Galicien - en introduktion till fantastiska viner — Wine Table

Samarbete

Wine Table Stockholm AB

Rehnsgatan 24
113 57 Stockholm

Bild på Galicien – en introduktion till fantastiska viner

Galicien – en introduktion till fantastiska viner

Bild på Maja Berthas
Maja Berthas Redaktör & Vinskribent

Lästid: 3 minuter

Galicien - en introduktion till fantastiska viner från ett kustnära område vid Atlanten som präglas av fantastisk natur med branta klippor, långa stränder, lummiga skogar och vackra floddalar. Maja Berthas ta oss med på rundvandring i det gröna Spanien.

Galicien. Nu är vi i det nordvästra hörnet på den Iberiska halvön. Ett område som präglas av fantastisk natur med branta klippor, långa stränder, lummiga skogar och vackra floddalar. Huvudstaden i provinsen är Santiago de Compostela – en vacker plats känd för sin spektakulära katedral, påbörjad 1075, som också är slutdestinationen för den världsberömda pilgrimsleden Camino Frances. Galicien är också känt för sin spännande mat- och vinkultur och den stora stjärnan i området är druvan albariño.

Likt många andra områden i Europa är det romarna, följda av den lokala klosterverksamheten, som byggt upp vinproduktionen i Galicien. Kungariket Galicien har en ganska brokig historia och när Spanien enas som monarki 1833 faller så småningom området in i en ekonomisk depression och många av de lokala vingårdarna lägger ner sin verksamhet. Samtidigt sker en stor utflytt av arbetskraft då man desperat söker sig till nya platser för att försörja sig. I början av 1930-talet återfår Galicien status som autonom region vilken sedermera sätts på paus under general Francos diktatur mellan 1939 och 1975. Under stora delar av 1900-talet led hela spanska vinnäringen av ekonomiska problem och interna motgångar, men på 50-talet ser vi sakta början till någon slags återhämtning, då i form av bulkvinsproduktion och stora kooperativ. Efter Francos död öppnas landet upp och en större ekonomisk frihet möter vinproducenterna och precis som i resten av Spanien är inträdet i EU 1986 en dörröppnare även för de Galiciska vinbönderna.

 

Viner och områden

Under lång tid var Galicien mest känt för sina vita, krispiga viner som ofta hade en lätt bubblande karaktär – i många avseenden väldigt lika de portugisiska vinerna i grannregionen Vinho Verde. Men utvecklingen går framåt och idag finns här en stor mängd viner och stilar som pockar på uppmärksamheten både från de spanska vindrickarna men också från internationella konsumenter. Vinområdena påverkas kraftigt av närheten till Atlanten och klimatet ute vid, den ofta dramatiska, kustlinjen är svalt och fuktigt medan inlandsregionerna är varmare och präglas av en böljande mustig grönska på grund av de stora regnmängderna. Men, Galicien är också solstarkt vilket ger utmärkta förutsättningar för vinodling. Den övervägande mängden druvor som odlas här är gröna och lokala kändisar såsom loureiro, torrentes och treixadura står sida vid sida med de mer kända, som godello och albariño. Är man ute efter rött vin så får man ta på sig vandrarkängorna och leta sig mera inlands och den mest lysande stjärnan här, är den bäriga och lätt örtiga druvan mencía.

 

Rías Baixas

Denna kustnära region är framförallt känd för sina viner på druvan albariño. Klimatet här är vida påverkat av de svala atlantvindarna och regnmängderna kan i många fall vara mer än tre gånger så höga som det spanska genomsnittet. Själva kustlinjen är dramatisk med branta klippor och karga stenformationer vars profil bryts i tu av de hundratals små fjordar som sträcker sig inåt landet. Man har fem sub-zoner som alla kännetecknas av egna klimat och uttryck.

 

Ribeiro

Detta vinområde ligger uppströms runt floden Miño, vilken är densamma som rinner genom portugisiska Vinho Verde. Här har man också stor väderpåverkan från Atlanten men på grund av sitt lite mer skyddade läge drabbas man inte lika ofta av de kraftiga vindar som kan ställa till det vid kusten. Medeltemperaturen är något högre än hos grannen i väst och här är det druvan treixadura som får mest av rampljuset.

 

Valdeorras

Om man tar sig ytterligare inåt landet hamnar man i Valdeorras och mitt i hjärtat av godello-land. Här har man ett kontinentalt klimat som gör att somrarna blir varma medan temperaturen faller dramatiskt under vinterhalvåret. Godello, som för många kanske är mer känd under namnet Verdelho, är en druvsort som främst gjort sig känd för att spela en av huvudrollerna hos Madeiraviner. Här i Valdeorras, ger druvans uttryck friska, mineraldrivna och örtiga viner som kan jäsa både i ståltank och på fat.

 

Ribeira Sacra

Till skillnad från många av de andra områdena i Galicien så fokuserar man i det här området på röda viner. Klimatet är snarlikt det i Valdeorras och många av vingårdarna ligger på terrasserade branta sluttningar runt floderna Miño och Sil. Appellationen är ung och anses vara en av de trendigare i Galicien och främst är man kända för sina läckert fruktiga och örtiga viner på druvan mencía.

Annons

Mara Moura Godello 2020

Mara Moura Godello 2020

Land:Spanien
Pris:149 ,-
Alkoholhalt:13%
Sockerhalt:3 g/l
Volym:750 ml

Mara Moura Godello 2020

Land:Spanien
Pris:149 ,-
Alkoholhalt:13%
Sockerhalt:3 g/l
Volym:750 ml

Mara Moura Godello har tydliga mineraler och kryddiga toner. Ett komplext vin med välbalanserad syra och fin struktur av vit frukt och mineraltoner och sidenmjukt avslut. Ett fruktigt, elegant och aromatiskt vin. Gjord på druvorna Godello och Treixadura. Passar utmärkt till fiskrätter.

NR: 74263

De bästa vintipsen & recepten, rätt ner i din inkorg.

Vi älskar att dela med oss av det goda vi provar. Ta del av våra undangömda favoriter genom att registrera dig här.