Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Nyprovat – "ett hypnotiskt verk med existentiell förmåga att beröra"

Nyprovat – "ett hypnotiskt verk med existentiell förmåga att beröra"

Bild på Pär Strömberg
Pär Strömberg Chefredaktör & Vinskribent

Lästid: 8 minuter

Vi stormar, bokstavligen, fram genom augusti och det näst sista sommarsläppet för nådens år 2021. Vi bjuds en hel del bra vin där jag har haft ynnesten att Nyprovat det mesta och valt ut det bästa för er. Håll till godo och kom ihåg, drick mindre men bättre!

Tillfälligt sortiment den 24 augusti 2021

Som vanligt är det vissa importörer som på grund av olika anledningar inte får in sina viner till vinskribenternas samlade provningar. Detta medför att flertalet intressant och spännande viner, speciellt från mindre odlare där allokering är liten, inte provas och bedöms innan lansering. Det är naturligtvis inget krav på importörerna att lämna in prover, men det känns ibland inte helt rättvisande när ens lista saknar några av vinerna man själv är mest intresserade av. Inför denna lansering saknar vi därför provningsanteckningar på följande viner som annars skulle vara av högt intresse, inte bara för oss, utan även för er läsare.

När det kommer till webb-lanseringarna är frånfallet av provflaskor kanske än mer väntat, dels på grund av dess exklusiva natur, dels på grund av pris och allokering. Ibland släpps enbart 6 flaskor och det skulle vara mycket begärt att både journalister och Systembolagets personal skulle få provflaskor då. Webben den 19 augusti innehåller i alla fall följande viner av högsta intresse: Krug Rosé 24th Edition, Sorte Antiga Rafael Palacios, O’Soro Rafael Palacios, Puligny Montrachet 1er Cru Referts Marc Morey, Chassagne Montrachet 1er Cru En Virondot Marc Morey, Ermitage Ex Voto Blanc E. Guigal, Ermitage Ex Voto Rouge E. Guigal, Côte-Rôtie La Mouline, Côte-Rotie La Landonne, Côte-Rôtie La Turque alla tre sista också E. Guigal. LaLaLa-vinerna från Guigal har jag provat och de är alla utsökta i sin eleganta stil och exekutiva utförande.

MOUSSERANDE VIN

André et Michel Quenard Cremant de Savoie Extra Brut NV, Frankrike, Savoien, TSE 95223, 189 kr

Supersmarrig jacquère med inbjudande gulfruktig med viss brödighet och ett kristalliskt ljus. Mycket och stor mousse, frisk och fruktig, torr och syrlig i en klangfylld rymd. (Panache, 3600 fl.)

Delamotte Blanc de Blancs NV, Frankrike, Champagne, TSE 95092, 529 kr

Frisk och finsmekande mousse, krispig mineralitet, gul frukt av citrus och äpple med läckert avrundande toner av nougat och brödighet. Som alltid elegant och samtidigt charmerande. (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

Remy Massin Special Club Pinot Blanc 2015, Frankrike, Champagne, TSE 97403, 696 kr

Härlig Special Club på pinot blanc. Inbjudande doft av småkakor, gul frukt och äpple. Frisk äpplig syra, mjuk krämig mousse, härlig textur, fin längd som vibrerar i citrus och äppeltoner. (ChampagneHuset, 480 fl.)

VITT VIN

Dr Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling GG Alte Reben 2019, Tyskland, Mosel, TSE 92184, 319 kr

Syradriven och grönfruktig sätter denna GG strålkastaren på stenfrukt, mineral, sälta och än mer syra som får marken att skälva. Ett hypnotiskt verk med existentiell förmåga att beröra. (Vinunic, 600 fl.)

Dr Loosen Erdener Treppchen Riesling GG Alte Reben 2019, Tyskland, Mosel, TSE 92062, 339 kr

Gulfruktig, syradriven och mineraltät som en svindlande besvärjelse av sälta och solmogen frukt. Dr Loosens GG’s är en uppvisning i sinnlig och filosofisk närvaro, vackert! (Vinunic, 600 fl.)

Schmelz Pichl Point Grüner Veltliner Federspiel 2020, Österrike, Wachau, TSV 95521, 189 kr

Renrasig grüner med smak och doft av grön frukt som päron och krusbär. Vi fylls också av både vitpeppar och gasolinångor och det står utan tvekan Wachau på adresslappen. En underdog producent som efter ett antal återkommande lanseringar nu borde upptäckas av den bredare populasen. (Johan Lidby Vinhandel, 4800 fl.)

