UPPKRYDDAT!

GLÖGG – från skog och bär till piggt kryddigt Glühwein. Sanna Lindberg har plockat fram fem goda glögg att mysa in sig med till första advent.

Glöggutbudet har slagit knut på sig själv i år igen och jag känner mig allt mer svårimponerad. Jag vill varken att glöggen ska vara torr, ersätta champagnen eller smaka tropisk cocktail. Kalla mig tråkig traditionalist men i min bok är glöggens stora utmaning att finna balans mellan sötma, syra och smaksättning. Och redan där faller så gott som alla vinglöggar bort. Det blir sött och jolmigt. Enklare har det varit med starkvinsglöggarna där den tydligare alkoholen, på runt 15%, flätar samman glöggens byggstenar. Själv är jag förtjust i de bär- eller äppelbaserade varianterna. Lingon, blåbär, svartavinbär har alla en hög syra som snyggt bär fram de juliga smakerna. Äpplen har redan i sin naturliga smak drag av julen som därför bara behöver förstärkas lätt. Slutligen ett tips – testa glöggen kall. Jag har varit skeptisk länge men faktum är att nästan varendaste glögg blir godare på is. En julig aperitif på decembermiddagen. 

Grythyttan Skogsglögg, Sverige, nr 9646, 98 kr
Elegant bärglögg med lingon och blåbär som bas. Fruktigt, syrligt och lagom sött. 

Lilla Hyttnäs, Norge, nr 71269, 99 kr
Ekologisk starkvinsglögg inspirerad av Carl Larsson. Smakrikt och kryddigt i fin balans.

Alpenglitzern Glühhwein, Tyskland,  nr 90071, 69 kr
Lättare, torrare, och alkoholsvagare. Men fortfarande julmysigt värmande. Ett bra alternativ till glöggen. Ekologisk. 

Roslags äppelglögg, Sverige, 32198, 159 kr
Starkvinsglögg med bas på äpplen. Elegant kryddad. Lika god varm som kall. 

Ferna Svartvinbärsglögg, Sverige, nr 11343, 49 kr
Årets godaste alkoholfria glögg – härligt svartvinbärssyrligt med lagom kryddning. Funkar också för barn. 

Mer glögg? Titta HÄR när WineTables Sanna Lindberg tipsade om glögg i nyhetsmorgon.

Prenumerera på WineTables Nyhetsbrev! Läs mer

Senaste artiklarna

STUNDER FÖR VIN

Från fredagens bubblande frihetskänslor till söndagens generösa lugn. Linda Pérez plockar stunder ur helgen och matchar med goda drycker.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

AMARONE – EN kärlekshistoria

Historia, drivkraft och torkad men inte torr passion. Maria Brander Sporre reser till Verona får att så fröet till en livslång kärlekshistoria.

STJÄRNBUBBEL & RÖDTJUTANDE JULKÄNSLOR

Rödtjut, kalasöl, hemkryddad snaps och körvänlig kriek. Linda Pérez delar drycker ur en ljuvligt o-perfekt jul.

MYSIGA MIDVINTERBRYGDER

Sanna Lindberg listar fem goda julbordsvänliga brygder att lägga vantarna på i sista minuten.

Fem (l)ju(v)liga viner.

Grünern till vardagens lökhack, det rediga glaset port i guldkantade gnistor och vinet som trotsar etablissemanget. Maja Berthas har plockat fram fem säkra kort.

WHAT'S NOT TO LOVE?!

Det blir en aromatisk jul med Berliner Weisse i tv - soffan i år. Därtill ostronfrossa, nyårskungar, nationalörter, vibrerande närvaro, budgetpang och sjungande viner. Pär Strömberg har listat julens och nyårets pang. What's NOT to LOVE!?

Reflexvästar, hjälpsamma outlaws och vinfält i solen

Karin Faxén Sporrong om vardagen och vinet – bland futtiga ljuskällor och solskensgult vin.

Guldkorn på beställning

Från romantisk pinot noir till nyårsnattens sippvänliga bubblor. Linda Pérez listar sex beställningsviner att njuta under festhelgerna.

JULSUSIGA COCKTAILS!

Från Glöggroni som värmer vinterbitna kinder till en snöig sidovagn. Andreas Grube har jultwistat upp fyra goda cocktailklassiker.