Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Côtes du Rhône – druvorna, vinerna och den vindlande historien

Côtes du Rhône – druvorna, vinerna och den vindlande historien

Bild på Wine Table
Wine Table

Lästid: 2 minuter

Vinområdet Côtes du Rhône sträcker sig längs hela Rhônefloden, från Vienne i norr till Medelhavet i söder, och passerar på vägen 171 kommuner och totalt ungefär 30 000 hektar vinmark inom själva appellationen. Och vinerna då? Jo, här bjuds på ett brett spektrum av stilar och smaker, från matvänliga vita till kryddiga röda – dessutom till plånboksvänliga priser. Wine Table bjuder här på en snabblektion i Côtes du Rhône – druvorna, vinerna och den vindlande historien.

Côtes du Rhône – druvorna, vinerna och den vindlande historien

Rhônedalen har historiskt sett länge varit en viktig länk mellan Medelhavet och de nordligare delarna av Europa. Och även vinmässigt har den frodiga dalen en lång historia – arkeologiska fynd har visat att romarna när man grundade det som idag är Vienne också planterade vingårdar runt staden. Från medeltiden och renässanssen finns gott om nedskrivet material, och redan på 1650-talet skapades regelverk för vinmakningen i området.

Men för att ta det från början: Côtes du Rhône är alltså både samlingsnamnet för de viner som odlas längs Rhônedalens sluttningar, samt en egen appellation som står för ungefär 80 procent av den totala produktionen i Rhône.

Ungefär 84 procent av de viner som produceras under Côtes du Rhônes appellationsflagg är röda viner, 10 procent är rosé och cirka 6 procent vita. Karaktären på vinerna skiljer sig ofta rejält beroende på om vinerna kommer från de norra eller södra delarna – de norra delarna, som står för en betydligt mindre andel av produktionen (cirka 5 procent), är i regel slankare och stramare med syrah som bas, medan de södra delarna bjuder på mer kraftfulla och kryddiga viner med grenache som huvuddruva.

ranka_cotes-du-rhone_wine-table

Staden Montélimar räknas som gränsen mellan norra och södra Rhône och söder om staden måste vinerna som produceras innehålla minst 40 procent grenache.

Och ja, just grenache och syrah är de två absolut viktigaste druvorna, med mourvèdre som ett tredje ben i rödvinsproduktionen. Mixen av just de här tre druvorna ser man ofta också även utanför Frankrikes gränser, och den brukar kort och gott benämnas ”GSM”. Dessa tre används också för rosévinerna medan de vita vinerna framför allt görs på druvorna marsanne, roussanne, viognier, grenache blanc, bourboulenc och clairette.

Viner gjorda på mestadels marsanne och roussanne känns ofta igen på både en kryddighet och en vaxigt fet munkänsla, medan viner på viognier bjuder på mer aromatiska toner av tropisk frukt och något lägre syra.

Eftersom Côtes du Rhône är ett så vidsträckt område skiljer sig såklart både mikroklimat och jordmåner åt, men rent generellt är somrarna heta och vintrarna milda, med gott om sol och ganska lite regn. En viktig faktor är också de så kallade mistralvindarna som kan bli rejält kraftiga men som också bidrar med viss nödvändig svalka bland vingårdarna.

vineyard_cotes-du-rhone_wine-table
Paysage du Cotes du Rhone / Cotes du Rhone landscape

Det finns också flera nivåer inom Côtes du Rhône, där steget upp på kvalitetsskalan kallas för Côtes du Rhône Villages. Totalt handlar det om 95 kommuner i södra Rhône som får lägga till termen Villages, tack vare hårdare regler, gynnsammare växtplatser – och kort och gott mer högkvalitativa viner! Nästa steg uppåt på skalan är Côtes du Rhône Villages där man också lägger till ett bynamn, som till exempel Sablet Séguret, Chusclan eller Laudun. Totalt finns det idag 22 stycken sådana byar.

Men låt oss återgå till själva njutet – det är ju trots allt upplevelsen som är det viktigaste i sammanhanget! Två saker som gör Côtes du Rhône så kul som vinområde är dels den stora bredden vad gäller stilar, dels den höga kvaliteten man får för en relativt liten peng. Det här är generellt viner med både kraft, botten, djup och kryddig smakrikedom, men också med imponerande balans och finess.

Dessutom är vinerna i allra högsta grad matvänliga, särskilt så här i hösttider. Grytor, långkok, saftiga söndagsstekar, vilt och svamprätter – alla gör de sig lysande bra i sällskap av de generösa röda vinerna från Côtes du Rhône.

Psst, missa inte liveprovningen torsdag den 12 september klockan 19.00 där Maja Berthas och Johan Edström går på djupet i Norra Rhônedalen.

Mer att läsa om Xavier Vignon, vinmakare i Rhônedalen, av Andreas Grube

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.