativ bestående av 300 odlare som täcker stora delar av Chablis. Här deras kuranta premier cru från vingårdarna i Fourchaume med ren och krispig päronfruktig doft. Hög frisk munkänsla med söta äpplen, färska örter och syrlig citrusfrukt. Torr mineralstinn kalkavslutning. Ett stabilt och tryggt chablisköp.
(Wine Affair, 1500 fl.)

2 x Crystallum

The Agnes Chardonnay 2019, Sydafrika, Western Cape, TSE 91103, 249 kr

Peter-Allan Finlaysons instegschardonnay från fem olika vingårdar runtom i Hemel-en-Aarde och Overberg. Inbjudande aromatik av honung, gula plommon, limesezt och smörkola. Sval men krämigt fyllig stil. Smak av mogna äpplen, bivax, gula blommor, lemoncurd och limezest. Rejäl skjuts i syran och riktigt kvalitativ längd.
(Quaffable Wines, 540 fl.)

Clay Shales Chardonnay 2019, Sydafrika, Hemel en Aarde Ridge, TSE 91284, 349 kr

Vineriet är baserat i svala Hemel-en-Aarde och ambitionen är att göra klassiska viner i ett “nya-världenkontext”. Druvorna växer i en vingård belägen nära havet, på hög altitud och i bergsskugga. Komplex mineralisk doft med inslag av citruszest. Koncentrerad gul stenfrukt, citrus och gula äpplen, stram med bra syra och sammansatt textur. Gul fet frukt i avslutet med mineral, snitsiga fat och en skön efterhängsen sälta.
(Quaffable Wines, 120 fl.)

Vincent Careme Vouvray le Peu Morier 2018, Frankrike, Loire, TSE 90141, 229 kr

Geniet i Loire som var den första i sin familj att arbeta med vin. Vincent är en ledstjärna för Vouvray och hållbar vinproduktion. Ekologiskt stilig och synnerligen elegant chenin blanc. Stabilt balanserad doft av bivax, grapefrukt och honung. Likaså i munnen, fyllig gul frukt, aprikos med hög frisk syra, flintigt rökig mineral och oändlig längd. (Panache, 1200 fl.)

ORANGE VIN

Claude Quenard Les 1 e cru Recoltants 2019, Frankrike, Savoie, TSE 92953, 229 kr

Biodynamiskt och ekologiskt orange vin på lokala druvan jacquere som legat med skalen i  20 dagar. Vag orange färgton. Frisk alpdoft, tänker mig vida gröna vidder och klar luft, med inslag av örter och aprikos, gul stenfrukt, grapefrukt. Svalt och läskande, josigt men strukturerat torrt med bra syra och fin längd av gul frukt och vinteräpple. (Vintedge, 1200 fl.)

RÖTT VIN

Celler Joan d’Anguera Planella 2018, Spanien, Montsant, TSE 90371, 209 kr

Demeter och ekologiskt certifierad carinyena från Montsant. Joan gör terroirdrivna röda viner med försiktig fathantering och låga svavelhalter, inspirerat av den  franska naturvinsrörelsen. Friska syrliga röda bär, funky och örtigt, kryddigt med en härligt fruktig mouthfeel. Torrt men samtidigt josigt och just ni i en skön drickfas, så det är bara att klunka på! (Words & Wines, 1200 fl.)

Álvaro Palacios Les Terrasses 2018, Spanien, Priorat, TSV 92783, 319 kr

Relativt stor allokering av Palacios klassiska terrassvin. 3600 flaskor harmonisk Priorat åt folket. Garnacha och samsó är byggstenarna i ett välbalanserat snyggt vin med utsökt balans mellan frisk syra syra och koncentrerad söt frukt. Det formligen dånar av svarta vinbär, mörka körsbär och plommon, lakrits och stiligt rostade ekfat. Strama men mogna tanniner och trots det en easy feeling med lång fruktig eftersmak.
(Solera, 3600 fl.)

3 x Crystallum

Peter Max Pinot Noir 2019, Sydafrika Western Cape, TSE 90143, 269 kr

Instegsvinet av de tre och en tydlig flirt med Bourgogne. Inbjudande röda bär, doft av jordgubb och skogshallon. Stram maxad syra och tanniner som ger kraft i strukturen. Det är kryddigt och samtidigt josigt och riktigt härlig drickglädje!
(Quaffable Wines, 540 fl.)

