VINTERVINER

Pär Strömberg
Vinskribent och konstnär
Fler inlägg
Den 2 december är det dags för bolagets sista nyhetssläpp i fast sortiment. En rätt sorglig skara viner i ärlighetens namn – men – Pär Strömberg har skottat fram ett gäng favoriter.

Nu när det nalkas jul och nyår släpper Systembolaget sina sist fasta lanseringar för året. Man skulle ju önska att det var ett veritabelt julbord av godsaker, men precis som nämnda julbord lämnar man det mesta med dålig smak i munnen och lätt yrsligt illamående, och då inte av alkoholintaget. Med Sb’s nya sortimentsmodeller och tillfälliga sortiment i voluminösa och exklusiva val kände åtminstone jag att det skulle hända något bakom ”offertförfrågansvinerna” med. Men, nja, jag är tveksam. På det hela taget är det en ganska sorglig skara viner som radats upp för vår (läs vinskribenternas) bedömning. Jag har inget incitament i att negativt smutskasta några lanseringar, tvärtom är det min uppgift att försöka hitta guldkorn, och helst några prisvärda sådana. Så med det i åtanke har jag listat ett antal viner som lanseras om ett par dagar, i det fasta ordinarie sortimentet. Det blir inga långa utläggningar här idag, men en hänvisning till er som vill prova något nytt inför helgerna som stundar.

VITT VIN


 Tyrrell’s Wines Hunter Valley Semillon 2018, Australien, Hunter Valley, nr 6947, 119 kr (Carovin)   
Aussie Semillon, det var en överraskning att jag gillade det här så pass att det fick komma med i listan. Syrligt med frisk mineralig, nästan salt doft. Kanske är den lite platt i munnen, men både ett syrabett och ett kryddigt avslut höjer betyget. Gott i glaset när du lagar fredagskäket


Pulenta Sauvignon Blanc 2019, Argentina, Mendoza, nr  6004, 89 kr, (Kiviks Musteri)
Oj, det här smakar naturligtvis inte Polenta som jag annars gillar väldigt mycket. Snarare var det en marknadsgodis, gräs, krusbär och nässlor som talade till mig. Oftast är det inte synonymt med det jag gillar i Sauvignon Blanc, men här finns också en rejäl syrakick som ger ett riktigt friskt och fräscht intryck och det är i min bok, helt OK! Gott till fräscha sallader, kanske kan behövas som motvikt i julmats tider?!

RÖTT VIN   

Vosne-Romanée Premier Cru Les Rouges du Dessus 2016, Frankrike, Vosne-Romanée, nr 2546, 579 kr (Sophronie)
Dyrast i provningen, men inte alls dyrt, utan otroligt prisvärt om du tittar på grannarna i Echezeaux inte minst. Lite jordig och dov till en början, mineralig doft med tydliga jordgubbar och fat. Allt lättar upp med den josiga stilen på denna bourgogne, bra tryck i syra och tanniner biter tag i underkäken. Kanske något tidigt att poppa denna redan nu, men bra lagringsvin om du ids väntas en vända på den prislappen?! Gott till vårkycklingen efter ett halvårs lagring.


Col d’Orcia Rosso di Montalcino Organic 2016, Italien, Rosso di Montalcino, nr 2576, 149 kr (EKO) (Carovin)
Riktigt habilt vin för pengen, med frisk rödbärig doft, körsbär och lite fat. Smaken är områdestroget fylligt med markant tannin, mycket frukt men stramt med fina syror. Bra producent och gott!

 Il Seggio Poggio al Tesoro 2016, Italien, Bolgheri, nr 2547, 199 kr (Iconic Wines)
Här hittar du fat och röda bär, maxade körsbär, tanniner och en mjuk skön syra, vinet är lent och med ett smakrikt lite eldigt avslut. Grillar du också mitt i vintern? I så fall, bra match!

Lievland Fairtrade Grenache 2018, Sydafrika, Paarl, nr 2408, 119 kr (Agent Clay)
Etiskt vin, vad nu det kan tänkas stå för? Fräsch jordgubbsdoft, josig karaktär som ger intrycket av ett piggt vin, torrt och med bra syra i balans. Kanske lite kort i frukten, men syran hänger angenämt kvar en stund. Gott till lamm.

Prenumerera på WineTables Nyhetsbrev! Läs mer

Senaste artiklarna

JULSUSIGA COCKTAILS!

Från Glöggroni som värmer vinterbitna kinder till en snöig sidovagn. Andreas Grube har jultwistat upp fyra goda cocktailklassiker.

Hemmagjord äppelglögg

Hemmagjord äppelglögg är svårslagen. Äppelfriskt syrlig, fruktig, kryddig och stark, om man vill. Här bjuder vi på det godaste receptet.

VINER MED GULDKANT

På fredag den 6 december fylls hyllorna med årets sista lansering av viner i tillfälligt sortiment. Pär Strömberg listar såväl drickvänligt som lagringsbart.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

VINTERVINER

Den 2 december är det dags för bolagets sista nyhetssläpp i fast sortiment. En rätt sorglig skara viner i ärlighetens namn – men – Pär Strömberg har skottat fram ett gäng favoriter.

FRÅN CHRISTMAS ALE TILL GUDARS SKYMNING

De smakrika brygdernas tid är nu. Sanna Lindberg listar sex ölnyheter som gör december ännu gladare.

UPPKRYDDAT!

GLÖGG – från skog och bär till piggt kryddigt Glühwein. Sanna Lindberg har plockat fram fem goda glögg att mysa in sig med till första advent.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

Beaujolais – revolutionen är här!

Fruktigt, festligt och sprudlande på alla vis. Startskottet för årets Beaujolais Nouveau ha gått. Maja Berthas frossar Bojo och bjuder på flirtiga favoriter från södra Bourgogne.

VINNYHETER 22 NOVEMBER - ÄRLIGT, HÅLLBART OCH PERSONLIGT

Mörker, kyla och goda, klimatsmarta val i fokus när Pär Strömberg listar Systembolagets näst sista tillfälliga sortiment för året, som släpps på fredag den 22 november.