Paul Jaboulet Crozes-Hermitage Mule Blanche 2019, Frankrike, Rhône, TSV 92159, 239 kr

Ekologiskt marsanne med del rousanne i elegant och gastronomisk dress. Gul frukt och nötter dominerar doftintrycken, koncentrerad fyllig och oljigt fet textur där friskhet framför syra tar för sig. Smak av nötter, marsipan och äppelblom i ett floralt örtigt avslut med aptitlig skalbeska. (Nigab, 3000 fl.)

Terra Costantino De Aetna Bianco 2019, Italien, Sicilien, TSV 92574, 175 kr

Koncentrerat gulfruktig Etna Bianco av druvorna carricante, cataratto och minnella med syrlig citrus, vulkansälta och umami. Torrt och örtigt med gul stenfrukt, äpple och citrusdriv i frisk syrlig karaktär med maxad mineral och umamitouch i halvfet textur. Mycket välbalanserat där en aptitlig buljong-beska avslutar det hela med en saliverande sälta. (Valid Wines, 5400 fl.)

Valados de Melgaço Alvarinho Reserva 2018, Portugal, Vinho Verde, TSV 95016, 189 kr

En ekologisk alvarinho från det grönaste Portugal driver in som en frisk och fräsch sommarbris med sin sälta och mineralitet. Med gul stenfrukt, passionsfrukt, mango och lime är den en pricksäker adressbeskrivning av druvan och dess ursprung. Ett annat djup och komplexitet än vi är vana vid för druvan berättar om lagringen på sin egen jästfällning, ett mycket lyckat koncept. Avslutet friskt med en lång syrlig eftersmak. (Johan Lidby Vinhandel, 4200 fl.)

Thistle & Weed Duweltje 2020, Sydafrika, Paarl, TSE 92420, 199 kr.)

Chenin blanc från vingårdar som är certifierade OVP -Old Vine Project. Ett spännande och viktigt projekt för att skydda gamla vingårdar i Sydafrika. Doft av smörblomma och gul frukt smak av vanilj och sötfruktig ananas, smörkola, bourbon och grillad citron. En mycket frisk mineralisk syra balanserar koncentrerat och fokuserat i ett långt fruktigt avslut. (Divine, 600 fl.)

ROSÉVIN

Garage Old Vine Pale 2020, Chile, Maule Valley, TSE 90661, 189 kr

Hobbyverksamhet som vuxit och blivit erkända i vinvärlden. Adressen är Maule och vinet på carinena och monastrell är läckert rosa med bärdoftande aromatik. Strukturen torr och sträv med fin balans mellan tannin och syra i ett läskande skogsbärigt avslut. (Handpicked Wines, 600 fl.)

RÖTT VIN

WG Wohlmuth Ried Rabenkropf Blaufränkisch 2018, Österrike, Burgenland, TSV 93983, 169 kr

Mörkbärig mogen frukt i nosen med frisk saliverande syra och komplex fyllig struktur med smak av ren frukt, unga plommon, blåbär, björnbär och mogna jordgubbar med lakritstouch. Örtigt friskt med härlig lång eftersmak.
(Spendrups/Spring Wine, 4800 fl.)

Daniel Bouland Côte de Brouilly Cuvée Mélanie 2019, Frankrike, Beaujolais, TSE 91819, 219 kr

Syrligt, friskt, mineraliskt och välkomponerat från en liten ekologisk vingård med en tystlåten vinmakare hyllad av många som en av de bästa i området. Naturlig old-school gamay fylld av jordgubb, hallon, torkad frukt, örter, lakrits och söt tobak influerad av den varma sommaren 2019. (Johan Lidby Vinhandel, 480 fl.)

Domaine Chaume Arnaud La Piade Vinsobres 2019, Frankrike, Rhône, TSV 95628, 149 kr

Väl sammansatt, kraftfullt parfymerat och drivet med full koncentration i mörk bärighet och kryddiga örter. Druvblenden som jäst och lagrats på betong består av grenache, syrah, cinsault och mourvèdre. Fruktigt och nyanserat i fin längd. Mycket vin för liten peng, bara att prova på! (Johan Lidby Vinhandel, 12600 fl.)

