Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Bot River – en dold pärla i Sydafrika

Bot River – en dold pärla i Sydafrika

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 4 minuter

Under en resa till Sydafrika besökte jag vingården Gabriëlskloof som ligger i det lilla vinodlande området Bot River, en del av Walker Bay regionen. Här odlar 11 vinbönder sina torra jordar i svalt klimat för att få viner med oemotståndlig friskhet och fräschör. En liten del av en stor vinnation, häng med och upptäck smörflodens vinunder.

En dryg timmes sydostlig bilkörning från Stellenbosch, rakt söder om nationalparken och bergskedjan Hottentots-Holland ligger den lilla vinregionen Bot River. Området ligger i distriktet Walker-Bay och bara 90 km från Kapstaden, vilket gör det till en lättillgänglig region, lätt att besöka som vinturist.

Namnet är taget från Afrikaans och betyder, fritt översatt, smörfloden. Botfloden var känd av det ursprungliga San-folket som “Gouga” (som betyder “överflöd av fett”). Samma ord användes även för smör, en vara producerad i överflöd av ursprungsfolket Khoi-San som bodde längs flodens stränder där betesmarkerna för kor var bra. Köpmän som reste från Kapstaden för att byta en mängd olika varor mot hela fat smör döpte floden till Botter redan år 1672.

Boriver_winetable_02

Men trots dess långa historia är det med en känsla av att befinna sig i en ny vinregion när jag anländer till det böljande landskapet. Kanske är det för att regionen är så liten, endast 11 producenter är idag verksamma i Bot River, men faktum kvarstår att man odlat vin här sedan 1739 då de första holländska nybyggarna bosatte sig. Som WO-vinregion har Bot River endast 30 år på nacken och idag är ca 350 hektar odlat med druvor för vin. Bland de 11 producenterna är Beaumont den största av dem och Wildekrans den äldsta. I Sverige kan vi hittills köpa viner från Gabriëlskloof och Luddite, men magkänslan säger att områdets fantastiska vinskatt inte kommer att gå oss förbi så länge till.

På vingården Gabriëlskloof hålls ett seminarium med sex av de elva producenterna för att visa upp regionens bredd och djup. Utsikten över dalen nedanför är bedårande och vårvärmen smeker kinden med en frisk svalkande bris. Seminariet, modererat av Dr. Jamie Goode, är av en familjär karaktär. Det är vinmakare som känner varandra utan och innan, som kan varandras viner och som enkelt fyller i varandras meningar om sina viner. Med humor och värme pratar de respektive vinmakarna om det välmående området de valt att kalla sitt hem, Bot River. De beskriver den orörda, jordnära och sällskapliga karaktären hos människorna i området och hur närheten till varandra påverkar dem positivt. Inom en radie på 10 km ligger de flesta av vingårdarna, där flertalet är turistvänliga med både charmiga boenden och välbesökta restauranger. Vinmakare på gården där vi befinner oss  är ingen mindre än Peter-Allan Finlayson, svärson till ägaren Bernhard Heyns och som år 2021 blev utsedd till ”Winemaker of the year” i Tim Atkins MW’s South Africa Special Report. Sedan 2014 har han skött Gabriëlskloof vinvision parallellt med sitt eget vineri Crystallum Wines.

Klimatet i området är stabilt och utan toppar och dalar. Walker Bay är en så kallad ”cool climate-region” där man finner några av Sydafrikas bästa chardonnay-, pinot noir-, och sauvignon blanc-viner. Vinmakarna i Bot River odlar även de i cool climate, men eftersom området är beläget mer inåt land kan man med fördel även odla druvor som syrah och cabernet sauvignon. Både höjd och närhet till havet kan räknas in och här faller väldigt lite regn under året vilket innebär till största delen dry farming. Det lilla regn som faller kommer dessutom senare och senare, år efter år, vilket på lång sikt kan komma att påverka skörden. Jordmånen är sedimentär, med sandsten högst upp och Bokkeveldskiffer nere i dalen. Det är även ett naturligt lågt PH-värde i jordarna vilket är gynnsamt och unikt för området. Skördeuttaget är ca. 2.3 ton per hektar för röda viner och ca. 5 ton per hektar för de vita.

Botriver_winetable_04
Syrah i sin vårlinda på Grabriëlskloof

När det kommer till sydafrikanska viner från svalt klimat är Bot River en av de första platserna att tänka på. Med förstklassiga druvor och viner har regionen byggt upp ett rykte för sig själv i landet. På grund av det svala inflytandet har vinerna från området hög syra och är kända för sin fräschör och livfullhet. Chenin blanc är den mest odlade druvan, med syrah tätt bakom. Dessutom odlas här sauvignon blanc, chardonnay, grenache, cabernet sauvignon, pinot noir och pinotage. Bot River har sakta byggt upp ett rykte om att göra några av landets mest prestigefyllda vita viner på chenin blanc. Chenin Blanc härifrån har en betydande salinitet, sälta i avslutet, framförallt när den kommer från gamla stockar, något som blivit ett tydligt och hyllat kännetecken för områdets vita viner.

För de flesta sker det mesta i vingårdarna för hand med ett miljömässigt hållbarhetstänk med respekt för den lokala floran och faunan. Dalgången är i princip täckt av den lokala undervegationen kallad fynbos, ett virrvarr av färgsprakande prakt av medicinalväxter. Ett stort fokus ligger också på att skapa etiska arbetsplatser som ger de anställda säkra och rättvisa anställningar. Ett arbete som har tagit tid och kommer att behöva ges än mer tid i hela Sydafrikas vinnäring.

Bot River är en dold pärla som lockat opretentiösa personligheter vars gästfrihet är varm och givmild. Områdets viner speglar deras kärlek till livet. Det är värt att utforska regionen för att njuta av dess speciella atmosfär och för att prova utbudet av utmärkta viner som produceras av passionerade och själfulla vinmakare.

botriver_winetable_05
Niels Verburg med sitt vin Luddite Saboteur och skribenten Pär Strömberg

Viner från Luddite tas in till Sverige av Handpicked Wines

Viner från Gabriëlskloof tas in till Sverige av Tryffelsvinet

Annons

The Chocolate Block 2021

The Chocolate Block 2021

Land:Sydafrika, Western Cape
Pris:249 ,-
Alkoholhalt:14.5%
Sockerhalt:
Volym:750 ml

The Chocolate Block 2021

Land:Sydafrika, Western Cape
Pris:249 ,-
Alkoholhalt:14.5%
Sockerhalt:
Volym:750 ml

Chocolate Block är en av Boekenhoutskloofs mest populära viner och bjuder på en spännande blandning av syrah, medelhavsdruvor och en gnutta cabernet. Smaken är kryddig med inslag av lakrits, en hint av kakao, torkade örtkryddor och ett stort mått mörka bär. Utmärkt till cheddarostfyllda dovhjortsbiffar med krämig grönpepparsås och hasselbackspotatis – men även utsökt till smakrika ostar och mustiga grytor.

NR: 2086
 

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.