Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Fem viner till höstbordet

Fem viner till höstbordet

Lästid: 2 minuter

Från pärlande äppelbubblor i en skogsglänta till sydfranska drömmar och höstbordets jazziga barolo. Det finns många goda stunder för gott vin. Vi har dukat bordet med höstkänslor genom fem viner och fem måltider.

Pernilla Perle, Sverige, Västerbottens län, nr 82020, 99 kr

Det här med att packa med sig kaffetermos, nybakat bröd och en påse kardemummabullar och ge sig ut i skogen på söndagspromenad är verkligen bland det ljuvligaste som finns just nu. Målet är förstås att hitta så mycket svamp som möjligt, men för mig vilar ändå höjdpunkten i fikat. I skogen smakar allting så gott. Fikats guldkant är kardemummabulle tillsammans med en gyllene äppelcider från Brännlands. Pernilla är äpplig som få med näpen sötma och fruktig elegans. Balansen mellan sött och syrligt gör henne inte bara supergod till det något sötare skafferiet – prova gärna tillsammans med både goda hårdostar och rätter på svampen du just plockat.
Dessvärre är detta vin inte längre tillgängligt, men prova Brännland Apple Ice, nr 92649, 219 kr – ett annat gott vin från Brännland Cider.

 

Schuster Aus den Dörfern 2019, Österrike, Burgenland, nr 90266, 159 kr

Kanske har du varit ute i trädgården hela söndagen. Höstgrävt, gödslat och planterat rosor. Eller så har du myst i soffan hela dagen med te, mackor och en bok. Oavsett vilket så har det ruskiga vädret ute liksom satt sig i väggarna hemma, så suget efter ett gott glas vin och något värmande att äta är fullständigt. En god soppa är svaret. Kanske på potatis och rotsaker, linser, jordärtskockor eller fisk och skaldjur? Till det – nybakat lantbröd och en flaska vitt. Här från en alldeles lysande liten producent som bjuder väldigt fin balans mellan frukt, aromatik och fräschör. Vinet tillverkas på 65 % grüner veltliner och resterande gemischter satz ( en blandning av druvsorter som växer, skördas och vinifieras tillsammans). Trevlig söndag!

 Clos Cibonne Cuvée Spéciale Tibouren 2019, Frankrike, Provence, nr 58141, 395 kr

En producent känd för sina rika roséviner som bygger på den lokala druvan tibouren och mognar på fat. Här är den röda motsvarigheten – som uttrycker samma delikata bärighet som husets rosé, men med något mörkare frukt och ytterligare struktur. Jag vill genast lägga en hel fisk på grillen, tillsammans med citron, salvia, rosmarin, vitlök och årets sista skörd av gröna och röda tomater. Servera med en god olivolja, späda gröna blad och detta tjusiga röda vin som med fördel sippas en aning svalt. Bienvenue en Provence!

Kloof Street 2018, Sydafrika, Western Cape, nr 75332, 149 kr

Väl framme i sommarstugan. Det viner runt knutarna. Ni värmer en gryta på spisen, tar på raggsockor, tänder brasan och så småningom doftar hela den goda stugan varmt trä, höstlöv och gulasch. Du skruvar upp korken till en rhôneblend från Sydafrika, häller upp i två generösa kupor och sjunker ner i fåtöljen med doften av mörka saftiga björnbär, rosmarin och svartpeppar snurrandes. Ett riktigt höstligt sommarstugevin, utan tvekan.

Barolo Giacomo Grimaldi 2016, Italien, Piemonte, nr 92954, 349 kr

Mörkret faller ute och jag måste alltid påminna mig själv om att inte trilla dit utan att istället omfamna det hela. Känna mysigheten att få bona in sig. Elda, laga god mat och korka upp goda viner. En god barolo är ett givet inspel på mitt höstbord. Jag serverar den med “Sipping on The Solid Ground” av Esbjörn Svensson trio i högtalarna och en nyp mig i armen god risotto med taleggio, citron, vitt vin, krispig svartkål och olivolja. Sen smuttar jag på fast mark genom Grimaldis barolo. Här jazzar ljuvlig intensiv mörk frukt, viol, rosor, nypon, svartpeppar…Ja allt det där som gör hela livet ljust och tjusigt!

GLAD OKTOBER!

Tips på mer läsning:

Äppelfrossa – fem tjusiga drycker vars kärna vilar i äpplet

Goda drycker till sensommarmat

 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.