En lycklig skilsmässa i DO Cava
Lästid: 4 minuter
Flytta på dig champagne, här kommer cava. Det bubblar i Spanien och cavan har just startat en klassresa som kan utmana både storsäljaren prosecco och prestigebubblet champagne. DO Cava har genomgått skilsmässa och familjeterapi som gett nya avkommor.
Gå direkt till..
Bara tjugo minuters biltur från Barcelona centrum möts du av de böljande vingårdarna i Penedès. Det spektakulära Montserrat visar upp formationen av ett fuck off-finger i horisonten och bakom kustbergen ligger sandstränderna i turistorten Stiges och medelhavet.
Här är hjärtat av cavaproduktionen, ett mousserande vin på den traditionella metoden med två jäsningar – precis som champagne men som mest gjort sig känt som billigt partybubbel. Vilket inte är hela sanningen.
Det finns 160 godkända ursprungsbetecknade områden, så kallade DO (Denimación de Origien) för cava i Spanien. Med runt 200 producenter och 260 miljoner flaskor per år är det lätt att förstå att det finns stora skillnader och det är lätt att förstå att mindre vinbönder som satsar på kvalitet vill ger ett Montserratiskt fuck you-finger åt systemet. Det har resulterat i att det nu finns nya spännande märkningar att hålla koll på, som Corpinnat och Paraje calificado.
Jag träffar Maria de Camps Chalbaud i byn Ordal i Penedès där hon driver Casa Ravella, en familjeägd gård som producerat vin i 11 generationer – sedan 1567. Vingårdarna breder ut sig över dalen på 200 hektar och omger byn liksom familjens historiska hus. Paret har gjort om cavaproduktionen till ekologisk, de låter växter leva mellan raderna där får dagligen vandrar fritt och där allt sker för hand, nära naturen. Nu funderar de på att gå ur DO Cava och gå med i Corpinnat.
– Corpinnat är väldigt intressant för oss eftersom de positionerar cava från Katalonien som viner av hög kvalitet, grundat i ekologiskt jordbruk vilket går mer i linje med Casa Ravella, säger Maria de Camps Chalbaud.
Ordet corpinnat kommer från cor (hjärta) och pinnat (stenig), är en EU-varumärkning som grundades 2015 och har idag 11 anslutna vinbönder. De mousserande vinerna ska göras i Penedès, i ekologiskt jordbruk och med handskörd, vinifieringen ska ske på den egna vingården och ligga minst 18 månader på jästfällningen, till skillnad från cavans 9 månader.
För att säkra terroir ytterligare får vinet bara göras på de historiska druvorna för området; parellada, xarel-lo, macabeo och malvasia.
Detta fick DO Cava att gå i familjeterapi och se över sina brister. 2017 infördes den nya klassifikationen Paraje calificado som kräver minst 36 månaders lagring, till skillnad från reserva (15 månader) och grand reserva (30 månader). Dessutom infördes 2020 möjligheten att sätta ut underregioner på etiketten. Med de nya reglerna vill Cava Regulatory Board motivera producenterna att höja kvaliteten och statusen för drycken.
Sverige är ett av de tio länder som tar in mest cava i världen, trots vår storlek. Ändå har utbudet på Systembolaget mest bestått av lågprisbubbel. Förändringarna inom DO Cava i Spanien börjar nu dock märkas på våra hyllor. Bland annat lanserades Recaredo Serral del Vell 2016 i beställningssortimentet den 2 maj och prestigevinet Recardero Turó d’en Mota 2007 den 20 maj. Anna-Karin Ene produktchef på Quaffable Wines tar in vinerna.
– Vi tror att vi är i startgroparna för att alla fantastiska mousserande viner som görs världen över ska kunna kliva fram ur skuggan av Champagne och bli bedömda i sin egen rätt och för hur de uttrycker sin region, säger Anna Karin
Förändring tar tid i vinvärlden men nu är det spanska bubblet ute på en spännande klassresa och jag säger skål för rebelliska vinbönder som sätter ner foten och skapar skillnad. Heja cava!
TRE PAVOR CAVOR
Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva 2018, Spanien, Cava, Nr 7923, 159 kr
Castell d’Adge drivs av kvinnor sedan tre generationer. Ditt bästa Grand Reserva Cava i fast sortiment från biodynamiskt jordbruk, som legat på sin jästfällning i 2,5 år vilket ger en generös men pigg cava.
Llopart Brut Nature Reserva Corpinnat 2018, Spanien, Cava, Nr 74210, 239 kr
Llopart var en av de första som gick med i Corpinnat. Vinet har legat minst 36 månader på sin jästfällning och har små härliga bubblor och en ren doft av blommor och päron som balanseras av den långa lagringen.
Loxarel A Pèl Classic Penedès Brut Nature Reserva 2021, Spanien, Katalonien, Penedès, Nr 7470, 139 kr
Snustorr champagneflirt! Loxarel A Pèl är ett snudd på naturligt cava med champagneliknande stil och utan tillsatt dosage. Därför är det min ständiga partyfavorit när många gäster ska ha bubbel i glaset – elegant men ändå prisvärt. Perfekt under sommarens soliga dagar med sin friska smak av de klassiska gröna äpplena, mycket mineraler och zest samtidigt som det har brödiga kaxiga inslag. Loxarel ägs av familjen Mitjans i fjärde generationen och är både ekologiskt och biodynamiskt.
Annons
Raventós Rosell Portium Cava Brut Rosè
Raventós Rosell Portium Cava Brut Rosè
Raventós Rosell Portium Cava Brut Rosé bjuder på en krämig, bubblig munkänsla och ett fint balanserad avslut mellan syra och sötma. Vinet har en doft av röda bär som jordgubbar och skogshallon som även återkommer i den eleganta smaken.