Domaine Tempier Bandol Cuvée Classique 2018, Frankrike, Bandol, TSE 95289, 359 kr

Stramt med tuffa tanniner som sig bör med adress Bandol. Dessutom från en av områdets kanske mest erkända och välkända producent som i och med denna lansering bryter ny svensk mark. Doft och smak i det mörkare registret, svarta oliver, svartpeppar, mörkt röda och svarta bär, mogen frukt, mycket nyanserat, lager på lager, mineralitet och kraft där första fiolen spelas av mourvèdre uppbackat av grenache, cinsault och en mindre procent carignan. Riktigt bra! (Johan Lidby Vinhandel, 600 fl.)

Château Lilian Ladouys 2018, Frankrike, Bordeaux, TSV 95991, 299 kr

Klassiskt som gjort för lagringshyllan. Nyligen uppgraderade Lilian Ladoys från norra Médoc är ännu i sin linda och behöver en rejäl dos luft för att vakna om du plockar den nu. Men om du håller den några år kommer den blomma ut. I dagens provning var det något tillknäppt frukt, ekfat, ceder, mörkt röda körsbär, mandelmassa och tuggiga tanniner. Avslutet gav dock en frisk och fräsch lättsam men seriösa touch som lovar gott. (Wineworld, 4200 fl.)

Château Ormes de Pez 2018, Frankrike, Bordeaux, TSE 93661, 449 kr

Mer från norra Médoc, även denna belägen i Saint-Estèphe i en prisklass något högre än tidigare nämnda vin. Här bjuder årgången 2018 redan en varmfruktighet med utvecklade toner av stall och rökiga fat, ceder och tobak. Svart vinbär och blåbär i en stram och tannintuff linda med oväntad generositet i väntan på utblomning. Blenden består av merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc och un petite petit verdot. (Divine, 360 fl.)

Château Labégorce 2018, Frankrike, Bordeaux, TSE 93660, 479 kr

Från Margaux kommer denna tredje Bordeaux fullmatad med doft av torkad frukt, örter, blyerts och ekfat. Svettigt och fläskigt men med stringent syra och fin svartvinbärsfrukt som lyser igenom. Druvorna är cabernet sauvignon och merlot med mindre delar cabernet franc och petit verdot. (Divine, 360 fl.)

Pagliarese Chianti Classico 2018, Italien, Toscana, TSE 93713, 179 kr

Fèlsinas Spas egendomar i Castelnuovo Berardenga och händerna på Franco Bernabei ligger till grunden för denna läskande josiga men knastertorra mineralstänkare fylld till bredden av jordtoner, järn och mogna körsbär. Kärnan är såklart sangiovese med mindre delar mammolo och canaiolo. Gott vin till gott pris. (Vinunic, 6000 fl.)

Foradori Teroldego 2019, Italien, Trentino-Alto Adige, TSE 90246, 225 kr

Harmoni mellan människa och natur i en flaska, det är biodynamiska ledord för Elisabetta Foradori med familj. Naturligt och rent, kraftfullt och uttrycksfullt. Vi badar i norditaliensk charm och lantlig elegans. Mörka bär, florala toner och ett hav av örter. Läskande, soligt och förföriskt gott på lokala druvan teroldego. (Wine Trade, 1800 fl.)

La Màgia Brunello di Montalcino 2016, Italien, Toscana, TSE 95256, 349 kr

Ekologiska La Màgia har saknat lite magi under några årgångar men känns återigen och briljerar med sangiovese-röd parfym i en torr stram och fyllig stil med söta röda bär i full koncentration och lena mjuka tanniner som leder in i ett fruktig långt avlsut. (Amazing Wines Hedberg & Wising, 600 fl.)

Biondi Santi Rosso di Montalcino 2017, Italien, Toscana, TSE 95185, 769 kr

Biondi Santi brukar sällan göra någon besviken och inte gör deras Rosso från 2017 det heller. Prislappen är således befogad, det är en klassiker med stort renommé och föregångare till alla stora Brunello di Montalcinos. Sangiovesedruvorna här ger en stor och murrig doft av koncentrerad körsbärsfrukt och örter med inbjudande välplacerade fatnoter. Mjuk i sin strävhet, lätt i sin frukt och mycket välbalanserad i syra och längd. (Provinum, 360 fl.)