Cuvée Cinéma Pinot Noir 2019, Sydafrika, Hemel en Aarde Ridge, TSE 92156, 359 kr

“This is a future cult wine in the making” utbrast vinskribenten Matthew Jukes när han provade detta vin för första gången. Elegant men återhållen nos som drar åt svartvinbär. Fokuserat och seriöst med läskande syra, torra tanniner och härligt rödfruktigt avslut. Röda bär som mogna körsbär, stenkross, stendamm och anis. Josig men stram och med ett saltstänkt avslut.
(Quaffable Wines, 180 fl.)

Mabalel Pinot Noir 2019 Sydafrika, Elandskloof, TSE 92074, 359 kr

Nästa pinot kommer från en mycket sval vingård i Elandskloof belägen kring 700 meter över havet.
Mineral, blod och järn lyfter röda bär, salt soya och umamitoner. Gastronomiskt fylligt och maffigt men med slank textur. Ett stort uttryck med upplyftande avslut av explosiv röd frukt. Elegantast och stramast av de tre.
(Quaffable Wines, 336 fl.)

Diego Conterno Barolo 2016, Italien, Piemonte, Barolo, TSE 92405, 299 kr

Som skribent jublar man över årgången 2016 i Barolo. Här presenterad som en ung charmig nebbiolograbb i bekväm barolokostym. Drickvänligt och välbalanserat redan nu. Bra pris för den bredare marknaden som vill upptäcka det tillgängliga Barolo med sina rosor, violer, nypon, körsbär och höstlöv. Bra köp helt enkelt!
(Picky Drinks, 6000 fl.)

Roberto Voerzio Barbera Il Ceretto 2017, Italien, Piemonte, TSE 92347, 269 kr

Ekologiskt utan större ingrepp i processen, Roberto har dessutom återgått till sina stora ekfat i sann piemontesisk postmodernism. Vilda rosor och syrliga körsbär, vaga fatnyanser med ceder- och sandelträ. Relativt kraftig i sin tanninstruktur för att vara barbera men de lätta ljusa frukttonerna och den hög syran prickar direkt rätt. Ett av de erkända och välkända barolonamnen, klart att du ska prova!
(Backmans vinhandel, 1200 fl.)

Dal Zotto Sangiovese 2018, Australien, King Valley, TSV 91271, 179 kr

Sangiovese från Australien – gudarna måste ha blivit tokiga? Faktum är att jag på senaste tiden provat en del och det odlas mer och mer av sangiovese down under. Som älskare av druvan från toscansk mark kan jag ändå applådera detta. Örtigt och rödbärigt, eukalyptus, körsbär, mynta och salvia, en annorlunda god sangiovese och till riktigt bra pris.
(Quaffable Wines, 4800 fl.)

Yann Chave Crozes-Hermitage 2018, Frankrike, Rhône, Crozes Hermitage, TSV 95017, 219 kr

Ekologisk syrah från en av mina favoriter vid foten av berget. Yann har idag ca 20 ha både i Crozes och Hermitage. Han har även endast två intressen i livet: vin och rugby. Snygg mörk frukt, plommon och björnbär med mineraliska inslag av stenkross och doften av en avlägsen björkbastu som håller på att slockna. Helt torrt och kraftfullt med stilrena greppiga tanniner och mörk svart frukt, örter och rökt chark. Otroligt lagringsbart och otroligt gott. (Enjoy Wine & Spirits, 2800 fl.)

E Guigal Saint-Joseph Vignes de l´hospice 2017, Frankrike, Saint-Joseph, TSE 90412, 695 kr

Blytunga Guigal gör otaliga viner som blivit lite av benchmark i Rhônedalen. I denna tappning är det syrah från branta granitsluttningar nära Hermitage. Mörk doft, rökiga fat och läder. Stramt och snyggt, tungt men balanserat i fatkaraktär över brådmogen mörkröd pepprig frukt och svarta oliver. Denna eleganten bör lagras för ännu bättre resultat. (Wine Affair, 240 fl.)

