Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Vinterviner

Vinterviner

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 2 minuter

Den 2 december är det dags för bolagets sista nyhetssläpp i fast sortiment. En rätt sorglig skara viner i ärlighetens namn – men – Pär Strömberg har skottat fram ett gäng favoriter.

Nu när det nalkas jul och nyår släpper Systembolaget sina sist fasta lanseringar för året. Man skulle ju önska att det var ett veritabelt julbord av godsaker, men precis som nämnda julbord lämnar man det mesta med dålig smak i munnen och lätt yrsligt illamående, och då inte av alkoholintaget. Med Sb’s nya sortimentsmodeller och tillfälliga sortiment i voluminösa och exklusiva val kände åtminstone jag att det skulle hända något bakom ”offertförfrågansvinerna” med. Men, nja, jag är tveksam. På det hela taget är det en ganska sorglig skara viner som radats upp för vår (läs vinskribenternas) bedömning. Jag har inget incitament i att negativt smutskasta några lanseringar, tvärtom är det min uppgift att försöka hitta guldkorn, och helst några prisvärda sådana. Så med det i åtanke har jag listat ett antal viner som lanseras om ett par dagar, i det fasta ordinarie sortimentet. Det blir inga långa utläggningar här idag, men en hänvisning till er som vill prova något nytt inför helgerna som stundar.

VITT VIN

 Tyrrell’s Wines Hunter Valley Semillon 2018, Australien, Hunter Valley, nr 6947, 119 kr (Carovin)   
Aussie Semillon, det var en överraskning att jag gillade det här så pass att det fick komma med i listan. Syrligt med frisk mineralig, nästan salt doft. Kanske är den lite platt i munnen, men både ett syrabett och ett kryddigt avslut höjer betyget. Gott i glaset när du lagar fredagskäket

Pulenta Sauvignon Blanc 2019, Argentina, Mendoza, nr  6004, 89 kr, (Kiviks Musteri)
Oj, det här smakar naturligtvis inte Polenta som jag annars gillar väldigt mycket. Snarare var det en marknadsgodis, gräs, krusbär och nässlor som talade till mig. Oftast är det inte synonymt med det jag gillar i Sauvignon Blanc, men här finns också en rejäl syrakick som ger ett riktigt friskt och fräscht intryck och det är i min bok, helt OK! Gott till fräscha sallader, kanske kan behövas som motvikt i julmats tider?!

RÖTT VIN   

 

Vosne-Romanée Premier Cru Les Rouges du Dessus 2016, Frankrike, Vosne-Romanée, nr 2546, 579 kr (Sophronie)
Dyrast i provningen, men inte alls dyrt, utan otroligt prisvärt om du tittar på grannarna i Echezeaux inte minst. Lite jordig och dov till en början, mineralig doft med tydliga jordgubbar och fat. Allt lättar upp med den josiga stilen på denna bourgogne, bra tryck i syra och tanniner biter tag i underkäken. Kanske något tidigt att poppa denna redan nu, men bra lagringsvin om du ids väntas en vända på den prislappen?! Gott till vårkycklingen efter ett halvårs lagring.

Col d’Orcia Rosso di Montalcino Organic 2016, Italien, Rosso di Montalcino, nr 2576, 149 kr (EKO) (Carovin)
Riktigt habilt vin för pengen, med frisk rödbärig doft, körsbär och lite fat. Smaken är områdestroget fylligt med markant tannin, mycket frukt men stramt med fina syror. Bra producent och gott!

 Il Seggio Poggio al Tesoro 2016, Italien, Bolgheri, nr 2547, 199 kr (Iconic Wines)
Här hittar du fat och röda bär, maxade körsbär, tanniner och en mjuk skön syra, vinet är lent och med ett smakrikt lite eldigt avslut. Grillar du också mitt i vintern? I så fall, bra match!

Lievland Fairtrade Grenache 2018, Sydafrika, Paarl, nr 2408, 119 kr (Agent Clay)
Etiskt vin, vad nu det kan tänkas stå för? Fräsch jordgubbsdoft, josig karaktär som ger intrycket av ett piggt vin, torrt och med bra syra i balans. Kanske lite kort i frukten, men syran hänger angenämt kvar en stund. Gott till lamm.

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.