Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Någonting att dricka? Med Ninna Prage!

Någonting att dricka? Med Ninna Prage!

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

I sin roll som pr-konsult hjälper hon företag att bilda opinion inom frågor som rör i första hand kultur och mat, på sitt Instagramkonto inspirerar hon med sina frestande tips om litteratur, mat och krogar. I många år skrev hon om nöje i Expressen och spelade skivor på Stockholms klubbar, nu är hon aktuell med ett kulturbrev för tidningen Feminas läsare. Någonting att dricka har träffat NINNA PRAGE!

På fredagskvällen bubblar det i blodet, man är… sugen på vad att dricka, för att få en bra start på helgen?
– Jag tycker om att inleda helgen med en dry martini, om möjligt ska den vara gjord på Beefeater och Noilly Prat. Elegant, starkt och man kommer i stämning fort!

Om du fick dela en flaska med vem du ville – vem och vad, nu levande eller historisk person?
– August Strindberg, kan inte tänka mig en mer spirituell, utmanande och lagom stökig samtalspartner! Vi skulle börja med något lättdrucket rött, förslagsvis en Beaujolais.

Vad är den största fördomen folk har om dig?
– Att jag aldrig dricker ett glas för mycket och alltid går hem i tid. Jag är bara picky med vem jag festar med.

Hur håller du dig uppdaterad i vin- och matvärlden?
– Hänger mycket på krogen, följer sådana som vet på Instagram och slukar intervjuer med kockar.

Favoritbar i Sverige och dito i världen?
– Är inte typen som har stammisställen runt jordklotet, men på Prince street i New York finns ett historiskt gammalt hak som heter Fanelli café. Dit har jag återvänt många gånger, för att det är opretentiöst och mysigt ruffigt, inte minst när regnet vräker ner utanför fönstren. Sveriges bästa vinbar är Cave Nizza i Stockholm, där man alltid kan dricka både kul och klassiskt och äta delikat vardagsmat.

Porträttbild på Ninna Prage med vinglas i handen sittandes i en vinbar
Ninna trivs bäst i öppna landskap på Österlen och i vinbarer på Södermalm – Foto: Privat

Vilka är dina favoritdrycker, ge oss en av varje av följande:

Öl? – Ogillar öl, förutom alkoholfri sådan.
Vin? – Strävt rött eller torrt och mineraligt vitt.
Sprit? – Dry martini!
Cocktail? Dricker jag aldrig, vet knappt vad en cocktail är?
Raggargrogg? – Hursa?
Festbål? – Sangria på cava.
Återställare? – Ett glas vin, möjligen två.

Favoritdruva, favoritregion och favoritvin(stil)?
– Som sagt är jag svag för strävt rött, så viner gjorda på nebbiolo från Barbaresco ligger bra till.

Vad serverar du din käraste?
– Vi dricker sällan alkohol ihop, så i dryckesväg blir det inte glammigare än San Pellegrino tyvärr. I matväg: pasta! Där brukar jag dock smyga ner en skvätt vin eller sprit när det lämpar sig, som i den otroliga penne-alla-vodkan jag gör på recept av Anna Hellsten.

Har du något husvin hemma?
– Det vin som hängt med längst är nog Clotilde Davennes crémant de Bourgogne, som jag nästan alltid har en flaska av i kylen. Knastertorrt bubbel som är perfekt att bjuda bästisar på när man inte har råd med champagne.

Bästa mat- och dryckeskombo du vet?
– Ingen måltid i världen slår ett gott bröd, rumstempererat smör och ett glas rött bordsvin. På så sätt är jag en mycket enkel kvinna.

Svartvit porträttbild på Ninna Prage under ett parasoll
Ninna porträtterad av sin konstnärliga författande rocker till man – Foto: Ulf Lundell

En matchning du avfärdar och som verkligen är överskattad?
– Jag är inget fan av smöriga viner, så vägrar dricka chardonnay till min fisk.

Vilken ingrediens är den allra svåraste att matcha med vin och vilken är den enklaste?
– Jag älskar sill men hatar öl. Trots det har ännu ingen lyckats övertyga mig om ett vin som gifter sig med inlagd fisk, ska det verkligen vara omöjligt? Lättast att matcha är nog kycklingen och dressingen i vårens första caesarsallad. Ett ljust rosé av bra kvalitet fungerar alltid.

Vilken dryck lyfter vilken fest som helst?
– Champagne! Vet att den egentligen inte ska serveras för kyld, men jag vill ha den iskall och flyttar alltid flaskan från kylskåpet till frysen 20 minuter innan den ska öppnas. Hittills har ingen klagat.

Vilken fråga om mat får du oftast?
– Kanske den passivt aggressiva ”Du äter kött?”. Ja! Jag älskar kött! Livet ska njutas och en bit bra entrecote eller oxfilé med bea och tomatsallad är THE comfort food. Känns inte särskilt problematiskt, eftersom jag lagar växtbaserat större delen av tiden när jag bor ensam.

Bästa vinupplevelse någonsin, oavsett vad och var eller dyr etikett på ett fancy ställe?
– Min mamma och jag har en tradition av att dricka ett glas Chablis på farstutrappan till familjens hus i Dalarna under påsk om vädret tillåter. Det är något med den kombinationen som ger mig gåshud: det krispiga vinet, den första solen och stiltjen i grannskapet.

Om man vill ta en spontanare med Ninna Prage, var hittar man dig allra säkrast?
– På Café Nizza eller deras bakficka Caven. Mitt tredje hem, finns ingen anledning att gå någon annanstans med den personalen, den ambiencen, de vinerna och den maten.

Porträttbild på Ninna Prage från pr-byrån Westander
Porträttbild på Ninna Prage från pr-byrån Westander – Foto: Westander

Fakta om Ninna Prage:

Bor: – Halva tiden i lägenhet på Södermalm i Stockholm, halva tiden i hus utanför Kivik på Österlen.
Familj: – Lever med artisten och författaren Ulf Lundell.
Gör: – Är seniorkonsult på pr-byrån Westander med fokus på kultur, mat och hälsa.
Aktuell med: – Skriver nyhetsbrevet En kulturkvinnas anteckningar för magasinet Femina.
Kul kuriosa: – Har Ingmar Bergmans ”dämon” tatuerad på högerarmen.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.