Fyra husliga viner runt hundringen

Att vara både god, tillgänglig, kvalitativ och förhållandevis billig är mycket begärt av ett vin. Hyllorna dignar inte därav och därför ska du välja noggrant. Linda Pérez bjuder på fyra prisvärda huspavor.

Husvinet kan vara en av våra viktigaste vinstilar. Viner till tid och otid, viner som är matvänliga, lättillgängliga, charmiga och inte behöver kosta så mycket samtidigt som de håller god kvalitet och ger drickglädje. Låter det mycket begärt? Det är det också. Därför lönar dig sig att välja sitt husvin med omsorg. Ingen vill ju dricka viner som innehåller skräp.

Här nedan har jag listat fyra husviner. En typisk Riesling från en av Rheingaus eldsjälar, en uppiggande Muscadet och två fruktdrivna sangioveseviner, pizzornas säkra kort. Viner som ger drickglädje och har tuktats runt hundringen.

Leitz Vin Zwei Dry 2017, Rheingau, nr 5822, 99 kr

Från kullarna längs floden Rhen plockas de ljuva rieslingdruvor krispar upp detta torra vin. Vinmakare Johannes Leitz arbetar jordnära och med gediget hantverk som stiligt frambringar viner med finess och stor elegans. Det här är personligt, krispigt och örtigt i druvtypisk stil, där läskande syra omges av ren, djup frukt. Njut till såväl eleganta rätter av fisk och skaldjur som till en choucroute garnie.

Muscadet Sèvre et Maine 2017, Loire, nr 2275, 85 kr

Här har Melon de Bourgogne, eller Muscadet som druvan också lyssnar till, vilat på sin jästfällning, ”sur lie”, fram tills vinet buteljeras våren efter skörd. Här dricker du havets sälta i en krispigt grönäpplig skrud med citrusfrisk syra och lätt spritsighet. En given partner till ostron och skaldjur av alla dess slag. Om inte till en lättare sallad.

Gratena Chianti 2016, Toscana, nr 2717, 119 kr

Charmigt husvin av föredömligt snitt. Det här är pizzornas, pastan och de italienska delikatessernas vin. Att det är en sangiovese från Toscana är inte svårt att lista ut, när du sticker ner näsan bland mörka, saftiga skogsbär, lagerblad, peppar och fat. Fattoria di Gratena är en familjeägd gård med gamla anor. Vinhuset arbetar ekologiskt.

Cecchi Sangiovese 2016, Toscana, nr 2312, 79 kr

Godare än så här har jag svårt att tänka mig att det blir i fast sortiment för denna ringa prislapp. Cecchi, som idag drivs av bröderna Andrea och Cesare Cecchi, har varit en välkänd aktör inom den italienska vinnäringen i omkring hundra år. Här bjuds du ett lätt och rödbärigt vin i mjuk, flirtig stil med lätt kryddighet. Ett prima vardagsvin att korka upp till goda vänner och italiensk husmanskost.

SKÅL!

Prenumerera på WineTables Nyhetsbrev! Läs mer

Senaste artiklarna

JULSUSIGA COCKTAILS!

Från Glöggroni som värmer vinterbitna kinder till en snöig sidovagn. Andreas Grube har jultwistat upp fyra goda cocktailklassiker.

Hemmagjord äppelglögg

Hemmagjord äppelglögg är svårslagen. Äppelfriskt syrlig, fruktig, kryddig och stark, om man vill. Här bjuder vi på det godaste receptet.

VINER MED GULDKANT

På fredag den 6 december fylls hyllorna med årets sista lansering av viner i tillfälligt sortiment. Pär Strömberg listar såväl drickvänligt som lagringsbart.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

VINTERVINER

Den 2 december är det dags för bolagets sista nyhetssläpp i fast sortiment. En rätt sorglig skara viner i ärlighetens namn – men – Pär Strömberg har skottat fram ett gäng favoriter.

FRÅN CHRISTMAS ALE TILL GUDARS SKYMNING

De smakrika brygdernas tid är nu. Sanna Lindberg listar sex ölnyheter som gör december ännu gladare.

UPPKRYDDAT!

GLÖGG – från skog och bär till piggt kryddigt Glühwein. Sanna Lindberg har plockat fram fem goda glögg att mysa in sig med till första advent.

VINTIPSET

Varje vecka ger Dan Lepp ett vintips som speglar hantverksmässigt, småskaligt och kvalitativt vin tillverkat i samklang med naturen. Varsågoda!

Beaujolais – revolutionen är här!

Fruktigt, festligt och sprudlande på alla vis. Startskottet för årets Beaujolais Nouveau ha gått. Maja Berthas frossar Bojo och bjuder på flirtiga favoriter från södra Bourgogne.

VINNYHETER 22 NOVEMBER - ÄRLIGT, HÅLLBART OCH PERSONLIGT

Mörker, kyla och goda, klimatsmarta val i fokus när Pär Strömberg listar Systembolagets näst sista tillfälliga sortiment för året, som släpps på fredag den 22 november.