UPPKRYDDAT!

GLÖGG – från skog och bär till piggt kryddigt Glühwein. Sanna Lindberg har plockat fram fem goda glögg att mysa in sig med till första advent.

Glöggutbudet har slagit knut på sig själv i år igen och jag känner mig allt mer svårimponerad. Jag vill varken att glöggen ska vara torr, ersätta champagnen eller smaka tropisk cocktail. Kalla mig tråkig traditionalist men i min bok är glöggens stora utmaning att finna balans mellan sötma, syra och smaksättning. Och redan där faller så gott som alla vinglöggar bort. Det blir sött och jolmigt. Enklare har det varit med starkvinsglöggarna där den tydligare alkoholen, på runt 15%, flätar samman glöggens byggstenar. Själv är jag förtjust i de bär- eller äppelbaserade varianterna. Lingon, blåbär, svartavinbär har alla en hög syra som snyggt bär fram de juliga smakerna. Äpplen har redan i sin naturliga smak drag av julen som därför bara behöver förstärkas lätt. Slutligen ett tips – testa glöggen kall. Jag har varit skeptisk länge men faktum är att nästan varendaste glögg blir godare på is. En julig aperitif på decembermiddagen. 

Grythyttan Skogsglögg, Sverige, nr 9646, 98 kr
Elegant bärglögg med lingon och blåbär som bas. Fruktigt, syrligt och lagom sött. 

Lilla Hyttnäs, Norge, nr 71269, 99 kr
Ekologisk starkvinsglögg inspirerad av Carl Larsson. Smakrikt och kryddigt i fin balans.

Alpenglitzern Glühhwein, Tyskland,  nr 90071, 69 kr
Lättare, torrare, och alkoholsvagare. Men fortfarande julmysigt värmande. Ett bra alternativ till glöggen. Ekologisk. 

Roslags äppelglögg, Sverige, 32198, 159 kr
Starkvinsglögg med bas på äpplen. Elegant kryddad. Lika god varm som kall. 

Ferna Svartvinbärsglögg, Sverige, nr 11343, 49 kr
Årets godaste alkoholfria glögg – härligt svartvinbärssyrligt med lagom kryddning. Funkar också för barn. 

Mer glögg? Titta HÄR när WineTables Sanna Lindberg tipsade om glögg i nyhetsmorgon.

Prenumerera på WineTables Nyhetsbrev! Läs mer

Senaste artiklarna

JULSUSIGA COCKTAILS!

Från Glöggroni som värmer vinterbitna kinder till en snöig sidovagn. Andreas Grube har jultwistat upp fyra goda cocktailklassiker.

Hemmagjord äppelglögg

Hemmagjord äppelglögg är svårslagen. Äppelfriskt syrlig, fruktig, kryddig och stark, om man vill. Här bjuder vi på det godaste receptet.

VINER MED GULDKANT

På fredag den 6 december fylls hyllorna med årets sista lansering av viner i tillfälligt sortiment. Pär Strömberg listar såväl drickvänligt som lagringsbart.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

VINTERVINER

Den 2 december är det dags för bolagets sista nyhetssläpp i fast sortiment. En rätt sorglig skara viner i ärlighetens namn – men – Pär Strömberg har skottat fram ett gäng favoriter.

FRÅN CHRISTMAS ALE TILL GUDARS SKYMNING

De smakrika brygdernas tid är nu. Sanna Lindberg listar sex ölnyheter som gör december ännu gladare.

UPPKRYDDAT!

GLÖGG – från skog och bär till piggt kryddigt Glühwein. Sanna Lindberg har plockat fram fem goda glögg att mysa in sig med till första advent.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

Beaujolais – revolutionen är här!

Fruktigt, festligt och sprudlande på alla vis. Startskottet för årets Beaujolais Nouveau ha gått. Maja Berthas frossar Bojo och bjuder på flirtiga favoriter från södra Bourgogne.

VINNYHETER 22 NOVEMBER - ÄRLIGT, HÅLLBART OCH PERSONLIGT

Mörker, kyla och goda, klimatsmarta val i fokus när Pär Strömberg listar Systembolagets näst sista tillfälliga sortiment för året, som släpps på fredag den 22 november.