Benanti Etna Rosso 2018, Italien, Sicilien, TSV 95445, 169 kr

Ursprungstypicitet manifesterat i lokala druvor, Benanti har varit föregångare i boomen av Etna Rosso. 2018 har gett en mycket koncentrerad doft full av mineraliska inslag. Smaken minst lika koncentrerad med röda bär, sälta, vulkanisk umami, stram mineralitet och ett torrt avslut. Ruskigt gott till larvigt bra pris i etor allokering. Ingen kan missa detta. De lokala druvorna då? Ja, ni gissade rätt, nerello cappucio och nerello mascalesse. (Vintedge, 10200 fl.)

4 Kilos 2018, Spanien, Mallorca, TSE 93740, 399 kr

Äntligen får vi se 4 kilos på Systembolaget, som jag väntat. Som vanligt med enormt driv, torr och stram i stilen men med fyllig entusiasmerande ljust rödbärig frukt, körsbär och tranbär. Callet heter den lokala mallorkinska druvan som i denna 4 kilos påk bjuder härlig struktur och sjungande syror. (Words & Wines, 480 fl.)

Envinate Albahra 2019, Spanien, TSE 93724, 159 kr

Ytterligare ett vin från den tighta och progressiva vimakargruppen Envinate, denna gång på garnacha tintorera, en druva vars fruktkött också är rött, alltså inte bara skalen. Rent och avskalat, ingen tillsatt jäst, delvis avstjälkat, delvis jäst med hela klasar, på betongtank. Kryddig lite vild doft, örter, lavendel, plommon, björnbär och en syra som får mig på tå. Smaskens till ett ohemult attraktivt pris. (Wine Trade, 2004 fl.)

Bodega Marañones Treintamil 2019, Spanien, Madrid, TSV 91263, 179 kr

Läskande men ändå strukturerad garnacha med ett tionde blanddruvor. Värmande röd frukt och avskalad syra med inslag av apelsinzest, blodapelsin, jordgubbar och rökiga mineraler. Naturligt jäst med hela klasar på ståltank och lagrat på gamla ekfat. Schysst prissatt, bra allokering, ett typiskt bra köp! (Wine Trade, 4200 fl.)

Lusovini Pedra Cancela Castas Nativas 2019, Portugal, Dão, TSV 95714, 149 kr

Stor allokering och bra pris från spännande området Dão och vingården Pedra Cancela. Lusovini gör vin över i stort sett hela Portugal och gör smakrika viner på lokal druvor. Detta vinet startar i nosen med en volatil inledning, salubrin över röda bär som sedermera vevas ut glaset och följs upp av nyanserad, smakrik och kraftfylld fruktighet. Mjukt bärig syra, fingrusig tannin och fjäderlätt i stilen trots kraften. Alfrocheiro och touriga nacional är de lokala förmågorna som vinifierats till detta delikata vin. (Primewine/Solera, 10800 fl.)

Fitapreta Vinhos Touriga vai Nua 2020, Portugal, Alentejo, TSE 92578, 149 kr

Mer från spännande Portugal, denna gång från Alentejo, en frisk och bärig naturligt jäst och ståltankslagrad touriga nacional. Härligt bärig doft, driv i syran med tuggiga tanniner och saftigt, josigt och läskade gott örtigt avslut med kvarhängande toner av anis. (Handpicked Wines Sweden, 3600 fl.)

David & Nadia Grenache 2019, Sydafrika, Swartland, TSE 95271, 299 kr

Kärt återseende från en enskild vingård i Paardeberg norr om Malmesbury där odlingarna sköts enligt ekologiska och hållbara metoder. Lätt och fräscht rödbärig grenachedoft med pinot noir flirtig frukt av jordgubb och lätt örtighet. Mycket läskande syra, färsk frukt, finlemmade tanniner, riktigt snyggt paketerat och självskrivet gott. (Quaffable Wines, 600 fl.)

Bodega Noemia A Lisa Malbec 2020, Argentina, Patagonia, TSV 95527, 189 kr

Elegant doft av djupt mörk frukt, mörka plommon, mogna körsbär och blåbär i en torr och stramt koncentrerad men fyllig och saftigt mjuk taninstruktur. Fokuserat och friskt i syra och finish. (Valid Wines, 7800 fl.)

Bodega Noemia A Lisa Malbec 2020, Argentina, Patagonia, TSV 93861, 389 kr (Magnum, 1500 ml)

Elegant doft av djupt mörk frukt, mörka plommon, mogna körsbär och blåbär i en torr och stramt koncentrerad men fyllig och saftigt mjuk taninstruktur. Fokuserat och friskt i syra och finish. (Valid Wines, 7800 fl.)

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.