Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Fyra husliga viner runt hundringen

Fyra husliga viner runt hundringen

Lästid: 2 minuter

Att vara både god, tillgänglig, kvalitativ och förhållandevis billig är mycket begärt av ett vin. Hyllorna dignar inte därav och därför ska du välja noggrant. Linda Pérez bjuder på fyra prisvärda huspavor.

Husvinet kan vara en av våra viktigaste vinstilar. Viner till tid och otid, viner som är matvänliga, lättillgängliga, charmiga och inte behöver kosta så mycket samtidigt som de håller god kvalitet och ger drickglädje. Låter det mycket begärt? Det är det också. Därför lönar dig sig att välja sitt husvin med omsorg. Ingen vill ju dricka viner som innehåller skräp.

Här nedan har jag listat fyra husviner. En typisk Riesling från en av Rheingaus eldsjälar, en uppiggande Muscadet och två fruktdrivna sangioveseviner, pizzornas säkra kort. Viner som ger drickglädje och har tuktats runt hundringen.

Leitz Vin Zwei Dry 2017, Rheingau, nr 5822, 99 kr

Från kullarna längs floden Rhen plockas de ljuva rieslingdruvor krispar upp detta torra vin. Vinmakare Johannes Leitz arbetar jordnära och med gediget hantverk som stiligt frambringar viner med finess och stor elegans. Det här är personligt, krispigt och örtigt i druvtypisk stil, där läskande syra omges av ren, djup frukt. Njut till såväl eleganta rätter av fisk och skaldjur som till en choucroute garnie.

Muscadet Sèvre et Maine 2017, Loire, nr 2275, 85 kr

Här har Melon de Bourgogne, eller Muscadet som druvan också lyssnar till, vilat på sin jästfällning, ”sur lie”, fram tills vinet buteljeras våren efter skörd. Här dricker du havets sälta i en krispigt grönäpplig skrud med citrusfrisk syra och lätt spritsighet. En given partner till ostron och skaldjur av alla dess slag. Om inte till en lättare sallad.

Gratena Chianti 2016, Toscana, nr 2717, 119 kr

Charmigt husvin av föredömligt snitt. Det här är pizzornas, pastan och de italienska delikatessernas vin. Att det är en sangiovese från Toscana är inte svårt att lista ut, när du sticker ner näsan bland mörka, saftiga skogsbär, lagerblad, peppar och fat. Fattoria di Gratena är en familjeägd gård med gamla anor. Vinhuset arbetar ekologiskt.

Cecchi Sangiovese 2016, Toscana, nr 2312, 79 kr

Godare än så här har jag svårt att tänka mig att det blir i fast sortiment för denna ringa prislapp. Cecchi, som idag drivs av bröderna Andrea och Cesare Cecchi, har varit en välkänd aktör inom den italienska vinnäringen i omkring hundra år. Här bjuds du ett lätt och rödbärigt vin i mjuk, flirtig stil med lätt kryddighet. Ett prima vardagsvin att korka upp till goda vänner och italiensk husmanskost.

SKÅL!

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.