Domaine Gérard Courbis Cornas 2016, Frankrike, Rhône, Cornas, TSE 90238, 399 kr

Mer syrah från Rhône, denna gång från en liten lantbrukarproducent, ett stenkast längre söderut, i Cornas. Ren sval körsbärs- och svartavinbärsdoft med inslag av svala mineraler, järn och kryddor. 2016 är en bra årgång i området med låg skörd, men av hög kvalitet. Det har gett ett balanserat strävt, torrt och rustikt vin men med mjuk frukt och tydliga tanniner. Kryddor och örter, svartpeppar, plommon och mörka bär. Gott!
(Johan Lidby, 2640 fl.)

Domaine Santa Duc Les Quatre Terres 2018, Frankrike, Rhône, TSV 92611, 149 kr

OK, en till Rhônare fast på betydligt sydligare breddgrader och denna gång på brorslotten grenache. Unge Yves Gras tillämpar ekologisk och biodynamisk odling i vingårdarna. Detta vin är handskördat och delvis jäst med hela klasar som även består av syrah, mourvèdre, carignan, cinsault och clairette. Röd frukt, hallonbuske, rustikt järn, kryddigt med svartpeppar, lakrits och vilda örter. Stor TSV för bra peng så bara att hamstra för höstens alla puttrande grytor och fredagsmys. (Johan Lidby, 9600 fl.)

Clos Puy Arnaud Grand Vin 2016, Frankrike, Bordeaux, TSE 90216, 399 kr

Thierry Valettes kompromisslösa ekologiska kvalitetssträvan har gjort Clos Puy Arnaud till en av Castillon-Côtes de Bordeaux’s ledande egendomar. Cabernet franc spelar ofta en avgörande roll i vinerna från Clos Puy Arnaud, här ihop med en större del merlot och liten del cabernet sauvignon. Stor doft av mörka körsbär, läder, kött och stall. Även smaken är stor, med lena tanniner, syrlig mörkt röd frukt, hög syra och rena fat i fin balans. Högintressant för källaren eller ett par timmar i karaff. (Panache, 360 fl.)

Château Yvonne Rouge 2017, Frankrike, Loire, Anjou-Saumur, TSE 90336, 299 kr

Återkommande favorit från Anjou på likaledes favorit, druvan cabernet franc. Château Yvonne innehar ekologiskt certifiering sedan 2007 och arbetet i vinkällaren sker naturligt med så lite påverkan som möjligt. Elegant doft av svartvinbär, skogshallon, körsbär och gröna örter. I munnen blir det knastertorrt när strukturen radar upp sig i raka led med omogna tanniner, gröna stjälkar, kvistar, svartpeppar, röda bär och svart frukt, men saliveras igen av syran. Går utmärkt att lägga undan några år men vill du dricka bums, dra ett varv i karaffen och ge Yvonne lite luft. (Vintedge, 240 fl.)

Sandhi Sta Rita Hills Pinot Noir 2017, USA, Kalifornien, Sta Rita Hills TSE 95023, 325 kr

Ett av Rajat Parr och Sashi Moormans fantastiska projekt. Smekande lätt och josig till en början som sedan stramar upp sig i vacker struktur och polityr. Rödfruktig och slank med fina sandelträfat, körsbär, lakrits och mineralisk finess. Snyggt strukturerad med balanserade tanniner och syror. Merparten av druvorna kommer från Domaine de la Côtes vingårdar, men en liten andel har även hämtats från den legendariska vingården Sanford & Benedict. (The Wineagency, 900 fl.)

Zorah Karasì Areni Noir 2017, Armenien, TSE 93109, 247 kr

Med en vinhistoria som daterar 6000 år tillbaka i tiden är det ändå dags att vi lyfter fram Armenien som vinland. Georgien har börjat hitta sin publik och nu är det dags även för denna Kaukasiska granne. Naturligt producerat vin uppväxt i lerkärl som kallas Karasì. Det är ju inte ofta man dricker vin på druvan areni noir så varför inte prova nu när du har chansen? Kryddig och nyanserad doft av svartvinbär, björnbär, blåbär och fat. Läskande syra, fruktig smak av plommon, viol, chark och enbär som ger en dov beska i avslutet. (AvecSweden, 2000 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.